Vergadering GR - 3/07/2023

Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

OPTIMALISATIE VAN GEMEENTELIJK VASTGOED IN FUNCTIE VAN DE KLIMAATDOELSTELLINGEN: GOEDKEUREN BIJZONDER BESTEK

 

De gemeente Riemst heeft op 11 december 2017 besloten om toe te treden tot het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Convenant of Mayors for Climate and Energy).

De gemeente engageerde zich daarbij concreet tot het nakomen van het engagement om de CO2-uitstoot op haar grondgebied tegen 2030 ten minste met 40 procent terug te dringen. Met name door een betere energie-efficiënte en een ruimer gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

In uitvoering van voormeld engagement wenst de gemeente een doorgedreven optimalisatie van het eigen gemeentelijk vastgoed te realiseren in functie van voormelde klimaatdoelstellingen.

Concreet betekent dit dat de gemeente heeft onderzocht welke actuele en toekomstige noden aan eigen huisvesting zij nog heeft en hoe deze noden het meest efficiënt worden gehuisvest in haar eigen patrimonium en gebouwenbeheer.

De gemeente is tot de vaststelling gekomen dat zij haar diensten bij voorkeur onderbrengt in één nieuw duurzaam, flexibel inzetbaar gebouw. De gemeente kiest daarom voor een nieuw administratief centrum op de bestaande site van de toeristische en de technische diensten. De diensten van de gemeentelijke administratie, de diensten van het OCMW, de technische diensten en de toeristische dienst worden op die site samengebracht in één nieuw gebouw.

Dit laat toe meerdere leeg te komen staan gebouwen af te stoten aan de private markt in functie van een private herbestemming nadat het nieuwe administratief centrum is gerealiseerd en de diensten zijn verhuisd.

Met deze opdracht brengt de gemeente haar plan tot optimalisatie voor een groot deel van haar patrimonium in één doordachte beweging tot stand.

 

In zitting van de gemeenteraad d.d. 3 april 2023 werd goedkeuring verleend aan de selectieleidraad, datum 23/03/2023, opgesteld door de gemeente Riemst, met als titel “Selectieleidraad optimalisatie van gemeentelijk vastgoed in functie van de klimaatdoelstellingen. Perceel 1: realisatie van een nieuw administratief centrum. Perceel 2 & 3: verkoop van gemeentelijk/OCMW vastgoed/projectgronden

 

Op basis van de selectieleidraad werden kandidaten geselecteerd voor de 3 percelen.

 

Het bijzonder bestek dat de voorwaarden van de opdracht betreft voor elk perceel wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Deze opdracht omvat 3 percelen.

 

Perceel 1: DBm nieuw administratief centrum (NAC) voor de gemeente Riemst

Perceel 2: de verkoop van het bestaande gemeentehuis (vrijgave na verhuis naar nieuwe NAC)

Perceel 3: de verkoop van het bestaande Sociaal Huis (vrijgave na verhuis naar nieuwe NAC)

 

Voor wat betreft perceel 1 wordt gewerkt met een initiële en een definitieve offerte.

Voor wat betreft perceel 2 en perceel 3 wordt gewerkt met één offerte.

 

De gemeente handelt als opdrachtgever in eigen naam en voor eigen rekening voor wat betreft de percelen 1 en 2, en in naam en voor rekening van het OCMW voor wat betreft perceel 3.

 

De offertes worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen voor wat betreft de percelen 1 en 2, en door het Vast Bureau voor wat betreft perceel 3.

 

De offertes worden beoordeeld aan de hand van objectieve gunningscriteria per perceel door een beoordelingscommissie die bestaat uit volgende leden:

        burgemeester

        1 schepen

        2 leden van het MAT

        algemeen directeur

        1 raadslid van de oppositie

        1 externe deskundige

 

 

Afhankelijk van de benodigde discipline kunnen raadgevers zonder stemrecht aan de beoordelingscommissie toegevoegd worden.

 

Na de beoordeling van de offertes kan er onderhandeld worden met één of meerdere inschrijvers per perceel.

