Vergadering GR - 11/02/2019

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Bert Cilissen, voorzitter

Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, schepenen

Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson, raadsleden

Guido Vrijens, algemeen directeur

 

Afwezig:

Danny Lemmens, raadslid

 

Vanaf punt 50 verlaat Guido Vrijens, algemeen directeur de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 50 vervoegt Laura Mulleners, waarnemend algemeen directeur de zitting.

 

 

Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD

 

Overwegende de vaststelling van een nieuw huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad verplicht is in

toepassing van artikel 38 van het decreet lokaal bestuur.

Overwegende de installatie van een nieuwe gemeenteraad op 3 januari 2019.

 

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

10 stemmen tegen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

 

Artikel 1:

Het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad wordt als volgt vastgesteld:

 

BIJEENROEPING

Art. 1, § 1.

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tien maal per jaar.

§ 2.

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

De voorzitter roept de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn (hierna RMW genoemd) bijeen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan.  Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

§ 3.

De oproeping wordt verzonden via e-mail en per post op verzoek van de raadsleden die erom vragen. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 9, §1 van dit reglement.

§ 4.

De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

Art. 2, § 1.

De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

 

Hoe gebeurt de berekening van de termijn van acht dagen.

 

Concreet houdt dit in dat de termijn van 8 dagen moet berekend worden vanaf de dag na deze waarop de oproeping werd bezorgd.

De dag van de vergadering wordt in de termijn begrepen.

De bedoeling is dat er steeds een periode is van zeven vrije dagen tussen de dag van het bezorgen van de uitnodiging en de dag van de vergadering.

In deze periode van 7 dagen zijn de dag van het bezorgen van de oproeping en de dag van de vergadering niet inbegrepen.

Deze periode van 7 dagen omvat alle dagen ook zaterdagen/zondagen en feestdagen.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

§ 2. 

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de RMW.

Art. 3, § 1.

Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Bedoeling is dat er steeds een periode van vier vrije dagen is tussen het bezorgen van de uitnodiging en de dag van de vergadering. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Het aanvullend agendapunt bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de toelichting: waarom staat dit punt op de agenda, wat is de aanleiding, wat is de draagwijdte, wat wil de indiener ermee bereiken, enz. Het andere deel is het eigenlijke voorstel van beslissing. Het is belangrijk dat de raadsleden o.b.v. deze informatie kunnen begrijpen welke beslissing zij zouden moeten nemen.  Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

§ 2.

De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Art. 4, § 1.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

§ 2.

De vergadering is niet openbaar als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

Art. 5.

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de RMW waarna de agenda van de RMW volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de RMW, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

Art. 6.

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Art. 7, § 1.

Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

§ 2.

De agenda van de vergadering van de raad worden bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten per e-mail.

§ 3.

De uitgebreide agenda van de gemeenteraad is te vinden op de website van de gemeente.

Art. 8, § 1.

De gemeente maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig de regels in verband met openbaarheid van bestuur.

§ 2.

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

Art. 9, §1.

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden in het inzagelokaal op het gemeentehuis tijdens de kantooruren of buiten de kantooruren na afspraak met de AD. en zijn raadpleegbaar via meeting.mobile waarvoor elk raadslid een persoonlijke code ontvangt.

§2.

Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in art. 1, §3 van dit reglement.

§ 3.

Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.

Op een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord.

Art. 10, §1.

De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

§2.

De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt via een e-mail en meeting.mobile.

§ 3.

De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

§ 4.

De raadsleden hebben steeds toegang tot meeting.mobile.

§ 5.

Alle andere documenten en dossiers dan die in art. 9 en art. 10, § 2 tot § 4, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden ter plaatse geraadpleegd worden tijdens de kantooruren van het gemeentehuis. Of buiten de kantooruren na afspraak met de AD.

Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan de algemeen directeur schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op  het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

§ 6.

De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

De raadsleden doen hun aanvraag per mail gericht aan de algemeen directeur of bij afwezigheid tot diens vervanger.

§ 7.

De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf aan de algemeen directeur schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

Art. 11.

De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de gemeenteraadszitting plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

QUORUM

Art. 12.

Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

Art. 13, § 1.

De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

§ 2.

De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

 

WIJZE VAN VERGADEREN

Art. 14, §1.

De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

§ 2.

Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het DLB. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

Art. 15, §1.

De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

§ 2.

Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

Art. 16, § 1.

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

§ 2.

Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

Art. 17.

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

2° om de verdaging te vragen;

3° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

4° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

5° om naar het reglement te verwijzen.

Art. 18.

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

Art. 19.

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Art. 20, §1.

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen , mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

§ 2.

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

Art. 21.

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

Art. 22.

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

Art. 23.

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

WIJZE VAN STEMMEN

Art. 24, § 1.

Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§ 2.

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

Art. 25, §1.

De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat zowel de gemeenteraad als de RMW elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de RMW. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de RMW niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

§ 2.

De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de RMW voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de RMW het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

Art. 26, § 1.

De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

§ 2.

Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de mondelinge stemming;

2° de geheime stemming.

§ 3.

Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken.

Art. 27.

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken,

in de volgorde zoals hierna bepaald:

Bij de aanvang van elke vergadering loot de voorzitter de naam uit van het lid dat eerst zal stemmen. Vervolgens stemmen de leden volgens de wijze van de klok, zoals ze zitten in de raadszaal. Indien het aangeduide lid op het ogenblik der uitloting afwezig is, wordt de stemming begonnen met het eerstvolgende lid op de ranglijst, dat aanwezig is.

De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming.

 

Art. 28.

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

Art. 29.

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Art. 30.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Art. 31.

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Art. 32, §1.

De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

§ 2.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

Een raadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

§ 3.

Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

Art. 33,  § 1.

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad voor worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

§ 2.

De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.

§ 3.

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

§ 4.

Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

Art. 34, § 1.

De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

§ 2.

De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur.

 

FRACTIES

Art. 35.

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

 

 

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

Art. 36, §1

Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de vergaderingen van de gemeenteraad;

2° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

3° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

4° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

§ 2.

Het presentiegeld bedraagt  200 euro voor de vergaderingen van de gemeenteraad en van de RMW.

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

Art. 37, §1.

Conform de dienstverlening, zoals bepaald in dit reglement, hebben de gemeenteraadsleden op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internet, en kunnen ze kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken.

§ 2.

Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van documentatie, studiedagen of vormingscursussen, (ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG), terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze documentatie, cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.

De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen.

§ 3.

De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

§ 4.

Verplaatsingskosten van gemeenteraadsleden , noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat of als afgevaardigde van het gemeentebestuur, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijke vastgestelde tarieven.  In geval van twijfel beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

Er wordt geen terugbetaling voorzien voor verplaatsingskosten die reeds door andere instanties, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, overheidsdienst,…) aan het gemeenteraadslid worden terugbetaald.

 

§ 5.

Voor iedere terugbetaling geldt dat de onkosten gestaafd moeten worden met bewijsstukken.  Er kunnen geen forfaitaire kostenvergoedingen worden toegekend.

Hierbij is van belang dat uit de stukken duidelijk blijkt waarvoor deze kosten werden gemaakt en ten bedrage van hoeveel.  Indien dit niet op afdoende wijze kan worden aangetoond, worden deze kosten niet terugbetaald.

 

§ 6.

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.

 

 

VERZOEKSCHRIFTEN

Art. 38, § 1.

Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

§ 2.

De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§ 3.

Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

§ 4.

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3° de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

Art. 39, §1.

Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen.  Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§ 2.

De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§ 3.

De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

§ 4.

Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

Art. 40.

Vóór de openbare zitting van de gemeenteraad wordt voor de inwoners een spreekrecht georganiseerd volgens de hierna volgende procedure :

1.de spreekrechtronde vangt aan een kwartier voor het officiële aanvangsuur van de openbare zitting van de gemeenteraad: Elke tussenkomst mag maximaal 5 minuten duren.

2.deze spreekrechtgelegenheid is niet bestemd voor de gemeenteraadsleden. Zij mogen in dit tijdsbestek geen vragen stellen, noch zich in de discussie mengen.

3.alle inwoners van Riemst (individueel, in groep of georganiseerd), hebben de mogelijkheid om van dit spreekrecht op de gemeenteraad gebruik te maken.

4.de vraagstellers maken zich bekend door handopsteking en delen hun naam mee . Ze verklaren te spreken uit eigen naam of namens een bepaalde groep, organisatie of adviesraad en vermelden het onderwerp of agendapunt waarop het verzoek tot bespreking betrekking heeft.

5.het verzoek tot spreken kan een vraag aan het college, een standpunt of een toelichting inhouden in verband met alle mogelijke punten van openbaar en gemeentelijk belang

6.de voorzitter beslist over de ontvankelijkheid van de vragen aan het college, bepaalt de volgorde en verleent het woord. Hij heeft het recht om vragen en informatie onontvankelijk te verklaren, met name :

-vragen of informatie over privé aangelegenheden;

-vragen over standpunten en houdingen van de gemeenteraadsleden in verband met de punten op de dagorde.

-vragen aan individuele gemeenteraadsleden

7.de ondervraagde schepen of burgemeester heeft het recht om het antwoord in beraad te houden : zij/hij kan oordelen dat eerst het schepencollege dient geraadpleegd : (bv. omdat bepaalde vragen opzoekingswerk vergen) : in dat geval zal het antwoord binnen 30 dagen schriftelijk worden bezorgd.

8.de voorzitter waakt over de tijdsduur van de tussenkom
sten en de goede orde van de bijeenkomst.

 

 

Artikel 41:

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2016 wordt opgeheven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 10.12.2018.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: op vraag van GR

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 03.01.2019.

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 03.01.2019.

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst bevolking

GEMEENTEREGLEMENT ADMINISTRATIEVE STUKKEN

 

Gelet op de financiële toestand van de gemeente;

Gelet op de geldende begrotingsonderrichtingen terzake;

Gelet op het decreet voor het Lokaal Bestuur;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd;

Gelet op het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 23 juni 2010 en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 25 maart 2003 (B.S. 28 maart 2003) inzake de afgifte van de electronische identiteitskaart en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op de Europese Verordening (EG) nr. 1030/2002 van de Raad van 13 juni 2002 betreffende de invoering van een uniform model voor verblijfstitels van onderdanen van derde landen en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op artikel 2 van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953 (B.S. 5 april 1968) waarin vermeld wordt dat de retributies op vreemdelingenkaarten gelijk zijn aan die welke van Belgische onderdanen worden gevorderd voor het afleveren van identiteitskaarten;

Gelet op de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een rijksregister van de natuurlijke personen en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 20 oktober 2009, tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998, betreffende de kosteloze verlenging van rijbewijzen omwille van medische redenen groep 1;

Gelet op het koninklijk besluit van 28 april 2011 tot aanpassing van de rijbewijscategorieën, het rijbewijsmodel en de voorwaarden voor examinatoren, ingevolge richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en van de raad van 20 december 2006 betreffende het rijbewijs;

Gelet op het koninklijk besluit van 5 september 2018 tot wijziging van de bepalingen betreffende het voorlopige rijbewijs;

Gelet op het Ministerieel Besluit van 3 maart 2009 (B.S. 11 maart 2009) houdende beslissing om de electronische identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar (kids-ID) veralgemeend in te voeren en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op het Ministerieel Besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitbereiding van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de 12 jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, waarbij de bijlage is gewijzigd bij ministerieel besluit van 27 maart 2013 (B.S. van 21 en 29 maart 2013);

Gelet op de omzendbrief van FOD Buitenlandse zaken van 29 oktober 2004 betreffende de paspoorten en de opeenvolgende wijzigingen;

Gelet op de circulaire van 20 september 2017 en 7 december 2017 van FOD buitenlandse zaken waarmee vanaf 1 januari 2018 de bevoegdheden van de provincies inzake paspoorten en reisdocumenten overgedragen worden aan de Belgische gemeenten.

