Vergadering GR - 8/04/2019

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Bert Cilissen, voorzitter

Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, schepenen

Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson, raadsleden

Guido Vrijens, algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen:

Dirk Jacobs, Jan Noelmans, raadsleden

 

Vanaf punt 5 vervoegt Steven Coenegrachts, raadslid de zitting.

Vanaf punt 5 vervoegt Gerard Stratermans, raadslid de zitting.

Vanaf punt 22 verlaat Anita Beusen, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 10.12.2019

 

BESLUIT:21 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 11.02.2019

 

BESLUIT:21 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 11 MAART 2019.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: op vraag van GR omdat het verslag niet gekoppeld werd aan het dossier

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

GOEDKEURING ZITTINGSVERSLAG GEMEENTERAAD VAN 11 MAART 2019.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

Reden: op vraag van GR omdat het verslag niet gekoppeld werd aan het dossier

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR LOKALE MANDATARISSEN

 

Gelet op de verplichting om een deontologische code op te stellen;

Gelet op het decreet lokaal bestuur dd. 27/12/2017 en latere wijzigingen;

Overwegende dat de deontologische code ook van toepassing is op het college van burgemeester en schepenen;

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De deontologische code voor lokale mandatarissen als volgt vast te stellen;

 

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR LOKALE MANDATARISSEN GR

 

Artikel 1

De deontologische code  is van toepassing op de lokale mandatarissen.

Voor de gemeente worden hieronder begrepen:

­de voorzitter van de gemeenteraad

­de gemeenteraadsleden,

­de burgemeester,

­de schepenen.

 

Deze code is bij uitbreiding eveneens van toepassing op de medewerkers van de lokale mandatarissen, welke ook hun statuut of hoedanigheid is (kabinetsmedewerkers), en op de vertrouwenspersonen.

 

Lokale mandatarissen die namens de gemeente andere mandaten bekleden, zijn in die hoedanigheid eveneens ertoe gehouden de bepalingen van de deontologische code na te leven. Dit geldt zowel voor de mandaten die rechtstreeks in verband staan met hun ambt als voor alle hiervan afgeleide mandaten.

 

Indien een mandaat namens de gemeente wordt opgenomen door een extern persoon, dus niet vermeld onder de eerste paragraaf van dit artikel, zal bij diens aanstelling gevraagd worden deze deontologische code te onderschrijven.

 

Zij zullen er tevens over waken dat zij, ook buiten het kader van deze mandaten, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die afbreuk doen aan de eer en de waardigheid van hun ambt.

 

 

Belangenvermenging en de schijn ervan

 

Artikel 2

Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet gebruiken voor het eigen persoonlijk belang. Dat mag ook niet voor het persoonlijk belang van een ander persoon of het belang van een organisatie bij wie hij/zij een directe of indirecte betrokkenheid heeft.

 

 

Artikel 3

Een lokale mandataris gaat actief en uit zichzelf alle vormen van belangenvermenging, en zelfs de schijn daarvan, tegen. Een lokale mandataris neemt geen deel aan de bespreking en de stemming wanneer er sprake is van een beslissing waarbij belangenvermenging speelt.

 

Artikel 4

Een lokale mandataris beseft dat mogelijke belangenvermenging niet beperkt is tot de bespreking en stemming. Daarom zorgt een lokale mandataris dat er ook geen enkele beïnvloeding is tijdens de andere fases van het besluitvormingsproces.

 

Artikel 5

Een lokale mandataris zorgt dat bij contacten met de burger nooit de schijn gewekt wordt dat particuliere belangen begunstigd (kunnen) worden.

 

Artikel 6

Een lokale mandataris mag de in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde functies niet uitoefenen.

