Vergadering GR - 8/02/2021

Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BEKRACHTIGING BURGEMEESTERSBESLUIT TOT HET ORGANISEREN VAN DE GEMEENTERAAD VAN 8 FEBRUARI 2021 ACHTER GESLOTEN DEUREN - VIRTUELE VERGADERING

 

Burgemeester Mark Vos vraagt de gemeenteraad om het burgemeestersbesluit van 29 januari 2021 waarin wordt voorgesteld om de zitting van de gemeenteraad van 8 februari 2021 op digitale wijze te organiseren, namelijk via conference call, te bekrachtigen. De pers en/of publiek kan digitaal deelnemen aan de vergadering door middel van livestreaming van de raadszittingen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BEKRACHTIGING BURGEMEESTERSBESLUIT VAN 22 JANUARI 2021 BETREFFENDE DE CONTROLE EN HANDHAVING VAN DE QUARANTAINEVERPLICHTING MET HET OOG OP DE BEHEERSING EN BESTRIJDING VAN DE COVID-19 PANDEMIE

 

Artikel 47/1 van het preventiedecreet bepaalt dat de lokale besturen instaan voor de controle en de handhaving van deze quarantaine- en isolatieverplichtingen.

Omdat voorgaande ook betrekking heeft op personen die tijdens de kerstvakantie in het buitenland verbleven, is enkel verder uitstel om aan controle en handhaving te doen onaanvaardbaar. De urgentie en het risico voor de volksgezondheid die het coronavirus COVID19 met zich meebrengt voor de Belgische bevolking, met inbegrip van de inwoners en bezoekers van onze gemeente, verplichten de burgemeester onmiddellijk de nodige stappen te nemen – in het bijzonder het ondertekenen van het gebruikersprotocol en het organiseren van de controle en handhaving - om de openbare gezondheid in het algemeen, en de gezondheid van de bezoekers en inwoners van onze gemeente in het bijzonder, op een adequate manier te vrijwaren. Het ondertekenen van het gebruikersprotocol, dat gesloten wordt tussen de gemeente en het Agentschap Zorg en Gezondheid, is essentieel om de quarantaineverplichting op lokaal niveau te kunnen controleren en handhaven, om op die manier de verdere verspreiding van het COVID-19-virus tot een minimum te beperken.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Interne zaken - Burgerlijke stand

GEMEENTEREGLEMENT ADMINISTRATIEVE STUKKEN

 

Op 31 januari 2020 om middernacht heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Het terugtrekkingsakkoord voorzag in een overgangsperiode van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode konden onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden hun recht op vrij verkeer en verblijf blijven uitoefenen.

De bedoeling van het terugtrekkingsakkoord is om ook na de overgangsperiode de verworven rechten van de onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden die voor het einde van de overgangsperiode in de Europese Unie verbleven of er als Britse grensarbeider actief waren, te vrijwaren. Het beschermt ook de rechten van bepaalde familieleden die hen hebben vervoegd of nog willen vervoegen.

Ter uitvoering van het terugtrekkingsakkoord moeten alle onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en hun familieleden die hun recht op verblijf willen behouden een aanvraag indienen voor een nieuwe verblijfskaart als begunstigden van het terugtrekkingsakkoord (M of M+ kaart), ook zij die reeds een geldig verblijfsdocument (bijlage 8, 8bis, E, E+, F, F+ kaart) bezitten of die een lopende aanvraag hebben. De aanvraag voor een verblijf als begunstigde van het terugtrekkingsakkoord moet ingediend worden bij de gemeente waar de aanvrager gewoonlijk verblijft.

Ook de Britse grensarbeiders die na de overgangsperiode hun economische activiteit willen verder zetten moeten een nieuwe kaart voor klein grensverkeer voor begunstigden van het terugtrekkingsakkoord aanvragen (N kaart). Ook indien zij reeds een geldig document voor klein grensverkeer bezitten (bijlage 15). De aanvraag voor grensarbeiders als begunstigden van het terugtrekkingsakkoord moet worden ingediend bij de gemeente waar de aanvrager gewoonlijk werkt.

