Vergadering GR - 12/09/2022

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Davy Renkens, voorzitter

Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, schepenen

Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly, Philippe Geelen, raadsleden

Guido Vrijens, algemeen directeur

 

Vanaf punt 2 vervoegt Jan Peumans, raadslid de zitting.

 

Vanaf punt 2 vervoegt Steven Coenegrachts, raadslid de zitting.

 

 

De gemeenteraad vond plaats in de grote zaal van 't Paenhuys.

De voorzitter opent de vergadering om 20:26 uur.

 

Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

TOELICHTING SUBSIDIEPROJECT 'ZORGZAME BUURTEN'

 

Zorgzame buurten creëren is verankerd in het meerjarenplan van de gemeente Riemst.
Om het project ‘zorgzame buurten’ te realiseren heeft het college van burgemeester en schepenen van 16 december 2020 beslist om hiervoor samen te werken met Rimo/Saamo. Deze organisatie beschikt immers over de nodige methodieken en expertise.
In januari 2021 zijn we gestart met de buurtanalyses in de deelgemeenten Vroenhoven, Heukelom, Genoelselderen en Membruggen.

In het najaar van 2021 kwam er een Projectoproep ‘Zorgzame Buurten’ vanuit de Vlaamse Overheid.

Het gemeentebestuur zag deze projectoproep als een kans om het lopende traject rond zorgzame buurten te verdiepen en te verankeren op langere termijn. Voor deze projectoproep mochten we slechts één buurt indienen. We kozen voor het kerkdorp Vroenhoven omdat hier de maatschappelijke kwetsbaarheid het grootst is en omdat de ruimtelijke structuur een uitdaging vormt.

Schepen Loyens zal de aanpak van het project 'Zorgzame Buurten' tijdens de gemeenteraad verder toelichten.

 

De gemeenteraad neemt kennis van dit project.

 

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Vergadering gr van 12/09/2022.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BILZEN - HOESELT - RIEMST - VOEREN EN VDAB

 

Aanleiding, feiten, context

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030 is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB en de lokale besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.

 

De opdracht van VDABwordt door het Vlaamse Regeerakkoord uitgebreid tot de werkzaamheids- en loopbaanregisseur van het volledige activeringsbeleid in Vlaanderen. De samenwerking met lokale besturen en bedrijven wordt versterkt.

 

De opdracht van de lokale besturen bestaat erin om hun beleid in te zetten op een duurzame tewerkstelling  van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...).

 

Om die reden werd er tussen de lokale besturen van Bilzen, Hoeselt, Riemst, Voeren en VDAB Limburg een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt die een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie beoogt binnen de periode 2022-2025 (duur legislatuur, plus één jaar met uiterste einddatum 31 december 2025). De samenwerkingsovereenkomst wordt toegevoegd als bijlage bij dit besluit.

 

Voor wat betreft de periodieke opvolging van de omschreven ambities binnen samenwerkingsovereenkomst zal er een stuurgroep opgericht worden. Deze zal minstens 4 keer per jaar samenkomen. Namens het gemeentebestuur van Riemst zullen onderstaande personen deelnemen:

 

        Indra Maziers, trajectbegeleider OCMW

        Anja Theunissen, diensthoofd Sociaal Huis of Sandra Thijs, domeinhoofd Mens, Welzijn en Vrije Tijd

 

Juridische gronden

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2022

Art. 41 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024

 

Adviezen

Overlegvergaderingen tussen de VDAB en de lokale besturen van Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren.

 

Argumenten

Gezien de omschreven doelstelling binnen het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2019-2024 lijkt het opportuun om goedkeuring te verlenen aan de bepalingen binnen de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de lokale besturen van Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren.

 

Financiële weerslag

/

 

BESLUIT:

25 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Patrimonium

GOEDKEURING GRATIS GRONDAFSTAND DEEL PERCEEL 154C EN 154D GENOELSELDEREN EN INLIJVING BIJ HET OPENBAAR DOMEIN

 

  

Feitelijke context

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 12 oktober 2020 werd het stratentracé over de verkaveling van de Sint-Maartenstraat voorgelegd. Hierin ging de gemeenteraad akkoord met de samenwerking tussen de gemeente en consoorten Froidmont voor de aanleg van de wegenis:

        Kosten voor aanleg  van de wegenis werd evenredig verdeeld tussen beide partijen;

        Gedeelte van het perceel gelegen te Riemst, 9e afdeling sectie A, nummer 154C wordt gratis overgedragen aan de gemeente;

        Het gebouw, gelegen op het perceel 154D wordt gratis overgedragen aan de gemeente.