De volgende personen kunnen geen deel uitmaken van een gemeenteraad:

1° de provinciegouverneurs, de vicegouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad, de hoge ambtenaar die de Brusselse Hoofdstedelijke Regering aanwijst overeenkomstig artikel 48, derde lid, van de bijzondere wet van 12 januari 1989 betreffende de Brusselse Instellingen en de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de provinciegriffiers, de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissarissen als de gemeente in kwestie deel uitmaakt van hun ambtsgebied;

2° de magistraten, de plaatsvervangende magistraten en de griffiers bij de hoven en de rechtbanken, de administratieve rechtscolleges en het Grondwettelijk Hof;

3° de leden van het operationeel, administratief of logistiek kader van de politiezone waar de gemeente toe behoort;

4° de personeelsleden van de gemeente in kwestie of van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat die gemeente bedient of van de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente;

5° de leden van een districtsraad;

6° de personen die in een lokale decentrale overheid van een andere lidstaat van de Europese Unie een ambt of een mandaat uitoefenen dat gelijkwaardig is aan dat van gemeenteraadslid, voorzitter van de gemeenteraad, schepen of burgemeester;

7° de bloedverwanten tot en met de tweede graad, de aanverwanten in de eerste graad of de echtgenoten in de gemeenteraad van dezelfde gemeente.

 

Als bloed- of aanverwanten in een graad als vermeld in het eerste lid, 7°, of twee echtgenoten worden verkozen bij dezelfde verkiezing, wordt de voorkeur bepaald door de grootte van de quotiënten op grond waarvan de zetels die kandidaten hebben verkregen aan hun lijst zijn toegekend.

 

Als twee bloed- of aanverwanten in een verboden graad of twee echtgenoten worden verkozen, de ene tot raadslid, de andere tot opvolger, geldt het verbod om zitting te nemen alleen voor de opvolger, tenzij de plaats waarvoor hij in aanmerking komt, is opengevallen voor de verkiezing van zijn bloed- of aanverwant of echtgenoot. Tussen opvolgers die voor opengevallen plaatsen in aanmerking komen, wordt de voorrang allereerst bepaald volgens de tijdsorde van de vacatures.

 

Voor de toepassing van dit artikel worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld.

 

Aanverwantschap die later tot stand komt tussen raadsleden, brengt geen verval van hun mandaat mee. Dat geldt niet bij een huwelijk tussen raadsleden en als er een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek, is afgelegd.

 

De onverenigbaarheid wordt geacht op te houden door het overlijden van de persoon door wie ze tot stand is gekomen, door echtscheiding of door de beëindiging van het wettelijk samenlevingscontract.

 

Overeenkomstig artikel 71 en 72 van de Nieuwe Gemeentewet is het eerste lid, 1° en 2°, ook van toepassing op de niet-Belgische onderdanen van de Europese Unie die in België verblijven voor de uitoefening in een andere lidstaat van de Europese Unie van ambten die gelijkwaardig zijn aan de ambten, vermeld in deze bepalingen.

 

Artikel 7

Een lokale mandataris mag de in artikel 27 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde overeenkomsten en handelingen niet aangaan.

§ 1. Het is voor een gemeenteraadslid verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over:

1° aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, ontslagen, afzettingen en schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld;

2° de vaststelling of goedkeuring van het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening van een instantie waaraan hij rekenschap verschuldigd is of van een instantie tot het uitvoerend orgaan waarvan hij behoort.

 

Het eerste lid is niet van toepassing op het gemeenteraadslid dat zich in de omstandigheden, vermeld in het eerste lid, bevindt louter op grond van het feit dat hij als vertegenwoordiger van de gemeente is aangewezen in andere rechtspersonen.

 

§ 2. Het is voor een gemeenteraadslid verboden:

1° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling te werken in geschillen ten behoeve van de gemeente. Dat verbod geldt ook voor de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met het gemeenteraadslid werken;

2° rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris ten behoeve van de tegenpartij van de gemeente of ten behoeve van een personeelslid van de gemeente te werken bij geschillen die betrekking hebben op beslissingen over de tewerkstelling binnen de gemeente. Dat verbod geldt ook voor de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met het gemeenteraadslid werken;

3° rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten, behalve in geval van een schenking aan de gemeente of een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap, of deel te nemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van de gemeente of een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap, behalve als het gemeenteraadslid een beroep doet op een dienstverlening van de gemeente of van een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat;

4° op te treden als afgevaardigde of deskundige van een vakorganisatie in het bijzonder onderhandelingscomité of het hoog overlegcomité van de gemeente.

