Vergadering GR - 10/10/2022

Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Financieel directeur

VASTSTELLING AANPASSING MEERJARENPLAN 5

 

De aanpassing meerjarenplan 5 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Patrimonium

BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN FLUVIUS OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING OP 7 DECEMBER 2022: - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING VAN HET MANDAAT

 

Op woensdag 7 december 2022 om 18.30 uur organiseert Fluvius Opdrachthoudende Vereniging een buitengewone algemene vergadering. Omwille van de zeer beperkte agenda en de geografische spreiding van de verschillende deelnemende gemeenten, wordt deze vergadering op digitale wijze gehouden. Deze vergadering zal via livestream te volgen zijn.

 

Agenda:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van het door de raad van bestuur opgestelde budget

voor 2023.

2. Statutaire benoemingen.

3. Statutaire mededelingen.

 

Naar aanleiding van artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke buitengewone algemene vergadering, worden de agendapunten voorgelegd aan de raad.

 

In vergadering van 2 augustus 2020 heeft de gemeenteraad het gemeenteraadslid Philippe Geelen, Molenweg 80 te 3770 Riemst afgevaardigd voor al de buitengewone algemene vergaderingen en algemene vergaderingen die zullen doorgaan tijdens de huidige legislatuur (2019-2024). Als plaatsvervanger zal aantreden, de heer Davy Renkens, voorzitter van de gemeenteraad, wonende Bovenstraat 74 te 3770 Riemst.

 

De afgevaardigde wordt opgeroepen om digitaal deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering, er zal een persoonlijke code door Fluvius OV bezorgd worden waaraan het aantal aandelen van de gemeente gekoppeld wordt. Er zal ook voor gezorgd worden dat de afgevaardigde op een veilige IT-manier zijn stem kan uitbrengen en indien gewenst vragen kan stellen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Jeugd

AANPASSING HUISHOUDELIJK REGLEMENT REPETITIERUIMTE

 

De gemeente heeft de wens om gebouwen zo efficiënt mogelijk te beheren. Zowel de bands van Riemst, als de Kunstacademie Voeren-Riemst maken gebruik van de lokalen in  het

gemeentelijk gebouw gelegen aan de Kerkstraat 28. De bands maken enkel gebruik van de repetitieruimte, de aanpalende ruimte en de opbergruimte. Zij kunnen deze lokalen gebruiken op weekdagen van 20 u. tot 23 u. en in het weekend van 9 u. tot 23 u. Het huishoudelijk reglement regelt de praktische afspraken en werking voor de gebruikers van dit lokaal. Het huishoudelijk reglement is een bindend reglement voor alle bands, die gebruik maken van de repetitieruimte.

Door het groeiend aantal van de Riemsterse leerlingen bij de Kunstacademie en het groeiend

aanbod van de Kunstacademie, hebben de verschillende partijen in onderling overleg enkele aanpassingen voorgesteld aan het geldende huishoudelijke reglement.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 12/09/2022

 

De notulen van de gemeenteraad van 12/09/2022 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE GEMEENTERAAD VAN 12/09/2022

 

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente of via de link in bijlage.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van deze opname.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Klimaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - MARIE-ELISE SMETS - FIETSLEASING

 

Fietsleasing .

 

Dankzij de nieuwe wetgeving voor de lokale besturen kunnen personeelsleden vrijwillig-én fiscaal voordelig-vakantiedagen, een deel van hun eindejaarstoelage of fietsvergoeding inruilen voor fietsmobiliteit.

Het past binnen een modern en flexibel personeelsbeleid en draagt bij aan de lokale klimaatambities om dit  asap op te starten in onze gemeente. . Elk individueel personeelslid mag zelf beslissen of hij of zij ervan gebruik wil van maken.

Hoe werkt het ?

De leasingmaatschappij stelt een duidelijk en legaal fietsplan op.  Daarin wordt vastgelegd welk budget de werknemer de fietsleasing betaalt en welke services actief zijn.

De aanvraag voor de leasing , het beheren en verwerken doet de aanvrager met zeer praktische online tools. Men streeft bij elke maatschappij voor een maximale ontzorging van het H-R team.

(In Riemst zijn beide fietswinkels aangesloten bij verschillende leasingmaatschappijen)  

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om dit goed te keuren.

