Aanleiding, feiten en context
Drinkwater is een goed dat in onze samenleving nog overvloedig te krijgen is aan een relatief lage prijs. Vele mensen denken dan ook dat drinkbaar water een onuitputtelijke grondstof is en staan niet stil bij de hoge (milieu)kosten voor de productie van drinkwater. Water dat gebruikt wordt voor spoeling van toiletten, gebruik in de tuin, schoonmaak en andere laagwaardige toepassingen (wasmachine) hoeft niet de kwaliteit van drinkwater te hebben. Door hemelwater te gebruiken wordt minder water voor menselijke consumptie verbruikt en opgepompt uit de grondwaterlagen. Hiermee wordt het aanwenden van een schaarse grondstof op een oordeelkundige en duurzame manier bevordert en verdrogingsverschijnselen worden tegengegaan. Door de manier waarop wij met water omspringen zou drinkbaar water ook bij ons een schaars product kunnen worden. De laatste jaren krijgen we meer en meer te maken met grote droogteperiodes. In die periodes is het belangrijk dat we kunnen terugvallen op gebruik van hemelwater.
Een hemelwaterput biedt volgende voordelen voor de gemeenschap:
• buffering bij hevige regenval.
• lagere belasting en dimensionering van het riolerings- en grachtenstelsel.
• minder gebruik van leidingwater, en dus ook minder gebruik van de grondwaterreserves.
De voordelen voor de consument zullen zich laten voelen op het financiële vlak, bijvoorbeeld een lagere waterfactuur. Riemst wil inzetten op het zuinig omspringen met drinkbaar water. Riemst wil daarom eigenaars stimuleren om ook bij bestaande woningen een hemelwaterput of infiltratievoorziening te installeren.
Juridische gronden
22 december 2017: Het Decreet Lokaal Bestuur, en latere wijzigingen;
7 december 2018: Bestuursdecreet, en latere wijzigingen ;
29 juli 1991: De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;
Het hemelwater- en droogteplan;
Het gemeentelijk klimaatactieplan;
Het Burgemeestersconvenant.
Argumenten
Met het ondertekenen van het burgemeestersconvenant 2030 werd het engagement aangegaan om de veerkracht van Riemst ten opzichte van de klimaatsverandering te verhogen.
Door onze inwoners te stimuleren om in bestaande woningen een hemelwaterput met pompinstallatie te plaatsen en het hemelwater te hergebruiken voor laagwaardige toepassingen of te laten infiltreren wordt het rioleringssysteem minder zwaar belast en verkleint het risico op overstromingen bij overvloedige neerslag.
Het aanreiken van de aanvullende premie op hemelwaterputten en infiltratievoorziening kadert binnen het hemelwater- en droogteplan.
Er is, meer specifiek, nog de hiernavolgende artikelsgewijze toelichting:
Artikel 4 – De voorwaarden van Fluvius gelden.
Artikel 6 – Uit de aard van deze aanvullende premie zelf, is het niet de bedoeling dat inwoners een dubbele aanvraag moeten doen. Eenmaal de subsidie aangevraagd en behandeld via Fluvius, is vervolgens de gemeentelijke behandeling (met onder andere de toets aan dit reglement) een automatisme.
Artikel 7 – De verder niet nader bepaalde modaliteiten rond gedeeltelijke of gehele terugvordering en stopzetting van deze aanvullende premie van maximaal €200 zijn bewust niet nader geregeld en zullen worden ingevuld binnen de marges en met respect van de beginselen die van toepassing zijn op het uitoefenen van de discretionaire beoordelingsbevoegdheid.
Financiële weerslag
De nodige kredieten worden voorzien in de begroting onder registratiesleutel MJP001464 AC000653.
BESLUIT: Aanvullende premie hemelwaterput
eenparig
artikel 1 – Doel
Via de netbeheerder kunnen inwoners een subsidie verkrijgen voor de aanleg van een hemelwaterput met pompinstallatie of infiltratievoorziening bij bestaande woningen. De gemeente Riemst wenst dit initiatief te steunen door een aanvullende premie te verlenen.
artikel 2 – Definities
In dit subsidiereglement wordt verstaan onder:
§1°Hemelwater: verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater;
§2°Hemelwaterput: reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater;
§3°Infiltratievoorziening: voorziening die proper hemelwater (dat je zelf niet gebruikt) toelaat om rustig te infiltreren in het aardoppervlak.
artikel 3 - Toepassingsgebied
Het reglement is van toepassing op woningen op het grondgebied van gemeente Riemst en vergund volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
artikel 4 - Algemene voorwaarden
Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen een aanvullende premie voor de plaatsing van een hemelwaterput met pompinstallatie of infiltratievoorziening.
§1 Er kan enkel een premie aangevraagd worden indien de plaatsing van een hemelwaterput of infiltratievoorziening geen verplichte maatregel was bij de bouw of verbouwing van de woning.
§2 De toekenningsvoorwaarden, aanvraagprocedure en controle, zoals gehanteerd door de netbeheerder bij het toekennen van de subsidie hemelwaterput met pompinstallatie of infiltratievoorziening worden door de gemeente Riemst integraal overgenomen.
§3 Deze premie kan éénmalig per adres worden aangevraagd.
artikel 5 – Bedrag van de subsidie
Bij de aanvullende gemeentelijke premie voor hemelwaterput met pompinstallatie of infiltratievoorziening is er een plafond op 50% van het factuurbedrag en een plafond van maximum €200.
artikel 6 - Aanvraagprocedure
De aanvrager geeft via het aanvraagformulier van de premie van de netbeheerder de toestemming om zijn gegevens te bezorgen aan de gemeente voor de aanvraag en uitbetaling van de aanvullende premie.
artikel 7 - Sancties
De volgende sancties kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft, en/of onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:
● de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitbetaalde premie;
● de stopzetting van de procedure tot uitbetaling van de toegekende premie;
● de uitsluiting van de toelageaanvrager voor verdere subsidiëring in het kader van dit reglement, al dan niet voor een bepaalde tijd.
artikel 8 - Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking voor de respectieve onderliggende aanvragen bij Fluvius vanaf 11 december 2023.
artikel 9 – Evaluatie
Dit subsidiereglement wordt na 1 jaar toepassing geëvalueerd.
artikel 10 - Budgetten
De budgetten worden voorzien in de kredieten die zijn ingeschreven onder registratiesleutel MJP001464 AC000653.
artikel 11
Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de financiële dienst van de gemeente.
artikel 12
Dit besluit wordt kenbaar gemaakt conform de bepalingen van het DLB.
artikel 13
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan FLUVIUS.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.