Aanleiding, feiten, context
De subsidie kadert in het toegankelijkheidsbeleid bij evenementen en is gericht op de Riemsterse verenigingen om hen aan te zetten om alle openluchtevenementen, die plaatsvinden in de gemeente Riemst toegankelijk te maken. Het huidige toelagereglement 'toelage huur toegankelijke toiletten', uitgewerkt door de Gehandicaptenraad, is goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 24 november 2021.
Een vereniging, met zetel in Riemst, die een evenement organiseert op grondgebied van de gemeente Riemst, kan na voorlegging van een geldige factuur een tussenkomst van maximum 300 euro per evenement ontvangen voor de huur van een mobiel toegankelijk mindervaliden toilet. Daarnaast is de organiserende vereniging verantwoordelijk om ten minste een parkeerplaats voor personen met een handicap te voorzien met signalisatie én de toegangsweg naar het evenement en de inkom moet toegankelijk zijn.
Aan het College van Burgemeester en Schepenen wordt gevraagd om het toelagereglement om te vormen naar een gemeentelijk subsidiereglement 'mobiel toegankelijk toilet', waardoor tussenkomst van de gehandicaptenraad niet langer nodig is voor de controle op de voorwaarderen en uitbetaling van deze subsidie.
Juridische gronden
● Decreet over Lokaal Bestuur van 22 december 2017 art 57 handelt over de bevoegdheid van het College Burgemeester en Schepenen.
● Het collegebesluit van 24 november 2021 handelt over de toelage huur toegankelijke toiletten.
● Actie (AC000273) handelt over de ondersteuning van de Gehandicaptenraad en het reflecteren over het toegankelijkheidsbeleid.
Adviezen
● De dienst Cultuur, Vrije Tijd en Evenementen geeft een positief advies om het toelagereglement van de Gehandicaptenraad om te vormen naar het gemeentelijk subsidiereglement 'mobiel toegankelijk toilet'.
● De financiële dienst geeft een positief advies om de nodige kredieten te voorzien bij aanmaak van de nieuwe kredietsleutel 'subsidie mobiel toegankelijk toilet'.
● Het Sociaal Huis geeft een positief advies om deze toelage onder te brengen bij "evenementen" ipv bij "gehandicapten".
Argumenten
De doelstelling van de subsidie is om een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen, inclusief mindervaliden, de mogelijkheid krijgt om deel te nemen en te genieten van evenementen in Riemst. Door de kosten van het huren van een mobiel toegankelijk mindervaliden toilet te subsidiëren, worden de verenigingen financieel ondersteund wat bijdraagt tot het behoud en leefbaarheid van de lokale verenigingen.
Tijdens corona zijn de meeste adviesraden stil gevallen, waaronder ook de gehandicaptenraad. We hebben momenteel geen voorzitter, noch leden die wensen te zetelen in de gehandicaptenraad. Er is slechts één persoon bereid om hier een vrijwillige rol op te nemen. Om de goede praktijken van de gehandicaptenraad te kunnen continueren en het administratief proces te vereenvoudigen is een tussenkomst vanuit de gehandicaptenraad voor de toekenning van deze subsidie niet absoluut noodzakelijk.
Aan het College van Burgemeester en Schepenen wordt gevraagd om deze opdracht toe te wijzen aan de dienst Evenementen.
De dienst Evenementen controleert de voorwaarden na de aanvraag en kent de premie na voorlegging van de factuur. De voorwaarden zijnde:
● De vereniging moet zorgen voor tenminste één parkeerplaats voor personen met een handicap, voorzien van signalisatie
● De toegangsweg naar het evenement en de inkom moeten toegankelijk zijn
● Het evenement moet plaatsvinden in de gemeente Riemst.
Bij positief advies wordt het bedrag 300 euro uitgekeerd aan de vereniging.
Financiële weerslag
De gehandicaptenraad ontvangt een mogelijke toelage van 1.500 euro na aanwending van hun kredieten. Deze staan geregistreerd onder: AC000273 -- Wij ondersteunen de werking van de gehandicaptenraad en reflecteren over het toegankelijkheidsbeleid -- WEL -- MJP000570 -- Toelage gehandicaptenraad -- € 1.500,00 -- € 1.500,00 -- 2023/64902500/09 /0911/. Dit budget wordt deels gebruikt voor de uitbetaling van de toelage voor de mobiele toiletten, maar kan ook aangewend worden voor de werkingskosten van de gehandicaptenraad.