Gelet op de circulaire van 13/03/2018 voor de afgifte van paspoorten via een superdringende procedure.

Overwegende dat het afleveren van allerlei administratieve stukken voor de gemeente zware lasten meebrengt en dat het aangewezen is hiervoor een gematigde belasting in te vorderen;

Overwegende dat bij toepassing van artikel 2 van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 het tarief van de vergoedingen dat is opgenomen in de bijlage van het besluit vanaf 01 januari 2014, jaarlijks op 1 januari automatisch wordt herzien;

Overwegende dat de uitbaters van de grotten van Kanne 100,00 euro vragen per huwelijk dat voltrokken wordt in de grotten van Kanne;

Overwegende dat het bruidspaar de 100,00 euro zal betalen aan het gemeentebestuur van Riemst, dat op zijn beurt dit bedrag zal doorstorten aan de uitbaters van de grotten van Kanne.

 

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

10 stemmen tegen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

Motivatie stem tegen Steven Coenegrachts: onze fractie stemt tegen omdat wij voorstander zijn van lagere belastingen en/of vragen om enkel de kostprijs door te rekenen naar de inwoners

 

artikel 1:

Vanaf heden en voor een termijn die eindigt op 31 december 2025 wordt een belasting geheven op de afgifte van administratieve stukken. Het besluit van 10 september 2018 wordt opgeheven vanaf het ogenblik dat de nieuwe tarieven van toepassing zijn.

 

artikel 2:

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersonen aan wie het stuk wordt afgeleverd.

 

artikel 3:

De belasting wordt vastgesteld als volgt:

1° Voor de identiteitskaarten, afgeleverd in uitvoering van het Koninklijk besluit van 26 januari 1967 en van de besluiten die dat hebben aangevuld en gewijzigd, voor de aanvraag van een verklaring van inschrijving ingediend in toepassing van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen en voor de afgifte, de vernieuwing, de verlenging of de vervanging van de verblijfsbewijzen van vreemdelingen;

 

- bijlage 15: attest afgegeven in toepassing van art. 40, 109 of 119 van het K.B. van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen: 5,00 euro

 

- attest immatriculatie paars (een Belgische verblijfstitel voor EEG-onderdanen in afwachting van een uitspraak over hun definitief verblijf/model B):

• basis: 6,00 euro

• verlenging: gratis

 

- attest immatriculatie oranje (een Belgische verblijfstitel voor niet-EU-burgers in afwachting van een uitspraak over hun definitief verblijf/model A):

• vluchteling:

obasis: 2,00 euro

overlenging: gratis

 

• niet-EEG onderdaan:

obasis: 10,00 euro

overlenging: gratis

 

- elektronische vreemdelingenkaarten (eVK):

• A-kaart (bewijs van inschrijving in vreemdelingenregister van bepaalde duur/witte kaart) is een verblijfskaart voor niet-EU-burgers

21,20 euro (19,20 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• B-kaart (bewijs van inschrijving in vreemdelingenregister/witte kaart) is een verblijfskaart voor niet-EU-burgers

21,20 euro (19,20 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• C-kaart (identiteitskaart voor niet-EU-vreemdeling/gele kaart)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• D-kaart (EG-langdurig ingezetene)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• E-kaart (identiteitskaart voor EER-vreemdeling/blauwe kaart)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• E+-kaart (attest van permanent verblijf voor een onderdaan van één van de lidstaten van de Europese Unie)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• F-kaart (kaart voor niet-EU familieleden van een EU-onderdaan of een Belg/gele kaart)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• F+-kaart (permanente verblijfskaart voor een vreemdeling die geen onderdaan is van één van de lidstaten van de Europese Unie, maar deel uitmaakt van de familie van een burger die onderdaan is van één van de lidstaten van de Europese Unie)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

• H-kaart (Europese Blauwe kaart-verblijfstitel voor een hooggeschoolde werknemer, die geen onderdaan is van één van de lidstaten van de Europese Unie)

18,00 euro (16 euro aanmaakkosten en 2,00 euro gemeentebelasting).

 

De kosten voor een aanvraag via spoedprocedure:

- spoedprocedure: 89,00 euro (84 euro aanmaakkosten + 5 euro gemeentebelasting).

- extreme spoedprocedure: 133,00 euro (127,60 euro aanmaakkosten + 5,40 euro gemeentebelasting).

 

- Bijlage 35 (bijzonder verblijfsdocument/te verkrijgen in afwachting van de uitspraak van het beroep tegen de beslissing om het grondgebied te verlaten): gratis

 

- Bijlage 26 bis (beslissing tot weigering van verblijf met bevel om het grondgebied te verlaten (maandelijks verlengbaar): gratis

 

- Aankomstverklaring (een verklaring die een buitenlandse burger ontvangt voor een kort verblijf van max. 3 maanden/bijlage 3):

• Toeristen:

-18 jaar: 3,00 euro

+18 jaar: 10,00 euro

• Concubinaat: 5,00 euro

 

- Aanvraag van inschrijving:

Bijlage 19: 10 euro

Bijlage 19ter: 10 euro

 

2° Voor iedere elektronische identiteitskaart (eID)  afgeleverd aan personen met de Belgische nationaliteit in uitvoering van het K.B. van 25 maart 2003 en waarvan de afgifte gestart is op 6 december 2004:

18,00 euro (16,00 euro aanmaakkosten + 2,00 euro gemeentebelastingen).

 

De kosten voor een aanvraag via spoedprocedure:

- spoedprocedure: 89,00 euro (84 euro aanmaakkosten + 5 euro gemeentebelasting).

- extreme spoedprocedure: 133,00 euro (127,60 euro aanmaakkosten + 5,40 euro gemeentebelasting).

- extreme spoedprocedure met levering in Brussel: 101 euro (95,70 euro aanmaakkosten + 5,30 euro gemeentebelasting).

 

3° Voor de elektronische identiteitsbewijzen voor kinderen van minder dan twaalf jaar (Kids-ID): 8,00 euro (6,40 euro bestemd voor FOD Binnenlandse Zaken + 1,60 euro gemeentebelasting).

 

De kosten voor een aanvraag via spoedprocedure:

- spoedprocedure: 89,00 euro (84 euro aanmaakkosten + 5 euro gemeentebelasting).

- extreme spoedprocedure: 133,00 euro (127,60 euro aanmaakkosten + 5,40 euro gemeentebelasting).

- extreme spoedprocedure met levering in Brussel: 101 euro (95,70 euro aanmaakkosten + 5,30 euro gemeentebelasting).

 

Voor zeer dringende en dringende Kids-ID's die gelijktijdig worden aangevraagd voor kinderen van hetzelfde gezin en op hetzelfde adres zijn ingeschreven:

- spoedprocedure: 58,00 euro (55,60 euro aanmaakkosten + 2,40 euro gemeentebelasting) .

- extreme spoedprocedure: 58,00 euro (55,60 euro aanmaakkosten + 2,40 euro gemeentebelasting) .

 

Voor de kartonnen identiteitsbewijzen die enkel nog aan niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar mogen gegeven worden: 1,00 euro

 

4° Voor iedere elektronische identiteitskaart (eID) en voor de elektronische identiteitsbewijzen voor kinderen van minder dan twaalf jaar (Kids-ID) zijn de kosten voor de aanvraag van nieuwe pin- en pukcodes (i.g.v. verlies van codes):

- indien de burger zelf via website van het RR aanvraag doet: gratis

- indien de aanvraag gebeurt door gemeente: 5,00 euro

 

De kosten voor de aanvraag van een token: 5,00 euro

 

5° Voor een wettelijk huwelijk: 40,00 euro (ongeacht welke dag)

Dit bedrag omvat de belasting op het in het trouwboekje voorkomend huwelijksgetuigschrift. Er is geen onderscheid meer tussen het trouwboekje "gewoon model" of het trouwboekje "luxe model". Hierin is een geschenkpakket van de wereldwinkel begrepen.

 

Bijkomend voor een wettelijk huwelijk afgesloten in de grotten van Kanne: 100,00 euro

 

Duplicaat trouwboekje: 15 euro

 

6° Voor de paspoorten van Belgen (reispassen):

- meerderjarig: 75,50 euro (35,00 euro aanmaakkosten + 30,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 35,50 euro (35,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

De kosten voor een aanvraag van een paspoort van een Belg via dringende procedure:

-meerderjarig: 250,50 euro (210,00 euro aanmaakkosten + 30,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 210,50 euro (210,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

De kosten voor een aanvraag van een paspoort voor een Belg ingeschreven in een gemeente via superdringende procedure (aangevraagd bij de gemeente):

-meerderjarig: 310,50 euro (270,00 euro aanmaakkosten + 30,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 270,50 euro (270,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

Voor een paspoort met 64 blz. wordt altijd een dringende of superdringende procedure opgestart en het bijbehorende tarief geïnd.

 

7° Voor de reisdocumenten van vreemdelingen/staatlozen/vluchtelingen:

- meerderjarig: 71,50 euro (41,00 euro aanmaakkosten + 20,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 41,50 euro (41,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

De kosten voor een aanvraag van reisdocumenten van vreemdelingen/staatlozen/vluchtelingen via spoedprocedure:

- meerderjarig: 240,50 euro (210,00 euro aanmaakkosten + 20,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 210,50 euro (210,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

De kosten voor een aanvraag van reisdocumenten van staatlozen en vluchtelingen (niet toegankelijk voor vreemdelingen) via superdringende procedure (aangevraagd bij de gemeente):

-meerderjarig: 300,50 euro (270,00 euro aanmaakkosten + 20,00 euro consulaire taks + 10,00 euro gemeentebelasting + 0,50 euro bijzonder recht)

- minderjarig: 270,50 euro (270,00 euro aanmaakkosten + 0,50 euro bijzonder recht)

 

 

8° Voor het éénzijdig beëindigen van een wettelijke samenwoonst: 220,00 euro. Na ontvangst van de factuur van de gerechtsdeurwaarder wordt het verschil terugbetaald aan de aanvrager van de éénzijdige beëindiging.

