Vergadering GR - 9/05/2022

Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

ICT

AFSPRAKENNOTA MOBIELE TOESTELLEN (AMT)

 

De voorbije jaren werden op OCMW en gemeente desktop computers grotendeels vervangen door laptops. Tevens heeft het college van burgemeester en schepenen eind vorig jaar beslist om iedereen van een smartphone te voorzien.

Om het gebruik van die mobiele toestellen in goede banen te leiden zijn de nodige afspraken vastgelegd in een Afsprakennota Mobiele Toestellen (AMT). Tevens het Bring Your Own Device (BYOD) principe is opgenomen in deze nota. U vindt de AMT in bijlage.

 

Het gebruik van deze mobiele toestellen maakt het mogelijk om op een goede manier te kunnen telewerken, waarbij beschikbaarheid voor klanten en collega's zeer belangrijk is.

 

De gemeenteraad keurt de AMT goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Personeel

WIJZIGING PERSONEELSKADER

 

In zitting van gemeenteraad dd.14/03/2022 werd het personeelskader van de gemeente gewijzigd.

Aan de raad wordt voorgesteld om volgende wijzigingen aan te brengen in het kader.

 

STATUTAIR

- De functie van afdelingshoofd technische dienst (38/38, A4a-A4b) te vervangen door diensthoofd infrastructuur (38/38, A1a-A1b-A2a). De vroegere afdeling 'technische dienst' wordt omgevormd naar de dienst infrastructuur. Deze dienst maakt deel uit van het domein economie, landbouw en omgeving dat aangestuurd wordt door een domeinhoofd. Het diensthoofd infrastructuur zal met zijn/haar medewerkers instaan voor de uitvoering van infrastructuurwerken en het onderhoud van de bestaande structuur.

- De benaming van de functie van diensthoofd communicatie (38/38, A1a-A1b-A2a) aan te passen naar diensthoofd communicatie en toerisme (38/38, A1a-A1b-A2a). Het is de bedoeling om de huidige diensten communicatie en toerisme nog nauwer te laten samenwerken, vanuit de aansturing van een gemeenschappelijke leidinggevende.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Personeel

WIJZIGING RECHTSPOSITIEREGELING

 

In zitting van de gemeenteraad dd.08/11/2021 werd de rechtspositieregeling gewijzigd.

Het bestuur stelt voor om volgende wijzigingen aan te brengen in de huidige rechtspositieregeling :

 

Artikel 261 - § 2 te wijzigen :

Als een feestdag samenvalt met een zaterdag of een zondag wordt deze dag vervangen door een andere dag.

Hierbij wordt volgende methodiek gehanteerd :

1° periode tussen kerst en nieuwjaar wordt opgevuld

2° brugdagen doorheen het kalenderjaar

3° voor de verlofkalenders welke afwijken van de algemene verlofkalender wordt eerst overleg gepleegd met het diensthoofd aangezien deze verlofkalenders afgestemd worden op de noden van de dienstverlenging (o.a. brug Vroenhoven - schoonmaak scholen - bibliotheek - bevolking en buitenschoolse kinderopvang).

Jaarlijks wordt de verlofkalender voor elke dienst opgemaakt en bezorgd aan de desbetreffende personeelsleden.

 

Bijlage II. De specifieke aanwervingsvoorwaarden

Diensthoofd communicatie (A-niveau) te schrappen

Diensthoofd Omgeving (A-niveau) de functie van diensthoofd infrastructuur (A-niveau) en de functie van diensthoofd communicatie en toerisme (A-niveau) toe te voegen

          zelfde aanwervingsvoorwaarden nl.

          masterdiploma in een functiegerelateerde richting en minimum 2 jaar werkervaring in een functiegerelateerde richting

          algemeen masterdiploma met minimum 3 jaar werkervaring in een functiegerelateerde richting

          leidinggevende ervaring strekt tot aanbeveling

Patrimoniumbeheerder (landmeter-expert) (B-niveau) te schrappen

 

Bijlage III. Opsomming der graden

- Afdelingshoofd technische dienst - A4a-A4b te schrappen

- Patrimoniumbeheerder - B1-B2-B3 te schrappen

- Diensthoofd communicatie - A1-A1b-A2a te schrappen

- Diensthoofd infrastructuur - A1a-A1b-A2a toe te voegen

- diensthoofd communicatie en toerisme - A1a-A1b-A2a toe te voegen

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Omgeving - Algemeen

STEMVERHOUDING LOKALE BESTUREN WOONMAATSCHAPPIJ LIMBURG

 

Het Vlaams Regeerakkoord bepaalt dat tegen 1 januari 2023 sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samengevoegd worden tot één woonactor met maar één speler per gemeente. Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren. Om deze werkingsgebieden te bepalen, hebben de lokale besturen een trekkersrol gekregen.

 

Ten laatste op 31 oktober 2021 konden de lokale besturen een advies geven over het werkingsgebied waartoe ze wensten te behoren. De gemeenteraad verleende in vergadering van 11 oktober 2021 haar advies.

 

Op basis van deze adviezen heeft de Vlaamse Regering op 4 februari 2022 in totaal 42 werkingsgebieden vastgelegd. De Limburgse lokale besturen beslisten de provinciegrens te nemen voor de afbakening van het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij in Limburg.

 

Niet enkel de werkingsgebieden, maar ook de verdeling van de stemrechten van de gemeenten die deel uitmaken van het werkingsgebied in de Algemene Vergadering van de woonmaatschappij, dienen bij besluit van de Vlaamse Regering te worden vastgelegd. De Vlaamse Regering is daarbij verplicht om rekening te houden met de volgende 2 criteria:

        de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente (onder sociale huurwoning dient conform artikel 1.3, §1, 49° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 begrepen te worden: een hoofdverblijfplaats die wordt verhuurd of onderverhuurd door een sociaal verhuurkantoor, een sociale huisvestingsmaatschappij, het Vlaams Woningfonds, een OCMW of een gemeente);

        de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente.

 

De Vlaamse Regering kan ook rekening houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad. Daarom vroeg de minister in zijn brief van 7 februari 2022 aan de lokale besturen een advies uit te brengen over de stemrechtenverdeling tussen de lokale besturen.

