Vergadering BB - 23/01/2023

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

 

Overzicht punten

Vergadering bb van 23/01/2023.

Omgeving - Algemeen

 

BESLUIT TOT ONBEWOONBAARVERKLARING VAN DE WONING MET ADRES MISWEG 55 TE 3770 RIEMST OP BASIS VAN ART.135 VAN DE NIEUWE GEMEENTEWET

 

ONTWERP-BESLUIT:

Aanleiding, feiten, context

Op 21 januari 2023 vond er gedeeltelijk op openbaar domein en gedeeltelijk op privé-eigendom een grondverzakking plaats ter hoogte van de woning met adres Misweg 55 te 3770 Riemst en met als kadastrale omschrijving Riemst, 6de afdeling Z.Z.B., sectie A, nr.989D, waardoor de stabiliteit van het gebouw en het perceel in het gedrang kan komen. Een gedeelte van de openbare weg, genaamd Misweg, is ernstig verzakt. De instortingskrater is ontstaan op de plaats waar ook de nutsleidingen en waterleiding lopen. Na de instorting spoot het water uit de waterleiding in de krater. Dit water heeft voor een aanzienlijke verzadiging van de grond gezorgd waardoor de stabiliteit van de mergelgroeven die zich onder de betreffende locatie bevinden, in het gedrang komt. De ondergrondse mergelgang onder de getroffen locatie vertoont veel drukschade en scheuren in het plafond. Er bestaat een vergroot risico op het uitlopen van een grote aardpijp en/of het instorten van het plafond van deze gang, waarbij ook de stabiliteit van de bovengrond beïnvloed kan worden en tot grote materiele schade aan de woning Misweg 55 kan leiden.

Deze woning is dan ook binnen de veiligheidsmarge van het verzakte gebied gelegen.

Op 22 januari 2023 is de instortingskrater groter geworden. Om te voorkomen dat brokstukken van een afsluitmuur en de toegangspoort van Misweg 55 in de instortingskrater zou vallen en nutsleidingen zou beschadigen, heeft de brandweer van de brandweerzone Oost-Limburg reeds stutwerken en beschermingswerken uitgevoerd.

Er wordt onderzocht of een opvulling van de ondergrondse mergelgang het risico op een eventuele verzakking bovengronds tot een minimum kan beperken.

 

Juridische gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

De Nieuwe Gemeentewet regelt de organisatie en de werking van de gemeenten. De Nieuwe Gemeentewet is grotendeels vervangen door gewestdecreten (Decreet over het Lokaal Bestuur). Een aantal bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet zijn echter nog van kracht.

Artikel 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet verlenen aan de burgemeester juridische gronden om tussen te komen in het kader van de openbare orde, veiligheid en gezondheid.

 

Het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017

Het DLB bevat alle organieke regels over de gemeenten, de OCMW’s en de intergemeentelijke samenwerkingen.

 

Argumenten

Uit de vaststellingen van de brandweer van de brandweerzone Oost-Limburg en de gemeentelijke diensten Groeven en Veiligheid wordt geconcludeerd dat er sprake is van een acuut veiligheidsrisico en dat er dringend maatregelen genomen dienen te worden om het mogelijke gevaar voor de openbare veiligheid in te perken. De eigenaars, tevens bewoners van de woning kunnen hierdoor niet gehoord worden alvorens maatregelen worden opgelegd. Deze eigenaars werden evenwel onmiddellijk door de burgemeester opgevangen in een naburig hotel en mondeling ingelicht over de bevindingen van de brandweer en gemeentelijke diensten Groeven en Veiligheid.

De noodzaak is dan ook bewezen om over te gaan tot het opleggen van maatregelen om het acuut gevaar voor de openbare veiligheid en de veiligheid van de bewoners van de woning in te perken.

Het acuut gevaar voor de openbare veiligheid kan weggenomen worden door het opleggen van een tijdelijk woonverbod en het gedeeltelijk afsluiten van de voorliggende gemeenteweg.