 

Perceel te Riemst, 9e afdeling sectie A deel van nummer 154C en perceel 154D met een gemeten oppervlakte 7a80ca, aangeduid als lot 9 op het meetplan opgemaakt door landmeter Jan Delille te Maasmechelen op 22 juni 2020 wordt ingelijfd bij het openbaar domein omwille van gratis grondafstand.

De ontwerpakte, opgemaakt door notaris Vuylsteke te Riemst, waarin bepalingen zijn opgenomen aangaande hoger vermelde grondafstand ten gunste van de gemeente om ingelijfd te worden in het openbaar domein en derhalve dienende voor openbaar nut.

De kosten voor verlijden van de ontwerpakte vallen ten laste van consoorten Froidmont-Fastré.

 

 

Bevoegdheden en juridisch kader

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Art. 2.9.6.0.3 van het decreet over de Vlaamse Codex Fiscaliteit;

 

 

Adviezen

De gemeentelijke omgevingsambtenaar bracht een gunstig advies uit in het kader van de omgevingsvergunning voor het project "Verkaveling Sint-Maartenstraat" voor het verkavelen van gronden met de vermelding dat lot 9 wordt afgesplitst conform de bestemmingszones in het RUP en niet in aanmerking komt voor bebouwing, de omgevingsvergunning werd in vergadering van het schepencollege van 24 februari 2021 goedgekeurd;

 

 

Argumenten / motivering

Consoorten Froidmont-Fastré zijn akkoord met de gratis grondafstand zodat de bepaling van meer- of minwaarden niet nodig is.

De grondafstand van lot 9, 7a80ca groot volgens meetplan opgesteld door landmeter Jan Delille, wordt ingelijfd bij het openbaar domein om reden van openbaar nut aangezien de aanleg van een toegangsweg noodzakelijk is als hoofdontsluiting van het recreatiegebied en de verkaveling voor zowel voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Er is op lot 9 eveneens een ondergrondse stookolietank aanwezig waar geen conformiteitsattest voor kan worden overhandigd, de gemeente zal na ondertekening akte en overdracht de nodige maatregelen treffen om in regel te zijn.

De kantine, is in gebruik door de Hondenclub Kringgroep 40 Riemst, de gemeente zal hiervoor een bruikleenovereenkomst afsluiten zodat de Hondenclub gebruik kan blijven maken van dit gebouw.

 

 

Financiële weerslag

De kosten voor verlijden van de ontwerpakte vallen ten laste van consoorten Froidmont-Fastré.

 

BESLUIT:

25 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Patrimonium

GOEDKEURING OVEREENKOMST VOOR HET VERKRIJGEN VAN EEN ONDERGRONDSE ERFDIENSTBAARHEID SCHIEPERS - BASTINGS, PERCEEL VROENHOVEN 4E AFDELING, SECTIE C, NR. 127W2

 

Aanleiding, feiten, context

Er is op de Maastrichtersteenweg te Vroenhoven, ter hoogte van nummer 150 een gekend probleem van wateroverlast. Er werd in het verleden een wachtbekken geplaatst op de achterliggende percelen om de toevloed aan oppervlaktewater van het afstroomgebied van Tommendael te vertragen. Hiervoor werd er samengewerkt met de provinciale erosiecoördinator. Desondanks is het noodzakelijk bijkomende maatregelen te nemen om het opgevangen oppervlaktewater gecontroleerd af te kunnen voeren naar het lagergelegen rioleringsstelsel.

 

 

Juridische gronden

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;;

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;;

Besluit van de Vlaamse Regering over erosiebestrijding van 8 mei 2009 .

 

 

Adviezen + argumentering:

De technische dienst adviseert om een riolering aan te leggen op het perceel gelegen te Riemst, 4e afdeling Vroenhoven, sectie C nummer 127W2 voor het versneld afvoeren van overtollig water uit het wachtbekken en de dam dat gelegen is op de achterliggende percelen.

