Vergadering GR - 12/06/2023

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Davy Renkens, voorzitter

Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, schepenen

Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Etienne Gielen, Philippe Geelen, Mathieu Cleuren, raadsleden

Bart Weekers, algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen:

Jan Peumans, Patrick Janssen, raadsleden

 

Vanaf punt 8 verlaat Mathieu Eycken, raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

 

Vanaf punt 9 vervoegt Mathieu Eycken, raadslid de zitting.

 

 

De voorzitter opent de vergadering om 20:00 uur.

 

Er werden geen vragen gesteld vanuit het publiek.

 

Mondelinge stemmingen worden aangevat door raadslid Noelmans.

 

Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Mens welzijn en vrije tijd - Algemeen

VASTSTELLING MANDAAT GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN IGL - GOEDKEURING AGENDA

 

Aanleiding, feiten, context

Op donderdag 22 juni 2023 om 18.00 uur organiseert IGL een gewone algemene vergadering die doorgaat in de polyvalente zaal van IGL, Ter Heide, Kruisstraat z/n in Zonhoven.

 

Agenda:

1. Toelichting van het verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022: kennisneming

2. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2022: kennisneming

3. De balans 2022 en de resultatenrekening 2022 en de vaststelling van het saldo (resultaatsverwerking):    goedkeuring

4. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring

5. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring

6. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2023: goedkeuring

7. Code goed bestuur IGL: goedkeuring

 

De oproepingsbrief van 9 mei 2023 met vermelding van de agenda voor de Algemene Vergadering van IGL en de documentatiestukken zijn in de bijlage te raadplegen.

 

Juridische gronden

● decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 41 inzake de bevoegdheden van de Gemeenteraad en artikel 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging en artikel 436 en 437 betreffende de onverenigbaarheden

● de gemeente is deelnemer van IGL

● artikel 35 van de gecoördineerde statuten van de Intercommunale vereniging voor hulp aan Gehandicapten in Limburg

 

Adviezen

In vergadering van 11 februari 2019 heeft de gemeenteraad het gemeenteraadslid Laura Mulleners,

Heiligestraat 46 te 3770 Riemst afgevaardigd als vertegenwoordiger van Riemst. In vergadering van 13 maart 2023 heeft de gemeenteraad de heer Davy Renkens, voorzitter gemeenteraad, Bovenstraat 74 te 3770 Riemst afgevaardigd als plaatsvervanger.

 

Er zijn geen bezwaren om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

ICT

ALGEMENE VERGADERING CIPAL 22/06/2023

 

Aanleiding, feiten, context

Op donderdag 22 juni 2023 om 16u00 uur organiseert CIPAL een algemene vergadering. Deze vergadering zal digitaal doorgaan.

 

Agenda:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de

enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022

3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022

4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de

geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022

5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022

7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering

8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De gemeenteraad heeft Mieke Loyens als vertegenwoordiger aangeduid en Davy Renkens als plaatsvervanger.

 

Als bijlage de toelichting bij de agendapunten van deze vergadering.

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

Het gemeenteraadsbesluit van 14/03/2021 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de Algemene Vergaderingen van Cipal.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

FLUVIUS LIMBURG - ALGEMENE VERGADERING, TEVENS JAARVERGADERING OP 27 JUNI 2023

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

Gelet op het feit dat de agenda met documentatiestukken opgesteld werd door de Raad van Bestuur in zitting van 14 maart 2023.

 

Gelet op het feit dat de gemeente Riemst per aangetekend schrijven van 30 maart 2023 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Limburg die op dinsdag 27 juni 2023 om 18u00 plaatsheeft in PXL-NeXT (blok D) te 3500 Hasselt, Elfde-Liniestraat 24.

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken bij deze oproepingsbrief was gevoegd.

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.

 

De eerste twee agendapunten handelen over het dossier s-Lim.

