Aanleiding, feiten, context
Om te komen tot een kwalitatief uitgewerkt dorpenbeleid is het belangrijk dat er oog is voor het zorgzame aspect, maar zeker ook voor de uitbouw van een centrale ontmoetingsplek in elk dorp van waaruit de initiatieven rond ontmoeting, vorming en dienstverlening kunnen uitgebouwd worden.

Levende en dynamische dorpen creëren we door ontmoeting te organiseren en inwoners te verbinden binnen de dorpskernen.Een zorgzame buurt focust immers op de opbouw van een sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven. Elkaar ontmoeten is hierbij van belang, omdat dit aan de basis ligt van solidariteit.

Binnen de uitwerking van het dorpenbeleid lopen er momenteel twee processen die samengevoegd kunnen worden om te komen tot het ontwikkelen van zorgzame en leefbare dorpen.
Enerzijds zoeken we naar een duurzame verankering van de actieplannen uit het project Zorgzame Buurten. Anderzijds streven we naar de erkenning van ons lokaal dienstencentrum waarbij de nadruk wordt gelegd op het outreachend werken op basis van de buurtonderzoeken.
In beide projecten streven we naar het versterken van de sociale cohesie in de buurt en het verbinden en versterken van de informele en de formele zorg.
Om beide processen op mekaar af te stemmen en om de erkenning van het dienstencentrum mee vorm te geven vragen we een uitbreiding van 30 % personeelsinzet van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023, als uitbreiding van de bestaande samenwerkingsovereenkomst met SAAMO, die goedgekeurd werd tijdens het Vast Bureau van 29/06/2022.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

De bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur van Riemst en SAAMO goedgekeurd tijdens het Vast Bureau van 29/06/2022.

 

Adviezen

Het uitwerken van een dorpenbeleid is verankerd in het meerjarenplan van de gemeente Riemst. Er zijn meerdere acties en doelstellingen die verwijzen naar het realiseren van zorgzame buurten.

 

Argumenten

Om te komen tot een kwalitatief uitgewerkt dorpenbeleid is het belangrijk dat er oog is voor het zorgzame aspect, maar zeker ook voor de uitbouw van een centrale ontmoetingsplek in elk dorp.
Vanuit deze ontmoetingsplaats kan er samen met de inwoners gewerkt worden aan de veelheid aan uitdagingen waarmee dorpen geconfronteerd worden zoals o.a. hoe we in dorpen een basisaanbod aan voorzieningen kunnen blijven garanderen, hoe we de bereikbaarheid kunnen realiseren, hoe we moeten omgaan met uitdagingen zoals vereenzaming en armoede, hoe de woonbehoefte kan beantwoord worden, …


Financiële weerslag
De huidige samenwerkingsovereenkomst met SAAMO, goedgekeurd op het Vast Bureau van 29/06/2022 wordt geraamd op 40.000 /jaar.
De kostprijs van een personeelsuitbreiding van 30 % wordt geraamd op 24.000 /jaar.
Deze kredieten zijn niet beschikbaar in het budget 2023 op de sleutel MJP 001622, OCMW 61690030/0900, AC 000296.
Het Vast Bureau voorziet een budgetwijziging van 24.000 € tijdens de eerstvolgende budgetwijziging in 2023.
Deze kredieten worden gecompenseerd met de subsidie van de Vlaamse Overheid voor het project 'Zorgzame Buurten Vroenhoven' .
 

 

BESLUIT:

artikel 1:

Het Vast Bureau beslist om de bestaande samenwerkingsovereenkomst met SAAMO, goedgekeurd op het Vast Bureau van 29/06/2022 uit te breiden met een personeelsinzet van 30 % voor de periode van 01/01/2023 tot en met 31/12/2023.
 

artikel 2:

Het Vast Bureau beslist om hiervoor een budgetwijziging van 24.000 € door te voeren in het budget 2023 op de sleutel MJP 001622, OCMW 61690030/0900, AC 000296.