Deze rioleringsaanleg kan worden gerealiseerd via een boring.

Aan de straatkant kan het groenvak worden gebruikt voor de inspectieput.

Dit perceel is eigendom van mevrouw Schiepers Jeanne en de heer Bastings Albert, er moet dan ook een overeenkomst worden afgesloten met deze eigenaars voor het verkrijgen van een ondergrondse erfdienstbaarheid.

De eigenaars van het perceel gelegen te Riemst, 4e afdeling Vroenhoven, sectie C nummer 127W2 gaan akkoord met de rioleringsaanleg via boring op hun perceel en verleent de gemeente ondergrondse toegang.

 

 

Financiële gevolgen:

Het recht van doorgang wordt kosteloos toegestaan door de eigenaars.

 

BESLUIT:

25 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Financiën

KENNISGEVING INVESTERINGSUITGAVEN < 30.000 EURO

 

In navolging van de beslissing van de gemeenteraad van 11 februari 2019 wordt de lijst met investeringsuitgaven < 30.000 euro van het eerste semester 2022 ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

De lijst is toegevoegd in bijlage.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van deze lijst.

 

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE ONDERHOUDSDOSSIER ASFALTWEGEN 2022-2025

 

Bevoegdheden en juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 57;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

 

Feitelijke context en motivering

De Technische Dienst wenst een overheidsopdracht voor werken op te starten “Onderhoudsdossier asfaltwegen – 2022-2025”.

Het bestek met kenmerk GA/1273/2022 wordt voor goedkeuring voorgelegd.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekendgemaakt in het Bulletin der Aanbestedingen, de Bouwkroniek en de Confederatie Bouw.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Financiele weerslag

De opdracht is als volgt opgedeeld:

* Basisopdracht (Onderhoudsdossier asfaltwegen – 2022-2025), raming: € 74.180,00 excl. btw of € 89.757,80 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

* Verlenging 1 (Onderhoudsdossier asfaltwegen – 2022-2025), raming: € 74.180,00 excl. btw of € 89.757,80 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

* Verlenging 2 (Onderhoudsdossier asfaltwegen – 2022-2025), raming: € 74.180,00 excl. btw of € 89.757,80 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

* Verlenging 3 (Onderhoudsdossier asfaltwegen – 2022-2025), raming: € 74.180,00 excl. btw of € 89.757,80 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 296.720,00 excl. btw of € 359.031,20 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

De financiering gebeurt met eigen middelen;

De uitgave is voorzien in het investeringsbudget van 2022 (en volgende jaren bij verlenging van de opdracht), op budgetcode MJP001061, GEM/22400500/0200, AC000537 met dhr. David Maesen als budgetbeheerder.

 

BESLUIT:

25 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE VERNIEUWEN AUDIO / VIDEO (AV) INSTALLATIE GROTE ZAAL EN CAFETARIA VAN 'T PAENHUYS

 

Bevoegdheden en juridisch kader

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 57;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Feitelijke context en motivering

De ICT-dienst wenst een overheidsopdracht op te starten voor het verneiuwen van de audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ’t Paenhuys.

Het bestek met kenmerk GA/1274/2022 en de bijlages wordt voor goedkeuring voorgelegd.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekendgemaakt.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Financiële weerslag

De opdracht is als volgt opgedeeld:

* Basisopdracht (Vernieuwen audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ‘t Paenhuys), raming: € 140.000,00 excl. btw of € 169.400,00 incl. 21% btw voor de vernieuwing en € 2.000,00 excl. btw of € 2.420,00 incl. 21% btw voor het onderhoud;

* Verlenging 1 (Vernieuwen audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ‘t Paenhuys), raming: € 2.000,00 excl. btw of € 2.420,00 incl. 21% btw voor het onderhoud;

* Verlenging 2 (Vernieuwen audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ‘t Paenhuys), raming: € 2.000,00 excl. btw of € 2.420,00 incl. 21% btw voor het onderhoud;

* Verlenging 3 (Vernieuwen audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ‘t Paenhuys), raming: € 2.000,00 excl. btw of € 2.420,00 incl. 21% btw voor het onderhoud;

* Verlenging 4 (Vernieuwen audio/video (AV) installatie grote zaal en cafetaria van ‘t Paenhuys), raming: € 2.000,00 excl. btw of € 2.420,00 incl. 21% btw voor het onderhoud.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 150.000,00 excl. btw of € 181.500,00 incl. 21% btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden;

De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekendgemaakt.

