Aanleiding, feiten, context

Daar bomen fijn stof capteren, CO2 vasthouden, het hitte-eilandeffect verminderen, voor verkoeling zorgen, verdroging voorkomen, hemelwater bufferen, de biodiversiteit verhogen, de mentale en fysieke gezondheid verbeteren, het geluid dempen en de waarde van ons patrimonium verhogen, is het behoud van bomen noodzakelijk.

Bomen in dorpskernen en verharde omgevingen hebben een luchtzuiverend en koelend effect en zorgen voor een biodiversiteitsverhoging.

Bomen hebben als ecosysteemdienst een belangrijk milieu- en economisch voordeel, zowel voor de eigenaar als voor de gemeenschap.

Bestaande en toekomstige bomen op openbaar terrein kunnen voor overlast zorgen door vallende bladeren in dakgoten.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Het Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

De beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en transparantiebeginsel;

De Vlaamse Codex van Ruimtelijke Ordening;

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan;

Het Klimaatactieplan provincie Limburg;

Het Klimaatadaptatieplan Limburg;

Het hemelwater- en droogteplan;

Het gemeentelijk klimaatactieplan;

De Burgemeestersconvenant.

 

Argumenten

Bomen maken deel uit van de dorpskernen en het landschap en zijn, gezien de klimaat- en biodiversiteitscrisis, noodzakelijk voor klimaatadaptatie en -mitigatie, biodiversiteitsverhoging en de gezondheid van de inwoners.

Het is noodzakelijk om bestaande bomen te behouden en om nieuwe bomen te planten.

Daar klachten over bladval van bomen op openbaar terrein voorkomen kunnen worden door het plaatsen van dakgootroosters wordt voorgesteld om het subsidiereglement voor het plaatsen van dakgootroosters goed te keuren.

 

Financiële weerslag

De nodige kredieten worden voorzien in de begroting onder registratiesleutel MJP 000591 AC 000341 0310 64902500

 

BESLUIT: Subsidiereglement dakgootroosters

14 stemmen voor: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Davy Renkens, Dirk Jacobs, Marc Konings, Laura Mulleners en Philippe Geelen

2 stemmen tegen: Jan Peumans en Yves Chanson

5 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Jan Noelmans, Danny Lemmens en Mathieu Cleuren

 

artikel 1- Doel

De gemeente Riemst wil, in het kader van de klimaat- en biodiversiteitscrisis, vergroening in de dorpskernen van de  gemeente stimuleren en ondersteunen met verschillende beleidsinstrumenten en acties. De gemeente Riemst stimuleert het plaatsen van dakgootroosters aan private woningen.

Kwaliteitsvol groen heeft een gunstig effect op het klimaat, de biodiversiteit, de luchtkwaliteit, de waterhuishouding en de gezondheid, met name capteren van fijn stof, vasthouden van CO2, verminderen van het hitte-eilandeffect, zorgen voor verkoeling, voorkomen van verdroging, buffering van hemelwater, verhogen van de biodiversiteit, verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid, dempen van geluid en verhogen van de patrimoniumwaarde; zo ook laanbomen en andere bomen p openbaar domein.

Door de verdamping van water en de schaduw die bomen bieden hebben bomen een verkoelend effect op de omgevingstemperatuur.

Kwaliteitsvol groen maakt de gemeente bijgevolg veerkrachtiger voor de verandering van het klimaat.

Bomen maken deel uit van het dorpsbeeld en het landschap.

Om bladval van bomen in dakgoten te voorkomen, kunnen dakgootroosters geplaatst worden.

Binnen de perken van het door de gemeenteraad goedgekeurde budget van de gemeente Riemst, en overeenkomstig de bepalingen van dit reglement, kent de gemeente daarom een subsidie toe voor het aanbrengen van dakgootroosters.

 

artikel 2 - Definities

In dit subsidiereglement wordt verstaan onder:

1° dakgootrooster: alle systemen welke op een open goot worden bevestigd ter voorkoming van verstoppingen door bladval. Dergelijke roosters kunnen vervaardigd zijn uit allerhande materialen zoals metaal, plastic, gehaakt of geweven net,…

 

artikel 3 - Toepassingsgebied

§1. Het reglement is van toepassing op het plaatsen van dakgootroosters op het grondgebied van de gemeente Riemst.