Een aantal steden en gemeenten is op vandaag toegetreden tot Fluvius Limburg voor de activiteit zoals vermeld in artikel 3 A 5. 5.5. Hiermee werd een aantal opdrachten toevertrouwd aan Fluvius Limburg, meer specifiek het aanbrengen van sensoren, camera’s of andere apparatuur in het kader van smart cities op het openbaar domein. Het leveren en verlenen van de dienstverlening inzake sensoren, camera’s en andere apparatuur die onder de smart city-toepassingen vallen, is in elk geval een taak van algemeen belang. Een aantal Limburgse gemeentebesturen heeft zich in dat opzicht willen verenigen om deze taak intergemeentelijk aan te pakken en heeft aldus hiervoor een beheersoverdracht verricht bij Fluvius Limburg.

 

Ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat op het niveau van Fluvius, wordt deze taak zoals omschreven in artikel 3. A. 5. 5.5. in de statuten van Fluvius Limburg niet langer als een kerntaak weerhouden.

De stad/gemeente erkent de nood aan een betrouwbare en duurzame partner, die een hoogst kwalitatieve service biedt met toegevoegde waarde, waarbij onderscheidende kennis en kunde ter beschikking worden gesteld bij de uitrol van smart city-projecten. De kennis inzake IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, … die relevant zijn voor de ontwikkeling en verdere uitbouw van Limburg als smart region, wordt best gecentraliseerd op één niveau. Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en gemeentelijk belang. 

 

De gemeenten Diepenbeek, Gingelom, Houthalen-Helchteren en Pelt, alsook de steden Genk en Hasselt, hebben op 23 januari 2023 het initiatief genomen tot de oprichting van een overlegorgaan om de samenwerkingsmogelijkheden en -voorwaarden te bestuderen voor een intergemeentelijke samenwerking in het kader van verschillende data-gedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein, gericht op het ontwikkelen van de smart region Limburg. Het resultaat van deze studieopdracht, zoals vermeld in artikel 414 van het decreet over het lokaal bestuur, was positief en resulteerde in een documentatiebundel (motiveringsnota, bestuursplan, ondernemingsplan en statutenontwerp) die het overlegorgaan aan de deelnemende steden/gemeenten heeft voorgelegd. De gemeenteraden van Diepenbeek, Genk, Gingelom, Hasselt, Houthalen-Helchteren en Pelt hebben vervolgens het voorstel tot oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim volgens de modaliteiten vastgelegd in de documentatiebundel goedgekeurd. Deze beslissingen werden overgemaakt aan het overlegorgaan.

 

Rekening houdend met deze gemeenteraadsbesluiten is het overlegorgaan overgegaan tot de definitieve vaststelling van de documentatiebundel. Het Overlegorgaan hernam hiertoe de vier documenten waaruit de documentatiebundel was samengesteld. Deze motiveren de keuze voor een dienstverlenende vereniging en geven de bestuurlijke organisatie, de financiële structuur en de maatschappelijke doelstellingen van de dienstverlenende vereniging weer. Enkel aan het statutenontwerp en de toelichting bij het ondernemingsplan werden enkele minimale wijzigingen aangebracht. Overeenkomstig artikel 415 van het decreet over het lokaal bestuur heeft het overlegorgaan het definitief voorstel op 23 maart 2023 voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. De gemeenten kunnen het voorstel alleen goedkeuren of afkeuren.

 

De keuze voor de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging biedt de individuele steden/gemeenten de beste garantie om zelf de opportuniteit, snelheid en aard van de dienstverlening te bepalen. 

 

Er wordt voorgesteld dat de 42 betrokken steden/gemeenten-deelnemers (voormalige deelnemers van Inter-media), met name Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Genk, Gingelom, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Laakdal, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Peer, Pelt, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen, Zonhoven en Zutendaal de voorkeur geven aan de oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim om de ontwikkeling van Limburg als smart region verder uit te bouwen. De gemeenten en steden die niet hebben deelgenomen aan het overlegorgaan voeren op basis van de documentatiebundel opgesteld door het overlegorgaan een vergelijkend onderzoek tussen de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg als beheersvorm en de nieuw voorgestelde dienstverlenende verenging s-Lim.

