Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op de artikelen 15bis, §2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
Gelet op de omzendbrief BA-2006/03 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;
Gelet op het besluit van 14 mei 2004 van de Vlaamse regering tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 21 oktober 2005 tot bepaling van de voorwaarden waaraan een doodskist of een ander lijkomhulsel moet beantwoorden;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 februari 2006 tot vaststelling van de wijzen van lijkbezorging, de asbestemming en de rituelen van de levensbeschouwing voor de uitvaartplechtigheid die kunnen opgenomen worden in de schriftelijke kennisgeving van de laatste wilsbeschikking die aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kan overgemaakt worden;
Gelet op het geldende Tariefreglement voor de grafconcessies op de begraafplaatsen;
Gelet op het Politiereglement op de begraafplaatsen van 02/06/2014;
Overwegende de noodzakelijkheid tot aanpassing van het politiereglement op de begraafplaatsen om tegemoet te komen aan bestaande praktijksituaties, om tot een betere opvolging en toepassing te komen, om een gedenkplaatje aan te bieden op de engelenweide en om het aantal begunstigden van een urnekelder uit te breiden.
BESLUIT: Politiereglement op de begraafplaatsen
eenparig
Het politiereglement op de begraafplaatsen van 13/12/2021 wordt als volgt vastgelegd:
artikel 1:
De gemeente beschikt over 18 begraafplaatsen gelegen te Vlijtingen, Vroenhoven, Kanne, Zussen, Zichen, Riemst, Val-Meer, Millen, Membruggen en Herderen.
artikel 2:
De manieren van lijkbezorging op de verschillende begraafplaatsen zijn:
• begraving van het niet-gecremeerde lichaam of een asurne in volle grond of in een grafkelder;
• bijzetting van de as van het gecremeerde lichaam in een columbarium, urnekelder of uitstrooiing van de as op de strooiweide.
Bovengronds begraven is op geen enkel van de gemeentelijke begraafplaatsen mogelijk.
Voor de privébegraafplaatsen gelden de artikelen 3 t/m 12, 18 t/m 23, 40 t/m 42, 48 t/m 50.
l. Pleegvormen die de begravingen/crematies voorafgaan
artikel 3:
Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens in geval van ontdekking van een menselijk lijk op het grondgebied van de gemeente.
artikel 4:
Diegene die voor de begraving instaan regelen met het gemeentebestuur de formaliteiten betreffende de begraving. Bij ontstentenis daarvan, wordt door het gemeentebestuur het nodige gedaan.
artikel 5:
Tenzij in speciale gevallen en op advies van de behandelende geneesheer, wordt ten vroegste 24 uur na de ontvangst van de aanvraag van begraving of crematie de toelating tot begraving of crematie gegeven met daarop volgend de begraving, de bijzetting of de asverstrooiing. Het gemeentebestuur beslist in elk geval over dag en uur van de begrafenis. Een begraving of bijzetting op onze begraafplaatsen kan ten laatste om 16u plaatsvinden. Op zon- en feestdagen zijn er geen begravingen mogelijk.
artikel 6:
Tot kisting mag slechts worden overgegaan nadat de geneesheer het attest van overlijden opmaakt heeft. De burgemeester of zijn gemachtigde mag de kisting bijwonen.
Een balseming of enige andere conserverende behandeling, voorafgaand aan de kisting, kan in de door de Vlaamse regering bepaalde gevallen toegelaten worden.
artikel 7:
Het gebruik van doodskisten, foedralen, doodswaden, producten en procédés die de natuurlijke en normale ontbinding van het lijk of de crematie beletten, is verboden.
artikel 8:
Behalve om te voldoen aan een rechterlijke beslissing mag de kist na de kisting niet meer geopend worden.
II. Lijkenvervoer
a) vervoer van niet-gecremeerde lijken:
artikel 9:
De niet-gecremeerde lijken moeten individueel met een lijkwagen of op een passende wijze vervoerd worden. Het vervoer dient steeds binnen de kortst mogelijke afstand te gebeuren.
artikel 10:
Zijn verboden, behoudens machtiging van de burgemeester of van zijn gemachtigde:
a) het vervoer, buiten het grondgebied van de gemeente, van de lijken van de personen die er overleden of dood aangetroffen werden;
b) het vervoer, naar een plaats op het grondgebied van de gemeente, van de lijken van personen die er niet zijn overleden of dood aangetroffen werden;
In het in a) vermelde geval, wordt de machtiging slechts verleend op voorlegging van een document waaruit het akkoord blijkt van de burgemeester van de plaats van bestemming.
