Aanleiding, feiten, context

Kwalitatief goed onderwijs vraagt om kwalitatief goede gebouwen. Maatschappelijke vereisten (bijv. duurzaamheid en klimaatnormen) en onderwijsvernieuwing (flexibele klasopstellingen, aanpassing aan specifieke zorgbehoeften...) vragen aangepaste schoolgebouwen. Hiervoor doen scholen beroep op AGION (= het AGentschap voor Infrastructuur in het ONderwijs).

 

AGION heeft als missie 'de realisatie en ontwikkeling van functionele en duurzame onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen, en dit in samenspraak met de gebruikers'. Schoolinfrastructuur moet veilig, comfortabel, milieu- en onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast moet schoolinfrastructuur flexibel te gebruiken zijn en in een open relatie staan met de omringende samenleving. AGION subsidieert de aankoop, de nieuwbouw, de verbouwing en de eerste uitrusting van schoolgebouwen via verschillende procedures.

 

Deze subsidies volstaan echter niet bij de ingebruikname van beschermde gebouwen of kerken. Deze gebouwen zijn vaak gedateerd en door de opgelegde voorwaarden van de bescherming brengen ze vaak een beduidende meerkost met zich mee om het gebouw klaar te maken voor onderwijsdoeleinden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan:

de opheffing van het bestaand toelagereglement infrastructuurwerken scholen van 05 mei 2015 en te vervangen door dit aangepast toelagereglement;

het principe om beschermde gebouwen én kerken mee op te nemen als gebouwen die in aanmerking komen voor het toelagereglement infrastructuurwerken scholen;

het principe van een renteloze lening toe te staan aan het schoolbestuur ten belope van maximaal 250.000 euro op 20 jaar te voorzien om de meerkost aan infrastructuurwerken aan een beschermd gebouw en/of kerk te kunnen bekostigen.

 

Juridische gronden

        Gemeenteraadsbesluit van 11 mei 2015 handelt over het verlenen van een toelage voor infrastructuurwerken aan de schoolgebouwen van het vrij onderwijs.

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: Art. 40 en 41 handelt over de bevoegdheden van de gemeenteraad

        Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen;

        AC00023: we continueren het gemeenteraadsbesluit inzake het verlenen van een toelage in het kader van het Flankerend Onderwijs Beleid (FLOB) voor de scholen van het Vrij Onderwijs

 

Adviezen

        Dienst Flankerend Onderwijs: positief advies

        Overleg directies scholen: positief advies

 

Argumenten

Het toelagereglement infrastruurwerken scholen is in 2015 tot stand gekomen omwille van:

        de engagementsverklaring aangaande dorpsscholen binnen de gemeente Riemst;

        het ontbreken van voldoende middelen om de bestaande vestigingsplaatsen in behoorlijke toestand te houden;

        het feit dat het voor de gemeente financieel niet haalbaar is om in al de dorpen/woonkernen een volledig gemeentelijke infrastructuur te voorzien;

        de vraag van verschillende scholen uit diverse dorpen/woonkernen om een gemeentelijke toelage te voorzien ter ondersteuning van de renovatie, van de plaatselijke schoolinfrastructuur;

        de beleidsvisie van het gemeentebestuur om de leefbaarheid in al de dorpen/woonkernen te behouden. Eén van de belangrijkste middelen hiertoe is de aanwezigheid van schoolinfrastructuur op het niveau van elk dorp/woonkern;

        de beleidsvisie van het gemeentebestuur, gericht op een na te streven integrale toegankelijkheidsbenadering waardoor personen met een handicap, met mobiliteitsproblemen, rolstoelgebruikers, ouders met kinderwagens en anderen, vlotter kunnen gebruik maken van het lokale onderwijsaanbod;

 

Het huidig toelagereglement Infrastructuurwerken Scholen heeft enkel betrekking op gekende vestigingen. De gebouwen die bij de startdatum van dit reglement niet en in het verleden nooit als schoolinfrastructuur gebruikt zijn in dit reglement uitgesloten van toelage. Met het oog op de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij beschermde gebouwen en/of kerken een herbestemming voor onderwijsdoeleinden kunnen krijgen, wordt de aanpassing van het bestaand reglement gevraagd.

