Aanleiding, feiten, context

Na een evaluatie van de huidige afsprakennota's en speelstraatreglement bleek het noodzakelijk om enkele kleine aanpassingen door te voeren.

 

Volgende aanpassingen zijn er gebeurt:

 

Aanpassing afsprakennota meters en peters:

 

'Maximum 4 aangesloten weken' werd eruit gehaald.

Gezamenlijke coördinatievergadering werd eruit gehaald omdat deze niet werd georganiseerd.

De evaluatieprocedure is aangepast: geen gesprek met de politie ed. maar na afloop dienen ze een evaluatieformulier in te vullen en aan de dienst mobiliteit te bezorgen.

 

 

Aanpassing reglement inzake speelstraten:

 

Artikel 2: hier worden voortaan ook de uren waarop de speelstraat wordt ingericht extra mee opgenomen

Artikel 4: 'maximaal 4 aaneensluitende weken' wordt eruit gehaald

Artikel 5: De aanvraag dient steeds 3 maanden op voorhand aangevraagd te worden

Artikel 6: Lokale politie verleent advies wordt eruit gehaald (werd met de politie besproken)

Er wordt een 2de punt aan toegevoegd: er wordt eveneens een signalisatieplan opgesteld met de juiste plaats van de te plaatsen verkeersborden. Dit dient steeds gevolgd te worden.

Artikel 7: 2e puntje: hekken vervangen door signalisatie

Artikel 8: De gemeente KAN ipv ZAL de werking van de speelstraat evalueren.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

        Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

        Beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel;

        Wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968;

        KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, en latere wijzigingen. Inzonderheid artikel 22septies betreffende het verkeer in speelstraten;

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 en latere wijzigingen waarin de minimumafmetingen en bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Omzendbrief MOB/2007/01 dd.14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen over het wegverkeer;

 

Adviezen

We bespraken dit alles met de politiezone BHR, zij geven een positief advies over de aanpassingen.

 

Argumenten

 

        Speelstraten bieden kinderen en jongeren de kans om terug op straat te spelen en zo ontstaat er tevens meer ruimte en mogelijkheden om elkaar meer te ontmoeten;

        Het is noodzakelijk om de veiligheid op de straat te waarborgen;

        Het is aangewezen hiervoor een gemeentelijk algemeen reglement aan te nemen dat de modaliteiten bepaalt voor het inrichten van speelstraten;

 

BESLUIT: Aanpassing reglement speelstraten

eenparig

 

Artikel 1 – Doel

Het doel is om extra publieke ruimte te creëren waar kinderen veilig en zorgeloos kunnen spelen. Buiten spelen met kinderen uit de buurt is positief voor hun ontwikkeling. Zowel op sociaal als op creatief vlak, zullen de vaardigheden van de kinderen hierdoor groeien. Daarnaast zullen ouders en buren binnen een speelstraat ook uitgenodigd worden meer sociaal contact met elkaar te hebben, hetgeen bevorderlijk is voor het buurtleven.

 

Artikel 2 – Wettelijke definitie

        Een speelstraat is een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘speelstraat en de uren waarop de speelstraat ingericht zal worden.

        In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers.

        Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of wier garage in die straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de beheerder van deze wegen en fietsers, hebben toegang tot speelstraten.

        De bestuurders die in de speelstraten rijden, moeten dit stapvoets doen. Ze moeten de doorgang vrijlaten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en er zo nodig voor stoppen. Fietsers moeten zo nodig afstappen.

        De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

 

Artikel 3 – Wettelijke voorwaarden

        De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet liggen op een plaats waar de snelheid beperkt is tot maximum 50 km per uur.

        Het moet liggen in een straat of wijk met een overheersend woonkarakter, zonder doorgaand verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer. Er mogen dus geen buslijnen door deze straat lopen.

        Tijdens de uren dat de openbare weg als speelstraat wordt gesignaleerd mag er speelinfrastructuur geplaatst worden mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt. Dit betekent dat men te allen tijde een doorgang van minimum 3 meter moet vrijlaten.

        De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet, middels de wettelijk voorziene signalisatie, tijdelijk afgesloten worden telkens tijdens dezelfde uren.

        Aan de toegangen tot de als speelstraat afgebakende zone worden voldoende hekken geplaatst waarop de volgende signalisatie wordt aangebracht: een verkeersbord C3, een onderbord ‘speelstraat’ en een onderbord met de begin- en einduren van de maatregel.

        De hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

 

Artikel 4 – Bijkomende voorwaarden gemeente Riemst

        De vlotte verkeerscirculatie in de directe omgeving van de speelstraat mag niet in gevaar komen, de omliggende straten moeten bereikbaar blijven. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden bij de inrichting van de speelstraat.

        Een speelstraat kan slechts daar ingericht worden daar waar er geen handelszaken, dokters of andere vrije beroepen gevestigd zijn, tenzij met hun uitdrukkelijke toestemming.

        In het geval van zeer lange straten of straten met veel kruispunten, kan een aanvraag ook gelden voor slechts een gedeelte van de straat.

        Er wordt geen goedkeuring voor een speelstraat gegeven indien er vanuit de straat een toegang is tot een speelplein, of als er een speelplein op minder dan 150 meter ligt.

        Speelstraten zijn enkel toegestaan in de maanden juli en augustus, dit steeds tussen 10 uur en 20 uur. De speelstraten mogen enkel op weekdagen ingericht worden.