artikel 11:
Voor zover stoffelijke overschotten van de in België overleden personen naar het buitenland moet vervoerd worden, is het vervoer, naargelang het geval, onderworpen aan de formaliteiten vermeld in:
c) het KB van 8 maart 1967, wanneer het lijk moet vervoerd worden naar Luxemburg of Nederland;
d) het akkoord van Straatsburg van 26 oktober 1973, wanneer het lijk moet vervoerd worden naar een ander land dan vermeld onder a) en dat het akkoord van Straatsburg ondertekend heeft;
e) het Regentsbesluit van 20 juni 1947, wanneer een lijk moet vervoerd worden naar een land, niet bedoeld in a) of b).
b) vervoer van gecremeerde lijken:
Het vervoer van gecremeerde lijken is vrij, doch dient te gebeuren volgens de regels van welvoeglijkheid.
III. Mortuarium
artikel 12:
De mortuaria dienen voor:
1. het bewaren in afwachting van de begraving, van de gevonden lijken die nog dienen geïdentificeerd te worden;
2. het ontvangen van het stoffelijk overschot van overleden personen die niet kunnen bewaard worden op de plaats van overlijden of hun woonplaats;
3. het opnemen van lijken waarop ingevolge rechterlijke beslissing een lijkschouwing moet worden verricht;
4. het bewaren van stoffelijke overschotten voor vrijwaring van de openbare gezondheid;
5. het bewaren van lijken waarvan de overbrenging is gevraagd door de familie of, bij ontstentenis door elke belanghebbende, na machtiging van het gemeentebestuur.
IV. Begravingen
artikel 13:
De gemeentelijke begraafplaatsen zijn bestemd voor de begraving, de bijzetting en de asverstrooiing van:
1. de personen die op het grondgebied van de gemeente overleden zijn of er dood zijn aangetroffen;
2. de personen die buiten het grondgebied van de gemeente overleden zijn of daar werden aangetroffen maar die in haar bevolkingsregister zijn ingeschreven;
3. de personen, begunstigd van een recht van begraving in een geconcedeerd graf of de bijzetting in een geconcedeerde nis;
4. de personen die in hun laatste wilsbeschikking te kennen hebben gegeven in Riemst begraven te willen worden;
5. ten uitzonderlijke titel en voor zover de overledene een bijzondere relatie heeft gehad met de gemeente, kan de burgemeester toestemming geven tot begraving op een gemeentelijke begraafplaats.
artikel 14:
Bij het bezorgen van de stoffelijke overblijfselen op de gemeentelijke begraafplaats:
a) moeten de gemeentelijke diensten ten minste twee werkdagen vooraf verwittigd zijn, door middel van het daartoe bestemd formulier, dat vermeldt of het gaat om een begraving, een bijzetting of een uitstrooiing. Deze verplichting rust bij de naaste verwanten of de gemachtigde.
Bij overlijden op een vrijdag, zaterdag of zondag kan de begraving, bijzetting of uitstrooiing ten vroegste plaatsvinden op woensdag. De aangifte bij de burgerlijke stand moet dan gedaan worden op maandagmorgen, zodat alle administratieve verrichtingen tijdig in orde kunnen gebracht worden.
b) rijdt de lijkwagen de begraafplaats op tot aan de begroetingsplaats, waar de familie de laatste begroeting aan de overledene kan brengen.
De rouwenden zijn gerechtigd bij het gehele verloop van de begrafenis aanwezig te zijn.
artikel 15:
De begravingen worden volgens plan, in regelmatige volgorde uitgevoerd. Dit plan wijst de percelen aan voor begraving in volle grond, grafkelders, kindergraven, urnekelders en de nissen van het columbarium.
Op iedere grafsteen moet het jaartal van de begraving en het volgnummer van het register van begravingen worden herhaald en op de doodskist of asurnen bevestigd. De grafmaker of een daartoe gemachtigde houdt een register bij waarin de identiteit wordt vermeld van al de personen op de begraafplaats begraven, alsook de datum van de begraving, de dagtekening van de begrafenistoelating en de sectie en nummer van de plaats van de grafsteen.
Het register wordt op het einde van elk jaar gesloten en vastgesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde en in de gemeentearchieven neergelegd.
artikel 16:
De afstand tussen de grafkuilen wordt vastgesteld als volgt: 20 cm aan weerszijde.
De afstand tussen de grafstenen wordt vastgesteld als volgt: 10 cm aan weerszijde.
artikel 17:
Levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet hebben bereikt, worden op verzoek van de ouders begraven of uitgestrooid op een voorbehouden gemeenschappelijke ruimte op de begraafplaats van Membruggen. De naaste verwante of de gemachtigde meldt deze begraving aan de burgerlijke stand, minstens twee werkdagen vooraf, via het geëigende formulier.