 

De huidige subsidies volstaan niet bij de ingebruikname van beschermde gebouwen of kerken. Deze gebouwen zijn vaak gedateerd en door de opgelegde voorwaarden van de bescherming brengen ze vaak een beduidende meerkost met zich mee om het gebouw klaar te maken voor onderwijsdoeleinden.

 

Doel: instandhouding van beschermde gebouwen/kerken

 

Bijkomend kan nog meegenomen worden dat:

        leegstaande beschermde gebouwen en/of kerken zo niet dreigen te verloederen. Hierdoor ontstaan er kankerplekken binnen de gemeente met neveneffecten zoals overlast, enz.

 

Financiële weerslag

De huidige kredieten voor het toelagereglement zijn voorzien in de begroting onder registratiesleutel MJP000209 - AC000023 GEM66402500/0800/04.

 

Er zijn momenteel geen extra budgetten voorzien voor een renteloze lening mogelijk te maken. Dit vraagt de aanmaak van meerdere budgetsleutels binnen flankerend onderwijs om de uitgaven (Leningsbedrag, interesten en aflossingen) en de ontvangsten (aflossingen) te boeken.

 

BESLUIT: Toelagereglement infrastructuur scholen aanpassing

eenparig

 

 

Artikel 1 – Doel

Ieder kind heeft recht op kwalitatief goed onderwijs en goed onderwijs vraagt om kwalitatief goede gebouwen, ongeacht in welk dorp een kind woont of tot welk net het kind onderwijs volgt. Maatschappelijke vereisten (bijv. duurzaamheid en klimaatnormen) en onderwijs-vernieuwing (flexibele klasopstellingen, aanpassing aan specifieke zorgbehoeften...) vragen aangepaste schoolgebouwen.
AGION heeft als missie 'de realisatie en ontwikkeling van functionele en duurzame onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen, en dit in samenspraak met de gebruikers'. Schoolinfrastructuur moet veilig, comfortabel, milieu- en onderhoudsvriendelijk zijn. AGION subsidieert de aankoop, de nieuwbouw, de verbouwing en de eerste uitrusting van schoolgebouwen via verschillende procedures. Deze subsidies volstaan echter niet.

 

Om de leefbaarheid in al de dorpen/woonkernen te behouden, heeft het gemeentebestuur het engagement opgenomen om in ieder dorp/woonkern een aanwezigheid van schoolinfrastructuur te voorzien. Voor de gemeente is het echter niet financieel haalbaar om in al de dorpen/woonkernen een volledig gemeentelijke infrastructuur te voorzien. 

Binnen de perken van het door de gemeenteraad goedgekeurde budget van gemeente Riemst, en overeenkomstig de bepalingen van dit reglement, kent de gemeente Riemst een bijkomende subsidie toe voor de renovatie, de verfraaiing, de (brand)veiligheid, de sanering, de toegankelijkheid en het onderhoud van de vestigingsplaatsen van de basisscholen van een ander net dan het gemeentelijke onderwijs.

 

Artikel 2 – Definities

In dit subsidiereglement worden de volgende definities gehanteerd zoals opgenomen in het Decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997:

AGION: Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs;

Basisschool: school waar kleuteronderwijs en lager onderwijs georganiseerd wordt;

Erkend onderwijs: onderwijs dat voldoet aan de voorwaarden zoals bepaald in artikel 62 of artikel 62bis en erkend is door de Vlaamse Regering zoals bepaald in artikel 35 van het decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van onderwijs;

0nderwijsnet:
het gemeenschapsonderwijs : het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zoals bedoeld in artikel 2 van het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs;
het gesubsidieerd officieel onderwijs : het onderwijs ingericht [46...46] door publiekrechtelijke rechtspersonen andere dan het gemeenschapsonderwijs en dat in aanmerking komt voor subsidiëring van de Vlaamse Gemeenschap;
het gesubsidieerd vrij onderwijs : het onderwijs ingericht door natuurlijke personen of privaatrechtelijke rechtspersone en dat in aanmerking komt voor subsidiëring door de Vlaamse Gemeenschap;

Vestigingsplaats: gebouw of gebouwencomplex waarin een school of een gedeelte van een school gehuisvest is;

 

Artikel 3 – Toepassingsgebied

§1 De subsidie voor infrastructuurwerken scholen is uitsluitend en aanvullend van toepassing voor de goedgekeurd werken door AGION.