 

9° Voor de rijbewijzen:

- Afgifte van een Belgisch rijbewijs in bankkaartmodel: 25,00 euro (5,00 euro gemeentebelasting + 20,00 euro FOD Mobiliteit en Vervoer)

- Afgifte van een voorlopig rijbewijs in bankkaartmodel: 25,00 euro (5,00 euro gemeentebelasting + 20,00 euro FOD Mobiliteit en Vervoer)

- Afgifte van een internationaal rijbewijs: 16,00 euro (16,00 voor euro FOD Mobiliteit en Vervoer, vanaf 01/02/2014)

Sinds 1 november 2009 wordt de verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs categorie A3, A, B, B+E en G (groep 1) om medische redenen niet meer tegen betaling van een retributie doorgevoerd, noch voor het gemeentelijk aandeel, noch voor het aandeel van FOD Financiën.

 

10° De voornaamswijziging:

- standaard 490 euro

- dit bedrag kan verminderd worden tot 49 euro indien de voornaam die men wilt veranderen:

- op zichzelf genomen of samengenomen met de naam, belachelijk, hatelijk of manifest verouderd is (vb: Albertinus);

- vreemd klink (vb; bij een persoon van vreemde origine om de integratie te bevorderen);

- tot verwarring leidt (vb; een vrouw met een eerder mannelijke naam en omgekeerd). Het gevestigd gebruik van een voornaam geeft geen recht op het verminderde tarief (vb; De identiteitskaart vermeldt de voornaam Maria terwijl ik altijd een andere voornaam heb gebruikt en iedereen me kent als Marleen. Ik wil deze voornaam officialiseren);

- enkel verandert door de toevoeging of weglating van een leesteken of van een teken waardoor de uitspraak wijzigt (vb; Jean, Pierre (tweede voornaam) in Jean-Pierre);

- afgekort wordt (vb; Emmanuel wordt Manuel);

- veranderd wordt voor transseksuelen.

- gratis voor vreemdelingen die Belgische nationaliteit willen aanvragen en niet over een voornaam beschikken.

 

artikel 4:

De belasting wordt contant betaald tegen afgifte van een betalingsbewijs bij het afleveren van het document. De personen die zouden weigeren de belasting te betalen, zijn verplicht het bedrag ervan in bewaring te geven bij de gemeenteontvanger tot de bevoegde overheid over het bezwaar uitspraak heeft gedaan.

 

De personen die onderworpen zijn aan de belasting zijn eveneens verplicht er het bedrag van in bewaring te geven op het ogenblik van de aanvraag, indien het document niet onmiddellijk kan afgeleverd worden. Er wordt kosteloos een ontvangstbewijs van de in bewaring gegeven sommen afgeleverd.

 

Wanneer de gevraagde stukken per post worden verstuurd, worden de verzendingskosten aan de belasting toegevoegd.

Die kosten dienen bij de aanvraag te worden betaald.

 

Als de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting een kohierbelasting.

 

artikel 5:

Kohierbelastingen worden ingevorderd door middel van een kohier, dat vastgesteld en uitvoerbaar wordt verklaard door het college van burgemeester en schepenen ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar.

De belastingen worden door de gemeenteontvanger/financieel beheerder ingevorderd volgens de beschikkingen voorzien in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, zoals gewijzigd.

 

artikel 6:

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning.

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden, vermeldt dit uitdrukkelijk in het bezwaarschrift. In voorkomend geval zal hij uitgenodigd worden op een hoorzitting.

Het college van burgemeester en schepenen of het orgaan dat zij speciaal daarvoor aanwijst, stuurt schriftelijk of via duurzame drager binnen vijftien kalenderdagen na  de verzending of de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding naar de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger.

 

artikel 7:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Facilitaire diensten - Technische Dienst

BRANDMELDSYSTEEM GROEVE AVERGAT

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;
Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het  transparantiebeginsel;

Gelet op de artikelen 1382 e.v. van het burgerlijk wetboek volgens dewelke de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld indien aangetoond wordt dat zij onvoldoende maatregelen heeft genomen ter vrijwaring van de openbare veiligheid en ter voorkoming van schadegevallen;

Gelet op het brandweerverslag van Brandweerzone Oost-Limburg, daterende van 25-10-2017, betreffende het gebruik van groeve het Avergat;

Gelet op het verslag en beslissing van de Veiligheidscel vergadering van 15-12-2017 en 22-06-2018;

Gelet op de college beslissing van 04-10-2018 waarbij het besluit van de Veiligheidscel omtrent het gebruik van groeve Avergat bekrachtigd wordt;

Overwegende dat deze werken worden uitgevoerd op vraag van de veiligheidsdiensten aangezien bezoekers van de feestzaal zo snel als mogelijk geëvacueerd dienen te worden bij een calamiteit;

Overwegende dat een evacuatie zo spoedig als mogelijk alleen kan plaatsvinden wanneer er optische en geluidssignalen gegeven kunnen worden op verschillende locaties, alsook het feit dat er op verschillende locaties alarm geslagen kan worden;

Overwegende dat deze werken hoofdzakelijk uitgevoerd worden op openbaar domein van de gemeente Riemst, een klein gedeelte (40%) wordt uitgevoerd op privaat eigendom (VZW Grotten van kanne);

Overwegende dat deze werken in totaal € 4935,32 incl. btw zullen kosten, waarvan € 1.974,12 incl. btw op privaat eigendom geïnvesteerd zal worden;

Overwegende dat het aanbrengen van de bekabeling in eigen beheer uitgevoerd dient te worden door middel van een bekabelingsplan, dit wordt geraamd op 30 manuren (t.w.v. € 750);

Overwegende dat het voor de gemeente Riemst, en dit geldt voor elk openbaar bestuur, erg belangrijk is dat bezoeken aan toeristische attracties veilig kunnen verlopen;

Overwegende dat het toerisme voor Riemst een belangrijke economische factor is;

Overwegende dat de mogelijkheid om mergelgroeven te bezoeken een belangrijke toeristische meerwaarde voor Riemst is;

Overwegende dat alle gebruikers van groeve het Avergat, o.a. de toeristische rondleidingen, zullen profiteren van dit veiligheidssysteem dat grotendeels wordt aangebracht op de centrale hoofdbaan;
Overwegende dat gemeentepersoneel normaliter louter ingezet wordt voor kerntaken van de gemeente en dat er wegens geldige en objectieve redenen hiervan afgeweken kan worden zodat er beperkt werkzaamheden op privaat eigendom uitgevoerd kunnen worden.

Overwegende dat aan de gemeente een open taakstelling met uitgebreide algemene bevoegdheden wordt toegekend. Hieruit volgt dat de gemeenten zelf kunnen oordelen wat zij van gemeentelijk belang achten, op voorwaarde dat de betreffende materie niet door of krachtens de Grondwet, wetten of decreten is onttrokken;

Overwegende dat het behoort tot de autonomie van het bestuur om te oordelen wat volgens haar tot het gemeentelijk belang behoort, binnen de bovenvermelde krijtlijnen;

Overwegende dat de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid beschikt ten aanzien van aangelegenheden van gemeentelijk belang.

 

BESLUIT:19 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Bert Cilissen

5 onthoudingen: Jan Peumans, Anita Beusen, Dirk Jacobs, Gerard Stratermans en Yves Chanson

 

artikel 1:

De raad beslist dat, conform de voorwaarden van de gemeentelijke Veiligheidscel, er een brandmeldsysteem wordt geïnstalleerd in groeve het Avergat, waarvan ongeveer 40% van de kosten gemaakt zullen worden op privaat eigendom dit t.b.v. de veiligheid van een toeristische attractie;

 

artikel 2:

De raad gaat akkoord met bijgevoegde offerte van General Alarm, Vennestraat 260 Genk, daterende van 21-01-2019 voor het plaatsen van een brandmeldsysteem/brandmeldcentrale in groeve het Avergat voor de kostprijs van € 4935,32 (incl. btw). 40% van deze kosten zal op privaat eigendom geïnvesteerd worden, dit komt neer op € 1.974,12 (incl. btw). Budget is voorzien op registratiesleutel 61690900-0340.

 

artikel 3:

De raad beslist dat de bekabeling door gemeentepersoneel mag worden opgehangen op privaat eigendom, dit met een geraamde uitvoeringstermijn van 12 manuren.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

RETRIBUTIEREGLEMENT OP WERKEN AAN NUTSVOORZIENINGEN OP GEMEENTELIJK OPENBAAR DOMEIN

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst en de burgers voortdurend geconfronteerd worden met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied;

Gelet op het feit dat deze nutsvoorzieningen werkzaamheden vergen langs de gemeentelijke wegen en aldus een impact hebben op het openbaar domein;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 9 november 2015 houdende de goedkeuring van het retributiereglement geldig tot 31 december 2018;

Gelet op de goedkeuring door de gemeente Riemst van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;

Gelet op het feit dat deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten;

Gelet op het feit dat er op het vlak van het onderhoud en de herstellingen ook geregeld dringende werken moeten worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en dat er daarnaast een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein;

Gelet op de actualisatie van de code in 2017 naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP...;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1: Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvooziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

          alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, ver-deel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

          telecommunicatie,

          radiodistributie en kabeltelevisie,

          de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

          alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente Riemst of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente Riemst.

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2019 voor een termijn eindigend op 31 december 2019.

artikel 2:

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken.  Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voet
paden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro. 

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60 % van hogervermeld(e) bedrag(en).

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

artikel 3:

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de gemeente Riemst aanwezig aansluitingspunt.

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente Riemst.

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente Riemst.

artikel 4:

Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen. 

artikel 5:

Van dit retributiereglement wordt melding gemaakt bij de toezichthoudende overheid overeenkomstig artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Stedenbouw

GOEDKEURING VAN DE SAMENSTELLINGSVOORWAARDEN VAN DE GECORO

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad van januari 2019;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 (en latere wijzigingen) tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening;

Overwegende dat de gemeenteraad de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers en de vaste secretaris moet benoemen;

Overwegende dat de GECORO minimum 9 en maximum 13 leden mag tellen;

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) bestaat uit 9 leden (inclusief de voorzitter), 8 plaatsvervangers en een secretaris.

 

artikel 2:

Een vertegenwoordiging van de volgende 6 maatschappelijke geledingen wordt na het indienen van kandidaturen verkozen, alsook hun plaatsvervangers:

- milieu- en natuurverenigingen;

- verenigingen van werkgevers en zelfstandigen met uitsluiting van handelaars of landbouwers;

- verenigingen van landbouwers;

- verenigingen van handelaars;

- vertegenwoordiging van de senioren;

- vertegenwoordiging vanuit de welzijnssector.

 

artikel 3:

De overige leden, 3 deskundigen, worden na openbare oproep verkozen, alsook hun plaatsvervangers.

 

artikel 4:

De benoeming van de voorzitter en de secretaris worden op voordracht van het schepencollege aan de raad voorgelegd.

 

artikel 5:

Voor elke vergadering van de commissie wordt een vertegenwoordiger van elke politieke fractie in de gemeenteraad uitgenodigd. Deze personen kunnen de toelichtingen bijwonen en deelnemen aan een eventuele bespreking van het onderwerp, maar mogen de beraadslaging over het advies van de commissie en de stemming erover niet bijwonen, tenzij die delen van de vergadering openbaar worden gehouden. Zij kunnen in ieder geval niet deelnemen aan die beraadslaging over het advies en de stemming erover.