De verblijfskaart voor een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord met een vermelding “duurzaam verblijf” (M kaart met vermelding “duurzaam verblijf”(M+ kaart)) wordt kosteloos afgeleverd aan de personen die voor 1 januari 2021 in het bezit waren van een geldige E+ of F+ kaart, wanneer de aanvraag werd ingediend voor 31 december 2021 (het betreft de gewone aanvraagprocedure en niet de spoedprocedure).

In alle andere gevallen is de aanvraag van de verblijfskaart voor een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord (M of M+ kaart) nooit gratis en de kaart voor klein grensverkeer voor begunstigden van het terugtrekkingsakkoord (N kaart) is ook nooit gratis. Dan worden dezelfde prijzen gehanteerd als voor EU-onderdanen.

We voegen overeenkomstig volgende drie kaarten toe aan ons gemeentereglement administratieve stukken:

          M -kaart (verblijfskaart voor een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord) 18,00 euro (16,30 euro aanmaakkosten en 1,70 euro gemeentebelasting).

          M+ -kaart (verblijfskaart "met vermelding duurzaam verblijf" voor een begunstigde van het terugtrekkingsakkoord) 18,00 euro (16,30 euro aanmaakkosten en 1,70 euro gemeentebelasting) en gratis in de hierboven vermeldde gevallen.

          N -kaart ( kaart voor klein grensverkeer voor begunstigden van het terugtrekkingsakkoord) 18,00 euro (16,30 euro aanmaakkosten en 1,70 euro gemeentebelasting).

De kosten voor een aanvraag via spoedprocedure met levering in de gemeente: 104,00 euro (99,60 euro aanmaakkosten + 4,40 euro gemeentebelasting).

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Patrimonium

DE WATERGROEP: AANSTELLING VAN DE GEMEENTELIJKE AFGEVAARDIGDEN:

- PLAATSVERVANGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING

- VOOR HET AANDEELHOUDERSBESTUUR VOOR DE DRINKWATERDIENSTEN

 

In vergadering van 11 maart 2019 werden de gemeentelijke afgevaardigde bij de Watergroep, door de raad aangesteld. Naar aanleiding van het ontslag van gemeenteraadslid Jean Nicolaes, uit de gemeenteraad, is het nodig om hem ook te vervangen als afgevaardigde voor ons bestuur bij de Watergroep, als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergaderingen en als lid van het aandeelhoudersbestuur.

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om volgende personen aan te stellen:

          Voor de algemene vergadering:

Het betreft hier één afgevaardigde en een plaatsvervanger. Deze afgevaardigden moeten geen gemeentelijke mandatarissen zijn.

Volgende personen worden voorgedragen:

1)      De heer Philippe Geelen, gemeenteraadslid, wonende Molenweg 80 te 3770 Riemst als plaatsvervangende afgevaardigde.

Voor het aandeelhoudersbestuur voor de drinkwaterdiensten:

Het betreft hier één afgevaardigde die ook gemeenteraadslid moet zijn.

Volgende persoon wordt voorgedragen:

2)      De heer Philippe Geelen, wonende Molenweg 80 te 3770 Riemst als effectief afgevaardigde.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Patrimonium

FLUVIUS LIMBURG: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) OP DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN VOOR DE LOPENDE LEGISLATUUR 2019-2024

 

Ten gevolge van het ontslag van de heer Jean Nicolaes als gemeenteraadslid is het nodig om hem te vervangen als plaatsvervangend afgevaardigde binnen de algemene vergadering van Fluvius Limburg.