 

Voor de woonmaatschappij Limburg is er een consensus over de stemverhouding, overeenkomstig de bepalingen van de Vlaamse Regering, te bepalen als volgt:

Op basis van 3 objectieve criteria met respectievelijke wegingscoëfficiënten:

        De verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen (SHM + SVK) per gemeente – wegingscoëfficiënt 60%

        De verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente – wegingscoëfficiënt 30%

        De verhouding tussen het aantal m2 grondreserves per gemeente – wegingscoëfficiënt 10%

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Patrimonium

FLUVIUS OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING: VASTSTELLING VAN HET MANDAAT VAN DE AFGEVAARDIGDEN VAN DE GEMEENTE MET BETREKKING TOT DE AGENDAPUNTEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING, OP 8 JUNI 2022

 

Op woensdag 8 juni 2022 om 15.30 uur organiseert FLUVIUS Opdrachthoudende Vereniging een algemene vergadering, tevens jaarvergadering te 1790 Affligem.

 

Agenda:

  1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris.
  2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021.
  3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.
  4. Statutaire benoemingen.
  5. Statutaire mededelingen.

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

Overwegende dat de Raad van Bestuur van Fluvius OV beslist heeft dat de vergadering digitaal zal gehouden worden INDIEN de coronamaatregelen het op termijn niet zouden toelaten fysiek te vergaderen;

Voor de agendapunten kan volgens het decreet van 18 januari 2013 houdende de wijziging van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, de aanstellingsprocedure van de gemeentelijke vertegenwoordiger gebeuren voor de periode van de volledige legislatuur (2019-2024).

Volgens de statutaire criteria heeft de gemeente Riemst het recht om maximaal 1 vertegenwoordiger af te vaardigen.

In vergadering van 8 februari 2021 heeft de gemeenteraad het gemeenteraadslid Philippe Geelen, Molenweg 80 te 3770 Riemst afgevaardigd voor al de buitengewone algemene vergaderingen en algemene vergaderingen die zullen doorgaan tijdens de huidige legislatuur (2019-2024).

In vergadering van 11 februari 2019 heeft de gemeenteraad het gemeenteraadslid Davy Renkens, Bovenstraat 74 te 3770 Riemst afgevaardigd als plaatsvervanger voor al de buitengewone algemene vergaderingen en algemene vergaderingen die zullen doorgaan tijdens de huidige legislatuur (2019-2024).

Naar aanleiding van het nieuwe decreet op de intergemeentelijke samenwerking, moeten de gemeentelijke afgevaardigden expliciet voor de vergadering van 8 juni 2022 worden gemandateerd, om de stemmen toekomend aan ons bestuur uit te brengen in overeenstemming met de door de gemeenteraad ingenomen standpunten.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Patrimonium

ALGEMENE VERGADERING FLUVIUS LIMBURG: VASTSTELLING VAN HET MANDAAT VAN DE AFGEVAARDIGDEN VAN DE GEMEENTE MET BETREKKING TOT DE AGENDAPUNTEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN FLUVIUS LIMBURG VAN 21 JUNI 2022

 

Op dinsdag 21 juni 2022 om 18.00 uur organiseert Fluvius Limburg een algemene vergadering, tevens jaarvergadering.

 

Agenda:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.  
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Limburg met betrekking tot het boekjaar 2021. 
  5. Verlenging van ex-Inter-aqua tot de normale vervaldag van Fluvius Limburg (29 maart 2037)
  6. Verlenging van ex-Inter-media tot de normale vervaldag van Fluvius Limburg (29 maart 2037)
  7. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
  8. Statutaire benoemingen.
  9. Statutaire mededelingen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR GENOELSELDEREN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 1.442,59 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 1.983,22 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR HERDEREN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 8.538,01 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 2.255,80 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR KANNE

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 5.023,50 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 0,00 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR MEMBRUGGEN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 5.947,37 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 70.731,26 euro. Dit is vooral te danken aan de verkoop van bouwgrond in een vorig jaar.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR MILLEN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 7.957,50 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 45.687,91 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR RIEMST

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 10.146,06 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 1.414,97 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR VAL-MEER

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 3.860,49 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 0,00 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR VLIJTINGEN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 13.438,79 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 7.499,60 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR VROENHOVEN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 3.702,15 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 2.648,39 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR ZUSSEN

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 18.922,20 euro. In 2018 was er teveel overschot.

Het tekort bij de investeringen bedraagt 13.975,10 euro. Dit is te wijten aan dat er te weinig bijkomende toelage werd gevraagd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Kerkfabrieken

ADVISEREN REKENING 2021 KERKBESTUUR ZICHEN-BOLDER

 

Het kerkbestuur heeft haar rekening 2021 ingediend via het centraal kerkbestuur.

De rekening is correct opgemaakt volgens de richtlijnen van de nieuwe boekhouding.

Het overschot in de exploitatie bedraagt 24.040,24 euro.

Het overschot bij de investeringen bedraagt 11.582,37 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Klimaat

DEELNAME PROJECT KLIMAATTUINCOACH

 

Vorig jaar werd in kader van de Green Deal Natuurlijke tuinen vanuit het provinciebestuur het project 'de Klimaattuincoach' opgestart, dit samen met andere partners zoals het Centrum Duurzaam Groen en de Landelijke Gilden. De opstart betrof een pilootfase in nauwe samenwerking met de gemeenten Pelt, Lanaken en Sint-Truiden. Een 12-tal klimaattuincoaches gingen er aan de slag om 90 tuineigenaars advies te geven over het klimaatrobuust inrichten van hun tuin. Omdat de pilootfase succesvol werd bevonden, wil het provinciebestuur samen met de Limburgse steden en gemeenten het project verder uitrollen waaronder gemeente Riemst.

 

De klimaattuincoach gaat op huisbezoek, analyseert de tuin van de bewoner. Daarna zit hij samen met de bewoner om een aantal punten te geven hoe hij zijn tuin kan verbeteren en wapenen tegen de klimaatverandering. Nadien ontvangt de bewoner een ontwerp en rapport voor zijn tuin zodat hij het in praktijk makkelijk kan toepassen.

Door de bewoners zelf een deel te laten betalen worden enkel de geïnteresseerden geholpen. Naar verwachting zullen deze dan ook actie ondernemen.