 

De opdracht wordt finaal toegewezen door het college van burgemeester en schepenen voor wat betreft de percelen 1 en 2, en door het Vast Bureau voor wat betreft perceel 3.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Sociaal huis

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST OVER HET MATCHINGSPROCES IN HET KADER VAN DE EUROPA WSE (ESF) OPROEP “LOKALE PARTNERSCHAPPEN”

 

Het ESF-programma zal in de toekomst op een andere wijze georganiseerd worden. Er wordt afgestapt van de versplinterde (top-down) subsidieoproepen met beperkte duurtijd. In de toekomst kunnen er bottom-up en onder regie van de lokale besturen en VDAB duurzame partnerschappen afgesloten worden die voor een duurzame periode (6 jaar) subsidies ontvangen. Dit om op regioniveau, middels een holistische wijze, aan de slag te gaan met de niet-beroepsactieven en de meest kwetsbare groepen met een complexe problematiek. Het doel is een versterkte participatie in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend door werk.

 

In het kader van de nieuwe ESF-financieringsstructuur zullen vanaf 2024 lokale partnerschappen kunnen intekenen op de Europa WSE (ESF) oproep 'lokale partnerschappen' 2023 (in werking 2024-2030).

 

Om de regio hierin te ondersteunen is het ondersteuningsteam 'ESF Capacity Building' opgericht, met dossierbeheerders vanuit VVSG en VDAB voor Limburg. Binnen het partnerschap zijn de OCMW's en VDAB kernpartners. Het ondersteuningsteam heeft een stappenplan uitgewerkt om de aanloop naar de deelname  aan de Europa WSE (ESF) oproep 'lokale partnerschappen' 2023 te faciliteren.

 

De eerste stap betrof het afsluiten van de intentieverklaring rond de regio waarin het partnerschap actief zal zijn, alsook het mandaat om samen de selectie van andere actoren te maken.

De tweede stap betrof het identificeren van de lokale noden binnen het werkingsgebied Zuid-Oost Limburg.

Momenteel richten we ons op de derde en vierde stap, waarin bepaald zal worden welke andere lokale actoren mee worden opgenomen in het lokale partnerschap, vertrekkend vanuit de lokale context en de noden van de doelgroep.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Sociaal huis

SAMENWERKING MET FAMILY JUSTICE CENTER BINNEN DE POLITIEZONE BILZEN-HOESELT-RIEMST

 

Intrafamiliaal geweld is een bijzonder complex en omvangrijk maatschappelijk probleem. In het Family Justice Center (FJC)  Limburg werken politie, justitie, hulp- en dienstverlening, (geestelijke) gezondheidszorg,.. intensief samen om deze problematiek gecoördineerd aan te pakken. Ze doen dit omdat intrafamiliaal geweld vaak erg complex is en gepaard gaat met problemen op verschillende levensdomeinen, waardoor het voor individuele diensten vrijwel onmogelijk is om het geweld enkel vanuit hun eigen werkveld en expertise te stoppen.

 

De aard en dynamiek -met het herhalend en escalerend karakter en de veelheid aan risicofactoren die vaak de voedingsbodem vormen- maakt dat zelfs zeer goed opgeleide professionals niet altijd opgewassen zijn om deze problematiek aan te pakken zonder de hulp van anderen. Binnen het FJC slaan professionals van politie, justitie, hulp- en dienstverlening, (geestelijke) gezondheidszorg,... de handen in elkaar om samen de strijd aan te gaan tegen intrafamiliaal geweld. Ze bundelen hun expertise en ervaring om deze maatschappelijke problematiek op een duurzame, efficiënte en doeltreffende manier aan te pakken. Om samen met elkaar én met de betrokkenen te zoeken naar manieren om tot verschil te komen en halt te roepen aan het geweld. Ze kunnen dit doen door een actief hulpaanbod aan te bieden aan het gezin of eerder door hulpverleners te ondersteunen die al een lopend traject binnen een gezin hebben. Bovendien is het Limburgse FJC inmiddels gespecialiseerd in eergerelateerd geweld en daarom toonaangevend voor heel Vlaanderen inzake visie, aanpak en opvolging.

 

Het is de ambitie van de kernpartners binnen het samenwerkingsverband FJC Limburg om op korte termijn in heel Limburg actief te zijn met deze werking. Momenteel dekt hun werkingsgebied ongeveer 70% van onze provincie.

 

Vanuit de Vlaamse Overheid wordt het algemeen kader rond de werking voorzien (incl. algemene coördinatie en administratieve ondersteuning, juridisch kader, operationele processen,...), een dossierbeheersysteem, een hoofdlocatie waar het intersectoraal overleg kan plaatsvinden, personeelsinzet (o.a. psycholoog, kinderpsycholoog, verbindingspersonen voor politie, casusregisseurs voor de meest zware en complexe dossiers).