Het college van burgemeester en schepenen stelt de heer Philippe Geelen, wonende Molenweg 80 te 3770 Riemst aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius Limburg.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Patrimonium

FLUVIUS OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) OP DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN VOOR DE LOPENDE LIGISLATUUR 2019-2024

 

Ten gevolge van het ontslag van de heer Jean Nicolaes als gemeenteraadslid is het nodig een nieuwe effectieve vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende vereniging, aan te stellen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Philippe Geelen, wonende Molenweg 80 te 3770 Riemst aan te stellen als effectief vertegenwoordiger voor de algemene en buitengewone vergadering van Fluvius Opdrachthoudende vereniging.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Algemeen

DEFINITIEVE VASTSTELLING RUP BEELDBEPALENDE BAKENS DOOR DE GEMEENTERAAD

 

Het ontwerp RUP BEELDBEPALENDE BAKENS IN HET OPEN LANDSCHAP, aangepast conform de adviezen, gegeven tijdens de plenaire vergadering van 18 NOVEMBER 2019 waarbij het dossier gunstig werd geadviseerd, werd voorlopig vastgesteld tijdens de gemeenteraad van 10 FEBRUARI 2020, conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening, inzonderheid hoofdstuk II, afdeling 1 en afdeling 4 van 1 september 2009 en de latere aanpassingen.

 

Het RUP is een gedeeltelijke uitvoering van Bindende Bepaling 2 van het GRS Riemst, meer bepaald de selectie van oriënterende elementen, beperkt tot deze die zich ruimtelijk visueel als structurerend en oriënterend element positioneren in de open ruimte.

Er wordt een selectie gemaakt van enkel die bakens die onlosmakelijk verbonden zijn met de open ruimte en die voor het landschap van Riemst beeldbepalend zijn. De bakens en oriëntatiepunten die deel uitmaken van de bebouwde ruimte (gewestplan woonzone) waren enerzijds onderdeel van reeds genomen planinitiatieven en zullen anderzijds deel uitmaken van mogelijk toekomstige planinitiatieven.

Voor de bakens en oriënteringspunten in de open ruimte zal een strikte selectie doorgevoerd worden in functie van in hoofdzaak het behoud van die bakens die representatief zijn in hun soort én die zich sterk profileren in de open ruimte en die deel uitmaken van het landschap van Riemst. Vandaar ook de naamgeving van het RUP ‘Beeldbepalende Bakens in het open landschap’ gericht op een selectie van representatieve oriënterende elementen in het open landschap van Riemst.

 

Bedoeld plan werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 9 MAART 2020 tot en met 8 MEI 2020. Ten gevolge van de coronacrisis is het openbaar onderzoek verlengd tot en met 5 JUNI 2020.

Er werden 0 schriftelijke bezwaren en 2 schriftelijke adviezen genoteerd.

Adviezen :

          Provincie Limburg, directie Omgeving, Ruimtelijke Planning

          Vlaamse Overheid, Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling

De adviezen werden, conform artikel 2.2.21§5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening, voorgelegd aan de GECORO en behandeld in vergadering van 11 JUNI 2020. Conform artikel 15 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 MAART over de maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft ruimtelijke planning, complexe projecten, planmilieueffectrapportage en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten, werd de raadpleging van de GECORO schriftelijk via mail georganiseerd.

 

Het advies van de Provincie Limburg, Directie Omgeving, Ruimtelijke Planning en Beleid is voorwaardelijk gunstig. De voorwaarden werden verwerkt in het RUP.

Het advies van de Vlaamse Overheid, Departement Omgeving is ongunstig. Met name wat betreft het deelplan Watertoren is men van mening dat er nog steeds een te grootschalige uitbreiding mogelijk is waardoor de erfgoedwaarden in het gedrang komen.

De gemeente Riemst is echter van mening dat als er geen ingrepen worden toegelaten er over een paar jaar totaal geen erfgoedwaarden meer over zijn ten gevolge van slecht onderhoud en verval. Dit is juist wat voorkomen dient te worden en daarom zijn ingrepen noodzakelijk om een goede herbestemming mogelijk te maken.

Naar aanleiding van het advies van de provincie Directie Omgeving zal de potentiële oppervlakte aan uitbreiding ingeperkt worden (zie behandeling advies provincie Directie Omgeving). Gezien de gemeente Riemst een OE-gemeente is, en gezien de watertoren op de Inventaris Onroerend Erfgoed staat, wordt er een adviesvraag gesteld aan IOED-Oost. Architectuur en het respectvol omgaan met erfgoedwaarden wordt dan ook door de deskundigen van de onroerend erfgoedgemeente beoordeeld bij het indienen van een vergunningsaanvraag

 

De gemeenteraad stelt zich akkoord met het gemotiveerde advies van de GECORO bevattende de bundeling en coördinatie van de bezwaren en adviezen ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Tijdens de gemeenteraad van 14 september 2020 stelt de gemeenteraad het RUP definitief vast.

