Vergadering GR - 13/06/2022

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Davy Renkens, voorzitter

Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, schepenen

Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls, Philippe Geelen, raadsleden

Guido Vrijens, algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen:

Danny Lemmens, Liesbeth Pauly, raadsleden

 

Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

BBC-planner

JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2022

 

Op 8 juni 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het kader voor organisatiebeheersing goed. Dit kader geeft aan hoe de organisatie gestructureerd (delen van) de werking evalueert en waar nodig bijstuurt. In uitvoering van dit kader rapporteert de algemeen directeur via het bijgevoegd rapport over de organisatiebeheersing aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Het hebben van een kader voor organisatiebeheersing en de jaarlijkse rapportering door de algemeen directeur is ook decretaal verplicht (DLB art. 217 t.e.m. 220).

In bijlage het jaarrapport organisatiebeheersing 2022.

 

De raad heeft kennis genomen van dit jaarrapport.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Communicatie

KLACHTENOVERZICHT 2020-2021

 

In bijlage het klachtenoverzicht van de jaren 2020 en 2021 conform het gemeenteraadsbesluit van 9/11/2009

 

De klachten zijn omwille van de GDPR geanonimiseerd.

 

De raad heeft kennis genomen van dit klachtenoverzicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

ICT

ALGEMENE VERGADERING CIPAL 23/06/2022

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”);

Gelet op de statuten van Cipal;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 14/03/2021 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de Algemene Vergaderingen van Cipal;

Gelet op de oproeping tot de Algemene Vergadering van Cipal van 23 juni 2022 met de volgende agendapunten:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

4. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021

7. Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding

8. Vervanging bestuurder

9. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering;

Gelet op de voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal,

De vertegenwoordiger is Mieke Loyens en de plaatsvervanger is Davy Renkens.

Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

GOEDKEURING BEHEERSPLANNEN KERKHOVEN

 

Overwegende dat de gemeente Riemst  in 2018 een opdracht uitschreef  voor de opmaak van beheersplannen voor de vijf als monument en dorpsgezicht beschermde kerken en kerkhoven, zijnde Membruggen, Genoelselderen, Vlijtingen, Millen en Zichen.

Overwegende dat de opdracht werd toegewezen door het CBS op 18/102018 aan kunsthistorica Anne-Mie Havermans en landschapsarchitect Ann Voets.

Overwegende dat voor de studie vijf onderzoekspremies van 80% excl. BTW werden toegekend door het agentschap Onroerend Erfgoed.

Overwegende dat de opdrachttermijn werd verlengd als gevolg van de coronacrisis.

Overwegende dat de beheersplannen werden opgemaakt in samenspraak met de betrokken kerkbesturen.

Overwegende dat de beheersplannen  reeds voor feedback werden voorgelegd het agentschap Onroerend Erfgoed .Zij worden momenteel gefinaliseerd.

Overwegende dat de deadline voor de aanvraag van de uitbetaling van de onderzoekspremies imidden juni is.

Overwegende dat een beheersplan een historische nota en een inventaris van alle erfgoedelementen (exterieur, interieur, kerkhof, funerair erfgoed) omvat. Vertrekkende vanuit deze gegevens, wordt een langetermijnvisie voor het beheer van het erfgoed uitgewerkt voor een periode van 24 jaar. De visie en doelstellingen worden vertaald in concrete maatregelen met timing (frequentie, dringendheid).

Overwegende dat het beheersplan  ook een lijst omvat van cultuurgoederen en ZEN-erfgoed.

 Cultuurgoederen: roerende goederen die onlosmakelijk verbonden zijn met de kerk. Ze mogen in principe niet verwijderd worden uit de kerk. Voor restauratie en onderhoud zijn er premies mogelijk.

 ZEN-erfgoed (zonder economisch nut): waardevolle graftekens. Deze moeten behouden blijven en in stand gehouden worden. Voor herstel is een verhoogde premie van 60% mogelijk. De waardevolle graftekens worden opgenomen in een accesdatabank die ter beschikking gesteld wordt aan het bestuur.