 

Er wordt de vraag gesteld aan Bilzen, Riemst en Hoeselt om mee hun schouders onder dit project te zetten. Voor deze samenwerking wordt uitgegaan van een personeelsinzet van 1 VTE per 50.000 inwoners, waarbij de kosten tussen de gemeenten verdeeld worden. Voor de drie gemeenten samen komt dit uit op 1.2 VTE. Indien de verdeelsleutel wordt toegepast zoals gehanteerd in de politiezone Bilzen-Riemst-Hoeselt zal Bilzen instaan voor 57,23%, Riemst voor 27,11% en Hoeselt voor 15,66%.

Er zal een interne bevraging gebeuren bij de lokale besturen naar een mogelijke detachering en/of een aanvullende aanwerving om de nieuwe functie of vervanging alsnog in te vullen. Deze personeelsinzet is nodig voor infodeling in midden/hoogrisicodossiers (volgens juridisch infodelingskader), voor de brugfunctie tussen OCMW's en voor de begeleidende/hulpverlenende rol naar 'gezinnen uit balans' uit Bilzen, Hoeselt en Riemst.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Sociaal huis

AANPASSING VAN DE OVEREENKOMST MET STATUTAIRE DRAAGKRACHT VAN DE INTERLOKALE VERENIGING VOOR DE REGIEROL INZAKE SOCIALE ECONOMIE EN WERK OP HET GRONDGEBIED TONGEREN, BILZEN, RIEMST, VOEREN EN HOESELT.

 

Sinds 2014 is er een intergemeentelijke samenwerking op het vlak van de regierol sociale economie en werk tussen de lokale besturen van Tongeren, Bilzen, Riemst en Voeren.

 

De nieuwe oproep 2023-2025 regierol sociale economie en werk is tot stand gekomen vanuit de visie van de Vlaamse regering om de regierol van de steden en de gemeenten inzake sociale economie en werk te verbreden en versterken.

Met deze nieuwe open oproep wil de Vlaamse overheid niet enkel de inhoudelijke beleidsprioriteiten verbreden richting werk, maar ook de gebiedsdekkendheid van de maatregel verhogen. Bestaande lokale regieverbanden krijgen op deze manier de kans om zich uit te breiden met gemeenten in hun nabije omgeving.

De sociale tewerkstelling van mensen gaat immers breder dan enkel de sociale economie. De interlokale vereniging Zuidoost-Limburg voor de regierol sociale economie vult haar lokale regierol voor 2023 al breder in. Zo organiseert deze ook andere ondersteunende acties voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en kwetsbare werkzoekenden, bijvoorbeeld via wijkwerken en tijdelijke werkervaring. De lokale regisseurs faciliteren ook de uitbouw van (boven)lokale gesprekspartners voor VDAB en de Vlaamse overheid bij het maken van de lokale samenwerkingsovereenkomsten met VDAB en andere partnerschappen (bijvoorbeeld in het kader van ESF oproepen). 

 

De gemeente Hoeselt nam tot op heden nog niet deel aan de intergemeentelijke samenwerking rond deze regierol. De OCMW-raad van Hoeselt besliste in augustus 2022 te willen participeren. De stad Borgloon neemt binnen de regio Haspengouw mee de regiorol op vanuit een interlokale vereniging ook bevoegd voor wijkwerken. Voortijdig uittreden uit deze vereniging werd hierbij uitgesloten. De stad Borgloon blijft bijgevolg de regierol opnemen in de regio Haspengouw.

 

De stad en het OCMW Tongeren, de gemeente Riemst, het OCMW Voeren, het OCMW Bilzen en het OCMW Hoeselt hebben zich akkoord verklaard met de verbintenisverklaring om een bredere regierol op het vlak van sociale economie en werk aan te gaan binnen de interlokale vereniging voor de regierol inzake sociale economie en werk voor de periode 2023-2025, en hebben hiervoor via de BBC van stad en OCMW Tongeren subsidie aangevraagd.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Onderwijs - Algemeen

ARBEIDSREGLEMENT GEMEENTESCHOLEN RIEMST: DECONNECTIE

 

Het huidige arbeidsreglement van de gemeentelijke basisscholen van Riemst is goedgekeurd door de gemeenteraad op 13/03/2023. 