De burgemeester is op grond van artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd om de nodige maatregelen te nemen en zelf uit te laten voeren, zonder dat de burgemeester en het gemeentebestuur enige burgerrechtelijke aansprakelijkheid zal erkennen en zonder enige nadelige erkentenis.

De bevoegdheid die de burgemeester op grond van artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet heeft, is niet beperkt tot de externe openbare veiligheid en gezondheid in de zin van “op de openbare weg”. Deze bevoegdheid geldt overal waar de openbare veiligheid en gezondheid in gevaar kan komen, dus ook voor de bewoners van een gebouw.

De burgemeester zal de bewoners indien nodig nog verder begeleiden bij het zoeken naar al dan niet tijdelijke herhuisvesting.

 

BESLUIT:

artikel 1:

De woning met adres Misweg 55 3770 Riemst wordt op datum van dit besluit en met onmiddellijke ingang onbewoonbaar verklaard.

 

artikel 2:

Met het oog op herstel en behoud van de openbare veiligheid en de veiligheid van de bewoners van de woning vermeld in artikel 1 wordt op datum van dit besluit en met onmiddellijke ingang een tijdelijk woonverbod opgelegd.

 

artikel 3:

Met het oog op herstel en behoud van de openbare veiligheid wordt op datum van dit besluit en met onmiddellijke ingang de gemeenteweg genaamd “Misweg” gedeeltelijk afgesloten.

 

artikel 4:

De woning vermeld in artikel 1 wordt op datum van dit besluit opgenomen in de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, vermeld in artikel 26 van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996.

Dit heeft tot gevolg dat de houder van het zakelijk recht op de woning, behoudens vrijstelling of opschorting, jaarlijks een verhoogde Vlaamse heffing moet betalen. De eerste heffing is verschuldigd op datum van de eerste verjaardag van de inventarisatie.

Dit besluit geldt als registratieattest, waarmee de opname in de inventaris wordt bekendgemaakt.

 

artikel 5:

De burgemeester zal de bewoners van de woning vermeld in artikel 1 begeleiden bij het zoeken naar al dan niet tijdelijke herhuisvesting.

 

artikel 6:

§1. De bewoners van de woning vermeld in artikel 1 kunnen, als ze voldoen aan de voorwaarden van inschrijving en toelating zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode, voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Teneinde dit verder te kunnen onderzoeken, neemt de bewoner best zo snel mogelijk contact op met de plaatselijke sociale huisvestingsmaatschapppijen of het sociaal verhuurkantoor:

        Gewestelijke Sociale Huisvestingsmaatschappij Woonzo cvba, Hasseltsesteenweg 28
bus 1 te 3700 Tongeren;

        C.V. Kleine Landeigendom, Pliniuswal 1 bus 2 te 3700 Tongeren;

        Sociaal Verhuurkantoor SVK Houtvast vzw, Hospitaalstraat 44 te 3740 Bilzen.

§2. De bewoners van de woning vermeld in artikel 1 kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de huurprijs als ze een conforme private huurwoning in huur nemen. Er zijn wel een aantal bijkomende voorwaarden waaraan hij moet voldoen. Deze zijn beschreven in het besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007. De bewoner kan de Vlaamse Infolijn 1700 contacteren voor meer informatie over deze voorwaarden en de te volgen procedure.

Opgelet: als de bewoner een sociale woning in huur neemt, wordt geen tegemoetkoming in de huurprijs toegekend.

 

artikel 7:

§1.Dit besluit wordt opgeheven als de gebreken die een acuut veiligheids- en gezondheidsrisico met zich meebrengen zijn verholpen en dit bevestigd wordt door een deskundige ter zake.

§2. De inventarisbeheerder schrapt de woning uit VIVOO als aan de inventarisbeheerder een geldig opheffingsbesluit wordt voorgelegd.

 

artikel 8:

§1. Tegen dit besluit kan een beroep tot schorsing en vernietiging worden ingesteld bij de Raad van State en dit binnen zestig dagen na kennisgeving.