V. Ontgravingen
artikel 18:
Behoudens de ontgravingen door de gerechtelijke overheid bevolen, mag geen ontgraving worden verricht dan met een schriftelijke toelating van de burgemeester (artikel 4 van het decreet van 16 januari 2004.) Het verlenen tot toestemming tot ontgraving door de burgemeester kan enkel om ernstige redenen.
Als een overledene in een andere gemeente wordt herbegraven, moet de burgemeester van die andere gemeente toestemming geven voor de herbegraving in zijn gemeente vooraleer het stoffelijke overschot wordt opgegraven. De burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk overschot begraven ligt, moet met toepassing van artikel 4 van het decreet eveneens toestemming geven tot opgraving.
Alle kosten zijn ten laste van de aanvragers.
artikel 19:
De ontgraving is slechts toegelaten:
• om een lijk of de urne over te brengen van een al dan niet-geconcedeerd graf naar een geconcedeerd graf;
• op bevel van de gerechtelijke overheid;
• wegens een bestuurlijke beslissing.
artikel 20:
De aanvraag tot ontgraving dient door de nabestaande schriftelijk te worden gericht aan de burgemeester. Onverminderd het recht van de burgemeester om in de toelating bijzondere voorwaarden op te leggen, moeten steeds volgende beschikkingen worden nageleefd:
f) dag en uur waarop de ontgraving zal geschieden worden in overleg met de dienst van de begraafplaatsen vastgesteld;
g) het grafteken, de beplantingen en alle andere voorwerpen die het openleggen van het graf kunnen bemoeilijken of beletten moeten verwijderd worden vooraleer tot de opgraving wordt overgegaan;
h) het openleggen van het graf, het lichten van de kist uit het graf en het vullen van de kuil geschieden door de zorgen van een gespecialiseerde firma. Het openen en sluiten van de grafkelders gebeurt steeds door de gemeente;
i) het ontgraven van een urne geschiedt door de zorgen van de gemeente.
artikel 21:
Behalve bij gerechtelijk bevel worden vanaf 15 oktober tot 15 november en op maandagen en zaterdagen geen ontgravingen verricht.
Tijdens de ontgraving wordt de plaats ervan voor het publiek visueel afgeschermd (artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004)
Er moet tot een ontgraving worden overgegaan in tegenwoordigheid van de grafmaker en een gemachtigde door de burgemeester aangesteld die er verslag van opmaakt. De burgemeester kan een lid of een afgevaardigde van de familie toestemming verlenen om de opgraving bij te wonen.
Zij kunnen de vernieuwing van de kist voorschrijven indien zij zulks nodig achten en
elke andere maatregel nemen die van die aard is dat de welvoeglijkheid en de openbare gezondheid worden beschermd, zulks op kosten van de aanvrager.
artikel 22:
Indien het op te graven lijk naar een andere begraafplaats op het grondgebied of naar dit van een andere gemeente moet overgebracht worden, is het verplicht de opgegraven kist in een hermetisch gesloten omhulsel te plaatsen alvorens zij mag vervoerd worden.
Als de bestemming van het lijk buiten de begraafplaats van opgraving is gelegen, moet het lijk in afwachting van vervoer worden bewaard in een lucht- en lekdichte kist (artikel 12 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004).
VI. Graftekens, bouw- en beplantingswerken - onderhoud der graven
artikel 23:
Tenzij de overledene anders heeft beschikt of zijn verwanten zich ertegen verzetten, heeft eenieder het recht op het graf van zijn verwante of vriend een grafteken te doen plaatsen zonder afbreuk te doen aan het recht van de concessiehouder.
artikel 24:
Het is niet toegelaten graftekens of andere gedenktekens te plaatsen die door hun vorm, afmetingen, hun opschriften of aard van de materialen, de reinheid, gezondheid, veiligheid en rust op de begraafplaats kunnen verstoren.
Een nieuw te plaatsen monument volgt de achterlijn van de reeds geplaatste grafmonumenten.
Het is de nabestaanden niet toegestaan een permanente gedenksteen te plaatsen op de engelenweide. Voor de engelenweide wordt, op uitdrukkelijk verzoek van de ouders, een uniform gedenkplaatje voorzien met de naam en/of voornaam van het levenloos geboren kindje. Deze gedenkplaatjes worden door de gemeente voorzien op de engelenweide van de begraafplaats van Membruggen.