 

artikel 3:

Het takenpakket dat overeenstemt met de personeelsuitbreiding van 30 % bevat onderstaande taken

  1. Uitwerking visie & beleidskader ‘lokaal welzijnsbeleid’ met rol & functie DC:

        Uitwerking visietekst: naar een integraal referentiekader voor het ‘lokaal welzijnsbeleid’ (Decreet Lokaal Sociaal beleid, Dienstencentrum, Dorpenbeleid en Zorgzame Buurten)

        Concretisering rol & opdracht van het DC in het kader van de buurt -en antennewerking

        Concretisering rol en functie van de toekomstige buurtcoach van het DC: ontwerp buurtprofiel op maat

 

  1. Aanvraag erkenning dienstencentrum met antennefunctie:

 

2.a.Uitwerking procedures i.k.v. aanvraag erkenning:

        Uitwerking procedure om buurtanalyse (BA) en meerjarenplan op te stellen en uit te voeren.

        Ondersteunende rol (o.a. organiseren van netwerkoverleg, verzamelen van good practises, helpen uitschrijven,…) bij het uitwerken van:

        Procedure om zorg- en ondersteuningsvragen te ontvangen en te behandelen

        Procedure om door te verwijzen

        Procedure om de eigen werking te evalueren

        Procedure om het kwaliteitshandboek te beheren en te onderhouden

        ...
 

2.b.Buurtanalyse (BA): Riemst en Millen

        Evaluatie van de bestaande methodiek van BA

        Uitwerken van een vereenvoudigde methodiek BA (lightversie) voor zowel analyse, presentatie en rapportering

        Voorbereiding BA Riemst & Millen

        Samenstelling team BA (interne diensten)

        Organisatie vorming (hoe huisbezoeken organiseren, afname interviews,…)

        Afspraken maken en concrete voorbereidingen

        Coachen van het samengestelde team interne medewerkers bij het uitvoeren, analyseren en rapporteren van de vereenvoudigde versie BA toegepast op Riemst en Millen in kader van de erkenning van het lokaal dienstencentrum.

 

2.c.Methodieken i.f.v. ‘preventie en vroegdetectie’ herwerken op maat van het DC

        Methodiek van de bezoekersteams

        Methodiek van de doorverwijskaartjes

        Handleiding Huisbezoeken

 

2.d.Partnerschappen conceptualiseren vanuit een antennepunt:

        Hoe structurele vormen van netwerkoverleg opzetten tussen zorg & welzijnspartners vanuit een antennepunt in de buurt met aandacht voor concrete taak-en rolverdeling.

        Hoe een buurtzorgnetwerk (niet professioneel) opzetten vanuit een antennepunt waar zowel vrijwilligers, mantelzorger, verenigingen en de buurtcoach een plaats krijgen.

 

2.e.Communicatie vanuit een antennepunt: Methodieken ontwikkelen om vanuit een antennepunt op maat van de buurt te communiceren: geplande acties, terugkoppelingen, … zowel formeel, als informeel. Hoe houden we de buurt systematisch op de hoogte?

 

Een aantal randvoorwaarden moeten vervuld zijn opdat SAAMO Limburg de opdracht binnen het kader van het DC op een goede manier kan uitvoeren:

        Een operationele team (met o.a. de coördinator van het DC, de stafmedewerker Dorpenbeleid en de opbouwwerker van SAAMO) waar inhoudelijke afstemming plaatsvindt en waar praktische afspraken worden gemaakt over de aanpak en de onderlinge samenwerking.

        Bestaande (of nieuwe) overlegstructuren (met o.a. het afdelingshoofd Mens, de Schepen Welzijn en/of de Algemene Directeur) die fungeren als klankbordgroep en/of stuurgroep om de contouren van het project en acties te bewaken.

        Het vrijstellen van voldoende personeelsinzet binnen de interne diensten voor de aanpak van de buurtanalyse in de praktijk.

 

artikel 4:
Het Vast Bureau machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om de aangepaste samenwerkingsovereenkomst met SAAMO te ondertekenen.

 

artikel 4:

Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.