Aanleiding, feiten, context

 

Bij het project Millenbeek Fase II dient er voor de hoeveelheid aangesloten verharding op openbaar domein volgens de gewestelijke stedenbouwkundige verordering inzake hemelwater een buffering uitgebouwd te worden en mag er niet rechtstreeks op de waterlopen geloosd worden.

 

Aangezien we op het afstroomgebied van de Millenbeek werken zullen gaan uitvoeren is de omgeving van de Waterburcht de meest geschikte locatie voor deze buffering maar kan deze niet rechtstreeks aangesloten worden op de waterloop.

 

Bijkomend is in kader van doorbraak 63 door de provincie meegedeeld dat de provincie het huidige PVO stroomafwaarts achter het huidige wachtbekken, in eigendom van de gemeente, vanaf het open gedeelte van de waterloop willen plaatsen. Het stroomopwaartse gedeelte is niet meer aanwezig op het terrein.

 

De gemeente kan publieke grachten aanduiden, Ze zal hiervan het beheer overnemen, maar niet automatisch de eigendom overnemen. Die kan bij de perceeleigenaar blijven. De gemeente kan een erfdienstbaarheid opleggen binnen een maximaal kader.

 

 

Juridische gronden

Wet betreffende de onbevaarbare waterlopen

Artikel 1. (26/09/2022- ...)

In onderhavige wet wordt verstaan onder:
1. Onbevaarbare waterlopen: de rivieren en beken welke door de regering niet bij de bevaarbare waterlopen gerangschikt zijn, stroomafwaarts van het punt waarop hun waterbekken ten minste 100 hectare bedraagt. Dit punt wordt de oorsprong van de waterloop genoemd. Waterlopen, geclassificeerd met toepassing van artikel 4 en artikel 4bis, worden geacht deel uit te maken van de onbevaarbare waterlopen;

...

12. publieke gracht: een gracht die omwille van het algemeen belang door de gemeente, polder of watering beheerd wordt en als dusdanig wordt aangeduid;

 

Afdeling 3. - Publieke grachten

Art. 7.§ 1. De gemeenteraad organiseert het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 23ter, § 3, van de wet van 28 december 1967.

etc...

 

Adviezen

Aangezien de buffergracht van algemeen belang is wordt voorgesteld om het traject op te nemen als publieke gracht aangezien deze een belangrijke RWA-functie en beter beschermd dient te worden dan het Burgerlijk Wetboek of Veldwetboek, ook mede door de aanwezige Tumulus.

 

Argumenten

Hierdoor krijgt de gemeente ook meer rechten om het beheer optimaal uit te voeren en kan er een maximumbreedte van 5m erfdienstbaarheid afgedwongen worden terwijl dit bij een gewone buffergracht niet van toepassing is.

 

Financiële weerslag

/

 

BESLUIT:

artikel 1:

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord om de procedure ‘Publieke grachten’ op starten in samenwerking met de Provincie Limburg.

 

artikel 2:

De buffergracht van het project Millenbeek Fase II plus het stroomafwaartse gedeelte aangeduid op het plan in bijlage zal ingeschreven worden als ‘Publieke Gracht’

 

artikel 3:

Voor de Publieke Gracht ‘Millenbeek’ wordt een erfdienstbaarheid van 5m op de linkeroever bepaald. Dit houdt in dat de beheerder met machines afgestemd op de breedte van de erfdienstbaarheid moet kunnen passeren om de gracht te beheren (slib ruimen, kruid ruimen, herstellingen uitvoeren, de oevers verstevigen etc.) en dat de erfdienstbaarheid vrij blijft van vaste beplantingen, bomen en constructie

 

artikel 4:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.