Overwegende dat de visie uit de beheersplannen en het kerkenbeleidsplan verenigbaar zijn.

Overwegende dat een beheersplan  richtinggevend is , maar niet bindend. Het beheersplan vormt de basis om toekomstige ingrepen aan de kerkgebouwen af te toetsen. Het wordt eveneens meegenomen als vertrekpunt bij de plannen voor herinrichting van de kerkhoven.

Overwegende dat de prioritaire doelstellingen en maatregelen de komende jaren in concrete acties vertaald dienen te worden.

Overwegende dat  heel wat suggesties gedaan werden kunnen meegenomen worden op het moment dat bepaalde zaken aangepakt (moeten) worden (bv. op het moment dat het interieur herschilderd wordt, op het moment dat het kerkhof vergroend wordt, …).

In bijlage de visienota, de ontwerp-beheersplannen voor Genoelselderen, Membruggen, Millen, Vlijtingen en Zichen en de richtplan/schetsen met de mogelijke inrichting van de kerkhoven Membruggen, Millen, Vlijtingen, Zichen.

 

Besluit:

artikel 1:

De visienota, de ontwerp-beheersplannen voor Genoelselderen, Membruggen, Millen, Vlijtingen en Zichen en de richtplan/schetsen met de mogelijke inrichting van de kerkhoven Membruggen, Millen, Vlijtingen, Zichen beheersplannen Kerken en Kerkhoven worden goedgekeurd.

 

artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

GOEDKEURING KERKENBELEIDSPLAN

 

Gelet op het eerste kerkenbeleidsplan van de gemeente Riemst van 2015 dat uitgaat  van het behoud voor de eredienst van alle kerken op het grondgebied en valorisatie via het organiseren van nevenactiviteiten.

Overwegende dat de gemeente Riemst zich wil voorbereiden op de toekomst, wanneer kerken door omstandigheden leeg zouden komen te staan,

Gelet op de noodzaak om dit plan te actualiseren en een visie te ontwikkelen op de differentiatie van het pastoraal gebruik, en kansen voor neven- en/of herbestemming te onderzoeken.

Overwegende dat de gemeente Riemst in samenspraak met het centraal kerkbestuur eind 2019 een studieopdracht uitschreef  voor de opmaak van een geactualiseerd kerkenbeleidsplan.

Overwegende dat de opdracht  in maart 2020  werd toegewezen aan studiebureau Map Depot.

Overwegende dat de voorbije twee jaren onder begeleiding van Map Depot een participatief traject werd doorlopen met vertegenwoordigers van kerkbesturen, pastorale teams, bisdom, gemeente, IOED om het kerkenbeleidsplan uit te tekenen.

Overwegende dat het niet de doelstelling is om kerken gedwongen te sluiten maar wel om het gebruik te verhogen door te kiezen voor een nevenbestemming of eventueel een herbestemming. Overwegende dat de  focus uitgaat naar nevenbestemmingen, waarbij het belangrijk is dat zowel bij een neven- of een herbestemming een 'ruimte voor gebed' behouden blijft in of aan de betreffende kerk. Afhankelijk van de situatie (locatie, dorp, neven- of herbestemming,..) kan dit gaan van een weekkapel tot een stilteruimte. Op die manier blijft het pastorale aspect aanwezig in ieder kerkdorp van de gemeente.

Overwegende dat de kerken van Kanne, Vlijtingen, Zichen, Millen, Membruggen en Val-Meer worden aangeduid als hoofdkerk.

Overwegende dat het gemeentebestuur  de kerken samen met de kerkfabrieken optimaler wil laten benutten in functie van nevenactiviteiten afgetoetst met de bevolking en in samenspraak met het bisdom, centraal kerkbestuur en de bevoegde kerkfabrieken.

Overwegende dat vanuit het kerkenbeleidsplan  per kerk voorstellen worden gedaan van de richting waarin nieuwe bestemmingen gezocht kunnen worden. Deze voorstellen zijn richtinggevend en inspirerend, niet bindend.