 

De Vlaamse regering heeft het besluit van de gemeenteraad van 14 september 2020 geschorst. De nota in bijlage weerlegt de bezwaren zoals vermeld in het schorsingsbesluit. Desondanks is gezocht naar een oplossing in de vorm van aanpassingen die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit het schorsingsbesluit. Er is een oplossing gevonden waarbij de uitbreidingsmogelijkheid op de begane grond gereduceerd wordt.  De footprint wordt beperkt tot 100m2. Het ontsluitingsvolume moet worden beperkt tot het noodzakelijke, gaat architecturaal geen concurrentie aan met de watertoren en dient losgekoppeld te worden. Het RUP is in die zin aangepast. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan opmerkingen uit het schorsingsbesluit en aan het vorige advies van de IOEDoost.

 

De stedenbouwkundige voorschriften worden daarom als volgt aangepast:

 

Eventuele uitbreiding (enkel) op het gelijkvloers én i.f.v. het stijgpunt..

          Eventuele gelijkvloerse aanbouw:

          maximale footprint van de uitbreiding, inclusief de stijgpunten = 100 m2.

          maximale bouwhoogte gelijkvloerse aanbouw: 4.0 m.

          ruimtelijk losgekoppeld van de watertoren door bvb. een glaspartij;

          functies steeds ondersteunend aan en onlosmakelijk verbonden met de functie in de watertoren;

          zal geen afbreuk doen aan de profilering en het volume van de watertoren noch aan de architecturale karakteristieken van de betonskeletbouw met bakstenen vulling (vlak 1esloten silhouet).

          Het stijgpunt is puur functioneel en wordt ruimtelijk losgekoppeld van de watertoren door bvb. een open ruimte of een glaspartij.

          Het stijgpunt wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke en zal architecturaal geen concurrentie aangaan met de watertoren.

          Maximale hoogte stijgpunt: bovenkant van het tongewelf.

          Alle nieuwe bouwelementen en materialen zijn kwaliteitsvol, duurzaam en in harmonie met het materiaalgebruik van de watertoren.

          De visuele aanblik van het geheel moet langs alle zijden hoogwaardig zijn.

          Het verticaal stijgpunt zal steeds ondergeschikt zijn aan de watertoren en moet vorm gegeven worden als een afzonderlijk element visueel losgekoppeld van de watertoren zodanig dat het als apart verticaal element geplaatst wordt naast de watertoren. Het eindbeeld moet zijn dat er twee contrasterende verticale volumes los naast elkaar staan, naar materialisatie en vormgeving elk met een eigen identiteit en vormentaal. Beide zullen een uitgesproken verticaliteit uitstralen.

 

Op basis daarvan heeft de IOEDoost een positief advies onder voorwaarden gegeven. De suggestie om of een trap of een lift toe te laten in het ontsluitingsvolume is niet weerhouden. De overige suggesties zijn verwerkt in de voorschriften.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepaste ontwerp GRUP definitief vast te stellen.

 

Het dossier is als volgt samengesteld :

          Toelichtingnota

          Stedenbouwkundige voorschriften

          Bestaande toestand

          Grafisch plan

          Deelplan AC7

          Verslag plenaire vergadering van 18 NOVEMBER 2019

          Beslissing Voorlopige Vaststelling

          Behandeling bezwaren en adviezen

          Advies GECORO van 18 JUNI 2020

          Bericht van Openbaar Onderzoek

 

Aan het schepencollege wordt opdracht gegeven dit dossier onmiddellijk te versturen naar de Bestendige Deputatie van de Provincie Limburg en aan het agentschap Ruimtelijke Ordening.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Patrimonium