 

§ 3. Dit artikel is van toepassing op de vertrouwenspersoon, vermeld in artikel 16 en 155.

 

§ 4. Als een gemeenteraadslid zich in de situatie, vermeld in paragraaf 1, bevindt, moet dat punt op de vergadering behandeld worden, en kan de vergadering niet gesloten worden voor het punt in kwestie is behandeld of voor beslist is om het punt uit te stellen.

 

Artikel 8

Ter bevordering van de transparantie en om schijn van partijdigheid te voorkomen, meldt een lokale mandataris aan de algemeen directeur welke betaalde en onbetaalde mandaten hij/zij vervult naast het politiek mandaat bij het lokaal bestuur.

 

Artikel 9

Een lokale mandataris meldt aan de algemeen directeur wanneer hij/zij substantiële financiële belangen heeft (bijvoorbeeld aandelen of opties) in een onderneming waarmee de gemeente zaken doet of waarin de gemeente een belang heeft.

 

Artikel 10

De door een lokale mandataris gemelde mandaten en substantiële financiële belangen zijn openbaar en worden ter inzage gelegd. Ook een tussentijds ontstaan mandaat of belang moet meegedeeld worden. De algemeen directeur of een personeelslid dat daartoe door de algemeen directeur werd aangewezen, draagt zorg voor een geactualiseerde openbare lijst van gemelde mandaten en belangen.

 

Corruptie en de schijn ervan

 

Artikel 11

Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet laten kopen of beïnvloeden door geld, goederen, diensten of andere gunsten die hem/haar gegeven of beloofd werden.

 

 

Artikel 12

Een lokale mandataris moet actief en uit zichzelf de schijn van corruptie tegengaan.

 

Het aannemen van geschenken

 

 

Artikel 13

Een lokale mandataris neemt geen geschenken aan die hem/haar door zijn/haar functie worden aangeboden. Eventueel uitgezonderd zijn de incidentele, kleine attenties waarbij de schijn van corruptie en beïnvloeding minimaal is én waarbij minstens aan één van de onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

­Het weigeren of teruggeven van het geschenk zou de gever ernstig kwetsen of bijzonder in verlegenheid brengen.

­De overhandiging van het geschenk vindt in het openbaar plaats.

­Het terugbezorgen van het geschenk is praktisch onwerkbaar.

­Het gaat om een prijs die door de lokale mandataris gewonnen wordt bij een tombola of activiteit.

 

Artikel 14

Als geschenken (al dan niet volgens de regels in artikel 13 van deze code) in het bezit komen van een lokale mandataris, wordt dit door de lokale mandataris gemeld aan de algemeen directeur.

 

Afhankelijk van de aard van het geschenk en de omstandigheden waarin het gegeven werd, wordt het ofwel alsnog terugbezorgd, ofwel eigendom van de gemeente. De algemeen directeur registreert deze giften en geeft ze in alle transparantie een gemeentelijke bestemming.

 

Artikel 15

De gemeenteraad kan in concrete gevallen afwijken van de regels die gelden over het aannemen van geschenken. Dit kan enkel in volledige openbaarheid.

 

Het aannemen van persoonlijke geschenken, voordelen en diensten

 

 

Artikel 16

Een lokale mandataris accepteert geen persoonlijke geschenken, voordelen of diensten van anderen, die hem/haar uit door zijn/haar functie worden aangeboden, ontvangen, tenzij aan alle onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

­Het weigeren ervan maakt het raadswerk onmogelijk of onwerkbaar.

