Aanleiding, feiten, context

Binnen het beleidsplan van de gemeente Riemst is opgenomen dat we Riemst verder willen laten uitgroeien tot een leefbare, aangename gemeente waarin iedereen zich thuis en welkom voelt.

Via het dorpsbudget wil het gemeentebestuur dorpsbewoners stimuleren om buurtinitiatieven te organiseren die ontmoeting en sociale cohesie bevorderen.

Op die manier draagt het dorpsbudget bij tot het creëren van zorgzame en leefbare dorpen.

Dit reglement bepaalt hoe het dorpsbudget wordt toegekend.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet betreffende openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004, en latere wijzigingen.

De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991, en latere wijzigingen.

 

Motivering
Leefbare en dynamische dorpen creëren we door ontmoeting te stimuleren en te organiseren. Hierdoor verbinden we inwoners en ontstaat er betrokkenheid.

Via het dorpsbudget willen we inwoners stimuleren om zelf buurtfeesten en buurtinitiatieven te organiseren die de sociale contacten en het gemeenschapsgevoel binnen hun dorp bevorderen. Op die manier ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden die leiden tot bijkomende ontmoetingskansen.

Als bestuur bouwen we verder op de krachten en de talenten die in de buurt aanwezig zijn.

Het gemeentebestuur treedt hier op als ondersteuner en facilitator.

 

Financiële weerslag

Het budget wordt geraamd op 2000 € en wordt vanaf 2024 jaarlijks opgenomen in het meerjarenplan.

Deze kredieten zijn nog niet beschikbaar in het budget 2023.
De gemeenteraad voorziet een budgetwijziging van 2000 € tijdens de eerstvolgende budgetwijziging in 2023.

 

BESLUIT: Subsidiereglement Dorpsbudget

eenparig

 

Artikel 1 – Doel

§1. In het beleidsplan van de gemeente Riemst is opgenomen dat we Riemst verder willen laten uitgroeien tot een leefbare, aangename gemeente waarin iedereen zich thuis en welkom voelt.

Via het dorpsbudget wil het gemeentebestuur dorpsbewoners stimuleren om buurtinitiatieven te organiseren die ontmoeting en sociale cohesie bevorderen.

Op die manier draagt het dorpsbudget bij tot het creëren van zorgzame en leefbare dorpen.

 

§2. De buurtactiviteit heeft één of meerdere doelen waaronder:

        buren te leren kennen

        ontmoeting te stimuleren

        samenwerking te bevorderen

        integratie van de nieuwkomers te bevorderen

        de straat mooier, aantrekkelijker te maken

Uitgesloten zijn privé-feesten, initiatieven met een louter commercieel karakter, feesten met een uitgesproken religieus, filosofisch en politiek karakter. Ook activiteiten binnen de reguliere werking van jeugd- sport- of socio-culturele verenigingen komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

 

Artikel 2 – Toepassingsgebied

Het dorpsbudget is bestemd voor buurtinitiatieven die zich richten tot inwoners van de buurt met als doel buren dichter bij elkaar te brengen. Een buurt kan bestaan uit een dorp, één of meerdere straten of een gedeelte van de straat met een minimum van 10 huisnummers.
 

Artikel 3 – Begunstigden

Het organisatiecomité, dat de aanvraag voor de ondersteuning van buurtinitiatieven indient, bestaat uit minstens 2 meerderjarige inwoners.

 

Artikel 4 - Algemene voorwaarden

Het organisatiecomité verbindt er zich toe om:

        alle toepasselijke verplichtingen inzake veiligheid en vergunningen na te leven. (gebruik openbaar domein, BA verzekering, Unisono,…)

        de activiteit ruim bekend te maken in de straat, buurt of dorp. De organisator moet kunnen aantonen dat er voldoende inspanningen geleverd werden om alle inwoners van de betreffende buurt te bereiken. Op alle promotiemateriaal komt de tekst ‘met medewerking van de gemeente Riemst’.

 

Artikel 5 - Bedrag van de subsidie

§1. Het bedrag van het dorpsbudget wordt vastgesteld op maximum € 250.

Het dorpsbudget is als volgt opgedeeld:

        € 150 voor de organisatiekosten van de activiteit

Deze toelage dient voor het dekken van de basisorganisatiekosten (huur/aankoop van materiaal, animatie, publiciteit, verzekering, huur lokalen, unisono, …). Er wordt geen tussenkomst voorzien in de kosten voor eten en drank.