GOEDKEURING KOSTEN TARIEFIMPACT NAAR AANLEIDING VAN DE VERVROEGDE AANLEG VAN EEN ONDERGRONDS NET TEN GEVOLGE VAN DE AANLEG VAN RIOLERING EN WEGINRICHTING LANGS DE WIJNSTRAAT TE MEMBRUGGEN EN GOEDKEURING AANLEG NIEUWE OPENBARE VERLICHTING

                        - WIJZIGING BESLISSING 2019-09-09

 

Gezien de geplande aanleg van riolering en gezien de herinrichting van de Wijnstraat te Membruggen is het wenselijk om ook het net van de openbare verlichting ondergronds te brengen en de weg te voorzien van nieuwe verlichtingspalen en armaturen. Er wordt geopteerd voor lampen (led) TECEO 1.

Langsheen het gehele traject wordt door Fluvius aan ons bestuur een kost aangerekend omwille van de vervroegde aanleg van een ondergronds net. De waarde van het bovengronds net is niet afgeschreven en deze kost is ten laste van het gemeentebestuur. Deze kost, voor het energienet en teledistributienet, kan gefinancierd worden met de kredieten die zijn ingeschreven in het budget 2021 onder artikel MJP001166, GEM22500007/0690, AC000565.

De kost voor de vervroegde investering werd geraamd en goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 9 september 2019, op € 9.949,79. Gezien de werken gebeuren naar aanleiding van de geplande aanleg van riolering, moeten er geen kosten voor opbraak en aanleg verharding worden voorzien. De aangepaste raming bedraagt € 8.547,94. Het bedrag te financieren met eigen middelen bedraagt € 8.547,94.

De kostprijs voor de openbare verlichting werd geraamd en goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 9 september 2019 op € 16.018,42. De aangepaste raming voor de openbare verlichting bedraagt nu € 11.641,62  en kan gefinancierd worden met de forfait, "Licht als dienst".

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel en vraagt om de beslissing van de gemeenteraad van 9 september 2019 in te trekken.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Patrimonium

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MONTENAKENWEG VROENHOVEN

NETUITBREIDING

 

Op 12 december 2019 werd door het schepencollege een bouwvergunning afgeleverd voor het bouwen van een bedrijfswoning op het perceel gelegen te Riemst, 4e afdeling Vroenhoven, sectie B nummer 312A, Montenaekenweg 22. Het is nodig een riolering aan te leggen tot aan bedoeld pand voor afvoer van de vuilvracht.

Bedoeld dossier wordt uitgevoerd zonder een aanvraag te doen voor toelage in uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2017 met betrekking tot de subsidiëring van de aanleg van openbare rioleringen door de gemeenten.

Gezien zowel Fluvius, als beheerder van de riolering, en het gemeentebestuur van oordeel zijn dat in het algemeen belang de werken best worden samengevoegd; wordt om administratieve redenen de samenwerkingsovereenkomst dan ook afgesloten:

          Fluvius wordt aangeduid als opdrachtgevend bestuur om de opdracht te sluiten en om de uitvoering te realiseren;

          Alle partijen staan in voor hun deel van de kosten;

          Alle partijen staan in voor de studie en de goedkeuring van het ontwerp voor het deel van de opdracht dat ten hunnen laste is;

          De kost van de opdracht veiligheidscoördinatie-ontwerp wordt evenredig verdeeld;

          De kost voor de opdracht veiligheidscoördinatie-verwezenlijking wordt evenredig verdeeld;

          De kost voor het milieuhygiënisch onderzoek, het opstellen van het Technisch verslag en de comformverklaring door een erkende bodembeheerorganisatie worden evenredig verdeeld;

          De kost voor de opdracht opmaak sloopopvolgingsplan wordt evenredig verdeeld

          De kosten voor het toezicht worden evenredig verdeeld;

          De werken, ten laste van de gemeente, Fluvius, worden in de bestekken afzonderlijk vermeld;

          Per partij worden afzonderlijke facturen opgemaakt;

          De gemeente Riemst komt financieel tussen in de kosten verbonden aan de aanleg en verbetering van openbare riolen te bedrag van 75% van de kosten exclusief BTW, bepaald in uitvoering van artikel 1, 5° van het hierboven vernoemde besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2017

Aan de raad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

De samenwerkingsovereenkomst "Montenaekenweg R005923" wordt goedgekeurd en aanvaard. Burgemeester Mark Vos en algemeen directeur Guido Vrijens zullen de overeenkomst namens de gemeente Riemst ondertekenen.

