Aanleiding, feiten, context

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft op 19 januari 2023 aan het OCMW van Riemst de voorafgaande vergunning verleend voor de realisatie van het lokaal dienstencentrum De Linde, met antennepunten WZC Eyckendael en WZC Huyse Elckerlyc. De volgende stap is de erkenning van het LDC met 2 antennepunten. Het Vast Bureau geeft daarom, namens het OCMW Riemst, opdracht aan de centrumleider om de aanvraag tot erkenning en subsidiëring op te maken en in te dienen bij het agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Rekening houdend met de snelle vergrijzing van de bevolking van Riemst, vindt het OCMW Riemst het namelijk essentieel dat de werking van het, nog niet erkende, 'dienstencentrum De Linde' geprofessionaliseerd en geoptimaliseerd wordt, om zo te voldoen aan alle kwaliteitseisen van het nieuwe woonzorgdecreet.

 

Bovendien, in het kader van de creatie van Zorgzame Buurten, vindt het OCMW Riemst het tevens noodzakelijk dat er verschillende erkende antennepunten van het lokaal dienstencentrum gecreëerd worden, verspreid over de gemeente, om de dienstverlening zo dicht mogelijk en zo toegankelijk mogelijk bij de inwoners van de verschillende buurten te brengen.

 

Na indiening van de aanvragen onderzoekt het agentschap Zorg en Gezondheid of het dossier ontvankelijk is. Is dat niet het geval, dan stuurt het agentschap binnen de 30 kalenderdagen een bericht. Het agentschap kan ook om bijkomende inlichtingen vragen. Is de aanvraag ontvankelijk, dan onderzoekt het agentschap of het dienstencentrum voldoet aan alle erkenningsvoorwaarden. Binnen de 4 maanden na de ontvankelijke erkenningsaanvraag, stuurt het agentschap de erkenningsbeslissing dat het dienstencentrum erkend wordt of het voornemen tot weigering van de erkenning. In het laatste geval wordt uitgelegd hoe bezwaar kan ingediend worden tegen dat voornemen.

 

Juridische gronden

        Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en alle latere wijzigingen

        Decreet van 15 februari 2019 betreffende de woonzorg en alle latere wijzigingen

        Besluit van de Vlaamse regering van 18 december 2020 tot vastlegging van de procedure voor het verlenen van voorafgaande vergunningen en planningsvergunningen voor lokale dienstencentra en tot bepaling van de elementen van de globale zorg-strategische visie voor deze voorafgaande vergunningen, en alle latere wijzigingen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgverenigingen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers, en alle latere wijzigingen

        Ministerieel besluit van 30 april 1999 houdende de vaststelling van de evaluatiecriteria met betrekking tot de programmatie van lokale dienstencentra, en alle latere wijzigingen.

        Rechtsgeldige beslissing van het Vast Bureau van 12 oktober 2022 met betrekking tot het realiseren van een lokaal dienstencentrum, inclusief het principebesluit om een voorafgaande vergunning aan te vragen.

 

Adviezen

Het Vast Bureau adviseerde op 12 oktober 2022 positief:

        om de procedure voor de voorafgaande vergunning van een lokaal dienstencentrum, in de vorm van één hoofdgebouw met verschillende antennepunten, op te starten.

        om de procedure op te starten voor de voorafgaande vergunning van de eerste twee antennepunten, met name WZC Eyckendael (Riemst) en WZC Huyse Elckerlyc (Millen).

 

Argumenten

Het OCMW Riemst is de mening toegedaan dat een erkend lokaal dienstencentrum met antennepunten past binnen het lokaal sociaal beleidsplan van de gemeente en bijdraagt tot de realisatie ervan:

        Het woon- en welzijnsbeleid van senioren is namelijk een belangrijk speerpunt in onze gemeente (Beleidsdoelstelling BD000028, WVG100/1, WVG100/11)

        Bovendien wensen wij onze senioren te ondersteunen in het levenslang thuis wonen, het maximaal behouden van hun autonomie en het sociaal weefsel binnen hun dorpsgemeenschap. (Actieplan AP000057, WVG100/1)

        Daarom willen wij ons dienstencentrum, samen met de antennepunten, uitbouwen als plaats voor ontmoeting, dienstverlening, informatie, vorming en recreatie. (AP000059, WVG100/1,WVG100/11, WVG100/12)

        Hiertoe objectiveren wij de behoeften, noden en sociale kenmerken van onze burgers (AP000061) en coördineren wij de afstemming van vraag en aanbod inzake sociale, mensgerelateerd dienstverleningen zodat beide elkaar maximaal vinden (AP000062) (WVG100/2)

        We ondersteunen ontmoetings- en netwerkmomenten voor burgers met als doelstelling om gemeenschapsvorming en leefbaarheid van de dorpskernen te bevorderen (AP000052, WVG100/2)