 

artikel 6:

Om praktische redenen wordt één van de effectieve leden, deskundigen, als ondervoorzitter aangeduid, alsook wordt er een plaatsvervangend secretaris voorgedragen.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst ICT

AANSTELLING AFGEVAARDIGDE CIPAL

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

 

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal  (hierna kortweg “Cipal”);

 

Gelet op de statuten van  Cipal en in het bijzonder op artikel 35 inzake de samenstelling van de algemene vergadering;

 

Overwegende dat artikel 432 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

 

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Mathieu Eycken

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mathieu Eycken: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Davy Renkens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Davy Renkens 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

Artikel 1:

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: de heer Mathieu Eycken, schepen, wonende te 3770 Riemst - Op de Dries 70 - tel. 0479 44 22 86, met als plaatsvervanger de heer Davy Renkens, gemeenteraadslid, wonende te 3770 Riemst - Bovenstraat 74 - tel.0494 61 89 99.

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Algemeen

AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE EN ZIJN PLAATSVERVANGER IN DE INTERLOKALE VERENIGING VOOR DE REGIEROL INZAKE SOCIALE ECONOMIE VAN DE GEMEENTEN HOESELT, RIEMST EN VOEREN, DE STEDEN BILZEN EN TONGEREN EN HET SOCIAAL HUIS VAN BILZEN, TONGEREN EN RIEMST

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Overwegende dat het huishoudelijk reglement betreffende de oprichting van de interlokale vereniging voor de regierol inzake sociale economie van de gemeenten Hoeselt, Riemst en Voeren, de steden Bilzen en Tongeren en het Sociaal Huis van Bilzen, Tongeren en Riemst staat dat elke deelnemende overheid één effectief en één plaatsvervangend lid van het beheerscomité moet aanduiden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 17/01/2019.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Katja Onclin

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de mevrouw Katja Onclin: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, schepen, wonende Elsterweg 36 te 3770 Riemst wordt voor de duur van de volledige legislatuur en ambtshalve aangeduid als effectief lid van de gemeente Riemst voor de interlokale vereniging voor de regierol inzake sociale economie van de gemeenten Hoeselt, Riemst en Voeren, de steden Bilzen en Tongeren en het Sociaal huis van Bilzen,Tongeren en Riemst.

artikel 2:

Mevrouw Katja Onclin, schepen, wonende Vijkruisenstraat 14 te 3770 Riemst wordt ambtshalve aangeduid als plaatsvervanger.

artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de interlokale vereniging.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Algemeen

AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE EN ZIJN PLAATSVERVANGER IN DE INTERLOKALE VERENIGING VOOR DE REGIEROL WIJKWERKEN VAN DE GEMEENTEN BILZEN, HOESELT, RIEMST EN VOEREN EN HET SOCIAAL HUIS VAN BILZEN, HOESELT, RIEMST EN VOEREN

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Overwegende dat in het huishoudelijk reglement betreffende de oprichting van de interlokale vereniging voor regierol inzake wijk-werken van de gemeenten Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren staat dat elke deelnemende overheid één effectief en één plaatsvervangend lid van het gemeentebestuur en de raad voor Maatschappelijk Welzijn moet aanduiden in het beheerscomité wijk-werken;
Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 17 januari 2019.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Katja Onclin

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de mevrouw Katja Onclin: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, schepen, wonende Elsterweg 36, te 3770 Riemst wordt voor de duur van de volledige legislatuur en ambtshalve aangeduid als effectief lid van de gemeente Riemst voor de interlokale vereniging voor de regierol wijk-werken van de gemeenten Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren.

artikel 2:

Mevrouw Katja Onclin, schepen, wonende Vijkruisenstraat 14 te 3770 Riemst wordt ambtshalve aangeduid als plaatsvervanger.

artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de interlokale vereniging wijk-werken.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Algemeen

AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE EN ZIJN PLAATSVERVANGER IN DE ALGEMENE VERGADERING VAN IGL

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder op artikel 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad, op het artikel 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging en op de artikelen 436 en 447 betreffende de onverenigbaarheden;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, opdrachthoudende vereniging;

Gelet op artikel 35 van de gecoordineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg;

Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met de statutaire bepalingen één vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur mag aanduiden;

De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatvervanger zijnde:

- de mevrouw Laura Mulleners, raadslid, wonende Heiligestraat 46 te 3770 Riemst als effectieve

- de heer Bert Cilissen, voorzitter gemeenteraad, wonende Heukelom-Dorp 40 te 3770 Riemst als plaatsvervanger.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Laura Mulleners

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Laura Mulleners: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Bert Cilissen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Bert Cilissen: 15 ja-stemmen en 7 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Na geheime stemming wordt voor de volledige legislatuur als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van IGL aangewezen:

mevrouw Laura Mulleners, raadslid, wonende Heiligestraat 46 te 3770 Riemst

met als plaatsvervanger:

de heer Bert Cilissen, voorzitter gemeenteraad, wonende Heukelom-Dorp 40 te 3770 Riemst.


artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift bezorgen van deze beslissing aan de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Algemeen

AANSTELLING AFGEVAARDIGDE IN HET FORUM VAN DE LOKALE WERKWINKEL TONGEREN-RIEMST-VOEREN-HERSTAPPE

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Overwegende dat in het huishoudelijk reglement betreffende de werkwinkel staat dat het Forum Lokale Werkgelegenheid na de installatie van de nieuwe gemeenteraad opnieuw moet samengesteld worden;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Katja Onclin

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Katja Onclin: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, schepen, wonende Elsterweg 36 te 3770 Riemst wordt voor de duur van de volledige legislatuur en ambtshalve aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Riemst voor het Forum Lokale Werkgelegenheid.

artikel 2:

Mevrouw Katja Onclin, schepen, wonende Vijfkruisenstraat 14 te 3770 Riemst wordt ambtshalve aangeduid als plaatsvervanger.

artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het Forum Lokale Werkgelegenheid en aan de afgevaardigden.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Algemeen

AANSTELLING AFGEVAARDIGDE OPVOEDINGSWINKEL

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de samenwerkingsovereenkomst tussen het gemeentebestuur van Riemst en de vzw Molenberg die vermeld dat er een gemeentelijk afgevaardigde dient aangesteld;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Marina Pauly

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marina Pauly: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Mevrouw Marina Pauly, schepen, wonende Walenweg 20 te 3770 Riemst wordt voor de duur van de volledige legislatuur en ambtshalve aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Riemst in de stuurgroep van de Overlegstructuur Opvoedingswinkel Oost-Zuid-Limburg.

artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Opvoedingswinkel Zuid-Limburg.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Dienst Cultuur

AFGEVAARDIGDE PROJECTVERENIGING 2014-2020 ERFGOED HASPENGOUW

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;

Gelet op de statuten van de projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw, goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 10 februari 2014;

Overwegende dat in de statuten van de projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw is bepaald dat elke gemeente die deel uitmaakt van de projectvereniging één stemgerechtigd lid en één lid met raadgevende stem afvaardigt naar de raad van bestuur van de projectvereniging;

Overwegende dat er bij deze aanduiding rekening moet worden gehouden met het feit dat de bestuurders moeten worden aangeduid onder de gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen;

Overwegende dat de bestuurder met raadgevende stem steeds moet worden aangeduid onder de raadsleden verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen;

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2019.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor het stemgerechtigd lid Mathieu Eycken

◦aantal deelnemers aan de stemming: 23

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mathieu Eycken: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 1 blanco bekomt

•voor het lid met raadgevende stem Marie-Elise Smets

◦aantal deelnemers aan de stemming: 23

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Elise Smets: 13 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 blanco bekomt

 

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Mathieu Eycken, schepen, wonende Op de Dries 70 te 3770 Riemst, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangeduid als stemgerechtigd lid van de raad van bestuur van de projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw.

artikel 2:

Mevrouw Marie-Elise Smets,gemeenteraadslid, wonende te 3770 Riemst - Reggerstraat 62 wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als lid van de raad van bestuur van de projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw met raadgevende stem. Deze kandidaat is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het secretariaat van de Projectvereniging Erfgoed Haspengouw, Diesterstraat 1 te 3800 Sint-Truiden en aan de aangestelde bestuursleden.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Toerisme

AANSTELLING GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE IN DE ALGEMENE VERGADERING VAN TOERISME LIMBURG

 

Overeenkomstig de statuten van Toerisme Limburg dienen de gemeenten hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering te vernieuwen, dit als gevolg van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

gelet op het feit dat de mandaten onbezoldigd zijn;

gelet op het feit dat men voor de afvaardiging van de gemeente de voorkeur geeft aan de schepenen bevoegd voor Toerisme vanwege hun voorkennis van de materie en dat de heer Guy Kersten schepen van Toerisme is voor de periode 2019-2022.

gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, Elsterweg 36 te 3770 Riemst wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger.

artikel 2:
Mevrouw Sonja Vos, Heukelommerweg 31 te 3770 Riemst blijft aangesteld als gemeentelijk afgevaardigde van de dienst Toerisme.

artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt gestuurd naar Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3 te 3500 Hasselt en naar de aangestelde vertegenwoordiger.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Toerisme

AANSTELLING GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE IN DE ALGEMENE VERGADERING VAN VVW YAKAN VZW

 

 

Overwegende dat deze instelling de gemeente Riemst vraagt haar vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering van VVW Yakan vzw te vernieuwen, en dit als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

overwegende dat in haar zitting van 17 januari 2018 het college van burgemeester en schepenen de heer Guy Kersten voorstelde als gemeentelijk afgevaardigde;

gelet op het feit dat de mandatarissen onbezoldigd zijn;

gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22-12-2017;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, Elsterweg 36 te 3770 Riemst, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als gemeentelijk afgevaardigde in de Algemene Vergadering van VVW Yakan vzw.

artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de genoemde instelling en aan de aangestelde vertegenwoordiger.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

AANSTELLING GEMEENTELIJKE AFGEVAARDIGDE VOOR GEMEENTELIJKE HOLDING

 

Overeenkomstig de statuten van deze instelling dienen de gemeenten hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering van de Gemeentelijke Holding te vernieuwen, en dit ingevolge de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

Gelet op het feit dat de mandaten onbezoldigd zijn;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om de heer Mark Vos aan te stellen als effectief afgevaardigde voor de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding en de heer Guy Kersten als plaatsvervanger;

Gelet op het Decreet voor het lokaal bestuur;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Mark Vos

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Marc Vos: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Mark Vos wonende te 3770 Riemst - Op de Dries 80, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger voor de gemeentelijke Holding. De heer Guy Kersten, wonende te 3770 Riemst - Elsterweg 36, wordt voor de duur van de volledige legislatuur   aangesteld als plaatsvervanger.

artikel 2:

Afschrift van dit besluit te betekenen aan genoemde instelling en aan de aangestelde

vertegenwoordigers.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Onderwijs - Algemeen

AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJKE AFGEVAARDIGDE BIJ HET ONDERWIJSSECRETARIAAT VOOR VLAAMSE STEDEN EN GEMEENTEN (OVSG).