De raming voor bedoelde werken bedraagt maximaal € 7.500 en kan gefinancierd worden met het restant aan kredieten uit het rioleringsfonds. Tot einde 2021 is er nog een bedrag van € 127.803,75 beschikbaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

ROW - Dienst Stedenbouw

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GECORO

 

Conform artikel 1.3.3, §8, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, stelt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een huishoudelijk reglement op. Dit reglement en zijn wijzigingen worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Naar aanleiding van de vernieuwde samenstelling van de GECORO werd ook het huishoudelijk reglement beperkt aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op het goedkeuren van de verslagen om tot een snellere en meer efficiënte werking te komen. Het huishoudelijk reglement en de aanpassingen werden besproken tijdens de vergadering van de GECORO van 19 november 2020. Naar aanleiding van deze bespreking werd het reglement aangepast.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Welzijn & Vrije Tijd - Dienst Cultuur

UITBETALING WERKINGSTOELAGE 2020-2021

 

Omwille van de COVID-19 pandemie en de bijbehorende maatregelen hebben de jeugd-, sport- en socio-culturele verenigingen in 2020 zo goed als al hun activiteiten moeten opschorten. Ook voor een groot deel van 2021 zullen zij geen activiteiten kunnen organiseren. Dit betekent dat er voor hen gedurende een aanzienlijke periode geen inkomsten waren en zullen zijn. Deze inkomsten zijn echter broodnodig om bepaalde kosten te kunnen dekken zoals verzekeringen, het onderhoud van de infrastructuur, de dagdagelijkse werking, etc.

Daarom wordt voorgesteld om ook dit jaar, net zoals in 2020, de werkingstoelage vroeger uit te betalen en het bedrag van de laatste aangifte te handhaven.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor de werkingstoelage voor de sportclubs. Daar de tennisclub TC Riemst in 2020 een volledige nieuwe opstart heeft gemaakt, wordt de toelage voor deze club in het totaal van de werkingstoelage voor sportclubs verrekend (zie verrekening in bijlage).

Door het vroeger uitbetalen van de werkingstoelage beschikken de verenigingen over een bedrag waarmee ze de dringende kosten kunnen betalen en wordt het inkomstensverlies gecompenseerd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Algemeen

KENNISGEVING GOEDKEURING AANPASSING MEERJARENPLAN 2020-2025 – 14 SEPTEMBER 2020

 

Op 3 november 2020 kregen wij bericht van het Agentschap Binnenlands Bestuur dat de aanpassing meerjarenplan 1, zoals vastgesteld op gemeenteraad van 14 september 2020 werd goedgekeurd. Dit wordt ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING BUDGETWIJZIGING KERKBESTUUR ZICHEN-BOLDER

 

De gewelven, of gordelbogen,  begonnen te bewegen in de kerk en daardoor zijn er dringende ondersteuningen moeten gebeuren van die bogen en die werden aan de bovenkant ingewreven/ingevoegd met een speciale specie.

Deze  brachten heel wat meer- en minwerken met zich mee.

De eerste gunning was 1.070.775 EUR en na verrekening 1.207.306 EUR.

Alsook nog kosten van de mergelbouwsteen.

Om deze kosten te financieren zou het kerkbestuur een lening willen aangaan voor een bedrag van  136.875,75 EUR.

De lening wordt aangegaan voor 20 jaar tegen 1,1 % vaste rentevoet.

De rente 1.489 EUR en de aflossing van het kapitaal 6.154 EUR worden jaarlijks in het budget van het kerkbestuur  opgenomen. Hierdoor stijgt hun exploitatiekost naar 39.054 EUR, waardoor zij dus een budgetwijziging moeten doen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING MEERJARENPLAN KERKBESTUUR ZICHEN-BOLDER

 

Het kerkbestuur van Zichen - Bolder heeft het meerjarenplan gewijzigd naar aanleiding van de omzetting van het krediet van de verdiscontering naar een eigen lening. Elk jaar wordt de rente en de aflossing hiervoor ingeschreven.