De uitgave voor de eenmalige kost is voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode MJP001103, GEM/24100100/011903, AC000000.

De uitgave voor het jaarlijks onderhoud is voorzien in het exploitatiebudget van 2022 (en volgende jaren bij verlening van de opdracht), op budgetcode MJP001101, GEM61620400/011903, AC000000

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT:

14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

11 onthoudingen: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE VERNIEUWING PARKING VOETBAL MILLEN

 

Aanleiding, feiten, context

De Technische dienst wenst een overheidsopdracht te starten voor het vernieuwen van de parking voetbal Millen.

Het bestek met kenmerk 2022/103 en de bijlages wordt voor goedkeuring voorgelegd.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekendgemaakt.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36 en artikel 57;

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 212.598,21 excl. btw of € 257.243,83 incl. btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden.

Een subsidie zal worden aangevraagd bij de instantie Departement Omgeving. Deze subsidie bedraagt maximaal € 30.000,00. De budgetsleutel voor deze ontvangst wordt voorzien.

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2022 op budgetcode MJP000973, GEM 225000/0220, AC000000.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Amendement Noelmans

Ik stel voor om de helft van dit bedrag te gebruiken om de gebouwen van de provinciale clubs te renoveren en de parking voor de helft goedkoper te maken.

 

BESLUIT:

Amendement Noelmans

9 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Liesbeth Pauly

16 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

Goedk. Lastvw, raming, gunning parking voetbal Millen - voorstel CBS

16 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

9 stemmen tegen: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Liesbeth Pauly

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 4 JULI 2022

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de gemeenteraad van 4 juli 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

20 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Anja Huls en Philippe Geelen

5 onthoudingen: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 4 JULI 2022

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente of via de link in bijlage.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad Riemst van 14 juni 2021 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de gemeenteraad;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

 

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Punt bijlagen/links Zittingsverslag (audio-opname) GR 4 juli 2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Riemst van 14 juni 2021 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

 

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Klimaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - MARC KONINGS - ENERGIE CRISISPLAN

 

ENERGIE CRISISPLAN

 

Motivatie

Door de stijgende energiekosten gaan zowel burgers als bedrijven moeilijke tijden tegemoet. De winter staat voor de deur.

Buiten de federale, nationale en Europese acties, zou ook de gemeente Riemst zijn steentje kunnen bijdragen door:

 Energiebesparende maatregelen te nemen in de gemeentelijke gebouwen (licht, verwarming, isolatie …)

 Kostenbesparende maatregelen te nemen om een extra budget aan te leggen om andere maatregelen te kunnen bekostigen

(uitstel/afgelasting van niet prioritaire/dringende activiteiten, aankopen, projecten of publicaties).

 Uitbreiding van alternatieve energiebronnen

 Investeren in opslag voor energie

 Steun voor gezinnen/bedrijven in moeilijkheden

 Subsidies voor energiebesparende renovaties (overzicht op de website)

 Informatie- campagne naar publiek en bedrijven i.v.m. hoe het verbruik verlagen, alternatieve energiebronnen/opslag, de subsidies, de steun.

 

Voorstel (raadslid of fractie)

Daarom stelt de N-VA fractie voor dat de gemeente Riemst een specifiek energie crisisplan opmaakt met specifieke acties om energie en kosten te besparen, uitbreiding van alternatieve energiebronnen, opslag van energie en maatregelen ter ondersteuning van gezinnen en bedrijven.

 

Juridisch kader: niet van toepassing

 

Financieel: niet van toepassing

 

Antwoord schepen:

We willen niet ingaan op uw voorstel en eerst de bredere context bekijken.

 

Besluit: energie crisisplan

 

Artikel 1;

Goedkeuring door de gemeenteraad dat de gemeente een energie crisisplan opstelt met specifieke acties om energie, kosten te besparen, uitbreiding van alternatieve energiebronnen, opslag van energie en maatregelen ter ondersteuning van gezinnen en bedrijven.

 

Artikel 2;

Goedkeuring door de gemeenteraad dat de bewoners als bedrijven worden geïnformeerd door de gemeente over dit crisisplan.