 

Overeenkomstig de statuten van deze instelling dienen de gemeenten hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering  te vernieuwen, en dit ingevolge de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012;

Gelet op het feit dat de mandaten onbezoldigd zijn.

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om mevrouw Marina Pauly, schepen, aan te stellen als effectief afgevaardigde van de gemeente voor de algemene vergadering van OVSG en mevrouw Anja Slangen, gemeenteraadslid als plaatsvervanger.

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Marina Pauly

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marina Pauly: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Anja Slangen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Anja Slangen: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Mevrouw Marina Pauly, wonende te 3770 Riemst - Walenweg 20, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van OVSG. 

artikel 2:

Mevrouw Anja Slangen, wonende te 3770 Riemst - Tramstraat 3, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als plaatsvervanger.

artikel 3.:

Afschrift van dit besluit te betekenen aan genoemde instelling en aan de aangestelde vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Onderwijs - Algemeen

AANSTELLING AFGEVAARDIGDEN AFZONDERLIJK BIJZONDER ONDERHANDELINGS- EN

OVERLEGCOMITE.

 

Gelet op de wet van 19.12.1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de

vakbonden van haar personeel;

Gelet op het KB van 28.09.1984, uitvoering van de wet van 19.12.1974 tot regeling van de

betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel;

Gelet op het KB van 29.08.1985 tot aanwijzing van de grondregelingen in de zin van artikel 2, §1,1°

van de wet van 19.12.1974 tot de regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel;

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigden waaruit blijkt dat:

•voor de schepen van onderwijs Marina Pauly

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 3

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marina Pauly: 14 ja-stemmen en 7 nee-stemmen en 3 onthoudingen bekomt

•voor de afgevaardigde voor de fractie CD&V Anja Slangen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Anja Slangen: 16 ja-stemmen en 7 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde voor de fractie N-VA Anita Beusen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Anita Beusen: 23 ja-stemmen en 1 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde voor de fractie open VLD Ludwig Stevens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Ludwig Stevens: 24 ja-stemmen en 0 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde voor de fractie Vlaams Belang Danny Lemmens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Danny Lemmens: 16 ja-stemmen en 6 nee-stemmen en 2 blanco bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Het raad beslist volgende personen voor de duur van de volledige legislatuur af te vaardigen in het Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings-en

Overlegcomité:

- mevrouw Marina Pauly - schepen van onderwijs

- voor de fractie CD&V: Anja Slangen

- voor de fractie NVA: Anita Beusen

- voor de fractie open VLD: Ludwig Stevens

- voor de fractie VLAAMS BELANG: Danny Lemmens

artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de betrokkenen.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Onderwijs - Algemeen

AANSTELLING AFGEVAARDIGDE IN HET INTERGEMEENTELIJK SAMENWERKINGSVERBAND

SCHOLENGEMEENSCHAP ZUID-OOST LIMBURG BASISONDERWIJS.

 

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op de omzendbrief BA/2002/01 van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Scholengemeenschap Zuid- Oost Limburg basisonderwijs;

Overwegende dat het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering de leden van de raad van bestuur benoemt, op voordracht van de deelnemers;

Gelet dat het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat alle mandatarissen van rechtswege ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van al gehele vernieuwing van de gemeenteraden;

Gelet op de statuten van Scholengemeenschap Zuid- Oost Limburg basisonderwijs;

Overwegende dat de kandidaat zich niet in een toestand van onverenigbaarheid bevindt zoals voorzien in artikel 48 van het decreet;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Marina Pauly

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marina Pauly: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Christiaan Bamps

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Christiaan Bamps: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Mevrouw Marina Pauly, wonende te 3770 Riemst – Walenweg 20, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als afgevaardigde volmachtdrager van de gemeente Riemst op de vergadering van het beheerscomité van de scholengemeenschap ZO Limburg

artikel 2:

De heer Christiaan Bamps, wonende te 3770 Riemst – Klein Lafeltstraat 24, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangeduid als plaatsvervanger van mevrouw Marina Pauly.

artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige

beslissing.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

LDP - Dienst Lokale Economie, Landbouw, Platteland

AFVAARDIGING INTERLOKALE VERENIGING PG HASPENGOUW - BESTUURSLEGISLATUUR 2019-2024

 

Gelet dat het gemeentebestuur van Riemst sinds 8 juni 2015 deel uit maakt van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw;

Gelet dat bij de oprichting van de Interlokale Vereniging de gemeenteraad een afgevaardigde en een plaatsvervangende afgevaardigde in de Plaatselijke Groep Haspengouw aangeduid heeft;

Gelet dat overeenkomstig art 8§2 van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' per bestuurslegislatuur een nieuwe afvaardiging door de gemeenteraad van het lokale bestuur aangeduid moet worden;

Gelet dat conform art. 8§1 van de statuten 'Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw' de gemeentelijke vertegenwoordigers aangeduid dienen te worden door de gemeenteraad en enkel een

schepen of burgemeester het gemeentebestuur kan vertegenwoordigen;

Gelet dat het college van burgemeester en schepen op het CBS van 31 januari 2019 Guy Kersten voorgedragen heeft als afgevaardigde en burgemeester Mark Vos als plaatsvervangend afgevaardigde;

Gelet op artikel 286 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Gelet dat de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw vraagt om de bijgevoegde engagementsverklaring na afvaardiging door de gemeenteraad ingevuld en ondertekend door burgemeester, Mark Vos, en algemeen directeur, Guido Vrijens, aan de Plaatselijke Groep te laten bezorgen;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Mark Vos

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mark Vos: 13 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Guy Kersten, schepen, wonende Elsterweg 36 te 3770 Riemst wordt aangesteld als gemeentelijk afgevaardigde in de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw voor de bestuurslegislatuur 2019 - 2024 en heeft als plaatsvervangend afgevaardigde burgemeester Mark Vos, wonende Op de Dries 80 te 3770 Riemst.

 

artikel 2:

De gemeenteraad geeft hierbij de opdracht aan de burgemeester, Mark Vos, en de algemeen directeur, Guido Vrijens, om de engagementsverklaring Plaatselijke Groep Leader Haspengouw in naam van het gemeentebestuur te ondertekenen:

 

artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan het Leadersecretariaat Haspengouw t.a.v. Davy Froyen, Provincie Limburg, Dienst Landbouw en Platteland, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

LDP - Dienst Milieu

AANDUIDING GEMEENTELIJKE MANDATARIS VOOR HET  BEKKENBESTUUR MAASBEKKEN

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22-12-2017;

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)

Gelet op het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Maasbekken, van 29-01-2019 m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Riemst deel uitmaakt.

Overwegende dat het bekkenbestuur tot taak heeft:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Mathieu Eycken

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mathieu Eycken: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Maasbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Limburg. Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid voor de duur van de volledige legislatuur. Effectief lid: dhr. Mathieu Eycken, Plaatsvervanger: dhr. Guy Kersten.

artikel 2:

Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Maasbekken, Havenstraat 44, 3500 Hasselt of naar het bekkensecretariaat Demerbekken, Diestsepoort 6, bus 73, 3000 Leuven.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

LDP - Dienst Milieu

AANDUIDING GEMEENTELIJKE MANDATARIS VOOR HET BEKKENBESTUUR DEMERBEKKEN

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur d.d. 22-12-2017;

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)

Gelet op het schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Demerbekken, van 29-01-2019 m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Riemst deel uitmaakt.

Overwegende dat het bekkenbestuur tot taak heeft:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Mathieu Eycken

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mathieu Eycken: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Guy Kersten

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Guy Kersten: 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Demerbekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Limburg. Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid voor de duur van de volledige legislatuur. Effectief lid: dhr. Guy Kersten, Plaatsvervanger: dhr. Mathieu Eycken.

artikel 2:

Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Maasbekken, Havenstraat 44, 3500 Hasselt of naar het bekkensecretariaat Demerbekken, Diestsepoort 6, bus 73, 3000 Leuven.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

AH ROW

AFVAARDIGING BEHEERSCOMITE STEBO

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel

Gelet op  het gemeenteraadsbesluit  d.d.  12/06/2017 van de gemeente Riemst met betrekking tot de  interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid-Haspengouw en Voeren

Gelet op de statuten van de  interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid-Haspengouw en Voeren met name artikel 5 en 6

 

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Katja Onclin

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Katja Onclin: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde Marina Pauly

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marina Pauly: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Om de gemeente Riemst te vertegenwoordigen op elke vergadering van het beheerscomité van de  interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid-Haspengouw en Voeren, worden als stemgerechtigde afgevaardigden aangesteld:

          effectief lid :schepen Katja Onclin

          plaatsvervanger lid :schepen Marina Pauly

 

artikel 2:

Aan deze aanstelling kan steeds een einde gesteld worden door een andersluidende beslissing van de gemeenteraad.

 

artikel 3:

Een afschrift van dit besluit zal voor kennisgeving overgemaakt worden aan de projectuitvoerder van het intergemeentelijk samenwerkingsverband, zijnde vzw Stebo.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

AH ROW

AFVAARDIGING RAAD VAN BESTUUR IOED-OOST

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel

Gelet op het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en latere wijzigingen

Overwegende decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking (2001, 2006), artikel 19

Overwegende de oprichtingsakte IOED Oost-Haspengouw & Voeren (2016)

Overwegende de statuten van IOED Oost-Haspengouw & Voeren (2016, 2017), door de gemeenteraad goedgekeurd op 13-11-2017, artikel 6 en 7

Overwegende het voorstel van het college betreffende de aanduiding van de mandatarissen, gemeentelijke ambtenaren en hun plaatsvervangers voor de raad van bestuur van de IOED Oost

 

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor het stemgerechtigd lid Mathieu Eycken

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Mathieu Eycken: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor het plaatsvervangend stemgerechtigd lid Christiaan Bamps

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Christiaan Bamps: 16 ja-stemmen en 7 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor het lid met raadgevende stem Anita Beusen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Anita Beusen: 22 ja-stemmen en 1 nee-stem en 1 onthouding bekomt

•voor het plaatsvervangend lid met raadgevende stem Marie-Elise Smets

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Marie-Elise Smets: 21 ja-stemmen en 2 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De gemeenteraad stelt schepen Mathieu Eycken voor de duur van de volledige legislatuur aan als gemeentelijke afgevaardigde met stemrecht. Plaatsvervanger is schepen Christian Bamps.

artikel 2:

De gemeenteraad stelt mevrouw Anita Beusen voor de duur van de volledige legislatuur aan als gemeentelijk afgevaardigde met raadgevende stem.  Plaatsvervanger is mevrouw Marie-Elise Smets.