Uiterlijk op 1 september 2023 moet een lokaal afsprakenkader deconnectie opgenomen zijn als bijlage bij het arbeidsreglement.  Deze bijlage wordt nu voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Jeugd

OPSTART JAC RIEMST - GOEDKEURING

 

Het mentaal welzijn bij jongeren komt de laatste jaren steeds hoger op de agenda. Nog meer sinds de coronacrisis. Wij vragen om hier op laagdrempelige wijze een aanbod uit te bouwen binnen Riemst zelf, waar onze jongeren terecht kunnen met hun vragen en/of problemen.

 

Het JAC maakt deel uit van het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren. Het JAC staat voor jet JongerenAdviesCentrum. De jongeren kunnen bij het JAC terecht met allerhande vragen over alleen wonen, seks en relaties, zich goed in hun vel voelen, vrienden en familie, school en vrije tijd, administratie en geld, gezondheid, … Een hulpverlener luistert naar hun verhaal en bekijkt samen met hen hoe zij ondersteund kunnen worden

Stad Bilzen nam in augustus 2021 een halftijdse JAC-medewerker in dienst. In Bilzen is er op dit moment meer vraag dan de JAC-medewerker aan kan, dus ontstond het idee van een samenwerking tussen Bilzen, Hoeselt en Riemst. De drie gemeenten wensen een samenwerkingsverband op te zetten om één extra halftijdse JAC-medewerker aan te werven voor de 3 gemeenten.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Personeel

DELEGATIE PERSONEELSAANGELEGENHEDEN

 

Om als organisatie vlot te kunnen werken, is het wenselijk om bepaalde personeelsaangelegenheden te delegeren van de raad naar het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau. Nu is de raad bevoegd om het organogram (incl. personeelsinzet) vast te leggen. Dit betekent dat elke aanpassing aan het personeelskader momenteel dient vastgelegd te worden door de raad. Een organisatie is echter constant in beweging, wat betekent dat ook het personeelskader geregeld mee moet evolueren. Daarom is het aangewezen het vastleggen van het organogram (incl. personeelsinzet) te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.

Het aanduiden van een waarnemend algemeen directeur en waarnemend financieel directeur is ook een bevoegdheid van de gemeenteraad. Om vervanging bij hun afwezigheid of verhindering te regelen, werkt het vlotter om dit door het college van burgemeester en schepenen te laten vastleggen.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Algemeen Directeur

JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2023 / KLACHTENRAPPORT 2022

 

Het jaarrapport organisatiebeheersing / klachtenrapport wordt ter kennisgeving aan de GR voorgelegd.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Cultuur

SUBSIDIEREGLEMENT: MOBIEL TOEGANKELIJK (MINDERVALIDE)NTOILET AANPASSING REGLEMENT

 

Het huidige toelagereglement 'toelage huur toegankelijke toiletten', uitgewerkt door de Gehandicaptenraad, is goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen op 24 november 2021.

 

Een vereniging, met zetel in Riemst, die een evenement organiseert op grondgebied van de gemeente Riemst, kan na voorlegging van een geldige factuur een tussenkomst van maximum 300 euro per evenement ontvangen voor de huur van een mobiel toegankelijk mindervaliden toilet.

De goedkeuring dient op dit moment aan de Gehandicaptenraad gevraagd te worden.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING ENGAGEMENTSVERKLARING TER REALISATIE VAN LEADER IN HET GEBIED HASPENGOUW ZUIDOOST

 

In 1991 lanceerde de Europese Commissie het initiatief 'Liaison Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale'. LEADER stimuleert plattelandsactoren om na te denken over plattelandsinitiatieven die op lange termijn het landelijk gebied versterken en ondersteunt hen om die uit te voeren. Het totale budget voor LEADER 2023-2027 in Vlaanderen, zoals ingediend bij Europa, is 50,5 miljoen euro. Dat budget komt zowel van Europa, van Vlaanderen als van de provincie.

Leader is een maatregel uit het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De start van een nieuw GLB in 2023, betekent ook een nieuwe start voor LEADER: de LEADER gebieden voor de periode 2023-2027 moeten opnieuw afgebakend worden en voor elk van die gebieden moet een lokale ontwikkelingsstrategie opgemaakt worden met een actieplan om het gebied de komende 5 jaar te versterken en verder uit te bouwen.

Het LEADER-programma geeft invulling aan de krachtlijn ‘De open ruimte en het lokaal economisch en maatschappelijk weefsel in de echte plattelandsgebieden versterken’ van het Vlaamse GLB Strategisch Plan 2023-2027.

