Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op de artikelen 15bis, §2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
Gelet op de omzendbrief BA-2006/03 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;
Gelet op het besluit van 14 mei 2004 van de Vlaamse regering tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria;
Gelet op het geldende politiereglement op de begraafplaatsen;
Gelet op het huidige tariefreglement dd. 09/12/2019;
Gelet op de geldende begrotingsonderrichtingen terzake;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente;
Overwegende dat bestaande praktijken verankerd worden in de reglementering;
Overwegende dat de bevoegdheid voor het beëindigen van een concessie bij het CBS wordt gelegd;
Overwegende dat we ook een gedenkplaatje voorzien op de engelenweide;
Overwegende dat we geen kosten overeenkomstig dit tariefreglement doorrekenen voor een begraving die het sociaal huis voor haar rekening neemt.
BESLUIT: Tariefreglement voor de grafconcessies
eenparig
artikel 1:
Met ingang van 13/12/2021 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2025, wordt ten voordele van de gemeente Riemst een tariefreglement gevestigd op de grafconcessies op begraafplaatsen.
artikel 2:
Een concessieaanvraag wordt naar aanleiding van een overlijden ingediend door de concessiehouder of de gemachtigde via een aanvraagformulier te bekomen bij de dienst burgerlijke stand.
De concessietermijn van een nieuwe concessie vangt aan vanaf de datum van de beslissing van het College van burgemeester en schepenen bij de begraving van de eerste overledene of bij de plaatsing van de eerste asurne.
De grafrust van 10 jaar op een graf zonder concessie start vanaf de overlijdensdatum.
Een aanvraag tot hernieuwing van een concessie moet ingediend worden voordat de oorspronkelijke concessietermijn verlopen is via een aanvraagformulier te bekomen bij de dienst burgerlijke stand.
De concessietermijn van een hernieuwde concessie vangt aan vanaf de datum van de beslissing van het College van burgemeester en schepenen.
artikel 3:
Begravingen van lijkkisten of urnen in volle, niet-geconcedeerde grond gedurende een periode van maximaal tien jaar zijn gratis.
Kinderen die levenloos geboren worden voor ze wettelijke levensvatbaarheidgrens bereikt hebben worden op vraag van de ouders gratis begraven of uitgestrooid op de engelenweide.
Kinderen jonger dan 7 jaar worden gratis begraven of bijgezet in een kindergraf.
Uitstrooiingen zijn gratis.
Deze bepalingen gelden voor zover het personen betreft die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters of in het vreemdelingen- of wachtregister van de gemeente.
artikel 4:
De lijkkisten of urnen van kinderen beneden 7 jaar worden gratis begraven op afzonderlijke percelen, in een kindergraf. Dit geldt tevens voor levenloos geboren kinderen die na een zwangerschapsduur van ten volle 6 maanden op verzoek van de ouders begraven of gecremeerd worden. Er wordt van ambtswege een concessie van 30 jaar toegewezen.
artikel 5:
Er worden tijdelijke vergunningen voor begravingen van lijkkisten of urnen in volle geconcedeerde grond toegestaan voor
• een periode van dertig jaar: 300 euro
• een periode van vijftien jaar bij een hernieuwing van de concessie: 150 euro
artikel 6:
Er worden tijdelijke vergunningen voor begravingen van lijkkisten of urnen in geprefabriceerde grafkelders bestemd voor begraving van lijken toegestaan voor
• een periode van dertig jaar: 650 euro
• een periode van vijftien jaar bij een hernieuwing van de concessie: 150 euro
artikel 7:
Er worden tijdelijke vergunningen voor begravingen van urnen in geprefabriceerde urnekelders toegestaan voor
• een periode van dertig jaar: 500 euro
• een periode van vijftien jaar bij een hernieuwing van de concessie: 150 euro
artikel 8:
Er worden tijdelijke vergunningen voor begraven van urnen in columbaria toegestaan voor
• een periode van dertig jaar: 500 euro.