§ 1. De graftekens en andere gedenktekens mogen volgende afmetingen niet overschrijden: (maximale afmetingen!) (zie bijlage 1):
Grafsteen graf in volle grond voor kinderen beneden 7 jaar:
Breedte: 0,60 m
Dikte: 0,20 m
Lengte: 1,20 m
Kop van de grafsteen voor kinderen beneden 7 jaar:
Breedte: 0,60 m
Dikte: 0,10 m
Hoogte: 0,70 m
De totale hoogte van het grafteken mag de 0,70 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijden.
Grafsteen voor graf in volle grond en grafkelder:
Breedte: 1 m
Dikte: 0,5 m
Lengte: 2 m
Kop van de grafsteen voor graf in volle grond en grafkelder:
Breedte: 1 m
Dikte: 0,30 m
Hoogte: 1,30 m
De totale hoogte van het grafteken mag de 1,30 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijden.
Bij een dubbele grafkelder/graf volle grond verandert enkel de breedte van het grafteken naar max. 2,20 m.
Grafsteen voor urnenkelder:
Breedte: 0,55 m
Dikte: 0,2 m
Lengte: 0,55 m
Het is niet toegelaten om op de afdekplaat van de urnenkelder enige constructie te plaatsen hoger dan 0,50 m. De totale hoogte van het grafteken mag de 0,70 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijden.
Columbaria:
De columbaria worden door de gemeente geplaatst. De totale hoogte van een zeshoekig columbarium en eventuele gedenksteen mag de 1 m niet overschrijden. Er mogen geen boordstenen rond de columbaria aangebracht worden.
§ 2. De maximale afmetingen van de graftekens en andere gedenktekens op de uitbreiding van de begraafplaats van Zussen en Val-Meer in het perceel voorbehouden voor kleinere grafmonumenten (kopstenen):
Hoofdsteen graf in volle grond en grafkelder
Breedte: 0,60 m
Dikte (diepte): 0,10 m
Hoogte: 0,65 m
Basissteen graf in volle grond en grafkelder:
Breedte: 0,62 m
Dikte (diepte): 0,20 m
Hoogte: 0,10 m
Bodemplaat graf in volle grond en grafkelder:
Breedte: 1,20 m
Dikte (diepte): 0,40 m
Hoogte: 0,05 m
De totale hoogte van het grafteken mag de 0,80 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijden.
Dubbel graf in volle grond of dubbele grafkelder:
Hoofdsteen bij een dubbel graf in volle grond en dubbele grafkelder:
Breedte: 1,80 m
Dikte (diepte): 0,10 m
Hoogte: 0,65 m
Basissteen bij een dubbel graf in volle grond en dubbele grafkelder:
Breedte: 1,82 m
Dikte (diepte): 0,20 m
Hoogte: 0,10 m
Bodemplaat bij een dubbel graf in volle grond en dubbele grafkelder:
Breedte: 2,38 m
Dikte (diepte): 0,40 m
Hoogte: 0,05 m
De totale hoogte van het grafteken mag de 0,80 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijden.
Hoofdsteen urnenkelder:
Breedte: 0,53 m
Dikte (diepte): 0,08 m
Hoogte: 0,50 m
Bodemplaat urnenkelder:
Breedte: 0,55 m
Dikte (diepte): 0,55 m
Hoogte: 0,20 m
De totale hoogte van het grafteken mag de 0,70 m gemeten vanaf het maaiveld niet overschrijven.
Er wordt op de uitbreiding in Zussen en Val-Meer ook een perceel voorzien waar nog volgens de modaliteiten van artikel 24 §1 kan begraven worden.
§ 3. De graftekens die werden geplaatst voor het in voege treden van het politiereglement op de begraafplaatsen van 13 december 2021 en die niet voldoen aan de normen beschreven in de vorige alinea mogen behouden blijven, tenzij zij een onmiddellijk gevaar voor de openbare veiligheid zouden vormen of tenzij er een procedure van verwaarlozing of ontgraving gestart wordt. Bij vernieuwing van een grafteken, om welke reden dan ook, moeten de bepalingen inzake afmetingen en uitzicht van het huidige reglement gevolgd worden.
artikel 25:
Voordat een nieuw grafteken(al dan niet op een nieuw graf) geplaatst kan worden moet een gemeentelijke vergunning afgeleverd worden. De opdrachtgever of de firma die gemachtigd wordt een grafteken te voorzien stuurt voorafgaand aan de gemeentelijke dienst van de begraafplaatsen:
• het door de gemeente voorziene aanvraagformulier voor de plaatsing van het grafteken (zie bijlage 2 bij dit reglement);
• een ontwerptekening van het grafteken (schaal 1:20) met de bijbehorende maten (hoogte, breedte, diepte) van alle onderdelen van het grafteken.
De bevoegde dienst streeft ernaar binnen de 10 werkdagen de afmetingen na te kijken en zijn beslissing aan de aanvrager over te maken.