Dit project stimuleert de inwoners zich te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering (adaptatie). Dit is opgenomen in het Klimaatakkoord en het Lokaal Energie en Klimaat Pact wat wij hebben ondertekend. Er zal meer water kunnen infiltreren, minder hitte stress, betere isolatie en een betere filtering van fijn stof als resultaat. Bovendien oogt het veel mooier (en gezonder) en zet hopelijk andere aan hetzelfde te doen. De overeenkomst is nu toegevoegd. Het intern reglement wordt momenteel nog opgesteld en zal later bijgevoegd worden.

 

Er is een bedrag van 9000 euro in de begroting voorzien. Dit zijn 40 huisbezoeken. De gemeente betaalt 225 euro, de bewoner betaalt 75 euro per tuin. De overeenkomst heeft een looptijd van één jaar, tot en met 7 april 2023.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 11 APRIL 2022

 

De notulen worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

De gemeenteraad keurt de notulen goed.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 11 APRIL 2022

 

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad. De raadsleden gaan discreet en voorzichtig om met de audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente of via de link in bijlage.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het zittingsverslag (audio-opname).

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Personeel

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - PEUMANS - TOELICHTING BIJ DE PSYCHO-SOCIALE RISICOANALYSE VAN DE GEMEENTE RIEMST EN DE TOEPASSING OP HET HUIDIG PERSONEELSBELEID WAARBIJ SPRAKE IS VAN PROBLEMEN

 

Toelichting bij de psycho-sociale risicoanalyse van de gemeente Riemst en de toepassing op het huidig personeelsbeleid waarbij sprake is van problemen

 

Motivatie

Enkele jaren geleden heb ik aan de gemeente vragen gesteld over de toepassing van de psycholoog-sociale risicoanalyse bij het personeel.Toen werd verwezen naar de toepassing van het online coachingsinstrument “Met goesting aan het werk” maar ook naar een beleid “werkbaar werken” waarin onderwerpen als onthaalbeleid, terugkombeleid, een exitbeleid, een ziekteverzuimbeleid verder zou uitgewerkt worden.

Ik verneem langs meerdere kanalen dat er in toenemende mate problemen zijn bij sommige afdelingen van de gemeente mede veroorzaakt door de wijze van leiding geven door sommige leidinggevenden.

Ik wil alvorens tot mijn voorstel te komen antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe vaak is het instrument "Met goesting aan het werk “ toegepast binnen de gemeentelijke administratie? En met welke resultaten?
  2. Hoe is inhoud, opvolging en evaluatie gedaan met het beleid “Werkbaar werken”?
  3. Hoe is het verloop van het personeel sinds 2015 in de verschillende afdelingen van de gemeente? Hoeveel mensen zijn er vertrokken en hebben als dusdanig ontslag genomen?
  4. Is in kader van uw aangekondigd exitbeleid waarvan ik mag aannemen dat dit uitgevoerd wordt en zo ja hoe wordt dit exitbeleid toegepast? Het is belangrijk om te weten waarom mensen vertrekken bij de gemeente. Heeft u daarover enig idee? Niet in de zin zoals eerder werd geantwoord wegens andere opportuniteiten!!
  5. Hoeveel mensen zijn er sinds 2015 vertrokken bij de technische dienst en niet vervangen? Wat is de kostprijs ter vervanging van deze gepensioneerden ingevolge uitbesteding van werken?
  6. Klopt het dat een aantal mensen ziek zijn wegens het gedrag van leidinggevenden die de arbeidsomstandigheden verslechteren?
  7. Klopt het dat een aantal mensen hun beklag hebben gedaan bij de vakbonden over slechte arbeidsomstandigheden?
  8. Waarom wenden mensen zich tot de arbeidsgeneesheer ingevolge slechte arbeidsomstandigheden?
  9. En tot slot: welke richtlijnen krijgt een leidinggevende inzake omgang met zijn of haar medewerkers?

 

Ik verzoek het CBS aan de hand van o.m. deze vragen een toelichting te geven bij de malaise van personeel tewerkgesteld bij het gemeentebestuur van Riemst.

 

Besluit

Toelichting bij de psycho-sociale risicoanalyse van de gemeente Riemst en de toepassing bij het huidig personeelsbeleid waarbij sprake is van problemen.

 

Burgemeester Mark Vos

Tijdens de raad van 11/04 werd het merendeel van de vragen al beantwoord. Hieronder volgt eerst een overzicht van de vragen die nog niet volledig beantwoord konden worden.

1 Hoe vaak is het instrument "Met goesting aan het werk “ toegepast binnen de gemeentelijke administratie? En met welke resultaten?

Antwoord: In de loop van 2016 stapten we in in de online coachingstool ‘Met goesting aan het werk?!’ voor alle werknemers. Deze tool was een realisatie van Gezondheidspromotie van het Jessa Ziekenhuis en faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen - Onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en PersoneelsPsychologie van de KU Leuven en werd gerealiseerd met subsidies van het ESF (Europees Sociaal Fonds). De tool hebben we jammer genoeg niet verder kunnen implementeren, omdat de medewerker die dit project trok de organisatie verliet. Nadien is de personeelsdienst er niet meer in geslaagd dit project opnieuw op te nemen. We hebben wel op andere manieren verder ingezet op 'werkbaar werken', zoals ook aangegeven in het eerdere antwoord.

 

3. Hoe is het verloop van het personeel sinds 2015 in de verschillende afdelingen van de gemeente? Hoeveel mensen zijn er vertrokken en hebben als dusdanig ontslag genomen?

Antwoord: Sinds 2015 zijn 41 medewerkers vertrokken. De pensioneringen worden hierin niet meegerekend. Het gaat om gemiddeld 5 medewerkers per jaar op een gemiddeld aantal van 160 koppen:

- In 2015 vertrokken geen mensen;

- In 2016 vertrokken 3 medewerkers of 1.8% van het toenmalig aantal koppen;

- In 2017 vertrokken 8 medewerkers of 4.7% van het toenmalig aantal koppen;

- In 2018 vertrokken 4 medewerkers of 2.5% van het toenmalig aantal koppen;

- In 2019 vertrokken 7 medewerkers of 4.1% van het toenmalig aantal koppen;

- In 2020 vertrokken 4 medewerkers of 2.4% van het toenmalig aantal koppen;

- In 2021 vertrokken 9 medewerkers of 6.2% van het toenmalig aantal koppen.