 

De Raad van Bestuur van Fluvius Limburg heeft in zitting van 14 maart 2023 een partiële splitsing door oprichting van de dienstverlenende vereniging s-Lim voorgesteld waarbij de deelneming van Fluvius Limburg in de cv s-Lim ook overgaat naar de op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim.  De op te richten dienstverlenende vereniging s-Lim wordt op die manier meerderheidsaandeelhouder in cv s-Lim, die over ruime kennis en ervaring in het kader van smart city-projecten beschikt.

 

Concreet impliceert dit dat door de goedkeuring van de voorgestelde partiële splitsing en de beslissing tot toetreding tot de dienstverlenende vereniging de 42 vermelde steden/gemeenten deelnemer worden van de dienstverlenende vereniging s-Lim en de deelneming bij Fluvius Limburg voor de activiteit zoals vermeld in artikel 3 A 5. 5.5. ophoudt in hoofde van de betrokken steden/gemeenten zoals vermeld in de bijlage 2 van de statuten. Deze uittreding uit Fluvius Limburg en toetreding tot de dienstverlenende vereniging s-Lim worden aldus gerealiseerd door middel van de voorgestelde partiële splitsing die aan de Algemene Vergadering van Fluvius Limburg van 27 juni 2023 ter goedkeuring zal worden voorgelegd. 

 

Mocht een gemeente geen deelnemer wensen te zijn van de dienstverlenende vereniging s-Lim, wordt deze gemeente de mogelijkheid geboden om te beslissen tot onmiddellijke uittreding.

 

Ingevolge het artikel 12:85 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen worden het ontwerp van oprichtingsakte en de statuten van de dienstverlenende vereniging s-Lim eveneens ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Fluvius Limburg van 27 juni 2023.

 

Gelet op het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen;

 

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder de artikelen 413 -460;

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

FLUVIUS LIMBURG - SYNTHESE VAN HET ACTIVITEITENVERSLAG 2022

 

Aanleiding, feiten, context

De gemeente Riemst is aangesloten bij Fluvius Limburg.

 

Op 4 mei 2023 werd het halfjaarlijkse syntheseverslag van Fluvius Limburg aan het gemeentebestuur bezorgd om dit ter kennisgeving voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Statuten Fluvius Limburg.

 

Adviezen

Niet van toepassing

 

Argumenten

Conform de decretale bepalingen, brengen de mandatarissen ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging. Aan de mandatarissen wordt daarom een syntheseverslag overgemaakt.

 

Dit verslag behelst een synthese van de activiteiten van het jaar 2022.

 

Aan de gemeenteraad wordt het halfjaarlijks syntheseverslag 2022 ter kennisgeving voorgelegd.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

VERLENEN MACHTIGING OM PERCELEN MET GEBOUWEN BIESENAKKERS 14 EN 16 IN ERFPACHT & LEASE BACK VERRICHTING TE FINANCIEREN AAN ING ASSET FINANCE

 

Aanleiding, feiten, context

1. Het perceel met gebouw gelegen te Riemst, 1e afdeling, sectie A, nummer 265/D/P0000 (Biesenakkers 16 - 1.110 m² groot) is sinds mei 2016 eigendom van JRC Micro Electronics;

 

2. In zitting van de gemeenteraad van 14 november 2022 werd er machtiging verleend om het perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling, sectie A, nummer 1774/B/P000 (Biesenakkers 14 - 3.639 m²) te verkopen;

 

3. JTC Micro Electronics kent een enorme groei, waardoor het perceel en pand op Biesenakkers 16 niet langer voldoende productiecapaciteit en opslagplaats kan bieden. Bovendien is er ook sprake van plaatsgebrek voor haar eigen personeel.