Overwegende dat het centraal kerkbestuur op 16 maart 2022 een gunstig advies verleende bij het voorstel van kerkenbeleidsplan. Hierbij werden volgende aandachtspunten meegegeven:

 Vraag om in elk kerkdorp een plaats van rust en bezinning te behouden. De bevoorrechte plaats daarvoor is (een deel van) de kerk.

 Principiële aanvaarding van de neven- of herbestemming van de kerken zoals opgenomen in het plan. Concrete plannen voor neven- of herbestemming dienen in overleg uitgewerkt te worden.

 

Overwegende dat de bisschop  het voorstel van kerkenbeleidsplan principieel goedkeurde  op 20 april 2022, wat betreft de aanduiding van hoofdkerken en kerken geschikt voor eventuele neven- of herbestemming. De bisschop wijst er op dat ieder concreet voorstel voor neven- of herbestemming de voorafgaandelijke toestemming van de bisschop behoeft.

Gelet op het decreet lokaal bestuur.

 

 

BESLUIT: Goedkeuring kerkenbeleidsplan

15 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

4 stemmen tegen: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Yves Chanson

4 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts en Jan Noelmans

 

artikel 1:

Het voorgelegde kerkenbeleidsplan wordt goedgekeurd.

artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt conform de bepalingen van het DLB.

 

BESLUIT:

15 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

4 stemmen tegen: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Yves Chanson

4 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts en Jan Noelmans

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Milieu

ALGEMENE VERGADERING LIMBURG.NET 22-06-2022

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22-12-2017 en latere wijzigingen.

Gelet op het Decreet van 26-03-2004 betreffende de openbaarheid van bestuur en latere wijzigingen.

Gelet op de wet van 29-07-1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en transparantiebeginsel.

Gelet op het feit dat Limburg.net een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid is, en meer bepaald een Opdrachthoudende Vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (verder ‘DLB’).

Gelet op het lidmaatschap van de gemeente bij Limburg.net.

Gelet op de statuten van Limburg.net (verder 'de Statuten').

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad d.d. 08-02-2021 waarbij als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering van Limburg.net voor de verdere legislatuur volgende personen werden aangeduid:

- dhr. Philippe Geelen, Molenweg 80, 3770 Riemst, geboren op 31-03-1983;

met als plaatsvervanger:

- mevr. Anja Huls, Verbindingsweg 58, 3770 Riemst, geboren op 25-04-1970.

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van Limburg.net van 27 april 2022 tot goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Limburg.net van woensdag 22 juni 2022 om 18u30.

Gelet dat de volgende agendapunten werden vastgesteld:

1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering van 15 december 2021

2. Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)

3. Jaarrekening en jaarverslag per 31 december 2021

4. Activiteitenverslag 2021

5. Kwijting aan de bestuurders (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

6. Kwijting aan de commissaris (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

7. Ontslag en benoeming bestuurder en adviserend bestuurder raad van bestuur (art. 20 statuten)

  1. Mevrouw Ingrid Erlingen – bestuurder, wordt vervangen door de heer Koen  Sleypen (beslissing RVB 15/12/21).
  2. Dhr. Tom Cox – adviserend bestuurder, wordt vervangen door de heer Jan Vangenechten (beslissing RVB 12/01/22).

8. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 statuten)

  1. De heer Guido Steurs vervangt de heer Fons Verwimp als plaatsvervanger voor de gemeente Tessenderlo voor het algemeen comité.
  2. Mevrouw Sofie De Waele vervangt de heer Guido Ector als effectieve afgevaardigde voor de stad Herk-de-Stad voor het algemeen comité.
  3. Mevrouw Mieke Loyens vervangt de heer Mathieu Eycken als plaatsvervanger voor de gemeente Riemst.