 

artikel 4 - Begunstigden

§1. De subsidie voor het plaatsen van dakgootroosters kan toegekend worden aan:

 1. de eigenaar;

 2. de huurder/vruchtgebruiker van het gebouw, mits toestemming van de eigenaar.

 

artikel 5 - Algemene voorwaarden

§1. Enkel dakgoten van bestaande gebouwen komen in aanmerking voor subsidie. De subsidie is enkel van toepassing voor gebouwen en aanhorigheden. De subsidie is niet van toepassing op gebouwen waarvan de vergunning werd afgeleverd na 01.05.2022.

§2. Dakgootroosters aangebracht met de bedoeling om nestelende vogels te weren komen niet in aanmerking voor subsidie.

§3. Enkel de dakgoten van gebouwen in een straal van 10m tot de stam van deze bomen komen in aanmerking voor subsidie. Tevens dient de kruin van deze bomen boven de dakgoot uit te komen.

§4. De toezichthoudende ambtenaar van de gemeente wordt door de eigenaar toegelaten een controle uit te voeren op het plaatsen van de dakgootroosters waarbij de eigenaar de nodige toegang tot de gebouwen op zijn eigendom toestaat.

 

artikel 6 - Bedrag van de subsidie

§1. De subsidie bedraagt maximum 50% van de aankoopprijs van de dakgootroosters, met een maximum van 150 euro.

§2. De subsidie is eenmalig aan te vragen per adres.

§3. De subsidie kan gecumuleerd worden met eventuele andere subsidies op voorwaarde dat het totale bedrag van de bekomen subsidies de totale kostprijs niet overschrijdt.

 

artikel 7 - Aanvraagprocedure

§1. De aanvraag gebeurt digitaal via het invulformulier op de website van de gemeente Riemst op de pagina ‘Premies en toelagen’. De bijlagen dienen geüpload te worden.

De aanvraag kan ook gebeuren via het daartoe voorziene aanvraagformulier dat volledig ingevuld en voorzien van de gevraagde bijlagen ingediend wordt bij het gemeentebestuur van Riemst via post Maastrichtersteenweg 2b, 3770 Riemst, via e-mail milieu@riemst.be, of tegen ontvangstbewijs aan het onthaal van het gemeentehuis.

§2. De aanvraag voor de subsidie, inclusief de dossierstukken die gevraagd worden in het aanvraagformulier, moet ten laatste 12 maanden na factuurdatum ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen. Inschrijvingsdatum, poststempel of online verzending gelden als bewijs voor de indiendatum. 

§3. De aanvraag voor de subsidie is slechts ontvankelijke zodra deze tijdig ingediend en volledig is. Bevestiging daarvan wordt gegeven aan de aanvrager via e-mail.

§4. Het college van burgemeester en schepenen beslist of de aanvraag voor subsidie in aanmerking komt.

§5. Het college van burgemeester en schepenen kan nadere voorwaarden stellen betreffende vorm en inhoud van de aanvraag en de aanvraagprocedure.

§6. Het college van burgemeester en schepenen behoudt steeds het recht om aanvragen te weigeren welke niet overeenkomen met de geest van het reglement.

 

artikel 8 - Betalingsmodaliteiten

§1. De subsidie wordt uitbetaald na een evaluatie op basis van de bewijsstukken.

§2 De subsidie zal binnen een redelijke termijn na het indienen van het aanvraagformulier worden uitbetaald na beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen.

§3. Het bedrag van de toegekende subsidie wordt overgeschreven op de door de aanvrager in het aanvraagformulier vermelde post- of bankrekening.

 

artikel 9 - Sancties

§1. De volgende sancties kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft, en/of onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:

  1. de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitbetaalde subsidie;
  2. de stopzetting van de procedure tot uitbetaling van de toegekende subsidie;
  3. de uitsluiting van de subsidie aanvrager voor verdere subsidiëring in het kader van dit reglement, al dan niet voor een bepaalde tijd.
     

artikel 10 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf de datum van goedkeuring van dit besluit.

Het gemeenteraadsbesluit ‘Subsidiereglement voor het plaatsen van dakgootroosters’ van 13 mei 2013 wordt opgeheven.

 

artikel 11 - Budgetten

De budgetten worden voorzien in de kredieten die zijn ingeschreven onder registratiesleutel MJP 000591 AC000341/ 0310 / 64902500.

 

artikel 12

Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de financiële dienst van de gemeente.

 

artikel 13

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt conform de bepalingen van het DLB.