 

4. Immo JTC, de patrimoniumvennootschap van JTC Micro Electronics zal het naastgelegen perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling, sectie A, nummer 1774/B/P0000 (Biesenakkers 14) aankopen.

 

5. Immo JTC zal, na goedkeuring van de gemeenteraad ook volle eigenaar worden van het perceel inclusief gebouwen gelegen te Riemst, 1e afdeling, sectie A nummer 265/D/P0000.

 

6. Biesenakkers 14 en 16 zullen na enkele renovatiewerken 1 gebouw vormen. Bovendien zijn renovatiewerken in Biesenakkers 14 noodzakelijk. Dit onder voorbehoud van de noodzakelijke vergunningen die door Immo JTC aangevraagd en bekomen moeten worden.

 

7. Om deze renovatiewerken te financieren, wenst men de gronden en gebouwen op Biesenakkers 14 en 16 als 1 geheel in Erfpacht & Lease Back verrichting te (her)financieren en ter beschikking te stellen door middel van een onroerende leasing via ING Asset Finance Belgium.

 

8. Notaris Samuel Wynant, de Lignestraat 13,1000 Brussel en notaris Joachim Peyls, Sint-Maternuswel 1, 3700 Tongeren werden gelast met het opstellen en verlijden van volgende akten: 

        Een erfpachtrecht door de besloten vennootschap Immo JTC aan de naamloze vennootschap ING Asset Finance Belgium voor 27 jaar;

        Een volmacht tot verlenging van de duurtijd van het erfpachtrecht tot 99 jaar;

        Een hypotheek ten voordele van ING Asset Finance Belgium op de residuaire eigendomsrechten van Immo JTC

        Een huur door ING Asset Finance BelgiumSSET FINANCE BELGIUM aan IMMO JTC voor 15 jaar;

        Een onderverhuur door IMMO JTC aan de naamloze vennootschap JTC Micro Electronics.

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Stedenbouwkundige voorschriften RUP Op't Reeck II, definitief vastgelegd in zitting van de gemeenteraad van 9 februari 2009;

Decreet van 26 maart 2004 over de openbaarheid van bestuur;

Wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

 

Adviezen

Het besluit van de gemeenteraad van 9 februari 2009 over de goedkeuring van het RUP ambachtelijke zone "Op het Reeck II".

 

Argumenten

De akten kaderen in een onroerende financieringshuur (leasing), deze worden opgesteld en verleden na goedkeuring van de gemeenteraad. Bijgevoegd werd de onderhandse overeenkomst toegevoegd.

 

De tussenkomst van ING Asset Finance Belgium is louter financieel: zij verhuren het onroerend goed waarvan het erfpachter wordt meteen aan Immo JTC, Immo JTC zal op haar beurt onderverhuren aan JTC Micro Electronics.

 

Notaris Samuel Wynant, de Lignestraat 13 te 1000 Brussel en notaris Joachim Peyls, Sint-Maternuswal 1 te 3700 Tongeren die aangesteld werden door de partijen, zullen de akten opstellen en verlijden na goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met de voorgestelde opstelling voor (her)financiering mits deze voldoen aan de voorwaarden en voorschriften van het RUP "Op het  Reeck II" van 09/02/2009.

 

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

VERLENEN VAN DE MACHTIGING OM AANDEEL VAN BOUWLOT 32, VERKAVELING DE MOULT TE VERKOPEN AAN DERDE

 

Aanleiding, feiten, context

Bouwlot 32, gelegen te Riemst, 6e afdeling, sectie A, nummer 1481A met een oppervlakte van 4a61ca werd toegewezen aan de huidige eigenaars in vergadering van 24 januari 2019 van het college van burgemeester en schepenen.

De verkoopakte werd voor de ambt van notaris Mieke Neven, Visésteeenweg 76 te 3770 verleden op 9 augustus 2019.