 

Er wordt gevraagd aan het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met de engagementsverklaring ter realisatie van LEADER in het gebied Haspengouw Zuidoost en de burgemeester en algemeen directeur te machtigen om deze engagementsverklaring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Aankoop

GOEDKEURING  AANBESTEDING CYBERSECURITY VIA OPDRACHTENCENTRALE (GEMEENTE KAMPENHOUT)

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

De  ICT dienst wenst in te stappen in perceel 2 van de raamovereenkomst van gemeente Kampenhout met betrekking tot verwerving van diensten inzake cloud cybersecurity infrastructuur.

Gemeente Kampenhout treedt voor deze opdracht op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2, 6°, a), 2, 7°, a) en 47 van de wet van 17 juni 2016 van de wet op de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

Gezien  de aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale als bedoeld in artikelen 2, 6°, a), 2, 7°, a) en 47 van de wet van 17 juni 2016, vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Op 6 maart 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kampenhout perceel 2 gegund aan Group K bv, Kunselveld 7 te 3530 Houthalen-Helchteren.

De raamovereenkomst voor perceel 2 werd gegund voor de periode van 48 maanden, met een verlenging in bijzonder gemotiveerde gevallen van één jaar.

De maximale uitgave op jaarbasis voor de gemeente Riemst wordt geraamd op:

        Voor 2023: € 45.135,00 incl. btw

        Voor 2024: € 31.535,00 incl. btw

        Voor 2025: € 5.185,00 incl. btw

        Voor 2026: € 5.185,00 incl. btw

 

De maximale uitgave op jaarbasis voor de het OCMW wordt geraamd op:

        Voor 2023: € 7.965,00 incl. btw

        Voor 2024: € 5.565,00 incl. btw

        Voor 2025: € 915,00 incl. btw

        Voor 2026: € 915,00 incl. btw

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE MASTERPLAN KANNE FASE 1: HERINRICHTING KANAALZONE

 

In zitting van de gemeenteraad d.d. 3 april 2023 werd het ‘Masterplan Kanne – bouwsteen voor een strategisch plan toerisme Riemst’ goedgekeurd. Hiermee is de eerste fase van de opdracht ‘Opmaak en uitvoering van een masterplan Kanne/Vroenhoven (fietsen onder de grond)’ afgerond. De tweede fase bevat de architecturale en technische uitwerking van de deelprojecten, zijnde fase 1: kanaalomgeving en fase 2: dorpshart. Studiebureau Geotec heeft de plannen en meetstaten voor fase 1 uitgewerkt; aan de hand hiervan werd het uitvoeringsbestek opgemaakt.

 

Binnen fase 1 werd van volgende zones een herinrichtingsplan opgemaakt:

 

Jachthaven: ontharding, vergroening, aanleg parkeerplaatsen

Brugparking: ontharding en vergroening

Picknickplek: ontharding en vergroening

Jekerpark: ontharding en vergroening

 

De plannen, het bijzonder bestek met kenmerk GT-220860-61 en de raming worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Voor de afkoppeling van 5 woningen aan de Jekerstraat en Grenadiersweg zal er nog een samenwerkingsovereenkomst met Fluvius worden opgemaakt.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 1.363.897,39 excl. btw of € 1.650.315,85 incl. btw op basis van vermoedelijke hoeveelheden.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekendgemaakt.

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2023 en 2024 op budgetcode MJP001887, GEM 228000/0610, AC001229.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING, GUNNINGSWIJZE ONTWERP EN AANLEG VAN SKATETERREIN IN VLIJTINGEN

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

De Jeugddienst wil een skateterrein aanleggen naast de Ruiterclub in Vlijtingen, aangezien er in Riemst geen degelijk skateterrein is en er vraag naar is.

Het bestek met kenmerk NS/1321/2023 wordt voor goedkeuring voorgelegd.

Het oude dossier met kenmerk GA/1300/2022 wordt stopgezet.

De raming bedraagt € 128.099,17 excl. btw of € 155.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode MJP001893, GEM22200000/0750, AC001244.

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Vergunningen

GOEDKEURING JAAR/ FINANCIEEL VERSLAG STEBO

 

Het gemeentebestuur van Riemst besliste op 1 juli 2019 om de samenwerking met de Interlokale vereniging ter ondersteuning van lokaal woonbeleid - IGS Zuidoost-Limburg voor de periode 2020-2025 verder te zetten, met STEBO vzw als projectuitvoerder.