Het grafteken kan slechts na het bekomen van de vergunning geplaatst worden op het graf. De opdrachtgever of de firma die gemachtigd wordt een grafteken te voorzien verwittigt de bevoegde gemeentelijke dienst wanneer de steen geplaatst zal worden.
Graftekens die niet overeenstemmen met de vergunning dienen terug verwijderd te worden. De concessiehouder of zijn/haar nabestaanden, indien gekend, zullen hiervoor schriftelijk in gebreke worden gesteld. Daarenboven zal gedurende 6 maanden een bericht uitgehangen worden aan het grafteken en aan de ingang van de begraafplaats. Indien dit niet tot een herstel leidt dan zal de verwijdering van het grafteken door het gemeentebestuur gebeuren en zullen de kosten ten laste gelegd worden van de opdrachtgevers.
artikel 26:
De graftekens moeten zodanig opgericht en onderhouden worden dat zij de veiligheid en doorgang niet belemmeren en zonder schade aan te brengen aan de aangrenzende graftekens en graven.
artikel 27:
Alvorens op de begraafplaatsen te worden toegelaten, moeten de voor het grafteken bestemde materialen volledig afgewerkt en gekapt zijn en gereed om onmiddellijk geplaatst te worden.
Geen enkel hulpmateriaal, restmateriaal mag binnen de omheining van de begraafplaats worden achtergelaten.
De materialen worden aangevoerd en geplaatst naarmate de behoeften.
Na een zonder gevolg gebleven ingebrekestelling wordt er op bevel van de burgemeester van ambtswege overgegaan tot de wegneming van de materialen op kosten van de overtreder.
artikel 28:
Kransen uit natuurlijke bloemen moeten weggenomen worden zodra zij niet meer fris zijn. Kransen uit kunstmatig materiaal mogen niet geplaatst worden in omhulsels, geheel of ten dele uit breekbaar glas.
artikel 29:
Rond de graven mogen geen afsluitingen of omheiningen gemaakt worden. Kniel- en bidbanken zijn niet toegelaten.
artikel 30:
De bloemen en planten op de graven aangebracht, moeten steeds in goede staat onderhouden worden. Wanneer ze afgestorven zijn moeten ze verwijderd worden.
De beplantingen op de begraafmonumenten moeten zodanig aangelegd en onderhouden worden dat zij zich niet uitbreiden buiten de afmetingen van het graf, noch het zicht op de identificatiegegevens belemmeren. De beplanting mag niet hoogstammig zijn.
Bij gebreke hiervan zullen de opruiming en het verwijderen van de potten geschieden door de zorgen van het gemeentebestuur.
artikel 31:
1. De scheefstaande en omgevallen of andere graftekens moeten uiterlijk veertien dagen voor Allerheiligen door toedoen van de familieleden terug recht gezet of verwijderd worden.
2. De aangevoerde grafsteen of - tekens, die drie werkdagen vóór Allerheiligen bij de sluiting van de begraafplaats niet zouden geplaatst zijn, moeten door toedoen van de betrokken familieleden daags nadien vóór 10u 's morgens verwijderd zijn, zoniet zullen grafstenen, -tekens en andere voorwerpen op risico en ten laste van de overtreder en zonder enig verhaal opgeruimd worden door de zorgen van de gemeente.
artikel 32:
De belanghebbenden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven. Wanneer een graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, ingestort of bouwvallig is, wordt een akte van verwaarlozing opgesteld door de burgemeester of zijn gemachtigde.
Die akte blijft een jaar lang bij het graf en aan de ingang van de begraafplaats aangeplakt. Na het verstrijken van die termijn en bij niet herstelling wordt op bevel van de burgemeester van ambtswege overgegaan tot afbraak of tot het wegnemen van de materialen op kosten van de in gebreke blijvende familie. Daarenboven kan het college van burgemeester en schepenen een einde stellen aan het recht op concessie.
artikel 33:
De graven en grafmonumenten, opgenomen op de lijst van graven met lokaal historisch belang worden onderhouden door de gemeente overeenkomstig de voorschriften van artikel 26§2 van het decreet.
artikel 34:
Uitsluitend de gemachtigde van de gemeente is ertoe bevoegd te zorgen voor:
• het aanhechten van een volgnummer aan de kist of de urne;
• het uitstrooien van de as;
• het plaatsen van de kist of de urne in de kuil, de grafkelder of het columbarium;
• het delven van een graf voor begravingen of bijzettingen in volle grond en het vullen van de kuil;
• het openen en sluiten van bestaande grafkelders;
• het openen, plaatsen en afsluiten van de nis in een columbarium.