Dat zij worden geïnformeerd over ondersteunde maatregelen, mogelijke subsidies, handelingen (weetjes) om energie verbruik te verlagen of om energie op te slaan.  

 

BESLUIT:

Artikel 1

11 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

14 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

Artikel 2

25 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Liesbeth Pauly en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN NOELMANS - HERAANLEG VALMEERSTRAAT HERDEREN

 

Heraanleg Valmeerstraat Herderen

 

Heel wat bewoners zouden last ondervinden van het drukke verkeer op de Valmeerstraat te Herderen, voornamelijk in de zone korter bij de Tongersesteenweg. Het gaat dan voornamelijk over geluid, trillingen en snelheid. Een aanpassing (asfaltering) van het wegdek zou vooruitgang betekenen voor heel wat burgers. 

 

Voorstel: 

 

1. De gemeenteraad stemt in met de herinrichting van deze straat in de betreffende zone. De herinrichting gebeurt op een manier waarbij het wegoppervlak minder geluid en trillingen veroorzaakt. Tevens is er daarbij oog voor verkeersveiligheid.

2. De gemeenteraad machtigt het college om de nodige budgetten hiervoor vrij te maken en hier op korte termijn werk van te maken.  

 

Antwoord schepen:

Er zijn ons weinig of geen meldingen van bewoners van de Valmeerstraat bekend. We stellen daarom voor om dit eerst te onderzoeken alvorens verdere stappen te ondernemen. Er wordt dan ook op korte termijn een snelheidsmeting/verkeerstelling gedaan, we zullen u op de hoogte houden van de resultaten hiervan.

 

BESLUIT:

11 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

14 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN

NOELMANS - HERINRICHTING BINNENGEBIED MEMBRUGGEN

 

Herinrichting binnengebied Membruggen (speeltuin, voetbalveld Hoeve Martens, ontmoetingsplek, trage weg te Nennisweide) 

 

In het centrum van Membruggen dienen een aantal infrastructurele wijzigingen doorgevoerd te worden. 

 

Op het voetbalveldje achter Hoeve Martens werden een aantal jaren terug bomen geplant. Uiteraard niets tegen bomen, maar er zijn betere plaatsen hiervoor. Nu ligt er hier een voetbalveld met doel maar met bomen in plaats van voetballende jongeren. Gevolg: er wordt overal gevoetbald behalve op het voetbalveldje, en vaak op het dorpsplein tussen wagens. Gevolg daarvan: schade aan auto's en gebouwen in de omgeving en daarenboven een verkeersonveilige situatie. Deze bezorgdheid bestaat al langer bij heel wat mensen. 

 

De speelweide dan achter Hoeve Martens dan. Voorheen kreeg ik dit antwoord op een vraag hierover: "Op de speelboomgaard in Membruggen staan geen typische glijbaan en schommel, maar deze site bevat wel leuke speelelementen, zoals de hangmat en het houten evenwichtsparcours. Indien we hier bv. een schommel zouden plaatsen, zou het gegeven van ‘natuurspeelplek’ een beetje verloren gaan." Waarom een schommel of glijbaan niet zou passen in een zogenaamde natuurspeelplek ontgaat me. Nu is de plek weinig uitnodigend en zo zien ook heel wat burgers het. Het is dan ook tijd om ook hier voor een upgrade van de speeltuin te gaan. Ook zou in het gebied achter Hoeve Martens een ontmoetingsplek (of dorpsgaard) kunnen worden gecreëerd; een plek van samenkomst tussen de boomgaarden met ruimte voor ontspanning, samenkomst en bvb. een buurttuin zoals elders bestaat. Dit draagt bij tot de leefbaarheid van het dorp en kan een grote toegevoegde waarde betekenen, zeker voor de bewoners van de vele nieuwe appartementen in de buurt. Dit werd ook bepleit door ere-schepen Thys in het verleden. 

 

In het verleden werd op deze raad ook reeds meermaals gepleit om een verbinding te realiseren tussen de weide achter Hoeve Martens en de site Hoeve Festjens (thans Koning Filipstraat). Dit zou een mooie trage verbinding creëren in het centrum van het dorp en tevens het herstel van een historische voetweg. De gemeente heeft in het verleden reeds inspanningen gedaan om eigenaars van omliggende percelen te contacteren, tot op heden zonder resultaat. 