 

De woning werd gerealiseerd. Door  relatiebeëindiging wordt er machtiging gevraagd om het aandeel van 1 van de eigenaars te verkopen aan de nieuwe partner van de andere partij.

 

 

Volgens de beslissing van de gemeenteraad van 7 juli 2014 worden er verplichtingen vastgelegd aan de nieuwe eigenaars:

  1. De kopers zijn gebonden aan een bouwverplichting. De bouwwerken dienen te zijn voltooid en de gebouwen dienen te zijn bewoond binnen 5 jaar na het verlijden van de koopakte.
  2. De volgende boetes gelden indien niet wordt voldaan aan deze voorwaarde: een som gelijk aan 5% van de verkoopprijs indien de gebouwen niet zijn bewoond binnen de gestelde termijn - bovendien een som gelijk aan 10% van de verkoopprijs voor elk jaar vertraging.
  3. Een niet bebouwd kavel mag niet aan derden worden verkocht. In bijzondere gevallen kan de gemeente Riemst overgaan tot wederaankoop van het perceel tegen maximaal de initiële verkoopwaarde mits goedkeuring van de gemeenteraad.
  4. Een bebouwde kavel mag binnen een termijn van 15 jaar niet worden verhuurd of worden verkocht, tenzij :
    1. a. toestemming van de gemeenteraad;
    2.  b. sprake is van gedwongen verkoop;
    3. c. overdracht van het aandeel van één partner aan de andere partner bij beëindiging van huwelijk of samenlevingscontract;
    4. d. bij overlijden.

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

/

Argumenten

De gedeeltelijke verkoop van het lot gebeurt ten gevolge van de relatiebeëindiging tussen de huidige eigenaars, waarbij er een overdracht van het aandeel van één partner aan de andere nieuwe partner van de andere partij wordt toegestaan. Omwille van reden van relatiebeëindiging, is volgens artikel 4.6 van het toewijzingsreglement een machtiging van de gemeenteraad nodig.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraaad om akkoord te gaan met de voorgestelde verkoop op voorwaarde dat de verkoopsvoorwaarden van de aankoopakte van kracht blijven voor de toekomstige koper, zijnde de nieuwe partner van een van de huidige eigenaars en worden mee opgenomen in de verkoopakte. De gemeenteraad gaat akkoord om geen geldelijke boete op te leggen.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

GOEDKEURING KOSTELOZE GRONDAFSTAND EN INLIJVING BIJ HET OPENBAAR DOMEIN VERKAVELING BUKERSMOULT "DE HEENEN BERG"

 

Feitelijke context

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 25 november 2003 werd het stratentracé over de verkaveling "De Heenen Berg" goedgekeurd. De volgende percelen dienen kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente Riemst om deze in te lijven bij het openbaar domein en dienend voor openbaar nut:

        Perceel gelegen te Riemst, 2e afdeling, sectie A, nummer 765R met een oppervlakte van 1a76ca;

        Perceel gelegen te Riemst, 2e afdeling, sectie A, nummer 774V met een oppervlakte van 1a55ca;

        Perceel gelegen te Riemst, 2e afdeling, sectie A, nummer 774T met een oppervlakte van 19a16ca (weg).

 

De ontwerpakte, opgemaakt door notaris Jean-Marie Thijs, Luikersteenweg 265 te 3700 Tongeren om deze kosteloze grondafstand en inlijving bij het openbaar domein te realiseren werd als bijlage toegevoegd. Al de kosten die voortvloeien uit deze overdracht, vallen ten laste van de overdragers.

 

Bevoegdheden en juridisch kader

Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 en 41;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Art. 2.9.6.0.3 van het decreet over de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

 

Adviezen

/

 

Argumenten / motivering

Deze overdracht gebeurt kosteloos aangezien deze grondafstand gebeurt in uitvoering van de verkavelingsvergunning.

De wegeniswerken werden uitgevoerd zoals opgenomen in de verkavelingsvergunning.