 

§2 Bijkomend op te richten schoolinfrastructuur met een tijdelijk karakter (bijv. modulaire eenheden) zijn nadrukkelijk uitgesloten van dit toelagereglement.

 

§3 Gelijklopend zijn gebouwen die bij de startdatum van dit reglement niet en in het verleden nooit als schoolinfrastructuur gebruikt zijn eveneens uitgesloten van subsidie, met uitzondering van beschermde gebouwen en kerken, die in kader van het tegengaan van verloedering herbestemd kunnen worden voor onderwijsdoeleinden.

 

Artikel 4 – Begunstigden

§1 De subsidie voor infrastructuurwerken scholen kan toegekend worden, mits de aanvraag betrekking heeft op onderstaande voorwaarden:

        een erkende onderwijsinstellingen;

        behorend tot een ander onderwijsnet, dan het gemeentelijk onderwijs

        De inrichtende macht/schoolbestuur vormt samen met de directie van de betreffende schoolinfrastructuur het overlegorgaan met het gemeentebestuur.

 

Artikel 5 -  Algemene voorwaarden

§1 De schoolinfrastructuur moet toegankelijk zijn voor alle schoolplichtige kinderen ongeacht de ideologische, filosofische, politieke of godsdienstige overtuiging.

 

§2 De schoolinfrastructuur is eigendom van de aanvragende inrichtende macht of deze beschikt over een zakelijk recht, een huurovereenkomst of enig ander recht waaruit blijkt dat de aanvragende inrichtende macht nog minstens 30 jaar over het genot van de betreffende infrastructuur kan beschikken naar analogie met de subsidievoorwaarden, zoals bepaald door AGION.

 

Artikel 6 – Bedrag van de subsidie

§1 De maximale toelage per gebouw is verschillend naargelang de soort schoolinfrastructuur. De maximale toelage is als volgt:

        vestigingsplaats klasse A:
locatie waar, op hetzelfde adres, door de Vlaamse overheid erkend onderwijs georganiseerd wordt en waar minstens 7 klassen voor de organisatie van een volwaardig leerjaar in gebruik worden genomen - maximum 100.000 EUR

        vestigingsplaats klasse B:
locatie waar, op hetzelfde adres, door de Vlaamse overheid erkend onderwijs georganiseerd wordt en waar minstens 4 klassen voor de organisatie van een volwaardig leerjaar in gebruik worden genomen - maximum 75.000 EUR

        vestigingsplaats klasse C:
locatie waar, op hetzelfde adres, door de Vlaamse overheid erkend onderwijs georganiseerd wordt en waar minstens 1 klas voor de organisatie van een volwaardig leerjaar in gebruik wordt genomen - maximum 50.000 EUR

 

§2 De maximale toelage is voortschrijdend en kan bij stijging van het aantal klassen aangepast worden aan de toestand op het moment van de aanvraag. De stijging van het aantal klassen moet aantoonbaar zijn aan de hand van het totale leerlingenaantal van de school. Dit geldt prioritair als uitsluitende voorwaarde om te voorkomen dat een aanpassing van de subsidieklasse een gevolg zou kunnen zijn van een andere klasorganisatie binnen een bepaalde school, vestigingsplaats of tussen vestigingsplaatsen onderling.

 

§3 Voor de betoelaging van schoolinfrastructuur wordt er een gemeentelijke tussenkomst voorzien van 25 % van het betoelaagbaar bedrag van AGION met een maximum van de in paragraaf 1 genoemde bedragen. Deze toelage wordt voorzien als aanvullend deel bij de goedgekeurde toelage door AGION, die 70 % bedraagt.