In 2022 vertrokken tot nu toe 6 medewerkers.

 

- Voor het domein economie, landbouw en omgeving ging het om 11 medewerkers binnen de diensten klimaat, mobiliteit en technische dienst.

- Voor het domein mens, welzijn en vrije tijd ging het om 17 medewerkers binnen de diensten buitenschoolse kinderopvang, jeugd, onderwijs en sociaal huis.

- Voor de afdeling interne zaken ging het om 10 medewerkers binnen de diensten bevolking, communicatie en personeel.

- Voor de financiële dienst ging het om 3 medewerkers.

 

5. Hoeveel mensen zijn er sinds 2015 vertrokken bij de technische dienst en niet vervangen? Wat is de kostprijs ter vervanging van deze gepensioneerden ingevolge uitbesteding van werken?

Antwoord: Uit de ploeg van de technisch assistenten verdwenen 10 medewerkers (9 VTE), door pensionering (7), overdracht naar recyclagepark (2) en ontslag (1). Ze werden vervangen door 4 medewerkers (4VTE). De overige VTE's werden niet vervangen o.w.v. de uitbesteding van het boombeheer en de overdracht van de uitbating van het recyclagepark naar Limburg.net. De kostprijs ter vervanging van de gepensioneerden ingevolge uitbesteding van werken, is niet eenduidig te bepalen. In totaal wordt er bv. jaarlijks ruim een half miljoen euro uitbesteed aan groenonderhoud alleen. Deze opdracht is evenwel groter dan het groenonderhoud dat voordien in eigen beheer werd gedaan, door o.a. bijkomende eisen voor het onkruidbeheer en uitbreiding van de te onderhouden oppervlakte.

Binnen de onderhoudsploeg zijn er drie medewerkers verdwenen, door pensioen (1), vrijwillig vertrek (1) en overlijden (1). Hun vertrek werd opgevangen via uitbreiding van contracten van andere collega's en enkele tijdelijke contracten.

Bij de administratieve en leidinggevende functies gingen 4 medewerkers weg, omwille van pensioen (1), vrijwillig vertrek (1), overlijden (1) en opnemen andere functie (1). Al deze functies werden vervangen. Er kwam ook een extra functie bij (groeven).

 

Uit een nieuwe studie van Partena Professional naar de mobiliteit van werknemers op de Belgische arbeidsmarkt in de periode 2019-2021, blijkt dat zo’n 12% tot 15% van de werknemers hun bedrijf verlaten heeft, hetzij vrijwillig, hetzij als gevolg van ontslag. De gegevens van 195.000 werknemers werden geanalyseerd, en de studie focuste zich vooral op vrijwillig vertrek.

 

Het aandeel vrijwillige vertrekkers is in 2020 gedaald (4,73% van de actieve werknemers) ten opzichte van 2019 (5,75%). Voor de eerste maanden van 2021 lijkt er sprake te zijn van een opwaartse trend (5,98%). In de eerste vijf maanden van 2021 was 41,94% van de geregistreerde ontslagen vrijwillig, wat dicht bij het gemiddelde van 41% in de periode 2019-2020 ligt. Jongeren (20-29 jaar) en academici zijn de meest waarschijnlijke profielen om ontslag te nemen.

"Het lijkt erop dat de werknemers tijdens de coronacrisis zeer voorzichtig zijn gebleven. Zij stelden hun verlangen naar een andere job liever even uit. Dit is een trend die we regelmatig zien in tijden van crisis, net zoals huishoudens eerder geneigd zijn te sparen. De cijfers voor 2021 keren terug naar hun gebruikelijke niveau en we zien een opleving van de arbeidsmarkt. De laatste indicatoren vertonen een stijgende lijn: de betere economische situatie zal er wellicht voor zorgen dat werknemers hun vertrekplannen uitvoeren. " zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

 

Het opleidingsniveau lijkt wel een belangrijke factor te zijn. Hoe hoger het behaalde diploma, hoe hoger het percentage werknemers dat ontslag neemt.

6,54% van de mensen met een universitair diploma nam in 2020 vrijwillig ontslag, tegenover 9,55% in 2021. Voor mensen met een diploma van de hogeschool bedroeg het aandeel 4,82% in 2020 en 6,75% in 2021. Het aandeel vrijwillige ontslagen voor mensen met een diploma middelbaar onderwijs bedroeg 3,86% in 2020 en 4,75% in 2021.

 

 

Voor de volledigheid wordt ook het oorspronkelijke antwoord van tijdens de raadszitting meegegeven.

Het is te vroeg om een toelichting bij een psycho-sociale risicoanalyse te geven, want die werd recent niet uitgevoerd. Er is er wel eentje gepland. Voor dergelijke risico-analyse werken we samen met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (Mensura). De afgelopen twee jaar bleek het onmogelijk zo'n analyse op te starten door de geldende corona-maatregelen. Sinds de versoepelingen hebben we dit wel al opgepakt en zijn de voorbereidingen voor een analyse gestart. Momenteel kunnen we er van uit gaan dat een psycho-sociale risicoanalyse in de loop van dit jaar opgestart zal worden.

 

Hieronder volgt een punctueel antwoord op de gestelde vragen:

 

1 Hoe vaak is het instrument "Met goesting aan het werk “ toegepast binnen de gemeentelijke administratie? En met welke resultaten?

Antwoord: We zullen de gevraagde gegevens bezorgen.

 

2.Hoe is inhoud, opvolging en evaluatie gedaan met het beleid “Werkbaar werken”.?

Antwoord: Het 'werkbaar werken' is iets dat continu bewaakt moet worden, want de omgeving waarin we werken verandert regelmatig. Na de periodes van gedwongen thuiswerk tijdens de COVID19-pandemie, hebben we beslist om structureel telewerk te blijven voorzien. Het afsprakenkader hiervoor is zo goed als klaar. Binnen de administratie heeft elke medewerker een laptop gekregen om vlot te kunnen werken op kantoor en tijdens het telewerken.  Alle medewerkers (administratie, technische dienst, enz.) zullen binnenkort ook een smartphone met abonnement kunnen krijgen zodat ze tijdens het werk steeds kunnen bellen als dat nodig is. Hieraan zijn er ook afspraken i.v.m. bereikbaarheid gekoppeld, zodat het duidelijk is wanneer medewerkers wel en niet bereikbaar dienen te zijn.