9. Varia

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Mobiliteit en GIS

AANVULLENDE VERKEERSREGLEMENTEN - DELEGATIE CBS

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur en zijn latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel;

Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij KB van 16 maart 1968 en zijn latere wijzigingen;

Gelet op het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg en zijn latere wijzigingen;

Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeersborden;

Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens en zijn latere wijzigingen;

Gelet de omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009;

Overwegende dat art. 5 van het voorgemeld decreet van 16 mei 2008 bepaalt dat, in afwijking van art. 43,§2,2° van het gemeentedecreet, vervangen door art. 41 decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, de gemeenteraad de bevoegdheid tot het vaststellen van aanvullende reglementen op de gemeentewegen die zich op haar grondgebied bevinden, kan toevertrouwen aan het College van Burgemeester en Schepenen;

Overwegende dat het opstellen van dergelijke reglementen vaak binnen zeer korte termijn moet kunnen gebeuren; Dat het daarom opportuun is dat, zoals hoger geciteerde wetgeving het toelaat, deze bevoegdheid aan het College van Burgemeester en Schepenen wordt gedelegeerd;

Overwegende dat een delegatie een snellere afhandeling mogelijk zal maken aangezien het College van Burgemeester en Schepenen wekelijks vergadert;

Overwegende dat binnen onderhavig voorstel van delegatie van bevoegdheid het College Burgemeester en Schepenen nog steeds de mogelijkheid behoudt om aanvullende reglementen alsnog te laten vaststellen door de gemeenteraad, bijvoorbeeld omwille van de grootschaligheid of de impact op het verkeersgebeuren;

Overwegende dat onderhavig voorstel van delegatie van bevoegdheid enkel van toepassing is op  gemeentewegen;

Overwegende dat dit delegatiebesluit een meer efficiëntere werking betreffende aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer met zich meebrengt;

Overwegende dat het College van Burgemeester en Schepenen twee maal per jaar zal rapporteren aan de gemeenteraad over de door het college goedgekeurde verkeersreglementen;

Overwegende dat gemeenteraadsleden steeds de collegebesluiten kunnen inkijken en hier eventueel op de gemeenteraad vragen over kunnen stellen;

 

BESLUIT:

Aanvullende verkeersreglementen - delegatie CBS

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Patrimonium

FLUVIUS LIMBURG - JAARVERSLAG 2021

 

Conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad tweemaal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging. Als bijlage het syntheseverslag 2021 van Fluvius Limburg.

 

De raad heeft kennis genomen van dit verslag.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Lokale economie en landbouw

GOEDKEURING JAARVERSLAG 2021 EN JAARREKENING 2021 INTERLOKALE VERENIGING PLAATSELIJKE GROEP HASPENGOUW

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en transparantiebeginsel;

Gelet op het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 opgemaakt door de provincie Limburg;

Gelet op artikel 24 van de overeenkomst betreffende de oprichting van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw moet het jaarverslag samen met de jaarrekening aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie Limburg ter goedkeuring worden voorgelegd;

Gelet op het feit dat de jaarrekening definitief is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de deelnemende gemeenten en de provincieraad deze rekening goedkeurt;

Gelet dat conform artikel 24 §4 van de overeenkomst, indien de gewone meerderheid van de deelnemende gemeenteraden en de provincieraad niet binnen de 60 dagen na voorlegging reageert, de jaarrekening als goedgekeurd wordt beschouwd;

Gelet op de goedkeuring van het jaarverslag 2021 en de jaarrekening 2021 van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw door de provincieraad dd. 2022-04-27;

Gelet dat, conform artikel 25 van de overeenkomst, de vertegenwoordiger van de betrokken deelgemeente in de interlokale vereniging (voor Riemst: schepen Guy Kersten) toelichting geeft over het jaarverslag in de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

Jaarverslag en -rekening 2019 PG Haspengouw

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Lokale economie en landbouw

WEDSTRIJDREGLEMENT - SPAARKAARTENACTIE DEKL - EDITIE 2022

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en transparantiebeginsel;

Overwegende dat het gemeentebestuur ook in 2022 de lokale handelaars en de horeca-uitbaters wilt steunen en hiervoor een spaarkaartenactie Denk.Eet.Koop.Lokaal organiseert die de lokale economie stimuleert;