Deze kosteloze grondafstand wordt bekomen voor algemeen nut, namelijk als wegenis en het verbreden of uitbreiden van de wegenis.

Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd akkoord te gaan met deze kosteloze grondafstand en inlijving bij het openbaar domein. Voorzitter Davy Renkens en algemeen directeur Bart Weekers worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.

 

 

Financiële weerslag

Al de kosten die voortvloeien uit deze kosteloze grondafstand vallen ten laste van de overdragers.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Lokale economie en landbouw

WEDSTRIJDREGLEMENT - SPAARKAARTENACTIE DEKL - EDITIE 2023

 

Aanleiding, feiten, context

De gemeente Riemst organiseert in 2023 een spaarkaartenactie voor de lokale handelaars en horeca-uitbaters.

 

De Denk.Eet.Koop.Lokaal actie zal doorgaan van zaterdag 1 juli tot en met donderdag 31 augustus en heeft tot doel de handelsactiviteiten in Riemst te stimuleren.

 

De wedstrijd staat open voor de handelaars en horeca-uitbaters die hun handelsactiviteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente Riemst. De handelaars en horeca-uitbaters die wensen deel te nemen dienen zich in te schrijven voor de actie.

 

De volledige actie staat beschreven in het wedstrijdreglement van de spaarkaartenactie.

 

De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om dit wedstrijdreglement goed te keuren.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Adviezen

De Lokale Economische Middenstandsraad stemde in de vergadering van 4 mei 2023 positief over het organiseren van een spaarkaartenactie in 2023. Deze jaarlijkse actie is belangrijk voor de lokale economie.

 

Argumenten

Om de lokale horeca en detailhandel extra in de schijnwerpers te zetten is het noodzakelijk om acties voor de lokale economie te organiseren. De jaarlijkse spaarkaartenactie is ondertussen sterk ingeburgerd en een echte Riemstse troef. Het lokale kopen en consumeren wordt met deze actie sterk gestimuleerd.

 

Financiële weerslag

De kostprijs voor deze actie is geraamd op 25.000 euro inclusief BTW.

De kredieten zijn voorzien in het budget 2023, op budgetcode MJP000656 GEM61690930/0500 AC 000408 Werkingskosten projecten middenstand.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Lokale economie en landbouw

CONVENANT VERGUNNING F2, BORDERBET BVBA, MAASTRICHTERSTEENWEG 237 BUS 1, 3770 RIEMST

 

Aanleiding, feiten, context

Martine VanElewyck, BetFIRST, heeft op 9 maart 2023 een vernieuwing van de licentie FB119276 voor wedkantoor Bonne Chance, Maastrichtersteenweg 237 Bus 1, 3770 Riemst aangevraagd bij het gemeentebestuur. Deze aanvraag is ingediend via een convenant voor vergunning F2.

De gemeenteraad heeft op 8 mei 2023 beslist om de vergunning van wedkantoor Bonne Chance, Maastrichtersteenweg 237 bus 1, 3770 Riemst te verlengen voor een nieuwe periode van 3 jaar.

Martine VanElewyck, BetFIRST, en Abdouljalil Ahkim, uitbater wedkantoor Bonne Chance, hebben op de ontvangst van de gemeenteraadsbeslissing, op 15 mei 2023, een tegenvoorstel ingediend. Dit tegenvoorstel is er gekomen omwille van het einduur van de weddenschappen.

De weddenschappen in wedkantoor Bonne chance eindigen dagelijks omstreeks 23u00.

Martine VanElewyck heeft op 15 mei 2023 een aangepast convenant voor vergunning F2 ingediend bij het gemeentebestuur.