In artikel  15 van de IGS- statuten is het volgende vastgelegd:  De rekeningen van de interlokale vereniging worden jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten, samen met het jaarverslag (zijnde het evaluatierapport van de stuurgroep).

 

Het derde jaar van de projectperiode 2020-2025 werd gekenmerkt door o.m.:

 

        verdere opvolging van de leegstand

        opmaak plan van aanpak ikv voortgangtoets realiseren BSO (goedgekeurd door Wonen Vlaanderen 7/02/2023)

        het up to date houden van het register onbebouwde percelen

        het lokaal woonoverleg van 14-03-2022 en 26-09-2022

        het woonloket

        woonkwaliteit

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Lokale economie en landbouw

JAARVERSLAG EN JAARREKENING PG HASPENGOUW 2022

 

De provincie Limburg heeft als eerstverantwoordelijke van de Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 aan de Plaatselijke Groep voorgelegd dd. 2023-03-09 via een schriftelijke ronde.

De jaarrekening is definitief goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de deelnemende gemeenten en de provincieraad deze rekening goedkeurt. Indien de gewone meerderheid van de deelnemende gemeenteraden en de provincieraad niet binnen de 60 dagen na voorlegging reageert, wordt de jaarrekening als goedgekeurd beschouwd (conform artikel 24 §4 van de overeenkomst).

Bijgevoegd zijn de desbetreffende documenten alsook een afschrift van het besluit van de provincieraad d.d. 2023-04-26 betreffende de goedkeuring van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 van de interlokale vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Financieel directeur

VASTSTELLING EN GOEDKEURING JAARREKENING 2022

 

Het ontwerp van jaarrekening 2022 van gemeente en OCMW wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 12 JUNI 2023

 

De notulen van de gemeenteraad van 12/06/2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE GEMEENTERAAD VAN 12 JUNI 2023.

 

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van deze opname.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Personeel

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - SMETS - BEVRAGING GEMEENTEPERSONEEL

 

Er werd in het recente verleden een bevraging afgenomen bij het gemeentepersoneel. Het is in het belang van het goed bestuur van onze gemeente dat de gemeenteraad kennis kan nemen van deze resultaten en deze kan bediscussiëren om op basis daarvan beleidsacties te kunnen ontwikkelen.

 

Daarom vraagt de Open Vld-fractie dat de gemeenteraad akkoord kan gaan met volgend voorstel :

 

        Het schepencollege geeft een omstandige toelichting over de personeelsbevraging aan de hand van een presentatie.

        In het kader van de voorbereiding van dit punt wordt gevraagd om het volledige onderzoek ter beschikking te stellen aan de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Domeinhoofd economie landbouw en omgeving

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - CHANSON - FIETSENREK BUSHALTES

 

Op verschillende plaatsten in Riemst valt het op dat gebruikers van het openbaar vervoer hun fiets moeten vastmaken aan palen en bomen wegens het ontbreken van een degelijk fietsenrek.

 

Onze fractie heeft volgend voorstel:

De gemeente bekijkt welke mogelijkheden er zijn om de meest gebruikte bushaltes te voorzien van een degelijk fietsenrek.

 Wij vragen de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Sport

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - CHANSON - TOEKOMSTIGE ROL TC RIEMST

 

De toelichtingsnota visie sport- en recreatie infrastructuur heeft tot doel om het gebied te structureren en om uiteindelijk tot een alomvattend masterplan te komen. In deze nota staat dat binnensporten geconcentreerd zullen worden in Herderen en Riemst, waarbij men de beschikbare ruimte zal optimaliseren voor spel en buitensporten. Op de laatste pagina van de nota staat een plan dat ondertussen achterhaald is, gezien de sporthal zal uitbreiden en de “overkapping en controlepost sportdienst” zal worden afgebroken. Voor de rest is er geen informatie te vinden over de visie in verband met de lokale tennisclub. (o.a. hoe ziet men het gebruik van de accommodatie, zal padel geïntegreerd worden in TC Riemst, … ?)

 

Daarom vraagt onze fractie een toelichting van de gemeente over de toekomstige rol van TC Riemst.

     

Wij vragen de gemeenteraad akkoord te gaan met dit voorstel.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 3/07/2023.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad kennis te nemen van deze vragen.

 

 

Publicatiedatum: 23/06/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.