Overwegende dat deze spaarkaartenactie door zal gaan van vrijdag 1 juli 2022 tot en met woensdag 31 augustus 2022;

Overwegende dat deze actie kadert in het beleid omtrent het versterken van lokale handel en de daaruit vloeiende ondersteuning van kleinhandel. Samen met de gemeente en de handelaars worden op die manier de lokale diensten aan de klanten ruimer bekendgemaakt en worden nieuwe klanten aangetrokken;

Overwegende dat de gemeente, via de geijkte communicatiekanalen, promotie zal voeren om de actie D.E.K.L. zo breed mogelijk bekend te maken;

Overwegende dat er voor de spaarkaartenactie een wedstrijdreglement opgemaakt is door de dienst lokale economie;

Overwegende dat de deelnemende handels- en horecazaken maar ook de deelnemende consument zich aan dit wedstrijdreglement dienen te houden om een vlot verloop van de actie te kunnen bekomen;

Overwegende dat de financiële kosten verbonden aan deze actie door de gemeente Riemst worden gedragen;

Overwegende dat de prijzen van de spaarkaartenactie, via 2 trekkingen, onder het toeziend oog van een gerechtsdeurwaarder verloot zullen worden;

Overwegende dat de twee trekkingen van de spaarkaartenactie plaatsvinden op woensdag 3 augustus en vrijdag 2 september 2022;

Overwegende dat elke winnaar telefonisch of per e-mail op de hoogte gesteld wordt. Details i.v.m. waar en hoe de prijs opgehaald kan worden zullen bekend gemaakt worden via het contact met met de winnaar;

Overwegende dat de kostprijs voor deze actie, inclusief prijzengeld, geraamd is op 20.000 euro inclusief BTW;

Overwegende dat er in het budget van 2022 voor 25.000 euro inclusief BTW aan kredieten voorzien is op budgetcode MJP000656 GEM61690930/0500 AC000408;

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Kinderopvang

VASTSTELLING MANDAAT IGL

 

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Gelet op artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Gelet op de oproepingsbrief van mei 2022 voor de buitengewone vergadering van de Algemene Vergadering van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg op 23 juni 2022 om 18.00 uur die de volgende agendapunten bevat:

1. Definitieve verkiezing bestuurders: goedkeuring (stemming)

 Ronny Swerts

 Peter Prévot

2. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2021

3. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2021

4. De balans 2021 en de resultatenrekening 2021 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking):
   goedkeuring (stemming)

5. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring (stemming)

6. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring (stemming)

7. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2021:
    goedkeuring (stemming)

8. Verlenging opdracht Foederer DFK Bedrijfsrevisoren CV voor de boekjaren 2022-2023-2024: goedkeuring
    (stemming)

Gelet op de uitnodiging betreffende de punten vermeld op de agenda van de gewone vergadering d.d. 23 juni 2022 van de Algemene Vergadering, buitengewone vergadering;

Overwegende dat er geen bezwaren voorhanden zijn om goedkeuring van de agenda te weigeren;

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Financieel directeur

LENINGENPAKKET 2022

 

Bevoegdheden en juridisch kader

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid art 40 e.v met betrekking tot de bevoegdheid van de raad.

 

Het besluit van de gemeenteraad van 11 februari 2019 houdende bepaling van het het begrip Dagelijks Bestuur.

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, met name de artikelen 56 e.v. met betrekking tot de bevoegdheid van het college en burgemeester.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.


Het besluit van de gemeenteraad dd 13/12/2021 tot vaststelling van het meerjarenplan, waaronder het financieringsbudget

 

Feitelijke context

 

Aangezien de gemeente een aanzienlijk investeringsbudget heeft voorzien 2022, is er nood aan externe financiering via het opnemen van een leningpakket.

Dit wordt geraamd op € 3.000.000.

 

Motivering

 

Zie supra.

 

Financiële weerslag

 

De nodige kredieten zijn voorzien op MJP001096 Intresten en MJP001222 Aflossingen.