 

Daarom het volgende voorstel: 

 

1. Het voetbalveld wordt in ere hersteld zodat kinderen daar terug kunnen ravotten en voetballen i.p.v. op straat. De bomen worden weggehaald en elders gecompenseerd. Tegen de lente is ten laatste voetbalveldje terug uitgerust als voetbalveldje met een grasveld zonder bomen en degelijke doelen. 

2. De speelweide wordt uitgerust met nieuwe, degelijke toestellen zoals ook bvb. in Millen kon. 

3. Er wordt een nieuwe poging ondernomen om een groene, trage verbinding te realiseren tussen Hoeve Martens en de verkaveling Hoeve Festjens. 

4. Er wordt een integraal plan uitgewerkt waarin al deze elementen worden geïntegreerd, aangevuld met een ontmoetingsplek/dorpsgaard voor het dorp met ruimte voor samenkomst (bvb. buurttuin, bbq, ontspanning, ...). De dorpsbewoners worden hierbij actief betrokken. Dit plan wordt gerealiseerd met respect voor de eigenheid van het binnengebied met zijn vele hagen en bomen. 

5. Het college wordt gemachtigd hier de nodige budgetten voor vrij te maken, onderzoekt of er subsidiekanalen eventueel geschikt zijn (bvb. PDPO, VLM of andere) en neemt aanstonds actie in dit dossier. 

 

Antwoord schepen:

De dienst Jeugd is geen voorstander om daar opnieuw een voetbalveld van te maken. Ten eerste omdat dit geen gemeentelijk initiatief is geweest (de doeltjes door privépersonen geplaatst werden) en ten tweede omdat er wel wat problemen waren daar (overlast, hondenpoep…). De speelboomgaard achter dit grasveld is wel gemeentelijk. Hier is echter geen ruimte voor goaltjes.


Uit de buurtbabbels kwam voort dat de speelboomgaard niet gezien wordt als een ideale plek voor speel- en ontmoetingsruimte. Er wordt bijvoorbeeld wel veel gespeeld op het dorpsplein. Misschien is het dus beter om naar een andere plek uit te kijken in het dorp.

Dit is iets dat goed en gestructureerd aangepakt moet worden, omdat we wel alle info moeten gebruiken die uit de buurtbabbels voortkwam. Het gaat hier niet enkel om de goaltjes. De info die we van de buurt kregen, moeten we daarin gebruiken. Dan hebben we een veel breder beeld van wat de buurt denkt.

Op dit moment geven we echter wel prioriteit aan de dorpen die nog geen speel- en ontmoetingsplek hebben.

 

De speelplek in Membruggen is eerst en vooral een speelboomgaard, geen speelweide. Daarnaast is de weide in Millen heel wat ruimer, dus het is logisch dat hier ook meer en meer uitdagende toestellen geplaatst worden.


Zoals hoger aangegeven zijn de buurtbewoners niet helemaal overtuigd van de ligging van deze speelboomgaard en zouden ze een speel- en ontmoetingsplek misschien liever op een andere plek zien.

 

BESLUIT:

11 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

14 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/09/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN

NOELMANS - PADELHAL HERDEREN - INTEGRATIE

 

Padelhal Herderen - integratie

 

Om de integratie van de padelhal in de omgeving optimaal te realiseren, willen we graag een aantal elementen voorstellen die hieraan bijdragen.

 

Daarom het volgende voorstel:

 

1. De nieuwe hal wordt deels verzonken in de grond aangelegd. 

2. De nieuwe hal wordt voorzien van een plat dak.

3. De gevels en het dak worden voorzien van groenbedekking. Dit heeft nuttige effecten inzake o.a. landschapsintegratie, isolatie en biodiversiteit.  

 

Antwoord schepen:

Er werd nog geen beslissing genomen omtrent de padelhal. Eerst zal een infoavond georganiseerd worden voor de omwonenden, waarna het dossier aan de gemeenteraad van oktober zal voorgelegd worden. Als het dossier door de raad wordt goedgekeurd zullen we uw voorstellen aan de architect voorleggen.

 

BESLUIT:

11 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Liesbeth Pauly

14 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2022