Via het convenant van 15 mei 2023 worden de volgende openingsuren aangevraagd:

        Maandag  GESLOTEN

        Dinsdag   14u tot 23u

        Woensdag   14u tot 23u

        Donderdag   14u tot 23u  

        Vrijdag   14u tot 23u 

        Zaterdag  12u tot 23u

        Zondag   12u tot 23u

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

De Wet van 7 mei 1999 op kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers, hierna genoemd “de Wet”;

        Artikel 43/4 §1 vierde lid, van de Wet, bepaalt dat de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV moet geschieden krachtens een convenant dat voorafgaandelijk wordt gesloten tussen de gemeente van vestiging en de uitbater;

        Art. 43/5, eerste lid, 6°, van de Wet, bepaalt dat om een vergunning klasse F1 of F2 te kunnen verkrijgen, de aanvrager het convenant moet kunnen voorleggen dat werd afgesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente waar die inrichting gevestigd is;

        Art. 34, van de Wet, het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse II en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.

 

Adviezen

Gunstig moraliteitsverslag op 14 maart 2023 voor uitbater, Abdouljalil Ahkim, van wedkantoor Bonne Chance. Uit de politiedatabanken is gebleken dat de heer Ahkim de afgelopen 5 jaren geen voorwerp uitgemaakt heeft van processen-verbaal voor een van de volgende feiten:

        verstoring van de orde

        een inbreuk van de wetsbepalingen inzake slijterijen van gegiste dranken, samen geordend op 3 april 1953 en het KB van 3 april 1953 tot regeling van de uitvoering van de wetsbepalingen inzake slijterijen van gegiste dranken of de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank

        een inbreuk van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers ten aanzien van een persoon jonger dan 18 jaar

 

Argumenten

In voorliggend wedkantoor lopen de weddenschappen dagelijks tot 23u00. Dit is gebleken uit het tegenvoorstel van 15 mei 2023. Er kan dan ook begrip opgebracht worden voor het tegenvoorstel van de uitbater en BetFirst, die de herwerkte aanvraag in naam van de uitbater indiende.

Het wedkantoor wordt uitgebaat conform de reglementering. Zie moraliteitsonderzoek.

Een beperking van de openingsuren t.o.v. de oorspronkelijke aanvraag van 9 maart 2023, waarbij de openingsuren van 11u00 tot 23u00 voorgesteld werden, alsook een sluitingsdag is aangewezen. Het tegenvoorstel van 15 mei 2023 komt hieraan tegemoet.

Belangrijk om te weten is dat bij elke indiening van een convenant, voor opening of verlenging van een vergunning voor een wedkantoor, de gemeente en het wedkantoor tot een overeenkomst proberen te komen. Een overeenkomst waarin beide partijen zich kunnen vinden, waarbij de geldende regelgeving gerespecteerd moet worden en waarbij de gemeente de bevoegdheid over de uiteindelijke beslissing heeft.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Financiën

SUBSIDIE POLITIEZONE 2023

 

Aanleiding, feiten, context

De jaarlijkse bijdrage aan de politiezone is vastgesteld via het budget van de zone.

Voor Riemst betekent dit voor 2023 een totaalbedrag van € 1.581.666

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur, oa art 41;

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van de geïntegreerde politie gestructureerd op twee niveaus, in het bijzonder artikel 40, derde en zesde lid en artikel 71, eerste lid en artikel 250bis van de wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie, waarin bepaald wordt dat elke gemeenteraad de dotatie aan de politiezone wordt goedgekeurd;

Gelet op de goedkeuring van de verdeelsleutel van de gemeentelijke dotatie aan de intergemeentelijke politiezone, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 20 september 2004;

Koninklijk besluit van 2 april 2004, gepubliceerd op 28 april 2004 in het Belgisch Staatsblad, houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone;

 

Adviezen

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord.

 

Financiële weerslag

De kredieten zijn (deels) voorzien in het exploitatiebudget op MJP0001221.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE INVENTARISATIE FUNERAIR ERFGOED RIEMST

 

Aanleiding, feiten, context

In het kader van de opdracht “Inventarisatie funerair erfgoed Riemst” werd een bestek met nr. NS/1314/2023 opgesteld door de gemeente Riemst.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 41.322,31 excl. btw of € 50.000,00 incl. 21% btw.