 

3. Hoe is het verloop van het personeel sinds 2015 in de verschillende afdelingen van de gemeente? Hoeveel mensen zijn er vertrokken en hebben als dusdanig ontslag genomen?

Antwoord: We zullen de gevraagde gegevens bezorgen.

 

4. Is in kader van uw aangekondigd exitbeleid waarvan ik mag aannemen dat dit uitgevoerd wordt? en zo ja hoe wordt dit exitbeleid toegepast? het is het belangrijk om te weten waarom mensen vertrekken bij de gemeente? Heeft u daarover enig idee? niet in de zin zoals eerder werd geantwoord wegens andere opportuniteiten!!

Antwoord: Er zijn individuele exitgesprekken wanneer medewerkers de organisatie verlaten. De inhoud van deze gesprekken is vertrouwelijk en maakt deel uit van het individuele personeelsdossier. In het algemeen zien we medewerkers wel degelijk vertrekken omwille van opportuniteiten, zoals een andere functie-inhoud, hoger salaris of een kortere woon-werkafstand.

 

5. Hoeveel mensen zijn er sinds 2015 vertrokken bij de technische dienst en niet vervangen? Wat is de kostprijs ter vervanging van deze gepensioneerden ingevolge uitbesteding van werken?

Antwoord: We zullen de gevraagde gegevens bezorgen.

 

6.Klopt het dat een aantal mensen ziek zijn wegens het gedrag van leidinggevenden die de arbeidsomstandigheden verslechteren?

Antwoord: We kunnen niet namens individuele medewerkers spreken en hebben in principe weinig inzicht in de oorzaak van ziektes bij medewerkers. We hebben op dit moment geen signalen in die richting van de arbeidsgeneesheer ontvangen.

 

7. Klopt het dat een aantal mensen hun beklag hebben gedaan bij de vakbonden over slechte arbeidsomstandigheden?

Antwoord: We kunnen niet spreken namens de vakbonden. Op dit moment hebben we geen signalen van de vakbonden ontvangen.

 

8. Waarom wenden mensen zich tot de  arbeidsgeneesheer ingevolge slechte arbeidsomstandigheden?

Antwoord: Elke medewerker mag zich wenden tot de arbeidsgeneesheer.  We hebben geen zicht op de redenen waarom mensen dat doen. Van de arbeidsgeneesheer hebben we geen signalen omtrent slechte arbeidsomstandigheden ontvangen.

 

9. En tot slot: welke richtlijnen krijgt een leidinggevende inzake omgang met zijn of haar medewerkers?

Antwoord: Algemeen geven we aan leidinggevenden mee dat we een coachende stijl van leidinggeven verwachten. We bieden leidinggevenden geregeld een opleiding aan om hun leidinggevende vaardigheden op peil te houden. Voor nieuwe leidinggevenden hebben we ook individuele begeleidingstrajecten georganiseerd.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Klimaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - MEER WINDTURBINES VOOR EN DOOR BURGERS. ONDERZOEK NAAR DE MOGELIJKHEDEN OM VIA BURGERPARTICIPATIE BURGERENERGIEPROJECTEN OP TE ZETTEN

 

Meer windturbines voor en door burgers. Onderzoek naar de mogelijkheden om via burgerparticipatie burgerenergieprojecten opzetten.

 

Motivatie

Momenteel zijn de prijsstijgingen bij heel wat leveranciers van elektriciteit ongezien. Een alternatief is door middel van coöperatieve elektriciteitsproducenten die de stroom leveren aan leden die ook klant zijn. Idem voor zonnepanelen. Geen winstmaximalisatie wel een democratisch model voor en door de burgers.

Lokale groene burgerstroom tegen een eerlijke prijs. Coöperatieve windturbines zijn daarvoor een oplossing.

De gemeente heeft tot op heden alleen en uitsluitend juridische procedures gevolgd die geen enkele oplossing met zich meebrachten.

Zoals Don Quichote indertijd tegen windmolens vocht herhaalt zich de geschiedenis.

Bovendien voert ze ook nog procedures tegen Limburg Wind(t), Aspiravi en ECO 2050 waarvan ze zelf aanhouder is en dividenden ontvangt. In plaats van negatieve energie kan ze beter meedenken en meewerken aan projecten waar burgers én mee participeren én de stroom ontvangen.

Graag antwoord op volgende vragen:

  1. Hoeveel en welke juridische procedures heeft de gemeente  reeds aangevat, beëindigd en nog lopende?
  2. Wat is het resultaat van al deze juridische procedures tot op heden? En hoeveel bedroegen de kosten tot op heden (o.m. erelonen)
  3. Hoe verklaart de gemeente dat ze procedeert tegen coöperaties waarvan ze zelf (al dan niet onrechtstreeks) aandeelhouder is?

 Welke dividenden heeft de gemeente reeds ontvangen dankzij dit aandeelhouderschap vanaf 2012                                           tot heden?

  1. Welke bezwaren zijn er tot op heden al ingediend door burgers tegen de reeds gerealiseerde projecten? Hoeveel bezwaren waren dat tot op heden?
  2. Kan de gemeente bij uitrusting van haar gebouwen met zonnepanelen de burger niet betrekken bij de participatie? En mee laten financieren?

 

Juridische kader

Volgens andere projecten in Vlaanderen is er geen juridisch bezwaar.

 

Financieel

Belgische burger participeert in de projecten door aandeelhouder coöperant te worden en is consument van de elektriciteit.

vb is Ecopower waarvan ik jarenlang lid ben en de stroom afneem van hun projecten

Idem wat betreft bij Limburg burg Wind(t) waar men coöperant is en een netto rendement heeft van 4 %.

 

Besluit

De gemeenteraad geeft het schepencollege de opdracht om te onderzoeken op welke wijze burgers kunnen participeren in windturbines en zonnepanelen als coöperant.

Onderzoeken naar mogelijkheden van burgerparticipatie om burgerenergieprojecten op te zetten.