VII. Concessies
artikel 35:
Het verlenen van een concessie door de gemeentelijke overheid houdt noch verhuring noch een verkoop in. Er mag aan de concessie nooit een andere bestemming worden gegeven dan die welke waarvoor ze werd verleend.
artikel 36:
Een concessie wordt verleend voor een periode van 30 jaar, die aanvangt op de datum van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Er worden geen concessies verleend vóór het overlijden, behalve in het kader van een concessie waarbij de eerste onmiddellijk benut wordt voor een overleden persoon en de volgende(n), die aansluitend gelegen is/zijn, voorbehouden word(t)(en) aan de echtgeno(o)t(e), de bloed- en aanverwanten of personen met wie hij/zij op het ogenblik van overlijden een feitelijk gezin vormde.
artikel 37:
§1 Graven in volle grond
In een gewoon graf zonder concessie kan er maximaal één urne of één kist geplaatst worden.
In een graf in volle grond met concessie worden er maximaal twee urnen of één kist en één urne of twee kisten toegestaan.
Enkel indien het een concessie betreft voor verwanten van de eerste graad, echtgenoten of diegenen die een feitelijk gezin vormden dan kan in een graf volle grond waarop een concessie rust uitzonderlijk drie personen begraven worden.
In het geval van een bijzetting dient het grafteken vooraf door een vakman te worden weggenomen. De kosten die hiertoe worden gemaakt, worden gedragen door de nabestaanden.
§2 Keldergraven
In totaal kunnen vier personen in een grafkelder begraven worden. Er worden maximaal twee kisten per grafkelder toegestaan eventueel aangevuld met urnen.
De grafkelder worden gebouwd of geprefabriceerd geleverd en geplaatst door de zorgen van het gemeentebestuur.
§3 Columbarium en urnenveld
Er worden maximaal twee urnen toegestaan per nis van een columbarium.
Er worden maximaal vier urnen toegestaan per nis van een urnekelder.
Wanneer een eigen grafteken geplaatst wordt moet rekening gehouden worden met de mogelijkheid om een bijzetting te doen. In dit geval dient het grafteken vooraf door een vakman worden weggenomen. De kosten die hiertoe worden gemaakt, worden gedragen door de nabestaanden.
Voor de reeds bestaande urnekelders wordt van ambtswege het aantal urnen verhoogd van twee naar vier. Is de bestaande urnekelder een betonnen urnekelder die beperkt is in ruimte tot twee urnen dan wordt bij het verzoek voor de bijzetting van een derde urne de betonnen urnekelder door de gemeente kosteloos vervangen door een kunststofkelder die ruimte biedt aan vier urnen. De kosten voor het wegnemen en terugplaatsen van het grafteken worden door de nabestaanden gedragen.
§4 Strooiweide
Naamplaatjes worden enkel door het gemeentebestuur aangeleverd en aangebracht op de gedenksteen.
§5 Engelenweide
Is voorbehouden om levenloos geboren kinderen (hebben de wettelijke levensvatbaarheidgrens nog niet bereikt) gratis te begraven. Op verzoek kan het levenloos geboren kind gecremeerd worden en de as uitgestrooid worden op de engelenweide.
§6 Kindergraf
Voor lijkkisten of urnen van kinderen waarvan de zwangerschap minstens zes maanden heeft geduurd tot aan de leeftijd van zeven jaar. Er wordt maximaal één kist of urne per kindergraf voorzien, voor meerlingen wordt er meer dan één kist of urne per kindergraf voorzien.
artikel 38:
'Van de regeling in artikel 37 §1-§2 over het aantal begunstigden van een graf kan afgeweken worden indien er aanwijzingen zijn die doen vermoeden dat het graf voor meer personen bestemd kan zijn en waarbij het toen geldende concessieformulier, - reglement geen uitsluitsel geeft over het aantal begunstigden van de concessie.