• een periode van vijftien jaar bij een hernieuwing van de concessie: 150 euro
artikel 9:
Voor het openen van een graf, grafkelder, urnekelder of columbarium, al dan niet gelinkt aan een begraving of bijzetting, wordt 125 euro aangerekend.
artikel 10:
Op schriftelijk verzoek van de concessiehouder, zijn erfgenamen en rechthebbenden of bij ontstentenis hiervan, op verzoek van iedere belanghebbende, kan het schepencollege een concessie voortijdig beëindigen. Het vroegtijdig en op verzoek beëindigen van een concessie geeft geen recht op een terugbetaling van de resterende concessietermijn.
artikel 11:
Vanaf de bijzetting van de tweede persoon wordt 125 euro per bijzetting gevraagd.
artikel 12:
Voor iedere overledene die uitgestrooid wordt voorziet de gemeente een uniform gedenkplaatje op de begraafplaats. Deze gedenkplaatjes worden door de gemeente gegraveerd en bevestigd op de herdenkingszuilen die aan de strooiweide van het kerkhof geplaatst zijn.
Voor de engelenweide wordt, op uitdrukkelijk verzoek van de ouders, een uniform gedenkplaatje voorzien met de naam en/of voornaam van het levenloos geboren kindje. Deze gedenkplaatjes worden door de gemeente voorzien op de engelenweide van de begraafplaats van Membruggen.
artikel 13:
Alle eerder vermelde prijzen worden verdubbeld, voor personen, vreemd aan de gemeente die wensen in de gemeente Riemst begraven te worden. Zij zijn verplicht een concessie te nemen.
Deze verhoging geldt niet voor:
• personen die gedurende de laatste 25 jaar ten minste 10 jaar ingeschreven waren in het bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente Riemst;
• personen die effectief in de gemeente wonen, doch krachtens wettelijke bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in het bevolkings- of vreemdelingenregister;
• personen die verhuisd zijn ten gevolge van een verblijf in een rusthuis, verzorgingstehuis, psychiatrische instelling.
artikel 14:
De vergunningen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen en de plaatsen worden aangeduid door de burgemeester of zijn afgevaardigde.
De concessie begint te lopen vanaf de beslissing van het College van burgemeester en schepenen.
artikel 15:
De concessie kan naar aanleiding van elke nieuwe bijzetting in de concessie op uitdrukkelijke aanvraag voor een periode van 15 jaar worden vernieuwd, dit overeenkomstig de bestaande voorschriften, en mits betaling van een op dat ogenblik geldend tarief.
artikel 16:
Vanaf twee jaar voor het verlopen van de concessie, kan men een verlenging aanvragen. Na het verlopen van de concessie kan er geen verlenging meer bekomen worden. Na verloop van de concessie kan het graf opgeruimd worden. De grafsteen wordt, indien niet verwijderd, eigendom van de gemeente.
artikel 17:
De betaling van de toegestane vergunning zal bij de financieel directeur gedeponeerd worden na het ontvangen van de factuur.
artikel 18:
De kosten verbonden aan het verwijderen van een urne bedragen:
• 55 euro voor de verwijdering uit een columbarium of urnekelder;
• 145 euro voor de verwijdering uit een grafkelder of graf in volle grond.
Het verwijderen van een kist wordt uitgevoerd door een externe firma die via een aanbestedingsprocedure wordt aangeduid. De kosten worden door deze firma rechtstreeks gefactureerd aan de betrokkene(n).
artikel 19:
Wanneer een begraving of bijzetting door het sociaal huis wordt betaald dan zal de gemeente in toepassing van dit tariefreglement op de begraafplaatsen geen kosten doorrekenen aan het sociaal huis.
artikel 20:
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden, de technische dienst, de dienst burgerlijke stand, de financieel directeur, de begrafenisondernemers en steenkappers.
artikel 21:
Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het DLB.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.