Het bedrag van de organisatiekost kan nooit hoger liggen dan de ingebrachte en reële kosten. Indien m.a.w. de organisatiekost, die in aanmerking komt voor de toelage, minder bedraagt dan € 150; dan worden enkel de effectief gemaakte kosten gedekt.

        € 50 forfaitair; wanneer er extra inspanningen geleverd worden om specifieke doelgroepen te bereiken (nieuwkomers, verschillende generaties, verschillende bevolkingsgroepen,inwoners in een kwetsbare positie …)

        € 50 forfaitair; wanneer er samengewerkt wordt met partners uit de buurt (verschillendeverenigingen, school, voorziening,…)

 

§2. De subsidie wordt toegekend binnen de perken van het daartoe voorziene krediet dat jaarlijks wordt vastgelegd in het gemeentebudget.

 

§3. Het organisatiecomité kan beroep doen op de materialen die via de gemeentelijke uitleendienst ter beschikking gesteld worden. De vergoeding, van de materialen van de uitleendienst, kan meegenomen worden in de basisorganisatiekosten van het dorpsbudget.

 

§4. Het organisatiecomité kan slecht éénmaal per jaar deze betoelaging aanvragen. Deze toelage is niet cumuleerbaar met andere gemeentelijke subsidies.
Cofinanciering vanuit een andere overheid is toegelaten tenzij andere subsidies cofinanciering uitsluiten en op voorwaarde dat het organisatiecomité hierover transparant communiceert, zowel bij de subsidieaanvraag als bij de afrekening.
Dubbelfinanciering is uitgesloten.

 

Artikel 6 – Aanvraagprocedure

§1. De aanvraag voor de ondersteuning van buurtinitiatieven gebeurt door een organisatiecomité van minstens 2 meerderjarige inwoners van Riemst.

 

§2. De aanvraag gebeurt via het voorziene aanvraagformulier en wordt gericht aan de Dienst Dorpenbeleid, ten laatste 2 maanden voor het plaatsvinden van het initiatief.

Het volledig ingevulde formulier wordt bezorgd aan dienst Dorpenbeleid – Maastrichtersteenweg 2 B – 3770 Riemst of via dorpen@riemst.be.

 

§3. De aanvraag wordt behandeld door de dienst Dorpenbeleid , die in overleg met andere diensten het dossier ter beslissing overmaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Alle aanvragen worden individueel en in volgorde van ontvangst behandeld.

De aanvrager krijgt een ontvankelijkheidsmelding binnen 1 maand na ontvangst van de aanvraag.

 

Artikel 7 – Betalingsmodaliteiten

§1. De subsidie wordt uitbetaald na het indienen van het evaluatieformulier samen met volgende bewijsstukken:

        promotiemateriaal waaruit blijkt dat het initiatief openstond voor iedereen binnen de straat, buurt of dorp

        bewijs dat op het promotiemateriaal de vermelding “met medewerking van gemeente Riemst” werd opgenomen

        minstens één sfeerfoto van de activiteit

        facturen, onkostennota’s en betaalbewijzen voor de organisatiekost van €150

        verklaring op eer voor de forfaitaire subsidies van € 50

Het evaluatieformulier en de bewijsstukken worden uiterlijk binnen de 2de maand na het plaatsvinden van de activiteit overgemaakt aan dienst Dorpenbeleid.

 

§2. De berekening van het toe te kennen bedrag gebeurt door dient Dorpenbeleid en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Het bedrag van de toegekende tussenkomst wordt uitbetaald door overschrijving op de bankrekening van de aanvrager.

Deze uitbetaling gebeurt uiterlijk binnen de 2de maand na ontvangst van het evaluatieformulier.

 

Artikel 8 – Sancties

In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de aanvrager , kan het gemeentebestuur beslissen om de toekenning van subsidies te schorsen en in de toekomst géén subsidies meer toe te staan aan de aanvrager en het verleende subsidiebedrag terug te vorderen.
Bij het niet, niet tijdig of niet correct indienen van de verantwoordingsstukken, kan hetgemeentebestuur beslissen om het dorpsbudget niet uit te betalen.
 

Artikel 9 – Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf 3 april 2023

 

Artikel 10 – Budgetten

De budgetten worden voorzien in de kredieten die zijn ingeschreven onder registratiesleutel <sleutel>

 

Artikel 11

Dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de financiële dienst van de gemeente.

 

Artikel 12

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.