 

BESLUIT:

14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

9 onthoudingen: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings en Yves Chanson

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Financiën

FACULTATIEVE TOELAGE 2022

 

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur, oa art 40 e.v.;

Gelet op de wet van 14 november 1983 inzake de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen door lokale besturen, inzonderheid art. 3, 4, 7 eerste lid en art. 9 eerste lid;

Gelet op het verzoek van de plaatselijke verenigingen, instellingen, en/of verenigingen waarvan de gemeente lid is, adviesraden voor het bekomen van een gemeentelijke toelage;

Overwegende dat de nodige kredieten zijn ingeschreven in het budget 2022.

 

BESLUIT:

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Aangenomen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 9 MEI 2022

 

De notulen worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

BESLUIT:

19 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

4 onthoudingen: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Yves Chanson

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 9 MEI 2022

 

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

De raad heeft kennis genomen van deze opname.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Punt bijlagen/links Zittingsverslag (audio-opname) GR 9.05.2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

BBC-planner

TOELICHTING N.A.V. BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - MARC KONINGS - ADVIESRADEN

 

Zoals vastgelegd tijdens de gemeenteraad van maart wordt een overzicht gegeven van de adviesraden en hun recente activiteiten/adviezen.

 

De adviesraden worden vernieuwd na de start van een nieuwe legislatuur. De meest recente vernieuwing gebeurde in 2019. De gemeenteraad legde op 8 april 2019 de afspraken omtrent de samenstelling, de werkwijze en de procedure bij de oprichting van adviesraden vast.

 

Algemeen

Sindsdien zijn de diensten aan de slag gegaan om de adviesraden opnieuw samen te stellen, met wisselend succes. Over het algemeen is het moeilijker om mensen te vinden die zich willen engageren als lid van een adviesraad. Bestaande leden zijn ouder geworden en doseren hun engagement, terwijl jongeren zich minder aangesproken voelen om lid te worden van een adviesraad. Ook andere gemeenten kampen met dit probleem.

De corona-crisis heeft vanaf maart 2020 het nog moeilijker gemaakt om de werking van de adviesraden op peil te houden. De adviesraden brengen immers mensen samen. Digitaal vergaderen was niet altijd mogelijk of wenselijk. Het verenigingsleven lag stil en met vrijwilligers waren er minder contacten. De diensten die met adviesraden werken, werden ingeschakeld om mee te helpen aan de crisissituatie. Ook nu de maatregelen versoepeld zijn, blijft het moeilijk om voor bepaalde raden leden te vinden.

 

 

Overzicht per adviesraad

De beheerraad van de gemeentelijke openbare bibliotheek werd in 2019 opnieuw samengesteld en is actief. In principe zou deze twee keer per jaar moeten samen komen, maar dat is sinds de corona-crisis niet meer gebeurd. De bedoeling is wel om dit terug op te nemen.

 

De werking van de cultuurraad, jeugdraad en sportraad ligt grotendeels stil. Voor corona was het al moeilijk om deze opnieuw samen te stellen. Sindsdien blijkt het nog moeilijker en zijn deze raden nog niet opnieuw samengesteld. De voorbereidingen van de samenstelling lopen momenteel.

 

De muziekraad is actief. Deze raad heeft beperkte activiteiten en komt samen op vraag van de leden of het bestuur. Door corona was hier de laatste jaren weinig vraag naar.

 

Gogri is actief en geeft advies over o.a. straatnamen. Daarnaast werken ze momenteel ook aan de voorbereidingen van enkele activiteiten.

 

De voorbereidingen voor de samenstelling van de Riemster Onroerend Erfgoed Raad lopen nog. Deze werden vertraagd door de corona-crisis.

 

Ook de werking van de seniorenraad was de afgelopen jaren beperkt o.w.v. de corona-crisis. De raad is wel actief en werkt mee aan het seniorenbeleid door o.a. het bezorgen van geschenkjes aan ouderen en de organisatie van het seniorendansfeest.

De gehandicaptenraad kon nog niet samengesteld worden. De opeenvolging van de corona-crisis en Oekraïne-crisis hebben de nieuwe samenstelling verder bemoeilijkt.