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2023, op budgetcode MJP001322, GEM21400000/0729, AC000728 met dhr. Marcel Peumans als budgetbeheerder.

Er wordt een provinciale subsidie ontvangen van € 25.000,00, op budgetcode MJP001324, GEM15003000/0729, AC000728 met dhr. Marcel Peumans als budgetbeheerder.

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 8 MEI 2023

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de gemeenteraad van 08/05/2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE GEMEENTERAAD VAN 8 MEI 2023

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad Riemst van 14 juni 2021 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de gemeenteraad;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Patrimonium

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - STEVENS - INVENTARISEREN GRONDEN

 

Aanleiding, feiten, context

De gemeente heeft in 2012 een perceel grond gelegen Riemst- 1 ste afdeling, Op het Reeck, sectie A nr 1692/C onteigend om een groene buffer aan te leggen. Deze groene buffer werd echter nooit aangelegd. Meer nog de verkoper werd gevraagd dat perceel niet meer verder te gebruiken. Wat blijkt nu: iemand (schepen, diensthoofd of iemand anders van de gemeente) heeft de voormalige eigenaar een tijdje geleden gecontacteerd om hem te verzoeken de weg proper te maken die hij zou bevuild hebben bij het bewerken van dat perceel. Het is echter niet de voormalige eigenaar die de grond gebruikt, maar blijkbaar een andere landbouwer…

 

Juridische gronden

Ik stel me hierbij volgende vragen: o Waarom werd die buffer niet aangelegd? o Komt de gemeente haar eigen opgelegde verplichtingen niet na? o Met wiens toestemming heeft die landbouwer dit perceel in gebruik genomen want blijkbaar wisten jullie dat nog eens niet? o Waarom mocht de voormalige eigenaar het perceel niet blijven gebruiken tot de buffer zou worden aangelegd? o Werd er pacht geïnd? Hoogstwaarschijnlijk niet, vermits men nog niet eens wist wie de grond gebruikt(e)? o Gaat het CBS de gemiste pachtgelden met terugwerkende kracht vorderen? o Hoeveel percelen zijn er zo nog die de gemeente in eigendom verwierf om er niets mee te doen en hoeveel pacht wordt hiervoor geïnd?

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Afdelingshoofd interne zaken

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - CLEUREN - KERKHOFGROEP

 

Aanleiding, feiten, context

Een aantal burgers van Vlijtingen heeft laten verstaan dat zij graag een helpende hand biedt bij het onkruidvrij houden van het plaatselijke kerkhof. Van een mooi burgerinitiatief gesproken! In 2021 heeft collega en partijgenoot Jan Noelmans een gelijkaardig voorstel ingediend, toen in het kader van het right to challenge van minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers. Bij dit project wordt aan een vereniging of een groep burgers een perceel toegekend dat zij tegen een vergoeding onderhouden. Jan help mij als dit onjuist of onvolledig is. Daarom vraag ik de gemeenteraad akkoord te gaan met volgend voorstel om een ‘kerkhofgroep’ op te richten en daarvoor de nodige facilitering (vrijwilligerscontract, verzekering, materiaal, vrijwilligersveroeding…) te voorzien. Door het verbod op gebruik van sproeistoffen liggen onze kerkhoven er soms nogal onverzorgd bij. Wanneer burgers je de hand reiken, kan het bestuur die moeilijk weigeren, toch?

 

Juridische gronden

Art. 21 van het Decreet over het Lokaal Bestuur en art. 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Riemst van 14 juni 2021: afspraken rond het toevoegen van agendapunten aan de gemeenteraad door raadsleden;

 

BESLUIT:

9 stemmen voor: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson, Etienne Gielen en Mathieu Cleuren

14 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

Vergadering gr van 12/06/2023.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Riemst van 14 juni 2021 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 04/07/2023