 

§4. Het maximale toelagebedrag voor een schoolinfrastructuur kan gecumuleerd worden met:

      een renteloze lening: het gemeentebestuur kan het schoolbestuur een renteloze lening toestaan ten belope van maximaal 250.000 euro op 20 jaar te voorzien om de meerkost van infrastructuurwerken aan een beschermd gebouw en/of kerk te kunnen bekostigen.

      een rentetoelage: het gemeentebestuur betaalt de totale jaarlijkse rentelast van de door de inrichtende macht opgenomen lening van maximaal 75.000 euro met een maximale looptijd van 20 jaar.

      een toegankelijkheidstoelage van 8.000 euro. Deze toelage kan enkel gebruikt worden voor het realiseren van werken die de toegankelijkheid verhogen in de schoolinfrastructuur. Alvorens deze werken uitgevoerd en betoelaagd worden moet het advies van Agentschap Toegankelijk Vlaanderen INTER gevraagd en gevolgd worden. De kosten voor de werken en materialen binnen deze toegankelijkheidstoelage worden voor 100% betoelaagd.

      een heropstarttoelage van 12.500,00 euro. Deze toelage kan enkel gebruikt worden indien in het verleden de gebruiker van de schoolinfrastructuur zijn activiteiten stopzette en indien de activiteiten in deze infrastructuur hervat worden na een onderbreking van minstens 5 jaar. Indien de schijf van de basistoelage van 50.000, 75.000 of 100.000 € nog niet volledig werd aangesproken voor de betreffende schoolinfrastructuur, dan zal eerst dit resterend bedrag aangewend moeten worden. In dit geval wordt de heropstarttoelage verminderd met het resterend bedrag. Het bedrag dat dan werd aangewend voor de heropstart wordt op zijn beurt in mindering gebracht van de eerste mogelijkheid tot onderhoudstoelage zoals beschreven in het artikel aangaande de onderhoudstoelage. De heropstarttoelage dient prioritair aangewend te worden voor het behalen van de nodige veiligheidskeuringen inzake brandveiligheid, elektriciteit, gas, e.a. Alle keuringsbewijzen worden dan ook afgeleverd vooraleer de toelage wordt uitbetaald. Het restkrediet van de heropstarttoelage kan aangewend worden voor de verdere verfraaiing van de schoolinfrastructuur. De berekening van de heropstarttoelage gebeurt volgens het principe vermeld in artikel 6 (25 %).

      een onderhoudstoelage van 12.500 euro De onderhoudstoelage kan slechts na een periode van 10 jaar aangevraagd worden. De periode van 10 jaar start op datum van de eerste princiepsbeslissing voor infrastructuurtoelage van het College van Burgemeester en Schepenen voor het gebouw waarvoor de infrastructuurtoelage wordt aangevraagd. De toelage kan enkel gebruikt worden in het kader van:

        het behandelen van structurele gebreken of voor het nemen van maatregelen ter voorkoming van structurele gebreken

        rationeel energieverbruik o.a. dubbele beglazing, isolatie, energiezuinige verwarming

        brandveiligheidsmaatregelen voor het bestaand schoolgebouw en bijgebouwen mits voorlegging van het brandveiligheidsattest voor de voorgaande betoelaging

        maatregelen ter bevordering van de akoestiek op voorwaarde dat de brandveiligheid helemaal in orde is en na een controle van de technische dienst waaruit blijkt dat er geen gebreken zijn die prioritair te behandelen zijn in het kader van het onderhoud van het gebouw of bouwkundige gebreken.

        bij uitbreiding van de schoolinfrastructuur kan er eveneens gebruik gemaakt worden van het vooropgestelde krediet onderhoudstoelage voor werken aangaande rationeel energieverbruik, brandveiligheidsmaatregelen en maatregelen ter verbetering van de akoestiek, op voorwaarde dat de technische dienst na een controle vaststelt dat er geen gebreken zijn die prioritair behandeld moeten worden in het kader van het onderhoud van het gebouw of bouwkundige gebreken.

