Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op de omzendbrief BA-2006/03 van 10 maart 2006 betreffende de toepassing van het decreet van 16/01/2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van de begraafplaatsen en crematoria;

Gelet op het geldende retributiereglement op de begraafplaatsen;

Gelet op het geldende algemene reglement op de begraafplaatsen;

 

Overwegende dat het gemeentebestuur van Riemst zijn begraafplaatsen wilt opwaarderen en wilt evolueren naar parkbegraafplaatsen;

Overwegende dat in het verleden de procedure van ontruiming/ontgraving van niet-geconcedeerde begravingen niet werd toegepast;

Overwegende dat het niet geregeld toepassen van voormelde procedure het niet-discriminatieprincipe tegenover de betalende concessies schaadt;

Overwegende dat op de begraafplaatsen van de gemeente Riemst, meerdere grafmonumenten van niet-geconcedeerde begravingen verwaarloosd zijn, waarop geen procedure kan worden toegepast;

Overwegende dat het gemeentebestuur hierdoor de veiligheid niet meer voldoende kan garanderen;

Overwegende dat het, ingevolge voormelde redenen, noodzakelijk is om, rekening houdend met voormelde wettelijke bepalingen, een éénmalige procedure uit te werken om retroactief de nodige aanpassingen uit te voeren;

Overwegende dat in de voormelde éénmalige procedure de nabestaanden de mogelijkheid krijgen om de niet-geconcedeerde begraving om te vormen tot een concessie;

Overwegende dat deze procedure betrekking heeft op alle begraafplaatsen van Riemst, in een eerste fase op de graven ouder dan 1972 en in een tweede fase van 1972 of jonger;

Overwegende dat de voorgeschreven termijn van bekendmaking van één jaar, rekening houdend met het gevoelsmatige karakter van de werken, wordt uitgebreid tot er minstens twee Allerheiligen periodes in opgenomen zijn;

Overwegende dat, omwille van voormelde reden, naast de wettelijke voorzien bekendmaking, bijkomende bekendmakingen noodzakelijk worden geacht.

 

BESLUIT: Tijdelijk reglement retroactieve rechtzettingen

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

 

Artikel 1: Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

        Concessie: een tijdelijk gebruiksrecht van een perceel of een nis op de begraafplaats. Aan dit recht is een bepaalde duur en bepaalde kostprijs gekoppeld.

        Concessiebegunstigde: persoon of personen in wiens of wier voordeel de aanvraag voor een concessie wordt ingediend.

        Concessiehouder: persoon of personen die de aanvraag voor een concessie indient of indienen.

        Ere-perk voor oud-strijders: perk dat is voorbehouden om de oud-strijders van de wereldoorlogen 1914-1918 en 1940-1945 een laatste rustplaats te geven.

        Kinderperk: perk dat is voorbehouden om overleden kinderen (jonger dan 7 jaar) een laatste rustplaats te geven.

        Niet-geconcedeerd: gratis laatste rustplaats met een wettelijke minimumtermijn van 10 jaar (grafrust). Het gemeentebestuur van Riemst heeft deze minimumtermijn verlengd tot 15 jaar.

        Retributie: tarief.

        Retributiereglement: tariefreglement.

        Retroactieve rechtzetting: een éénmalige procedure waarbij nabestaanden de mogelijkheid krijgen om een concessie aan te vragen voor een niet-geconcedeerd graf of om een concessie te hernieuwen (verlengen) bij een verlopen concessie.

 

Artikel 2: Toepassing reglement

Onderhavig reglement is van toepassing op alle begraafplaatsen binnen de gemeente Riemst en geldt met ingang van 4 juli 2022 en voor een termijn die eindigt op 31 december 2025. Dit reglement is dus tijdelijk en geldt uitsluitend voor de concessies die toegekend worden in het kader van een retroactieve rechtzetting. Voor de reguliere aanvragen en hernieuwingen van concessies zijn het algemeen reglement op de begraafplaatsen en het retributiereglement op de begraafplaatsen van toepassing.