 

Het lokaal overleg kinderopvang was actief tot de corona-crisis en is sindsdien stilgevallen. De voorbereidingen voor de veranderingen door het nieuwe decreet voor buitenschoolse kinderopvang (BOA-decreet) lopen momenteel. In het licht daarvan zal ook het lokaal overleg kinderopvang opnieuw opgenomen worden.

 

De activiteiten van de gemeentelijke ontwikkelingsraad (GROS) (bv. 11.11.11) konden de afgelopen jaren door corona niet meer doorgaan.

 

De milieuraad is actief en bespreekt lopende dossiers met milieu-impact. Daarnaast werken ze aan de voorbereiding van enkele activiteiten.

 

De landbouwraad is actief en levert o.a. input over de aanpak van een restwaterzuiveringsproject.

 

De lokale economische middenstandsraad (LEM) is actief en werkt mee aan acties zoals Denk, eet, koop lokaal en de zomerhappening.

 

De GeCoRo is actief en komt samen wanneer ze dossiers dient te bespreken (bv. RUP).

 

Verdere stappen

Dat de vernieuwing van bepaalde adviesraden moeilijk loopt, is al een tijdje gekend. De evaluatie van de werking van adviesraden in het algemeen loopt ook al een tijdje. Door de opeenvolging van crisissen (corona, Oekraïne) kan hier evenwel niet zo snel vooruitgang in gemaakt worden. Diensten werken momenteel aan voorstellen om op andere manier inspraak te verzamelen voor het beleid. Er werd hiervoor al gebrainstormd.

 

Adviesraden zijn niet de enige manier om contact te houden met burgers. Bij grote projecten (wegenis, herinrichting pleinen, aanleg kerkhof, masterplan sportplein Herderen, ...) worden informatievergaderingen georganiseerd. Verder zijn in 2021 in vier dorpen (Genoelselderen, Heukelom, Membruggen, Vroenhoven) ook buurtanalyses uitgevoerd.

 

De raad gaat akkoord met deze toelichting.

 

BESLUIT:

Toelichting adviesraden

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 13/06/2022.

Communicatie

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - YVES CHANSON - UPDATE INFO UITVOERING OPENBARE WERKEN OP DE GEMEENTELIJKE WEBSITE

 

Op de veldweg die uitkomt op de Daalstraat (net boven het kruispunt met de Sieberg) is men bezig aan de ophoging en het plaatsen van een rooster. De omwonenden en frequente voorbijgangers waren hier niet van op de hoogte gebracht.

Verder opzoekwerk op de website brengt de inwoners naar werken die in uitvoering zijn in de tramstraat sinds eind oktober 2020. Verder is er veel te vinden over het stoepenplan sinds 2017, het onderhoud van de betonwegen in dienstjaar 2017,… . Bij de geplande werken staat er helemaal niks.

 

Voorstel van onze fractie:

 

De gemeente update de informatie op de gemeentelijke website zodat inwoners op een makkelijke manier kunnen opzoeken welke werken er precies in hun buurt plaatsvinden.

 

We vragen de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

Antwoord College van Burgemeester en Schepenen:

Omwonenden werden van tevoren per brief geïnformeerd over deze werken. Dit hebben we als extra service gedaan. Werken die geen impact hebben op omwonenden, bijvoorbeeld omdat ze geen verkeershinder of afsluitingen tot gevolg hebben, worden niet op de website geplaatst. Dat was ook in deze situatie het geval. De Technische Dienst voert dagelijks ongeveer tien kleine tot grote projecten uit doorheen de gemeente. Alleen bij hinder wordt gecommuniceerd. Standaard ontvangen bij alle werken de omwonenden een huis-aan-huis brief.

 

We erkennen dat het overzicht op de website niet meer actueel is. Dit overzicht zal spoedig bijgewerkt worden door de verantwoordelijk ambtenaar van de Technische Dienst.

 

BESLUIT:

Update info openbare werken

23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Yves Chanson, Anja Huls en Philippe Geelen

 

 

Publicatiedatum: 06/07/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.