De berekening van de onderhoudstoelage gebeurt volgens het principe in artikel 6 (25 %).

 

Artikel 7 - Aanvraagprocedure

§1 De aanvraag voor toelage gebeurt digitaal via een mail naar: onderwijs@riemst.be en is gericht aan het college van burgemeester en schepenen van Riemst . De aanvraag omvat een kopie van de brief van AGION waarin deze de toekenning van de subsidie bevestigd en de berekening van het verschuldigd bedrag.

 

§2 Deze aanvraag gebeurt uiterlijk binnen de 6 maanden na postdatum van de brief van AGION bij het gemeentebestuur.

 

§3. De aanvraag voor de premie is slechts ontvankelijke zodra deze tijdig ingediend en volledig is.

 

§4. Het college van burgemeester en schepenen beslist of de aanvraag voor toelage in aanmerking komt.

§5. Het college van burgemeester en schepenen kan nadere voorwaarden stellen betreffende vorm en inhoud van de aanvraag en de aanvraagprocedure.

 

§6. Het college van burgemeester en schepenen behoudt steeds het recht om aanvragen te weigeren welke niet overeenkomen met de geest van het reglement.

 

Artikel 8 - Betalingsmodaliteiten

§1. De subsidie wordt uitbetaald binnen een redelijke termijn na evaluatie én na beslissing van het college van burgemeester en schepenen op basis van:

        indien de aanvrager aan alle voorwaarden voldoet;

        indien de vereiste documenten tijdig zijn ingediend

        nadat de gemeente een bevestiging van de uitbetaalde subsidies ontvangen heeft van AGION.

        na controle van de uitgevoerde werken door de technische dienst en/of het toegankelijkheidsbureau

        het verslag van de toezichthoudende ambtenaar

 

§2. Op basis van het verslag van de toezichthoudende ambtenaar beslist het college van burgemeester en schepenen over de het bedrag van de subsidie en de uitbetaling ervan. Dit bedrag kan afwijken van de initieel principieel genomen beslissing, indien dit ook zo blijkt uit een eventuele herberekening van de kosten door AGION.

 

§3. De uitbetaling van het maximale toelagebedrag kan gespreid worden over meerdere begrotingsjaren. Het college van burgemeester en schepenen maakt in overleg met de inrichtende macht concrete afspraken i.v.m. de uitbetalingstermijnen van de subsidie.

 

§4. Het bedrag van de toegekende subsidie wordt overgeschreven op de door de aanvrager in het aanvraagformulier vermelde post- of bankrekening.

 

Artikel 9 - Sancties

§1. De volgende sancties kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft, en/of onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:

        de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de uitbetaalde subsidie;

        de stopzetting van de procedure tot uitbetaling van de toegekende subsidie;

        de uitsluiting van de toelageaanvrager voor verdere subsidiëring in het kader van dit regelement, al dan niet voor een bepaalde tijd.

 

Artikel 10 - Inwerkingtreding

§1. Dit reglement heft het voorgaand reglement “toelagereglement infrastructuurwerken scholen van 05 mei 2015” op. 

 

§2. Dit reglement treedt in werking vanaf 15/02/2025.

 

Artikel 11 - Budgetten

§1. De nodige kredieten zijn jaarlijks voorzien in de begroting onder artipkelnummer 1419/002/009/001/003 66402500 080003 – Infrastructuur toelage vrij onderwijs.

 

§2. Er zijn momenteel geen extra budgetten voorzien voor een renteloze lening mogelijk te maken. Dit vraagt de aanmaak van meerdere budgetsleutels binnen flankerend onderwijs om de uitgaven (Leningsbedrag, interesten en aflossingen) en de ontvangsten (aflossingen) te boeken.

 

Artikel 12 - Kennisgeving

Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de financiële dienst van de gemeente.

 

Artikel 13 - Kenbaar

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.