 

Schepen Peter Neven

1. Hoeveel en welke juridische procedures heeft de gemeente reeds aangevat, beëindigd en nog lopende?

 

Aantal juridische procedures aangevat:

          3 WT van Eneco te Millen

          3 WT van Limburg Win(d)t te Spouwen/Herderen

          2 WT van EDF Luminus te Tongeren-Oost

          9 WT van Elicio te Bassenge

          5 WT van Windvision te Bassenge

          2 WT van Aspiravi te Bassenge

          15 WT van Ventori te Tongeren/Riemst

          2 WT van Windvision te Tongeren-Oost

 

Aantal juridische procedures beëindigd:

          3 WT van Eneco te Millen: worden mee opgenomen in de aanvraag voor het windpark Ventori

          3 WT van Limburg Win(d)t te Spouwen/Herderen: project uitgevoerd

          2 WT van EDF Luminus te Tongeren-Oost: vergunningsaanvraag werd ingetrokken door EDF Luminus

          5 WT van Windvision te Bassenge: vergunningsaanvraag werd ingetrokken

 

Aantal juridische procedures nog lopende:

          9 WT van Elicio te Bassenge: beroep ingediend tegen de vernietiging van de milieustakingsvordering door de rechtbank van eerste aanleg van Luik

          2 WT van Aspiravi te Bassenge: beroep ingediend bij de Raad van state

          15 WT van Ventori te Tongeren/Riemst: procedure in opstart

          2 WT van Windvision te Tongeren-Oost: procedure in opstart

 

2. Wat is het resultaat van al deze juridische procedures tot op heden? En hoeveel bedroegen de kosten tot op heden (o.m. erelonen)

Resultaten van de juridische procedures:

          3 WT van Limburg Win(d)t te Spouwen/Herderen: : vergund en uitgevoerd

          2 WT van EDF Luminus te Tongeren-Oost: vergunning werd ingetrokken door EDF Luminus

          9 WT van Elicio te Bassenge: procedure lopende

          2 WT van Aspiravi te Bassenge: procedure lopende

          15 WT van Ventori te Tongeren/Riemst: procedure lopende

          2 WT van Windvision te Tongeren-Oost: procedure lopende

 

De kosten van de advocaten bedragen tot nu toe 65.145,47 euro (zie overzicht in bijlage).

 

 

3. Hoe verklaart de gemeente dat ze procedeert tegen coöperaties waarvan ze zelf (al dan iet onrechtstreeks) aandeelhouder is?

De gemeente Riemst is niet tegen windturbines, wel is de gemeente vragende partij om alle windturbines (bestaande, aangevraagde en toekomstige) cumulatief te beoordelen. De vraag van de gemeente is om het effect op de gezondheid van omwonenden, op het klimaat (van ontginning (grondstoffen) tot afbraak (recyclage of storten)), op milieu, op natuur, op landbouw en op de groeven gedetailleerd te onderzoeken.

Daarnaast is de vraag van de gemeente om de huidige wetgeving opnieuw te beoordelen en aan te passen aan de huidige types van windturbines.

De VLAREM-wetgeving wat betreft windturbines is sterk verouderd. De wetgeving dateert van toen de windmolens nog gemiddeld 50 meter hoog werden gebouwd. Windmolens van gemiddeld 50 meter hoog moesten op aan afstand van minstens 350 meter van woningen gebouwd worden. Ondertussen spreken we van windmolens van 240 meter hoog, die vergund worden onder dezelfde wetgeving en dus ook slechts op een afstand van minstens 350 meter van woningen gebouwd mogen worden. Dit met alle gevolgen van dien. Dit terwijl er in het buitenland ondertussen een ander beleid wordt gevoerd (afstand van 1000 m, afstand van 10 x de tiphoogte,… waar niet, worden schadevergoedingen verplicht gesteld).

Vlaanderen heeft van Europa 3 jaar de tijd gekregen om de VLAREM-wetgeving aan te passen. Zolang is de oude wetgeving van toepassing op aanvragen voor windturbines die tot 5 maal hoger zijn. Het gevolg is dat windturbine-exploitanten nog snel aanvragen indienen om windturbines te kunnen vergunnen onder de huidige wetgeving met alle mogelijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden, landschap, natuur, milieu, landbouw,…

De huidige wetgeving is tevens in strijd met de door de WHO recent geuite bezorgdheden op basis van een wetenschappelijke consensus omtrent de risico’s van voortdurend omgevingsgeluid. De WHO waarschuwt namelijk voor hoge cumulerende geluidsniveaus mede veroorzaakt door moderne hoge windturbines, welke niet conform 2002/49/EU worden onderzocht en in kaart gebracht. De WHO beveelt om evidente redenen verder wetenschappelijk onderzoek om de volksgezondheid te beschermen. De Unie doet dat ook.

Er worden vergunningsaanvragen ingediend voor windturbines in Wallonië en Vlaanderen. Er is hier binnen één milieutechnische eenheid dus sprake van verschillende wetgevingen met verschillende normen, wat onbetwistbaar leidt tot absolute onbeheersbare chaos bij de milieuhandhaving gedurende de exploitatie. Het is immers bij cumulerende milieuhinder technisch en praktisch onmogelijk te bepalen welke windturbine van welke exploitant, opererend onder welke sterk afwijkende wetgeving verantwoordelijk is voor de ervaren milieuhinder.

Bij de milieuafweging is er sprake van verboden opsplitsing van de milieubeoordeling wanneer zoals hier sprake is van mitigerende maatregelen. De verplicht voorafgaande milieubeoordeling wordt maar ten dele uitgevoerd wanneer die substantieel verschuift naar de handhaving tijdens de exploitatie. Dit betreft mitigerende maatregelen zoals voor geluid en slagschaduw, maar ook wanneer er natuurcompensatie gebeurt door nieuw te ontwikkelen natuurgebied aan te wijzen als compensatie voor aangetaste beschermde gebieden en soorten (direct naastliggend Natura 2000 gebied). Er is feitelijk in de praktijk geen enkele controle mogelijk op de uitvoering van mitigatie en compenserende maatregelen. Het enige wat men kan concluderen is dat de aanvrager toegeeft dat habitatgebieden en soorten worden aangetast, hetgeen manifest verboden is wanneer het algemeen belang onvoldoende werd aangetoond door structurele negatie van de richtlijn 2001/42/EU tijdens de vergunningsprocedure (strijdigheid met artikel 6 van de habitatrichtlijn 92/43/EEG).