Om een bijzetting te kunnen doen in deze oude graven moeten volgende bepalingen gerespecteerd worden:
• per kist moet een volume van 1m x1m x2m30 voorzien zijn en dit zodat de afstand bovenkant kist tot maaiveld gemeten minimaal – 80cm is (maw het volume ruimte dat nodig is om een kist bij te zetten dient op ongeveer -130 cm aanwezig te zijn);
• per urne moet een volume van 0,5m x0,5m x 1m15 voorzien zijn;
• ten hoogste drie stoffelijke overschotten worden boven elkaar geplaatst in volle grond;
• het diensthoofd bevolking en het afdelingshoofd van de technische dienst stellen vast hoe groot het graf is (= peiling, zie artikel 9 van het 'Tariefreglement voor de grafconcessies op de begraafplaatsen');
• op vraag van de gemeentelijke personeelsleden van de begraafplaats kan gevraagd worden aan de gemeentelijke preventieadviseur en het afdelingshoofd van de technische dienst om de staat van de grafkelder vast te stellen. Deze personen beslissen over de veiligheid van het gemeentelijke personeel en de eventueel te nemen maatregelen opdat een bijzetting kan gebeuren;
• indien aanpassingswerken nodig zijn dan komt dit op een meerprijs van 200 € voor de bijzetting van een urne en een meerprijs van 300 € voor de bijzetting van een kist;
• indien er geen bewijzen van een lopende concessie voorgelegd kunnen worden dan wordt aan de bijzetting een kostprijs gekoppeld die overeenkomt met de prijs van een nieuwe concessie volgens het huidige 'Tariefreglement voor de grafconcessies op de begraafplaatsen' plus de prijs van een bijzetting.
Is de concessie afgelopen dan betalen de nabestaanden voor de verlenging van de concessie volgens het huidige 'Tariefreglement voor de grafconcessies op de begraafplaatsen' plus de prijs van een bijzetting.
De nabestaanden krijgen tot 3 maanden na het overlijden om nominatief op te lijsten wie nog bijgezet wilt worden in het graf en dit over te maken aan de gemeente Riemst, dienst burgerlijke stand. Indien zij dit nalaten dan wordt de meest recente bijzetting beschouwd als de laatste bijzetting.
Deze regeling geldt ook voor de graven van de kerkhoven in Genoelselderen, Millen, Membruggen en Vlijtingen waarvoor een besluit tot sluiting werd genomen.'
artikel 39:
Het voortijdig beëindigen van concessie kan schriftelijk aangevraagd worden door erfgenamen of nabestaanden die een band met de in het graf begraven personen kan aantonen. Het voortijdig beëindigen van concessies moet gedurende 1 jaar aangeplakt worden aan de ingang van de begraafplaats en het betreffend perceel.
Bezwaren tegen een aanvraag tot voortijdige beëindiging moet schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Noch geheel noch gedeeltelijk kan het betaalde concessietarief teruggevorderd worden.
VIIl. Crematie - columbarium - asverstrooiing
artikel 40:
De crematie is onderworpen aan de formaliteiten bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
artikel 41:
Voor crematie is een toestemming vereist van de ambtenaar van de burgerlijke stand waar het overlijden werd vastgesteld, indien dat overlijden in een gemeente van het Vlaamse Gewest heeft plaatsgehad.
Ingeval van overlijden buiten een gemeente van het Vlaams gewest is een verlof tot crematie vereist van de procureur des Konings van het arrondissement van de plaats waar zich ofwel het crematorium ofwel de hoofdverblijfplaats van de overledene bevindt.
artikel 42:
§1. De as van de gecremeerde lijken kan in urnen worden geplaatst die binnen de omheining van de begraafplaats:
1. begraven worden op de plaats der gewone begravingen op een diepte van ten minste 0,80 m;
2. worden bijgezet in een columbarium of urnekelder;
3. worden bijgezet in een grafkelder;
§2. De as van de gecremeerde lijken kan:
1. uitgestrooid worden op het daartoe bestemde perceel van de begraafplaats door middel van een strooitoestel dat alleen door de gemeentelijke aangestelde mag worden bediend;
2. hetzij worden uitgestrooid op de aan het grondgebied van België grenzende territoriale zee onder de voorwaarden die de Vlaamse regering bepaalt.
Indien de overledene dit schriftelijk heeft bepaald of, bij gebrek aan schriftelijke bepaling door de overledene, op gezamenlijk schriftelijk verzoek van zowel de echtgenoot of van diegene met wie de overledene een feitelijk gezin vormde als van alle bloed- of aanverwanten van de eerste graad of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of voogd, kan de as van gecremeerde lijken:
1. worden uitgestrooid of begraven op een andere plaats dan de begraafplaats.
Deze uitstrooiing of begraving kan evenwel niet gebeuren op het openbaar domein, uitgezonderd de begraafplaats. Indien het een terrein betreft dat niet eigendom is van de overledene of zijn nabestaanden, is een voorafgaande, schriftelijke toestemming vereist van de eigenaar van het betrokken terrein. De asverstrooiing of de begraving van de as gebeurt aansluitend op de crematie.