§2. Elke belanghebbende kan klacht indienen bij de provinciegouverneur. Zodra de houder van het zakelijk recht aantoont dat hij een klacht heeft ingediend bij de provinciegouverneur, wordt de opname op de lijst, vermeld in artikel 4, geschorst en dit tot de klachtenprocedure volledig is afgerond.

 

Als de provinciegouverneur een definitief antwoord over de klacht heeft bezorgd, kan de houder van het zakelijk recht bij de minister bevoegd voor het Woonbeleid in beroep gaan tegen de opname op de lijst, vermeld in artikel 3. De houder van het zakelijk recht moet dan een beroepschrift indienen bij de minister en dit binnen dertig dagen na ontvangst van het antwoord van de provinciegouverneur.

 

artikel 9:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.

Publicatiedatum: 25/01/2023
Overzicht punten

Vergadering bb van 23/01/2023.

Omgeving - Algemeen

 

INSTALLEREN VEILIGHEIDSPERIMETER MISWEG TE 3770 RIEMST

 

ONTWERP-BESLUIT:

Aanleiding, feiten, context

Op 21 januari 2023 vond er gedeeltelijk op openbaar domein en gedeeltelijk op privé-eigendom een grondverzakking plaats ter hoogte van de woning met adres Misweg 55 te 3770 Riemst en met als kadastrale omschrijving Riemst, 6de afdeling Z.Z.B., sectie A, nr.989D, waardoor de stabiliteit van het gebouw en het perceel in het gedrang kan komen. Een gedeelte van de openbare weg, genaamd Misweg, is ernstig verzakt.

Met het oog op herstel en behoud van de openbare veiligheid werd de woning Misweg 55 te 3770 Riemst op 23 januari 2023 door de burgemeester onbewoonbaar verklaard en werd er voor deze woning een tijdelijk woonverbod opgelegd. De Misweg werd gedeeltelijk afgesloten.

 

Juridische gronden

De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988

De Nieuwe Gemeentewet regelt de organisatie en de werking van de gemeenten. De Nieuwe Gemeentewet is grotendeels vervangen door gewestdecreten (Decreet over het Lokaal Bestuur). Een aantal bepalingen van de Nieuwe Gemeentewet zijn echter nog van kracht.

Artikel 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet verlenen aan de burgemeester juridische gronden om tussen te komen in het kader van de openbare orde, veiligheid en gezondheid.

 

Het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017

Het DLB bevat alle organieke regels over de gemeenten, de OCMW’s en de intergemeentelijke samenwerkingen.

 

De politieverordening houdende bepaling van de gemeentelijke administratieve sancties van 10 februari 2020

 

Het besluit van de burgemeester tot onbewoonbaarverklaring van de woning Misweg 55 te 3770 Riemst van 23 januari 2023

 

Argumenten

Omwille van het mogelijk instortingsgevaar ter hoogte van de woning Misweg 55 dient er een veiligheidsperimeter geïnstalleerd te worden. Binnen de afgebakende veiligheidsperimeter aan de interventiezone mogen zich enkel bevoegde personen begeven.

 

BESLUIT:

artikel 1:

De burgemeester beslist om de veiligheidsperimeter af te bakenen aan de interventiezone op de Misweg en enkel toegang te verlenen aan bevoegde personen van de hulpdiensten in het kader van de noodplanning zolang dit noodzakelijk blijkt in het kader van de openbare veiligheid.

 

artikel 2:

De burgemeester geeft de opdracht aan discipline 4 Technische Dienst om op de plaats van de noodsituatie de perimeter te installeren, fysisch af te bakenen en te signaleren,

 

artikel 3:

De burgemeester geeft de opdracht aan discipline 3 politie om de perimeter te bewaken en desgevallend de toegangscontrole te verzekeren.

 

artikel 4:

Het betreden van de veiligheidsperimeter zonder toelating wordt bestraft met politiestraffen en door het verwijderen van overtreders uit de perimeter.

 

artikel 5:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.

Publicatiedatum: 25/01/2023