Vergadering bb van 15/03/2023.
Natuur
BESLUIT TOT KAPPING 12 POPULIEREN
Aangenomen
ONTWERP-BESLUIT:
Aanleiding, feiten, context
Op 14 maart 2023 werd gevraagd om de 12 Italiaanse populieren ( Populus nigra “Italica”) op de bedrijfssite van Heerestraat 1 te kappen. Het perceel waar de bomen staan is kadastraal gekend als 8ste Afdeling ( Millen), Sectie A, nrs. 3H, 4H en 5C. De bomen zijn in slechte staat en 1 van de bomen is tijdens de voorbije storm op het dak van de hoeve terechtgekomen
De populieren zijn windvallig geworden wegens stambasisrot en mogelijk witrot; hierdoor kan de stabiliteit van de populieren niet meer gewaarborgd worden.
Juridische gronden
De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 en latere wijzigingen in bijzonder artikel 135.
Het Decreet Lokaal Bestuur ( DLB) van 1 januari 2019 en latere wijzigingen
Het Besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16 juli 2010 en latere wijzigingen tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, in bijzonder art 6.1.2°.
Het Natuurdecreet van 21 oktober 1997 en latere wijzigingen en het Besluit van 23 juli 1998 houdende nadere regels ter uitvoering van het Natuurdecreet (art 11 § 2, art 9, 2°) moeten er compenserende maatregelen genomen worden waaruit blijkt dat er geen schade aan de natuur wordt berokkend.
De stedenbouwkundige vergunning van 2015 ( met nr 2015- 013 ) en voorwaarden uit de vergunning van 2009 ( met nr 2009-079) betreffende de groenbuffer van het bedrijf
Argumenten
Door de recente schade veroorzaakt door de windvallige boom blijkt dat de nog aanwezige populieren een potentieel gevaar vormen voor de aanpalende stallingen en dienen omwille van dwingende reden gekapt te worden. De eigenaar stelt voor om in navolging van de zorgplicht uit het Natuurdecreet deze populieren te vervangen door knotwilgen.
BESLUIT:
artikel 1:
De burgemeester geeft opdracht om de 12 populieren op het perceel 8ste Afdeling, Sectie A, nrs 3H, 4H en 5C dringend, binnen de 60 dagen, te kappen omwille van veiligheidsredenen. Voor deze kapping is geen vergunning vereist.
artikel 2:
Er dient zorg gedragen te worden dat er tijdens de kapping mogelijk aanwezige beschermde diersoorten niet verstoord worden.
artikel 3:
De kapping moet gecompenseerd worden door een nieuwe aanplant van 12 knotwilgen binnen de 2 jaar na de start van de werken ter hoogte van de gekapte populieren. De nieuwe bomen mogen niet geplant binnen de 3 m tot de Nato brandstofleiding.
artikel 4:
Dit besluit wordt voor uitvoering overgemaakt aan de aanvragers van de kapping:
Dhr. en Mevr. Horten - Derwa, Heerestraat 1, 3770 Riemst.
artikel 5:
Tijdens de kapwerken dient de uitvoerder steeds in het bezit te zijn van een kopie van dit besluit om ten alle tijde te kunnen voorleggen
artikel 6:
Dit besluit wordt ter kennisgeving gestuurd naar het Agentschap voor Bos en Groen
artikel 7:
Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.