 

Artikel 3: Begraafvormen

Een concessie kan aangevraagd worden voor de volgende vormen van begraving:

- Volle grond

- Grafkelder

- Columbarium

- Urnenkelder

 

Artikel 4: Procedure

Nabestaanden van graven die niet-geconcedeerd zijn of een verlopen concessie hebben krijgen éénmalig de mogelijkheid om een concessie aan te vragen.

De bekendmaking gebeurt in eerste instantie door een algemene berichtgeving via de gemeentelijke informatiekanalen (website, facebook, gemeentelijk informatieblad). Vanaf september 2022 vindt er een meer gerichte bekendmaking plaats aan de ingang van de begraafplaatsen en aan de graven die op dat moment niet-geconcedeerd zijn of een verlopen concessie hebben.

Vanwege praktische overwegingen zal de aanpak gefaseerd plaatsvinden. In een eerste fase (2022-2023) worden de graven daterend van vóór 1972 aangeplakt. In een tweede fase (2025-2026) komen de graven, daterend van ná 1972 aan bod. Nabestaanden krijgen minimaal 1 jaar de tijd om een keuze te maken, vanaf de bekendmaking aan de ingang van de begraafplaats en het betrokken graf. Na afloop van deze procedure is het niet meer mogelijk om nog een concessie aan te vragen en wordt het graf eigendom van de gemeente.

 

Artikel 5: Aanvraag

Een concessie wordt schriftelijk aangevraagd door een nabestaande of belanghebbende via  het formulier ‘Aanvraag Concessie - Retroactieve Rechtzetting’. Dit formulier is terug te vinden op de website van de gemeente of kan aangevraagd worden bij de dienst burgerlijke stand. De schriftelijke concessieaanvraag vermeldt de concessiehouder en de concessiebegunstigde(n). Ook wanneer men beslist om geen concessie te nemen wordt dit schriftelijk meegedeeld via bovengenoemd formulier.

 

Artikel 6: Bevoegdheid

De concessie wordt toegekend door het College van Burgemeester en Schepenen. Het College van Burgemeester en Schepenen kan een concessie weigeren of beëindigen indien er sprake is van verwaarlozing.

 

 

 

Artikel 7: Duur

Een concessie wordt verleend voor 15 jaar en neemt aanvang op de datum van de beslissing door het College van Burgemeester en  Schepenen. De concessie kan na 15 jaar verlengd worden volgens de termijnen en tarieven die vermeld staan in het dan geldende retributiereglement op de begraafplaatsen.

Uitzondering:

Bij graven met een verlopen eeuwigdurende concessie wordt de concessie, op uitdrukkelijk verzoek, verlengd voor een termijn van 50 jaar.

 

Artikel 8: Tarieven

Het tarief van een concessie bedraagt € 150, zowel voor inwoners als niet-inwoners en ongeacht de begraafvorm of het aantal overledenen.

 

Uitzonderingen:

a. Een concessie is gratis voor graven met een eeuwigdurende concessie, voor graven op een kinderperk en voor graven op een ere-perk van oud-strijders.

b. Een concessie is niet van toepassing voor strooiweiden en de engelenweide.

 

Concessie

Duur

Tarief

Volle grond, grafkelder, columbarium, urnekelder

15 jaar

€ 150

Ere-perk oud-strijders

15 jaar

Gratis

Kindergraf (< 7 jaar)

15 jaar

Gratis

Graf met eeuwigdurende concessie

50 jaar

Gratis

Geen concessie

Gratis begraving voor de duur van 15 jaar (vanaf datum overlijden).

 

Artikel 9: Betaling

De betaling van de toegekende concessie vindt plaats na het ontvangen van de factuur en binnen de daarin vermelde betalingstermijn. 

 

Artikel 10: Betwisting

In geval van betwisting over een al dan niet verleende concessie berust de bewijslast van het bestaan van de concessie bij de persoon die beweert de concessiehouder of een begunstigde te zijn.

Geschillen betreffende de begravingen in een concessie worden beslecht door de rechtbank van eerste aanleg of ingeval van hoogdringendheid door de voorzitter van de rechtbank die zitting houdt in kortgeding. Het is aan de meest gerede partij om eventueel een gerechtelijke procedure op te starten.

 

Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het DLB.