2. in een urne ter beschikking gesteld worden van de nabestaanden om te worden bewaard op een andere plaats dan de begraafplaats. Indien er een eind komt aan de bewaring van de as op een andere plaats dan de begraafplaats, wordt de as door toedoen van de nabestaande die er de zorg voor heeft of zijn erfgenamen in geval van diens overlijden, ofwel naar een begraafplaats gebracht om er begraven, in een columbarium bijgezet of uitgestrooid te worden ofwel uitgestrooid te worden op een aan het grondgebied van België grenzende territoriale zee.
De persoon die de as in ontvangst neemt, is verantwoordelijk voor de naleving van deze bepalingen.
§3. Onverminderd hetgeen is bepaald in §1 kan, op verzoek van de echtgenoot en van de bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad, een gedeelte van de as van het gecremeerde lijk aan hen worden meegegeven.
artikel 43:
De asurnen van een gecremeerde, begraven op de plaats der gewone begravingen, kan ten allen tijde op vraag van de nabestaanden, ofwel verstrooid worden, ofwel bijgezet worden via een concessie. Voor de opgraving van urnen is de toestemming van de burgemeester vereist overeenkomstig het artikel 18 van dit reglement.
artikel 44:
Zowel op de uitstrooiweide als aan het columbarium, wordt een plaats voorbehouden voor het aanbrengen van gedenkenisvoorwerpen.
artikel 45:
De urne met de as van de gecremeerde kan op verzoek worden bijgezet in een gesloten nis van een columbarium en urnekelder.
De maximum afmetingen van de asurne zijn de volgende:
Hoogte: 25 cm
diameter: 17 cm (op het breedste deel)
Bij de afmetingen van de asurne dient men er rekening mee te houden dat in een nis van een columbarium twee urnen moeten kunnen geplaatst worden en in een nis van een urnekelder vier urnen moeten kunnen geplaatst worden.
Nadat de asurne in de nis is geplaatst worden deze door de zorgen van de aangestelde van de gemeente afgesloten.
IX. Politie
artikel 46:
De gemeentelijke begraafplaats is toegankelijk van 7:00 uur tot 23:00 uur, behoudens afwijking door de burgemeester vastgesteld.
artikel 47:
De gemeente staat niet in voor de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen.
Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de diefstallen of beschadigingen welke op de begraafplaatsen ten nadele van de families zouden gepleegd worden aan de graven, erop aangebrachte gedenktekens, beplantingen ... .
artikel 48:
Op de begraafplaatsen zijn alle handelingen verboden waardoor de orde of de aan de doden verschuldigde eerbied verstoord wordt.
Het is in het bijzonder verboden:
j) aanplakbrieven of opschriften aan te brengen, behoudens in de gevallen bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 of bij dit politiereglement;
k) goederen te koop aan te bieden of zijn diensten aan te bieden.
artikel 49:
Het is verboden:
l) de grasperken en de aanplantingen van de begraafplaats en aanhorigheden te betreden of op welke wijze dan ook te beschadigen;
m) de graftekens en alle hulde- en versieringsvoorwerpen op welke wijze ook te beschadigen;
n) binnen de omheining van de begraafplaats en de aanhorigheden vuilnis en afval neer te leggen, tenzij op de daartoe bestemde plaatsen;
o) op de begraafplaats of de aanhorigheden zich te gedragen op een wijze die met de ernst en de stilte der plaats en met de eerbied verschuldigd aan de doden niet overeenstemt;
p) met voertuigen de begraafplaats binnen te rijden, tenzij met dienstvoertuigen, tenzij om redenen waartoe toelating wordt verleend door de burgemeester;
q) vergezeld te zijn van honden of andere dieren, met uitzondering voor visueel gehandicapten of andere mindervaliden met hun geleidehond, politiediensten en erkende bewakingsondernemingen met waak-, speur- en verdedigingshonden;
r) opschriften of grafschriften aan te brengen die de welvoeglijkheid, de orde en de aan de doden verschuldigde eerbied verstoren.
X. Strafbepalingen
artikel 50:
Onverminderd de toepassing van de artikelen 315, 340, 453 en 526 van het strafwetboek, worden de inbreuken op de bepalingen van dit reglement gestraft met een gevangenisstraf van één tot zeven dagen evenals met een boete van één tot vijfentwintig euro ofwel met één van deze straffen alleen.
X. Slotbepalingen
artikel 51:
Alle gevallen, niet bepaald in dit reglement worden geregeld door het schepencollege.
artikel 52:
Dit reglement wordt van kracht onmiddellijk na de vereiste afkondiging.
artikel 53:
Alle voorgaande politiereglementen op de begraafplaatsen worden opgeheven.
artikel 54:
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden, de technische dienst, de dienst burgerlijke stand, de financieel directeur, de begrafenisondernemers en steenkappers.
artikel 55:
Dit besluit wordt bekend gemaakt conform de bepalingen van het DLB.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.