Het gemeentelijk meerjarenplan zal bij de eerstvolgende wijziging vermeerderd worden, met het bedrag van 7.643 EUR sleutel MJP001093 – 64900140/0790 – AC0000.

 

Jaartal

2021

2022

2023

2024

2025

Kf Zi-Bo

39.054

39.692

39.852

39.952

40.052

rente + aflossing

7.643

7.643

7.643

7.643

7.643

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING GEMEENTELIJKE WAARBORG VAN EEN LENING DOOR HET KERKBESTUUR ZICHEN-BOLDER

 

Tijdens de werken in de kerk begonnen de gewelven te bewegen en daardoor zijn er dringende ondersteuningen moeten gebeuren van die bogen en die werden aan de bovenkant ingewreven/ingevoegd met een speciale specie.

Deze brachten heel wat meer- en minwerken met zich mee.

De eerste gunning was 1.070.775 EUR en na verrekening 1.207.306 EUR.

Alsook nog kosten van de mergelbouwsteen.

Om deze kosten te financieren zou het kerkbestuur de verdisconteringsgelden willen omzetten in  een eigen lening voor een bedrag van 136.875,75 EUR bij Belfius bank.

De lening wordt aangegaan voor 20 jaar tegen 1,1 % vaste rentevoet.

Het kerkbestuur vraagt aan de gemeente om borg te staan voor deze lening.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Algemeen

INVESTERINGSUITGAVEN < 30.000 EURO

 

In navolging van de beslissing van de gemeenteraad van 11 februari 2019 wordt de lijst met investeringsuitgaven < 30.000 euro van het tweede semester 2020 ter kennis voorgelegd aan de gemeenteraad.

De lijst is toegevoegd in bijlage.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE JURIDISCHE, FINANCIËLE EN AANVULLENDE DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN DE REALISATIE VAN GEBIEDSONTWIKKELING IN DE GEMEENTE RIEMST 2021-2024

 

Door middel van onderhavige opdracht wil de gemeente Riemst bijkomende expertise aantrekken ter ondersteuning van ruimtelijke planningsinitiatieven en gebiedsontwikkeling in de gemeente Riemst. Van de opdrachtnemer wordt verwacht dat hij op vraag van de gemeente Riemst de opdrachtgever begeleidt in functie van de realisatie van ruimtelijke planningsinitiatieven en gebiedsontwikkeling. Het bestek met kenmerk GA/1191/2020 wordt voor goedkeuring voorgelegd.

De jaarlijkse uitgave wordt geraamd op € 28.925,62 excl. btw of € 35.000,00 incl. 21% btw.

De totale raming voor vier jaar bedraagt € 115.702,44 excl. btw of € 140.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode MJP000619, GEM 21400000/0610, AC000384 en exploitatiebudget van 2021 (en volgende jaren bij verlenging van de opdracht) op budgetcode MJP000635, GEM 61420400/0600, AC000407.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE AANSTELLEN ARCHITECT  VOOR HET ONTWERP EN DE REALISATIE VAN DE UITBREIDING VAN GBS RIEMST

 

Het CBS heeft de projectdefinitie tot uitbreiding van GBS De Klinker goedgekeurd. Zoals omschreven in de fiche gaat dit om een uitbreiding van een aantal klaslokalen, technische ruimte en sanitair voor een oppervlakte van 700 m². Om dit project te realiseren is de aanstelling van een architect de eerstvolgende stap. Op basis van het plan van de architect kan dan overgegaan worden tot de uitbreiding van de school en worden de containerklassen niet langer gebruikt.

Het bestek met kenmerk HA/1195/2020 wordt voor goedkeuring voorgelegd.

De uitgave wordt geraamd op € 99.173,55 excl. btw of € 120.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode MJP000219, GEM 22102007/0800, AC000029.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 14 DECEMBER 2020

 

De notulen liggen ter inzage.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

Vergadering gr van 8/02/2021.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.12.2020 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.