Deze kandidaat en plaatsvervanger zijn raadsleden en maken geen deel uit van het college van burgemeester en schepenen.

artikel 3:

De gemeenteraad stelt Rob Schoufs, afdelingshoofd Ruimtelijke Ordening en Wonen, aan als vertegenwoordiger van het ambtelijk apparaat.  Plaatsvervanger is Heidi Thijs, omgevingsambtenaar Vergunningen.

artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IOED Oost en aan de aangestelde afgevaardigden.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Mobiliteit, GIS en Monumenten

AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE VOOR 'DE LIJN'

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen.

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel.

Overeenkomstig de statuten van “De Lijn” dienen de gemeentebesturen hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders te vernieuwen, en dit ingevolge de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

Gelet op het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Overwegende dat artikel 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering;

Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen in zitting van 31 januari 2019 voorstelt om de heer Christian Bamps als afgevaardigde aan te duiden voor de duur van de legislatuur;

 

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde Christiaan Bamps

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Christiaan Bamps: 16 ja-stemmen en 7 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Christian Bamps, Klein Lafeltstraat 24 te 3770 Riemst, wordt voor de duur van de volledige legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger bij de algemene vergadering van aandeelhouders van De Lijn.

artikel 2:

Afschrift van dit besluit over te maken aan De Lijn en aan de aangestelde vertegenwoordiger.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Mobiliteit, GIS en Monumenten

AANPASSING SAMENSTELLING GEM. VERKEERSCOMMISSIE

 

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen.

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen.

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel.

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 10-09-1996 tot ondertekening van het mobiliteitsconvenant tussen de gemeente Riemst, het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Vervoersmaatschappij, volgens de voorwaarden in het moederconvenant;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 8 juni 2004 betreffende de oprichting van een gemeentelijke verkeerscommissie, de samenstelling en de werking;

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 20 september 2004 betreffende de goedkeuring van een huishoudelijk reglement gemeentelijke verkeerscommissie;

Overwegende de noodzaak van deze aanpassing door de verkiezingsuitslag van 14 oktober 2018;

 

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde van CD&V Peter Neven

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Peter Neven: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde van CD&V Jean Nicolaes

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Jean Nicolaes: 18 ja-stemmen en 5 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde van N-VA Dirk Jacobs

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Dirk Jacobs: 24 ja-stemmen en 0 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde van N-VA Yves Chanson

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Yves Chanson 23 ja-stemmen en 1 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde van Open VLD Ludwig Stevens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Ludwig Stevens: 24 ja-stemmen en 0 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde van Open VLD Patrick Janssen

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 0

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Patrick Janssen: 24 ja-stemmen en 0 nee-stemmen en 0 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde van Vlaams Belang Danny Lemmens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Danny Lemmens: 18 ja-stemmen en 5 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De gemeenteraad keurt voor de volledige duur van de legislatuur de vertegenwoordigers van elke politieke fractie voor de gemeentelijke verkeerscommissie goed. Eveneens gaat de gemeenteraad akkoord met de aangeduide vervangende leden.

artikel 2:

De in artikel 1 aangehaalde vertegenwoordigers zijn in casu:

CD&V: Peter Neven

Plaatsvervanger:Jean Nicolaes

 

N-VA: Dirk Jacobs

Plaatsvervanger: Yves Chanson

 

Open VLD: Ludwig Stevens

Plaatsvervanger: Patrick Janssen

 

Vlaams Belang: Danny Lemmens

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

CVBA WOONZO: AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE EN PLAATSVERVANGER VOOR DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN  BIJ DE BOUWMAATSCHAPPIJ

 

Gezien overeenkomstig de statuten van deze bouwmaatschappij  de gemeentebesturen hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering  dienen te vernieuwen, en dit ingevolge de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voor de afvaardiging van de gemeente de voorkeur geeft aan de heer Peter Neven, gemeenteraadslid wonende Toekomststraat 33 te 3770 Riemst als afgevaardigde en aan mevrouw Mieke Loyens, gemeenteraadslid wonende Burgemeester Coenegrachtslaan 26 te 3770 Riemst als plaatsvervanger;

Gezien naar aanleiding van het decreet van 28 april 2017 houdende de invoering van begeleidende maatregelen ter bevordering van de ferformante werking van sociale woonorganisaties, de raad van bestuur van 2019 dient afgebouwd te worden tot 9 leden;

Gezien tenminste één derde van de nieuwe raad van bestuur dient te bestaan uit leden van het ander geslacht;

Gezien niet alle openbare besturen, aandeelhouders zullen tegelijkertijd vertegenwoordigd kunnen worden in de nieuwe raad van bestuur;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om de heer Joël L'Hoëst gemeenteraadslid, wonende Wonckerweg 20 te 3770 Riemst aan te stellen als afgevaardigde voor de raad van bestuur;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur inzonderheid artikel 432, alinea 3;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde AV Peter Neven

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Peter Neven: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde AV Mieke Loyens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•mevrouw Mieke Loyens: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de afgevaardigde RVB Joël L'Hoest

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Joël L'Hoest: 15 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Peter Neven, gemeenteraadslid wonende Toekomststraat 33 te 3770 Riemst wordt voor de volledige duur van de legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger bij de bouwmaatschappij Woonzo.

artikel 2:

Mevrouw Mieke Loyens, gemeenteraadslid wonende Burgemeester Coenegrachtslaan 26 te 3770 Riemst. wordt voor de volledige duur van de legislatuur aangesteld als plaatsvervanger bij de bouwmaatschappij Woonzo.

artikel 3:

De heer Joël L'Hoest gemeenteraadslid, wonende Wonckerweg 20 te 3770 Riemst wordt voor de volledige duur van de legislatuur aangesteld als afgevaardigde voor de raad van bestuur bij de bouwmaatschappij Woonzo.

artikel 4:

Afschrift van dit besluit te betekenen aan genoemde instelling en aan aangestelde vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

NUHMA CVBA: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) OP DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN VOOR DE LOPENDE LEGISLATUUR 2019-2024

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst aandeelhouder is van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Nutsbedrijven Houdstermaatschappij, afgekort Nuhma CVBA;

Gelet op artikel 37 van de statuten van Nuhma CVBA;

Overwegende dat de gemeente overeenkomstig de statutaire bepalingen een vertegenwoordiger mag aanduiden in de algemene vergadering;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

          voor de afgevaardigde AV Laura Mulleners

          aantal deelnemers aan de stemming: 24

          blanco en onthoudingen: 1

          ongeldige stemmen: 0

          mevrouw Laura Mulleners: 14.ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

          voor de plaatsvervangende afgevaardigde AV Bert Cilissen

          aantal deelnemers aan de stemming: 24

          blanco en onthoudingen: 1

          ongeldige stemmen: 0

          de heer Bert Cilissen: 15 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad;

Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk. tot einde 2024;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

Na geheime stemming wordt als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van Nuhma CVBA aangesteld:

Mevrouw Laura Mulleners, gemeenteraadslid, wonende Heiligestraat 46 te 3770 Riemst met als plaatsvervanger de heer Bert Cilissen , gemeenteraadslid, wonende Heukelom-dorp 40 te 3770 Riemst.

artikel 2:

Bovengenoemde vertegenwoordiger (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen van de lopende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda

artikel 3:

het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Nuhma CVBA Trichterheideweg 8, 3500 Hasselt.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

FLUVIUS LIMBURG: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) OP DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN VOOR DE LOPENDE LEGISLATUUR 2019-2024

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg;

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst per aangetekend schrijven van 14 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg die op 18 maart 2019 plaatsheeft in gebouw D van Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat 24 te 3500 Hasselt;

Gelet op de principenota die als documentatie aan de gemeente Riemst per brief van 21 november 2018 overgemaakt werd;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente Riemst overgemaakt werd, ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde AV Davy Renkens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Davy Renkens: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde AV Jean Nicolaes

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Jean Nicolaes: 15 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Davy Renkens, gemeenteraadslid, wonende Bovenstraat 74 te 3770 Riemst aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

artikel 2:

De heer Jean Nicolaes, gemeenteraadslid, wonende Bilzersteenweg 72 te 3770 Riemst aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

artikel 3:

het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat, p/a Trichterheideweg 8, 3500 Hasselt.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

FLUVIUS OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) OP DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN VOOR DE LOPENDE LEGISLATUUR 2019-2024

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst aangesloten is bij de Fluvius Opdrachthoudende vereniging;

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst per aangetekend schrijven van 17 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende vereniging die op 29 maart 2019 plaats heeft in de kantoren van Fluvius, Gouverneur Verwilghensingel 32 te 3500 Hasselt;

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden, ook gelden voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-bestuurder mogen voorgedragen worden;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen;

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde AV Jean Nicolaes

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Jean Nicolaes: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde AV Davy Renkens

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Davy Renkens: 15 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Jean Nicolaes, gemeenteraadslid wonende Bilzersteenweg 72 te 3770 Riemst aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

artikel 2:

De heer Davy Renkens, gemeenteraadslid, wonende Bovenstraat 74 te 3770 Riemst aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

artikel 3:

het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Fluvius Opdrachthoudende vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

CVBA KLEINE LANDEIGENDOM: AANSTELLING VAN EEN GEMEENTELIJK AFGEVAARDIGDE EN PLAATSVERVANGER VOOR DE (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERINGEN  BIJ DE BOUWMAATSCHAPPIJ KLEINE LANDEIGENDOM, AFDELING TONGEREN

 

Overeenkomstig de statuten van deze bouwmaatschappij  dienen de gemeentebesturen hun vertegenwoordiging in de Algemene Vergadering  te vernieuwen, en dit ingevolge de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2018;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voor de afvaardiging van de gemeente de voorkeur geeft aan Joël L'Hoëst, gemeenteraadslid, wonende Wonckerweg 20 te 3770 Riemst als afgevaardigde voor de algemene vergadering van de bouwmaatschappij Kleine Landeigendom, afdeling Tongeren en de heer Peter Neven, gemeenteraadslid wonende Toekomststraat 33 te 3770 Riemst als plaatsvervanger;

Gezien naar aanleiding van het decreet van 28 april 2017 houdende de invoering van begeleidende maatregelen ter bevordering van de ferformante werking van sociale woonorganisaties, de raad van bestuur van 2019 dient afgebouwd te worden tot 9 leden:

Gezien tenminste één derde van de nieuwe raad van bestuur dient te bestaan uit leden van het ander geslacht;

Gezien niet alle openbare besturen, aandeelhouders zullen tegelijkertijd vertegenwoordigd kunnen worden in de nieuwe raad van bestuur;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester en schepenen voorstelt om niemand aan te stellen als afgevaardigde voor de raad van bestuur.