 

Antwoord dienst:

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Aankoop

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - MARC KONINGS - ACTIE STEUN LOKAAL

 

Actie Steun Lokaal, de gemeente koopt internationaal

Er wordt veel promotie gemaakt om onze lokale handelaars en ondernemers te ondersteunen via Steun Lokaal.

Een ondernemer heeft het er moeilijk mee dat als er een offerte wordt gevraagd, uiteindelijk de bestelling naar een buitenlandse firma gaat. Dit ondanks dat hij hier belastingen betaalt en ondanks de actie van de gemeente om de bevolking aan te zetten om lokaal te kopen, terwijl de gemeente dit zelf niet doet. In dit geval zijn er in de buurt minstens nog 2 Belgische ondernemers die hetzelfde doen.

In hoeverre ondersteunt onze gemeente zelf onze handelaars en ondernemers met aankopen?

Heeft men altijd 3 offertes voor een aankoop? Waarom gaat men naar het buitenland als er in de omgeving genoeg ondernemers zijn die hetzelfde doen?

Onze ondernemingen hebben het tijdens deze energiecrisis al moeilijk genoeg, daarom dat we het ongepast vinden dat onze gemeente aankopen gaat doen over de grens.

Daarom vraagt de N-VA fractie dat de gemeenteraad volgend voorstel goedkeurt:

  1. De aankoopprocedure aanpassen dat men eerst in de eigen gemeente moet zoeken en in omliggende gemeentes of steden, voordat men naar het buitenland gaat.
  2. Dat niet alleen wordt gekeken naar de goedkoopste (bv. 50%), maar ook naar de kwaliteit  van het product (30%) en naar de levertermijn (20%).

 

Antwoord dienst:

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Klimaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - RAPPORTERING

 

Rapportering over het goedgekeurde lokaal energie en klimaatpact van de gemeenteraad van 11 oktober 2011 punt 5.

De gemeenteraad keurde dit plan goed met de belofte dat er jaarlijks een rapportering zal gegeven worden aan de gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 14 maart 2022 werd een punt  door ons toegevoegd nl een referentiekader ontwikkelen en ter ondersteuning hiervan een monitoringssysteem te ontwikkelen.

Het punt werd goedgekeurd wat betreft het referentiekader. Wat de monitoring betreft werd verwezen naar een andere overheid nl ofwel de provincie of wel Vlaanderen.

Graag wil ik weten:

- Wat is de stand van zaken van het monitoringssysteem?

- Wat is de stand van het zaken van het referentiekader dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad in maart 2022!

- Welke extra stappen overweegt de gemeente Riemst inzake de huidige energiecrisis? Welk maatregelen neemt de gemeente voor haar. eigen energiegebruik en welke extra maatregelen onderneemt de gemeente voor haar inwoners?

 

Besluit:

De gemeenteraad van Riemst krijgt tijdens de zitting van 10 oktober 2022 een uitgebreide evaluatie van alle onderdelen van het goedgekeurd energie en klimaatpact zoals door de schepen indertijd is beloofd.

Daarbij krijgt de gemeenteraad een extra toelichting over de extra maatregelen die de gemeente neemt inzake eigen energiegebruik en ook actie voor haar inwoners.

 

Antwoord dienst:

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Mobiliteit en GIS

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - SNELHEIDSREGIME DOORTOCHT VROENHOVEN

 

invoeren van snelheidsregime 50 km per uur in de ganse doortocht van Vroenhoven.

 

Wie naar Bilzen rijdt komt in Martenslinde in een snelheidsregime van 50 km.

Als daar een snelheidsregime van 50 km kan ingevoerd worden waarom niet in Vroenhoven?

AWV heeft zeer terecht een aantal bijkomende snelheidsregimes ingevoerd op gewestwegen 50 km per uur o.m. ZZB, Riemst; Herderen en Vlijtingen.

Het is alleen onbegrijpelijk dat dit niet is gebeurd in Vroenhoven.

Wij willen graag antwoord op volgende vragen:

- Is er overleg geweest met AWV over invoering 50 km per uur in doortocht Vroenhoven?

- Kan de gemeente de inwoners informeren over de juiste betekenis van de bestaande snelheidsregimes? welke actie denkt de gemeente in deze te ondernemen?

Ons voorstel is 

De gemeente Riemst dringt aan bij AWV om op korte termijn een snelheidsregime in te voeren van 50 km uur.

 

Antwoord dienst:

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2022
Overzicht punten

Vergadering gr van 10/10/2022.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van deze vragen.

 

 

Publicatiedatum: 30/09/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.