        Wij ijveren daarenboven voor de oprichting van een buurtzorgnetwerk, met ondersteuning vanuit het dienstencentrum, om onze doelgroep in elk dorp te ondersteunen. (AP000071). Een informeel buurtzorgnetwerk verhoogt de levenskwaliteit, vergroot de zelfstandigheid, haalt onze doelgroep uit haar isolement en voorkomt eenzaamheid (WVG100/2)

        We detecteren, ondersteunen of organiseren initiatieven van vrijwillige en informele buurtzorg. (AC000294) (WVG100/1)

        We sensibiliseren de bevolking voor deelname aan, oprichting, organisatie of gebruik van initiatieven van informele en vrijwillige buurtzorg. (AC000295, WVG100/1)

        We organiseren bovendien buurtgerichte opdrachten en activiteiten om het sociaal weefsel in onze dorpsgemeenschappen te versterken en eenzaamheid tegen te gaan.(AC000265, WVG100/1)

 

Het lokaal dienstencentrum wil, in nauwe samenwerking met het Sociaal Huis van het OCMW RIEMST, en samen met de antennepunten en netwerkpartners, ten dienste staan van alle inwoners van de gemeente, ongeacht leeftijd, interesses, godsdienstige of sociale en financiële mogelijkheden, met speciale aandacht voor senioren (al dan niet met een hulpvraag),  mantelzorgers en kwetsbare groepen. Het is hierbij van het grootste belang dat het dienstencentrum toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief werk levert.

 

Het lokaal dienstencentrum wenst onder andere het volgende aan te bieden:

        ontmoeting en versterking van de sociale cohesie

        dorpsrestaurants en samen eten in de antennepunten

        ter beschikking stelling van lokalen

        zitdagen van maatschappelijk assistenten en/of juridisch advies

        verzorging, beweging, ontspanning

        activiteiten van informatieve, vormende en recreatieve aard, in de eigen lokalen of in de antennepunten, op eigen initiatief of in samenwerking met andere diensten of verenigingen.

        een actieve aanwezigheid bij relevante lokale overlegmomenten van de stakeholders (o.a. centrumraad, andere adviesraden, seniorenverenigingen, ..)

        coördinatie van of doorverwijzing naar verschillende thuiszorgdiensten: klusjesdienst, poetsdienst minder-mobielen-centrale, boodschappendienst, infopunt thuiszorg,...

        een brugfunctie tussen zorg- en welzijnsactoren en gebruikers

        organisatie van buurthulp en stimuleren van burenhulp

 

Bijsturing in de toekomst zal gebeuren door buurtanalyses, die de basis zijn voor het meerjarenplan.

Hierbij worden het lokaal verenigingsleven, vrijwilligers en lokale buurtbewoners actief betrokken.

 

Financiële weerslag

Bestaande Kosten:

        personeelskosten: huidige centrumleider (0,8VTE) en administratieve & technische ondersteuning (1,8 VTE)

        exploitatiekosten: nutskosten (volledig ten laste van 't Paenhuys), uitrusting en meubilering

 

Eventuele bijkomende kosten

        gebruiksvergoeding lokalen antennepunten: bij activiteiten van het dienstencentrum in de antennepunten

        budget communicatie: lancering van het erkend lokaal dienstencentrum en de antennepunten en regelmatige bekendmaking van de activiteiten.

 

Mogelijke opbrengsten:

        Erkende lokale dienstencentra komen op Vlaams niveau in aanmerking voor een jaarlijkse subsidie. Voor 2023 bedraagt die subsidie 42.792 EUR. Deze subsidie kan eventueel gebruikt worden voor de aanwerving van een bijkomende medewerker (0,5 VTE) in een groeifunctie (in aanmerking nemend dat de huidige centrumleider binnen 3 jaar met pensioen gaat).

        Mogelijke andere opbrengsten: (beperkte) inschrijvingsgelden van sommige activiteiten, drankenverkoop,

 

NB: Een erkenning houdt niet automatisch een toekenning van subsidies in. Bij onvoldoende beschikbare middelen wordt aan de hand van een prioriteitenschema bepaald welke nieuwe initiatieven subsidies krijgen.

 

BESLUIT:

artikel 1:

Het Vast Bureau geeft opdracht aan de centrumleider om de aanvraag tot erkenning en subsidiëring van een lokaal dienstencentrum met antennepunten op te maken en in te dienen bij het agentschap Zorg en Gezondheid.

 

artikel 2:

Het Vast Bureau geeft toestemming aan burgemeester Mark Vos en algemeen directeur Bart Weekers om de aanvraagdocumenten voor de erkenning en de subsidiëring te ondertekenen.

 

artikel 3:

Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het DLB.