Gaat de gemeenteraad over tot de geheime stemming over de aanduiding van de effectieve afgevaardigde en zijn/haar plaatsvervanger waaruit blijkt dat:

•voor de afgevaardigde AV Joël L'Hoest

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 1

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Joël L'Hoest: 14 ja-stemmen en 9 nee-stemmen en 1 onthouding bekomt

•voor de plaatsvervangende afgevaardigde AV Peter Neven

◦aantal deelnemers aan de stemming: 24

◦blanco en onthoudingen: 2

◦ongeldige stemmen: 0

•de heer Peter Neven 14 ja-stemmen en 8 nee-stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

BESLUIT:Na geheime stemming:

 

artikel 1:

De heer Joël L'Hoëst, gemeenteraadslid, wonende Wonckerweg 20 te 3770 Riemst wordt voor de volledige duur van de legislatuur aangesteld als gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de bouwmaatschappij Kleine Landeigendom, afdeling Tongeren.

artikel 2:

De heer Peter Neven, gemeenteraadslid wonende Toekomststraat 33 te 3770 Riemst wordt voor de volledige duur van de legislatuur aangesteld als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van bouwmaatschappij Kleine Landeigendom, afdeling Tongeren.

artikel 3:

Niemand wordt aangesteld als afgevaardigde voor de raad van bestuur bij de bouwmaatschappij Woonzo.

artikel 4:

Afschrift van dit besluit te betekenen aan genoemde instelling en aan aangestelde vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

DEFINITIEF BESLUIT TOT HET GRATIS AANVAARDEN VAN EEN LOT  "WEGZATE", VERBINDING TUSSEN TRAMSTRAAT EN EYCKENDAELWEG TE RIEMST EN INLIJVING VAN EEN LOT BIJ HET OPENBAAR DOMEIN

 

Gelet op de beslissing van het schepencollege houdende de vergunning voor het bouwen van serviceflats te Riemst sectie A nummers 686N2 en 693F van 8 november 2015;

Gezien de voorlopige en definitieve oplevering van de werken op respectievelijk 14 februari 2017 en 23 juli 2018;

Gelet op de beslissing van het schepencollege van 31 februari 2019 houdende hun principieel akkoord tot aanvaarding van deze gratis grondafstand aan ons bestuur, en houdende de aanstelling van notaris Mieke Neven om de akte te verlijden;

Gezien het een gratis grondafstand betreft gaat het bestuur akkoord om af te zien van de procedureregel om een schatting aan te vragen, en dit om kosten te besparen;

Gezien de aankoop voor openbaar nut is, namelijk de realisatie van de rooilijn;

Gezien het inlijven van bedoelde percelen bij het openbaar domein noodzakelijk is;

Gezien de gronden gelegen te Riemst 1e afdeling sectie A, Lot 2, groot 20a91ca, perceel 693F en deel van perceel 686N2, zoals deze voorkomen op het meetplan opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen op  30/10/2018, worden overgedragen aan het gemeentebestuur en ingelijfd bij het openbaar domein,

Gezien de akkoorden met de eigenaars om bedoelde percelen gratis over te dragen aan het gemeentebestuur;

Gelet op de ontwerpakte, opgesteld door notaris Mieke Neven met als referentie 18-01-7210/001-BB, die als bijlage integraal deel uitmaakt van dit besluit;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 40 en 41;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Gelet op het decreet van 28 april 1993 houdende regeling voor het Vlaamse Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten;

Gelet op het decreet van de Vlaamse Regering van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten;

Gehoord het verslag;

Na bespreking;

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De gemeente zal navermelde goederen:

          gronden gelegen te Riemst 1e afdeling sectie A, Lot 2, groot 20a91ca, perceel 693F en deel van perceel 686N2, zoals deze voorkomen op het meetplan opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen op 30/10/2018

gratis aanvaarden en inlijven bij het openbaar domein, volgens de ontwerpakte opgesteld door notaris Mieke Neven met referentie 18-01-7210/001-BB, die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

artikel 2:

De gemeente zal de in artikel 1 vermelde goederen aannemen om ze een bestemming te geven van openbaar nut, namelijk de realisatie van het openbaar domein.

artikel 3:

Bij overschrijving de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan om welke redenen ook van ambtshalve inschrijving.

artikel 4:

De akte wordt goedgekeurd en aanvaard. Burgemeester Mark Vos en waarnemend algemeen directeur Guido Vrijens zullen de overeenkomst namens de gemeente Riemst ondertekenen

artikel 5:

Al de kosten, zijn ten laste van de overdragen van de gronden.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

AH Welzijn & Vrije Tijd

PENTAGOON ACADEMIE VAN SCHOLENGROEP 13 - BIJKOMENDE WERKEN

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van

bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Gelet op het gelijkheidsbeginsel waarbij partijen die zich in gelijke omstandigheden bevinden op

een gelijke wijze moeten behandeld worden;

Gelet op de beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen van 05/07/2018;

Gelet op het toelagereglement infrastructuurwerken schoolgebouwen van 11/05/2015 waarin geen kosten kunnen opgenomen worden aan gebouwen die na 11/05/2018 niet ingericht waren als schoolinfrastructuur;

Gelet op de beleidsnota 2014-2019 waarin het gemeentebestuur streeft  naar het faciliteren van samenwerkingsverbanden zodat een zo breed mogelijke leer- en leefomgeving wordt gecreëerd ten einde maximale ontwikkelingskansen te geven aan onze kinderen;

Gelet op de goedgekeurde visietekst door de gemeenteraad rond kind- en jeugdvriendelijk Riemst waarin het gemeentebestuur streeft naar de implementatie van alle rechten van het kind;

Overwegend dat het gemeentebestuur zoveel mogelijk kansen en ervaringen wil creëren voor kinderen en jongeren ;

Overwegend dat dit het best kan door de hen hiermee laten kennis te maken op een laagdrempelige manier m.n. in onze gemeente zelf;

Overwegend dat het voor een kleiner gemeentebestuur financieel niet haalbaar is om alle professionele opleidingen zelf in te richten;

Overwegend dat het gemeentebestuur ,waar mogelijk zoekt naar samenwerkingsverbanden;

Overwegende de samenwerking met de muziekacademie Voeren-Riemst;

Overwegende dat de Pentagoon Academie van Scholengroep 13 de afdeling Beeld wil uitbreiden op ons grondgebied;

Overwegende dat dit niet meer kan in de lokalen van de vroegere basisschool in Heukelom, omdat de nieuwe jeugdbeweging Rumanzeis, deze ter beschikking kreeg;

Overwegende de vraag van de Pentagoon Academie van Scholengroep 13 aan het gemeentebestuur om mee op zoek te gaan alternatieve locatie en tussen te komen in de kostprijs voor deze lokalen indien men wenst dat de academie haar professionele werking verder zet op ons grondgebied;

Overwegende dat de bijlokalen in de Bond uitermate geschikt zijn op enkele aanpassings- en veiligheidswerken na;

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 10/09/2018 waarin 13.000 € werd voorzien om de aanpassingswerken uit te voeren;
Overwegende dat het voorziene budget van 13.000 € ontoereikend was om de laatste elektriciteitsaanpassingen en verfwerken uit te voeren;
Overwegende de vraag van het college van burgemeester en schepenen van 10/01/2018 om de verfwerken en de laatste elektriciteitsaanpassingen bijkomend laten uit te voeren voor een bedrag van 10.000 €

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De bijlokalen van De Bond - Bampstraat 8 in Val-Meer worden gebruiksklaar ingericht door het gemeentebestuur, ten voordele van het deeltijds kunstonderwijs Pentagoon Academie van Scholengroep 13 zodat ze aan de veiligheidsvoorschriften van het onderwijs voldoen.

 

artikel 2:

Er dienen bijkomende werken inzake verf- en elektriciteitswerken uitgevoerd te worden. Deze worden geraamd op 10.000 €
 

artikel 3

De werken worden eveneens betoelaagd door de gemeente, via de sleutel.1419/005/001/001/001/64902500 en 1419/005/001/001/001/66402500

 

artikel 4:
de werken worden uitgevoerd, gecoördineerd en beheerd door de gemeente. De facturen worden aldus rechtstreeks ten laste genomen door de gemeente via aanrekening op de voormelde sleutel in artikel 2
 

artikel 5:

De maandelijkse huurgelden van 200 € zijn ten laste van het gemeentebestuur vanaf september 2018.

 

artikel 6:

Deze kredieten worden in 2019 via budgetwijziging voorzien op de registratiesleutels  1419/005/001/001/001/64902500 en 1419/005/001/001/001/66402500.

 

artikel 7:

Dit besluit is een aanvulling op het gemeenteraadsbesluit van 10/09/2018

 

artikel 8:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

AH Dienst Financiën

WAARBORG LENING POLITIEZONE

 

 

Gelet op het aangaan van een krediet ten belope van € 450.000 door de politiezone Bilzen Hoeselt Riemst, ondernemingsnummer  BE0267.372.877, met maatschappelijke zetel Schureveld 11 te 3740 Bilzen, hierna genoemd "de kredietnemer";

 

Overwegende dat dit krediet van 450.000,00 EUR (vierhonderd vijftigduizend  euro) dient gewaarborgd te worden door de gemeente Riemst volgens een interne beurtrol inzake waarborgverlening;

 

Overwegende dat door deze de gemeentewaarborg de Politiezone  Bilzen Hoeselt Riemst zich voordeliger kan financieren;

 

Gelet op art 41 van het decreet lokaal bestuur;

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

 

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De gemeenteraad verklaart zich onvoorwaardelijk en onherroepelijk hoofdelijk borg te stellen voor de terugbetaling van alle bedragen die door de kredietnemer/politiezone verschuldigd zouden zijn ten gevolge van het krediet ten bedrage van € 450.000 wat betreft zowel het kapitaal als de intresten (verwijlinteresten inbegrepen), de reserveringscommissie, de onkosten en de bijhorigheden.

Machtigt Belfius Bank op het debet van haar rekening-courant, met waarde van hun vervaldag, om het even welke bedragen te boeken, verschuldigd door de kredietnemer in het kader van dit krediet en die nog mochten onbetaald blijven na een tijdsverloop van 30 dagen, berekend vanaf de vervaldag. Het waarborggevende bestuur zal hiervan op de hoogte gehouden worden door middel van een afschrift van de correspondentie aan de kredietnemer.

Machtigt Belfius Bank ertoe deze inkomsten aan te wenden tot dekking van de bedragen die door de kredietnemer, uit welke hoofde ook, mochten verschuldigd zijn en die aan de gemeente Riemst aangerekend worden.

Deze door de gemeenteraad gegeven machtiging geldt als onherroepelijke delegatie in het voordeel van Belfius Bank.

De gemeente kan zich niet beroepen noch op de bepalingen van eventuele overeenkomsten tussen zichzelf en de kredietnemer, noch op om het even welke beschikking om haar verplichtingen uit hoofde van deze borgstelling niet uit te voeren.

De gemeente ziet af van het voorrecht van uitwinning en van elke indeplaatsstelling in de rechten van Belfius Bank en van elk verhaal tegen de kredietnemer, tegen elke medeschuldenaar of medeborg, zolang Belfius Bank niet volledig is terugbetaald in kapitaal, interesten, kosten en bijhorigheden.

De gemeente staat aan Belfius Bank het recht toe om aan de kredietnemer alle uitstel, voordelen en schikkingen toe te kennen die Belfius Bank geschikt acht.

De gemeente  verklaart uitdrukkelijk dat de borgtocht gehandhaafd blijft, tot beloop van de hierboven vermelde bedragen.