 

4. Welke dividenden heeft de gemeente reeds ontvangen dankzij dit aandeelhouderschap vanaf 2012 tot heden?

De gemeente krijgt divindend van Nuhma. Nuhma is aandeelhouder van Asperavi en zo via limbrgwindt, we krijgen dus een deeltje dividend van Asperavi, maar kunnen dat niet uitsplitsen.

Het dividend vanwege Nuhma bedraagt :

2021 : 136.007 euro

2020 : 133.341

2019 : 130.727

2018 : 128.163

2017 : 96.122 euro

Van Limburg wind(t) of Aspiravi ontvangen wij geen rechtstreeks dividend aangezien wij geen aandeelhouder zijn van beide bedrijven.

Nuhma is dat wel en int bijgevolg wel deze dividenden, maar het aandeel ervan in het dividend dat de gemeente ontvangt vanwege Nuhma is niet te achterhalen vermits niet alleen het aandeelhouderschap erg versnippert is maar het dividend van Nuhma uiteraard ook is samengesteld uit andere componenten (andere financiële activa, winst uit bedrijfsvoering, ....).

 

5. Welke bezwaren zijn er tot op heden al ingediend door burgers tegen de reeds gerealiseerde projecten? Hoeveel bezwaren waren dat tot op heden?

De gemeente heeft geen zicht op het aantal bezwaren dat door burgers wordt ingediend. Diverse burgers, onder andere een groep actief in Millen, dienen geregeld bezwaren in met petities uit Riemst en Tongeren.

 

6. Kan de gemeente bij uitrusting van haar gebouwen met zonnepanelen de burger niet betrekken bij de participatie? En mee laten financieren?

Er zijn voorbeelden te vinden uit andere gemeenten waarbij dit wordt toegepast. Bij onze noorderburen komt dit vaker voor. Er zijn meerdere manieren hoe burgers kunnen participeren. De meest gebruikte methode is een overeenkomst met een energie coöperatie.

Om aan te sluiten bij een energie coöperatie koopt de burger aandelen. De burger ontvangt nadien groene stroom voor een eerlijke prijs. De burger in kwestie kan meebeslissen over de projecten waarin zijn geld wordt geïnvesteerd. Bovendien ontvangt hij/zij een klein deel van de winst (als deze er is).

Er zijn al contracten afgesloten tussen lokale besturen, inwoners en energie coöperaties. Afhankelijk van de locatie kan samen bekeken worden wat mogelijk is.

Momenteel worden de ervaringen van deelnemende gemeenten onderzocht. We wachten nog op een respons. Riemst zal mogelijkheden hebben om in de toekomst samen met inwoners te werken aan een coöperatief energiesysteem. Hoe of wanneer dit mogelijk is moet nog nader onderzocht worden. Hiervoor wachten we de komst van de nieuwe gebouwenambtenaar af.

Limburg Win(d)t laat ook al participaties toe. Zij hebben 4 windturbines in Riemst staan.

In het advies dat de gemeente indiende met betrekking tot het windpark Ventori werd ook verzocht te onderzoeken op welke manier er meer draagvlak voor de bewoners van de omliggende gemeenten kan gecreëerd worden voor de impact op de omgeving.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - DE STRATEGISCHE VISIE ROND DUURZAME KERNVERSTERKING UITBOUWEN IN AL HAAR ONDERDELEN

 

De strategische visie rond duurzame kernversterking uitbouwen in al haar onderdelen wordt toegelicht aan de gemeenteraad

 

Argumentatie

Er werd/wordt gewerkt aan een visie over duurzame kernversterking. Er wordt gekeken hoe dit past binnen het opgezette en nog niet bekrachtigde woonplan, de bouwverordening, de visies over appartementen en grote handelszaken, het cityD rapport, het BSO en het daaraan gekoppeld actieplan en in zijn algemeen hoe dit gekoppeld kan worden aan een dorpenbeleidsplan op korte en lange termijn.

Het CBS geeft een toelichting over de stand van zaken van deze strategische visie.

 

Juridisch kader

niet van toepassing

 

Financieel

Lijkt mij nuttig om te weten wat en hoe dit tot op heden heeft gekost?

 

Wij wensen antwoord op de volgende vragen:

1. Welk is het uitgangspunt van deze strategische visie; welke zijn de doelstellingen, de missie enz.

2. Wat is de stand van zaken van het woonplan. is dit klaar zo ja dan wensen wij daar kopie van ? Is dit nog niet klaar wat is dan de stand van zaken?

3. Wordt de woonverordening altijd en overal toegepast? Is er al een tussentijdse evaluatie van deze verordening gebeurd? Zo ja wat was het resultaat?

4. Welke is de visienota over appartementen? En zo ja wordt die consequent toegepast? Is het normaal dat men in kernen van dorpen appartementsblokken toelaat die niet in het straatbeeld passen?

5. Wat is de visie over grote handelszaken?

6. Welke gevolgen zijn gegeven aan het cityD rapport van 2017? Is de investering van meer dan 20.000 euro goed besteed?

7. Stand van zaken van het BSO en het daaraan gekoppeld BSO?

8. En wat is het dorpenbeleidsplan: graag de nodige toelichting.

9; In kader van deze kernversterking wens ik ook te weten welke woonuitbreidingsgebieden nog zullen aangesneden worden.

 

Besluit

De gemeenteraad krijgt een toelichting bij deze strategische visie rond duurzame kernversterking in al haar onderdelen

 

Burgemeester Mark Vos

1. Welk is het uitgangspunt van deze strategische visie; welke zijn de doelstellingen, de missie enz.

De visie is nog niet volledig afgerond en kunnen we daarom ook niet meedelen.

 

2. Wat is de stand van zaken van het woonplan. is dit klaar zo ja dan wensen wij daar kopie van ? Is dit nog niet klaar wat is dan de stand van zaken?

Het woonplan is nog niet volledig afgerond en kunnen we daarom ook niet meedelen. We komen hier later op terug.