Gezien de gehandicaptenraad momenteel niet actief is, kan dit voorzien budget van 1.500 euro verschoven worden naar een nieuwe kredietsleutel 'subsidie mobiel toegankelijk toilet' bij goedkeuring.
De nieuwe kredietsleutel zal aangemaakt worden onder de dienst Evenementen met een voorzien budget van 1.500 euro (Beheerder: Els Missotten).
De kredietsleutel wordt aangemaakt bij goedkeuring van dit subsidiereglement (AC 0000279, ARK: 64902500, BV: 911).
BESLUIT:
Artikel 1 -Doel
De subsidie 'mobiel toegankelijk toilet' dient er ondersteuning van lokale verenigingen, met een zetel in Riemst, met als doel openluchtevenementen toegankelijk te maken voor iedereen.
Artikel 2 - Definitie
Deze subsidie impliceert een financiële ondersteuning voor alle sport-, jeugd-, en socio-culturele verenigingen, met een zetel in Riemst, die een openluchtevenement organiseren op het grondgebied van de gemeente Riemst en in kader van toegankelijkheid een mobiel toegankelijk toilet huren, een toegankelijke parking, toegang en inkom voorzien.
Artikel 3 - Toepassingsgebied
Alle verenigingen met een zetel in Riemst en waarvan het openluchtevenement plaatsvindt op het grondgebied van Riemst kunnen beroep doen op deze subsidie.
Artikel 4 - Begunstigden
Begunstigden kunnen zijn alle sport- jeugd- en socio-culturele verenigingen met een zetel in Riemst.
Artikel 5 - Algemene voorwaarden
De vereniging moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
● De vereniging moet tijdens het evenement zorgen voor tenminste één parkeerplaats voor personen met een handicap, voorzien van signalisatie.
● De toegangsweg naar het evenement en de inkom moeten toegankelijk zijn voor mindervaliden.
● Het evenement moet plaatsvinden op grondgebied van de gemeente Riemst.
● De vereniging moet haar zetel hebben in Riemst.
Artikel 6 - Bedrag van de subsidie
De subsidie voor het huren van een mobiel toegankelijk toilet kan maximum 300 euro per vereniging, per openluchtevenement bedragen.
Artikel 7 - Aanvraagprocedure
De vereniging doet de aanvraag als volgt:
● De vereniging vult een aanvraagformulier in via het evenementenloket op www.riemst.be.
● De vereniging staaft de gemaakte kosten voor huur mobiel toegankelijk toilet op basis van een factuur.
● De dienst Evenementen controleert of voldaan wordt aan de voorwaarden nadat de vereniging een aanvraagformulier en factuur heeft ingediend.
● De vereniging huurt een mobiel toegankelijk toilet en kan na voorlegging van de factuur de subsidie ontvangen via overschrijving op de rekening van de vereniging.
● Het subsidiebedrag kan nooit hoger zijn dan het factuurbedrag.
Artikel 8 - Betalingsmodaliteiten
Na controle geeft de dienst Evenementen een betaalopdracht aan de financiële dienst. De financiële dienst zorgt voor de uitbetaling van de subsidie via overschrijving op de rekening van de vereniging.
Artikel 9 - Sancties
De gemeente behoudt zich het recht om een controle te houden op het gehuurde mobiel toegankelijke toilet(ten) tijdens het evenement. Bij eventueel misbruik kan de subsidie geweigerd worden.
Artikel 10 - Inwerkingtreding
Het toelagereglement 'toelage huur toegankelijke toiletten' van 14 november 2021 wordt opgeheven en vervangen door het gemeentelijk subsidiereglement 'mobiel toegankelijk toilet'.
Dit subsidiereglement treedt in werking vanaf 1 juli 2023.
Artikel 11 - Budgetten
Er wordt een subsidiebudget van 1.500 euro voorzien in de kredieten onder de nieuwe kredietsleutel 'subsidie mobiel toegankelijk toilet'.
Artikel 12
Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de financieel directeur.
Artikel 13
Dit besluit wordt kenbaar gemaakt conform de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.