        Buiten de goedgekeurde uren is de speelstraat terug een gewone straat en zijn de vigerende verkeersreglementen terug van kracht. Dit bepaalt ook dat eventuele speelinfrastructuur steeds weggehaald dient te worden wanneer de speelstraatzone niet van kracht is.

        Om een voldoende groot maatschappelijk draagvlak te creëren, dient minstens 67% van de inwoners van de straat akkoord te gaan met het inrichten van een speelstraat. Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van een bewonersenquête. Elk huisnummer heeft 1 stem ongeacht het aantal bewoners. Voor appartementen heeft elke bus een aparte stem.

        Per speelstraat dienen er minstens drie peters/meters zich op te geven dewelke zich engageren voor de organisatie. Deze peters/meters zijn vrijwilligers en verantwoordelijk voor het plaatsen en wegnemen van de hekken en zijn de contactpersonen voor bewoners en gemeente. De afspraken tussen gemeente Riemst en de peters/meters zullen worden vastgelegd in een afsprakennota die beide partijen dienen te ondertekenen.

        Er mogen geen kinderen geweigerd worden in een speelstraat. Ook kinderen uit straten in de buurt, kleinkinderen en dergelijke zijn welkom in de speelstraat.

        Omdat vuilniswagens niet toegelaten zijn tijdens de uren van de speelstraat, dient alle huisvuil buiten de afbakening te worden geplaatst.

 

Artikel 5 – Aanvraag

        De bewoners vragen zelf een speelstraat aan met behulp van het aanvraagformulier en de bewonersenquête. Deze formulieren zijn te verkrijgen op de dienst mobiliteit. Daarnaast zullen de formulieren ook via de website van de gemeente ter beschikking gesteld worden.

        De aanvragen dienen steeds 3 maanden op voorhand ingediend te worden.

 

 

Artikel 6 – Procedure

        De dienst mobiliteit gaat na of de aanvragen voldoen aan de wettelijke en bijkomende voorwaarden en formuleert vervolgens een advies. Er wordt eveneens een signalisatieplan opgesteld met de juiste plaats van de te plaatsen verkeersborden. Dit dient steeds gevolgd te worden.

        De aanvragen en adviezen worden op het college van burgemeester en schepenen gebracht waarna het college een beslissing kan nemen betreffende de organisatie van de speelstraat.

        De aanvragers worden door de dienst mobiliteit schriftelijk op de hoogte gebracht van de beslissing die het college genomen heeft. De aanvragers dienen vervolgens de bewoners van de straat op de hoogte te brengen van deze beslissing.

Hieronder de verdere procedure indien het college de organisatie van de speelstraat heeft goedgekeurd.

        De peters/meters en gemeente Riemst dienen de afsprakennota te ondertekenen.

        Gemeente Riemst voorziet raamaffiches voor alle huizen van de speelstraat zodat dit ter plaatse bekendgemaakt kan worden.

        De diensten mobiliteit en jeugd voeren controles uit op de speelstraten om na te gaan of ze effectief door de kinderen gebruikt worden om te spelen en of men zich aan de voorwaarden houdt zoals bepaald in dit reglement. Indien wordt vastgesteld dat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal dit gerapporteerd worden aan het college van burgemeester en schepenen met een mogelijke intrekking tot gevolg.

 

Artikel 7 – Verantwoordelijkheid

        Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 vermeldt in artikel 9.2. bis dat “… de hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder”. De wegbeheerder is in dit geval de gemeente Riemst. De gemeente is verantwoordelijk voor het feit dat de hekken en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.

        De peters/meters zijn verantwoordelijk voor het dagelijks plaatsen en weghalen van de signalisatie, houden toezicht op het gebruik van de speelstraat en zijn de contactpersonen voor bewoners en gemeente.

        Het inrichten van een speelstraat ontslaat de ouders niet van het toezicht op hun kinderen. De peters/meters zijn niet verantwoordelijk voor de kinderen die in de speelstraat komen spelen. Ouders blijven te allen tijde zelf verantwoordelijk voor hun eigen kinderen.

        De toelating tot het inrichten van deze maatregel wordt verleend zonder enige verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur, noch tegenover de inrichters, noch tegenover de deelnemers, bezoekers, voertuigen of hun bestuurders. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door hunzelf of hun kinderen aan derden.

 

Artikel 8 – Stopzetten van de speelstraat

De gemeente kan de werking van de speelstraat evalueren. Indien de vastgelegde bepalingen niet nageleefd worden, kan de beslissing tot het inrichten van de speelstraat steeds ingetrokken worden bij besluit van het college van burgemeester en schepenen. Van zodra de peters/meters hiervan schriftelijk op de hoogte zijn gebracht, kan er voor de toegestane periode geen speelstraat meer worden ingericht.

 

Artikel 9 – Opheffing reglement 2019

Hiermee wordt het gelijknamig reglement, goedgekeurd op het schepencollege van 14 maart 2019 en op de gemeenteraad van 8 april 2019, opgeheven.

 

Artikel 10 – Bekendmaking

Een afschrift van dit reglement zal na goedkeuring verzonden worden naar:

        De brandweerzone Oost-Limburg

        De politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst

        Afdeling beleid mobiliteit en verkeersveiligheid binnen het departement mobiliteit en openbare werken

 

 

Artikel 11:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.