Belfius Bank verbindt zich ertoe de gemeente te consulteren in geval van verregaande verzwaring van de onderliggende verbintenissen tussen de kredietnemer en Belfius Bank.

Er wordt ten overvloede bepaald dat de stad eveneens verzaakt aan het voordeel van artikel 2037 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek, volgens hetwelk de borg ontslagen is wanneer door toedoen van de schuldeiser, de indeplaatsstelling ten gunste van de borg niet meer tot stand kan komen.

Gezien de kredietnemer zich verbonden heeft, o.m. in geval van liquidatie, onmiddellijk het totaal bedrag van zijn schuld, zowel wat kapitaal als intresten,reserveringscommissie, onkosten en bijhorigheden betreft, aan Belfius Bank terug te betalen, bevestigt de gemeenteraad de hierboven aangegane verbintenissen, in verband met de betaling van de bedragen, die door Belfius Bank uit dien hoofde

zullen gevorderd worden.

Mochten voormelde ontvangsten ontoereikend zijn voor de betaling van de verschuldigde bedragen die aan de stad zullen aangerekend worden dan gaat ze de verbintenis aan, bij Belfius Bank het bedrag te storten nodig om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen,  zijn – ingevolge artikel 6 juncto 9 §3 van het K.B. van 14 januari 2013 – de interesten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend zoals voorzien in artikel 69 van datzelfde K.B.

De borg verklaart kennis te hebben genomen van bovenvermeld kredietcontract en er de bepalingen van te aanvaarden.

 

Art 2.

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de financieel directeur van de gemeente en de rekenplichtige van de politiezone.

 

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE MEUBILAIR SCHEPENZAAL

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Meubilair schepenzaal” een bestek met nr. GA/1091/2018 werd opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 14.000,00 excl. btw of € 16.940,00 incl. 21% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien wordt in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/24000000/0190 (actie 1419/005/001/001/001);

Gelet dat de financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. GA/1091/2018 en de raming voor de opdracht “Meubilair schepenzaal”, opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 14.000,00 excl. btw of € 16.940,00 incl. 21% btw.

artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2019 op budgetcode GEM/24000000/01900 (actie 1419/005/001/001/001). De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE ONDERHOUD GEMEENTEWEGEN IN ASFALT, DIENSTJAAR 2019

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 144.000,00 niet);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Onderhoud gemeentewegen in asfalt, dienstjaar 2019” een bestek met nr. TD/LR 1097/2019 werd opgesteld door de Financiële dient - aankoopdienst;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 73.550,00 excl. btw of € 88.995,50 incl. 21% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat 14 maart 2019 om 12.00 uur wordt voorgesteld als uiterste datum voor het indienen van de offertes.

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400500/0200 (actie 1419/005/001/001/001;

Gelet dat de financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. TD/LR 1097/2019 en de raming voor de opdracht “Onderhoud gemeentewegen in asfalt, dienstjaar 2019”, opgesteld door de Financiële dienst – aankoopdienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 73.550,00 excl. btw of € 88.995,50 incl. 21% btw.

artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2019 op budgetcode GEM/22400500/0200 (actie 1419/005/001/001/001). De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

BEPALING BEGRIP DAGELIJKS BESTUUR/VISUMVRIJSTELLING

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald op de artikelen 40,41,8°-10°, 56 §1,§2,§3,1°,4°en 5°;

Gelet op de formeel toegewezen bevoegdheid aan de gemeenteraad om het begrip ‘dagelijks bestuur’ te definiëren;

Overwegende dat hierdoor de continuïteit en de vlotte werking van de gemeentelijke diensten kan verzekerd worden;

Overwegende dat het bijgevolg wenselijk is het begrip ‘dagelijks bestuur’ duidelijk te omschrijven

m.b.t. de invulling van de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen inzake overheidsopdrachten (art. 56 §3,5°)

Gelet op de bevoegdheid van de gemeenteraad tot het bepalen van de voorwaarden waarbinnen een visum moet worden verleend;

Gelet op de wijziging van het drempelbedrag voor betalingen met aangenomen factuur van € 8.500,00 excl BTW naar € 30.000,00 excl BTW zoals voorzien door art 105 van het KB van 15 juli 2011;

Overwegende dat het criterium van het drempelbedrag van de aangenomen factuur best gehandhaafd blijft omwille van de eenvormigheid en continuïteit;

Overwegende dat het bijgevolg aangewezen is om om drempelbedrag voor "dagelijks bestuur" wat betreft de investeringen en anderzijds het drempelbedrag voor de visumvrijstelling te bepalen op € 30.000.

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen dd 24/1/2018;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

 

 

 

 

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De besluiten van de gemeenteraad dd 10.2.2014 mbt de bepaling van het begrip dagelijks bestuur en de visumvrijstelling worden vervangen door dit besluit.

 

artikel 2:

Worden beschouwd als zijnde dagelijks bestuur: alle verrichtingen waarvoor kredieten opgenomen zijn in het exploitatiebudget.

 

artikel 3:

Worden tevens beschouwd als zijnde dagelijks bestuur: alle verrichtingen waarvoor  kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget waarvan het geraamde bedrag niet hoger is dan € 30.000,00 excl. BTW.

 

artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen houdt van de opdrachten waarvan de kredieten op het investeringsbudget voorzien zijn, zoals bedoeld in artikel 3 van dit besluit, een overzichtslijst bij.  Deze overzichtslijst wordt door het college van burgemeester en schepenen tweemaal per jaar (juli en december) voor kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

artikel 5:

De bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen inzake het financieel beheer zoals voorzien in artikel 56 §3, 3° omvat de mogelijkheid om, in overleg met de financieel directeur, verrichtingen uit te voeren die noodzakelijk zijn voor een optimale thesauriepositie van het bestuur, hieronder onder meer te begrijpen het verdisconteren van subsidies, toelagen of schuldvorderingen, het opnemen van thesaurievoorschotten of het aangaan van kasfaciliteiten.  Het aangaan van dergelijke verbintenissen wordt geacht een aangelegenheid van dagelijks bestuur te zijn in de zin van het decreet Lokaal Bestuur.

 

artikel 6:

De vrijstelling van visumverplichting wordt eveneens opgetrokken tot € 30.000, met uitzondering van de investeringssubsidies (€ 10.000)

 

artikel 7:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING MEERJARENPLAN EN BUDGET 2019

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en OCMW's;

Gelet op het ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan;

Gelet op de relevante bepalingen van het decreet lokaal bestuur en het gemeentedecreet;

Gelet op het voorgelegde, aangepaste meerjarenplan 2014-2019 en het budget 2019;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

5 stemmen tegen: Jan Peumans, Anita Beusen, Dirk Jacobs, Gerard Stratermans en Yves Chanson

5 onthoudingen: Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Patrick Janssen en Marie-Elise Smets

 

artikel 1:

De aanpassing van het Meerjarenplan wordt goedgekeurd.

artikel 2:

Het budget 2019 wordt goedgekeurd.

artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Afdeling Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid en aan de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

GEMEENTEREKENING 2017

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering dd 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, provincies en OCMW's;

Gelet op het  ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

Gelet op de relevante bepalingen van het Decreet lokaal bestuur,  Gemeentedecreet en de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op het positief Kasresultaat en de Autofinancieringsmarge;

Gelet op de goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen dd. 21.6.2018.

Gelet op de goedkeuring van de rekening door de gemeenteraad dd 9.7.2018;

Gelet op de niet-goedkeuring door het Toezicht;

Gelet op de correctieboekingen die gebeurd zijn naar aanleiding van de opmerkingen van het Toezicht en opgenomen zijn in de rekening;

 

BESLUIT:19 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Bert Cilissen

5 stemmen tegen: Jan Peumans, Anita Beusen, Dirk Jacobs, Gerard Stratermans en Yves Chanson

 

artikel 1:

De jaarrekening 2017, zoals blijkt uit de bijgevoegde stukken, wordt goedgekeurd.

artikel 2 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de correctieboekingen zoals ze zijn weergegeven en toegelicht in de rekening.

artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de Afdeling Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid, de Vlaamse regering en de financieel directeur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING MEERJARENPLAN 2014-2021 OCMW

 

Gelet op art 148 van het OCMW-decreet mbt de goedkeuring, niet-goedkeuring of aanpassing van het meerjarenplan van het OCMW;

Gelet op art 150 van het OCMW-decreet mbt de kennisneming of goedkeuring van het budget van het OCMW;

Gelet op het feit dat het gemeentebudget nog niet is goedgekeurd ingevolge het bericht van de gouverneur dd 4/12/2018 inzake de rekening 2017;

Gelet op de nieuwe bepalingen in het Decreet Lokaal Bestuur,

Gelet op o.m. art 41 van het Decreet Lokaal Bestuur;

gelet op art 249 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op de beslissing van de OCMW-raad van 20/11/2018;

Gelet op de meerjarenplanning zoals ze is goedgekeurd door de gemeenteraad van 9/12/2013, 8/12/2014, 14/12/2015, 12/12/2016 en 11/12/2017;

Gelet op de voorlegging van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2021 van het OCMW aan het college van burgemeester en schepenen, en hun gunstig advies hierover op 8/11/2018;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

10 onthoudingen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

 

artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gewijzigd meerjarenplan 2014-2021 van het OCMW goed, zoals toegevoegd aan het dossier.

 

artikel 2:

De gemeentelijke bijdrage bedraagt:

 

 

Gebudget. bijdrage

 

opname overschotten

 

definitieve bijdrage

 

2019

780.000€

64.000€

716.000€

2020

920.000€

 

920.000€

2021

910.000€

 

910.000€

 

 

artikel 3:

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het OCMW, de financieel directeur en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

GOEDKEURING BUDGET 2019 OCMW

 

Gelet op art 148 van het OCMW-decreet mbt de goedkeuring, niet-goedkeuring of aanpassing van het meerjarenplan van het OCMW;

Gelet op art 150 van het OCMW-decreet mbt de kennisneming of goedkeuring van het budget van het OCMW;

Gelet op art 41 van het decreet lokaal bestuur;

gelet op art 249 e.v van het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op de voorlegging van het gewijzigde meerjarenplan 2014-2021 van het OCMW aan het college op 8/11/2018 ;

Gelet op het gunstig advies van het college dat verleend werd op het CBS van 08/11/2018;

gelet op de meerjarenplanning zoals ze is goedgekeurd door de OCMW-raad van 20/11/2018;

Gelet op het budget zoals het werd goedgekeurd door de OCMW-raad van 20/11/2018;

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

10 onthoudingen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

 

artikel 1:

De gemeenteraad keurt het OCMW-budget 2019 goed zoals deze is voorgelegd.

artikel 2:

De gemeentelijke bijdrage voor 2019 bedraagt € 780.000, die wordt verminderd met een overschot van voorgaande jaren, hetgeen neerkomt op een geldelijke bijdrage van 716.000€

artikel 3:

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het OCMW, de financieel directeur en de provinciegouverneur.

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 11/02/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR

- EREBURGERSCHAP JAAP VAN RENNES

 

BESLUIT:24 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Dirk Jacobs, Steven Coenegrachts, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 13/03/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.