 

3. Wordt de woonverordening altijd en overal toegepast? Is er al een tussentijdse evaluatie van deze verordening gebeurd? Zo ja wat was het resultaat?

Deze wordt toegepast. Een tussentijdse evaluatie wordt gemaakt. De aangepaste versie wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

4. Welke is de visienota over appartementen? En zo ja wordt die consequent toegepast? Is het normaal dat men in kernen van dorpen appartementsblokken toelaat die niet in het straatbeeld passen?

De visie is opgenomen in de bouwverordening. Zoals ik reeds meedeelde, wordt deze visie nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

5. Wat is de visie over grote handelszaken?

We volgen de bepalingen van de omzendbrief.

 

6. Welke gevolgen zijn gegeven aan het cityD rapport van 2017? Is de investering van meer dan 20.000 euro goed besteed?

De visie over grote handelskernen wordt mee verwerkt in de studie over lokale evenementen en toerisme. Deze visie is nog niet afgerond en zal later worden toegelicht op de gemeenteraad.

 

7. Stand van zaken van het BSO en het daaraan gekoppeld BSO?

We moeten dit nog realiseren.

 

8. En wat is het dorpenbeleidsplan: graag de nodige toelichting.

We werken aan een totaalvisie. Deze wordt voorgelegd aan de gemeenteraad in een van de komende maanden.

 

9; In kader van deze kernversterking wens ik ook te weten welke woonuitbreidingsgebieden nog zullen aangesneden worden.

De visie van het CBS hieromtrent wordt voorbereid.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/05/2022.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - TOELICHTING DOOR HET CBS OVER HET LEADERPROJECT DORP AAN ZET

 

Toelichting door het CBS over het leaderproject Dorp aan zet.

 

In 2018 werd door 6 gemeenten, provincie Limburg, Stebo en Innovatiesteunpunt het project Dorp aan zet opgestart. We zijn inmiddels vier jaar verder en mij lijkt het nuttig dat er een stand van zaken wordt medegedeeld over dit project in Kanne en Genoelselderen.

 

In eerste instantie werd een onderzoek uitgevoerd naar de situatie in deze twee dorpen. Daarbij werd het hele dorp betrokken. Wat willen bewoners en wat wil het bestuur?

Dan kunnen er acties ontwikkeld worden die door het plaatselijk bestuur worden uitgevoerd.

Tot slot wordt een methodiek ontwikkeld die men wil uitrollen over de hele provincie.

 

Volgende vragen

1. Een overzicht over het aantal vergaderingen met de inwoners en vooral wat de vragen enz; van deze inwoners waren?

2. Blijkbaar heeft men op die manier een scan van elk dorp die als basis kan dienen voor verdere actie. Wat is de inhoud van deze doorlichting? En wie heeft dit begeleid?

3. Welke acties zijn ontwikkeld in deze twee dorpen: een stand van zaken in deze is wel aangewezen? Overzicht  a.u.b. welke acties en vooral wat is er gerealiseerd?

4. En is er een methodiek ontwikkeld inzake innoverend dorpenbeleid. welke methodiek is dat,

5. Wat was de kostprijs van dit project voor beide dorpen en welke kosten zijn er terzake gemaakt?

 

Besluit

De gemeenteraad krijg een toelichting over Dorp aan zet in Genoelselderen en Kanne.

 

Schepen Guy Kersten

De Provincie Limburg zette samen met 6 Haspengouwse gemeenten, Stebo en het Innovatiesteunpunt een participatief traject op waarbij bewoners de noden voor hun eigen dorp benoemden en toekomstideeën ontwikkelden die inspelen op de leefbaarheid en het voorzieningenniveau op het platteland.

 

De inwoners van 8 Haspengouwse dorpen waaronder Kanne en Genoelselderen gingen tijdens het project de leefbaarheid na in hun dorp.

 

Tijdens een viertal sessies werkten ze de toekomstvisie van hun dorp uit.

In Genoelselderen is men vanaf werksessie 2 overgeschakeld naar een online vergaderplatform omwille van de coronamaatregelen.

In Kanne was er naast de werksessies nog één extra plaatsbezoek om de ontmoetingsplek te realiseren.

Het aantal aanwezigen tijdens de werksessies is terug te vinden in onderstaand overzicht.

 

DORP

Startmoment (schatting)

deelnemers w1

deelnemers w2

deelnemers w3

deelnemers w4

extra werksessies

Kanne

30

11

10

11

10

1

Genoelselderen

30

23

9 (online)

10 (online)

12 (online)

0

 

Naast de opmaak van het ambitieplan werd er ook gewerkt aan een quick win vanuit de plaatselijke werkgroep.

In Kanne realiseerde men een ontmoetingsplek aan de Vrije Basisschool Jekerdal, naast het Heilig Hart Beeld. In Genoelselderen plaatste men een nieuw gasfornuis in Zaal Sint-Maartenshof.

 

De co-financiering van het gemeentebestuur voor beide projecten bedroeg 10.000 €.

 

Naast de uitwerking van deze quickwins heeft het gemeentebestuur reeds een aantal voorstellen mee opgenomen in bv. de realisatie van het dorpsplein in Genoelselderen dat eerstdaags geopend wordt.

Het dorpsplein wordt de ontmoetingsplek tussen het dorp, de school en de zaal. Het parkeren gebeurt aan de achterzijde van de zaal en in een latere fase zullen de speelelementen nog toegevoegd worden.

Niet alles uit de ambitieplannen is onmiddellijk realiseerbaar, maar wordt mee opgenomen in het beleidsplan voor de komende jaren.

 

Het gemeentebestuur had in deze projecten vooral een ondersteunende functie. Inhoudelijk werd het project begeleid door Stebo en het Innovatiesteunpunt.

 

In de bijlage wordt het ambitieplan van Kanne en Genoelselderen toegevoegd.

De methodiek en de ervaringen rond de aanpak van Dorp aan Zet werden samengevat in een e-boek. Deze eindpublicatie en al de bijkomende info over dit project is terug te vinden op de website www.dorpaanzet.be.

 

Indien de gemeenteraadsleden bijkomende info wensen kunnen we aan Stebo vragen om een toelichting te geven tijdens één van de volgende vergaderingen.

 

 

Publicatiedatum: 18/05/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.