­De schijn van corruptie of beïnvloeding is minimaal.

 

Artikel 17

Een lokale mandataris gebruikt die persoonlijke geschenken, voordelen of diensten die voor zijn/haar raadswerk aangenomen mogen worden nooit voor privédoeleinden.

 

Het aannemen van uitnodigingen (voor bijvoorbeeld diners of recepties)

 

 

Artikel 18

Een lokale mandataris accepteert uitnodigingen (lunches, diners, recepties en andere) die door anderen betaald of gefinancierd worden enkel wanneer aan alle onderstaande voorwaarden voldaan wordt:

­De uitnodiging behoort tot de uitoefening van het raadswerk.

­De aanwezigheid kan worden beschouwd als functioneel (protocollaire taken, formele vertegenwoordiging van de gemeente, …).

­De schijn van corruptie of beïnvloeding is minimaal.

 

Het accepteren van reizen, verblijven en werkbezoeken

 

 

Artikel 19

Een lokale mandataris accepteert werkbezoeken, waarbij reis- en verblijfkosten door anderen betaald worden alleen bij hoge uitzondering. Een dergelijke invitatie dient altijd besproken te worden op de gemeenteraad of het fractievoorzittersoverleg. De invitatie kan alleen geaccepteerd worden wanneer het bezoek aantoonbaar van belang is voor de gemeente en de schijn van corruptie of beïnvloeding minimaal is. Van een dergelijk werkbezoek wordt altijd (schriftelijk) verslag gedaan aan de raad.

 

Het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur

 

Artikel 20

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgelegd zijn over het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur.

 

Artikel 21

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgesteld zijn voor het gebruik van interne voorzieningen die voor het raadswerk worden voorzien zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 22

Een lokale mandataris houdt zich aan de regels over onkostenvergoedingen zoals vastgesteld in het huishoudelijk reglement.

 

Omgaan met informatie

 

Artikel 23

De gemeenteraad werkt onder het principe van principiële openbaarheid. Zij ziet erop toe dat het college van burgemeester en schepenen alle relevante informatie aangaande dossiers, stukken en akten openbaar toegankelijk maakt.

 

 

Artikel 24

Een lokale mandataris communiceert eerlijk over de redenen en motieven op basis waarvan hij/zij individueel gestemd heeft. Daarnaast communiceert een lokale mandataris eerlijk over de reden en motieven op basis waarvan de raad als geheel de beslissing genomen heeft.

 

Artikel 25

Een lokale mandataris is gebonden aan het beroepsgeheim wanneer hij/zij door de functie van lokale mandataris kennis krijgt van geheimen die door personen aan de gemeente  zijn toevertrouwd. Bekendmaking van deze geheimen is verboden, behalve wanneer de wet de openbaring oplegt of mogelijk maakt.

 

Artikel 26

Naast het strenge beroepsgeheim geldt eveneens een geheimhoudingsplicht voor lokale mandatarissen. Deze plicht beschermt wat besproken wordt tijdens een besloten vergadering (feiten, meningen, overwegingen…).

 

Artikel 27

Een lokale mandataris heeft een algemene discretieplicht. Hij/zij gaat op discrete en voorzichtige wijze om met de informatie die hem/haar toekomt in de uitoefening van zijn/haar functie.

 

Artikel 28

Een lokale mandataris gebruikt de informatie die hij/zij kreeg door de uitoefening van zijn/haar functie enkel voor zijn/haar raadswerk en niet voor zijn/haar persoonlijk belang of voor het persoonlijk belang van anderen.

 

Artikel 29

Een lokale mandataris maakt brieven niet openbaar en stuurt e-mails niet door wanneer het niet zeker is dat de afzender daarmee zou instemmen. Bij twijfel over de bedoeling van de afzender wordt de expliciete toestemming gevraagd.

 

Onderlinge omgang en afspraken over vergaderingen

 

Artikel 30

Raadsleden gaan respectvol om met elkaar, de leden van het college en de personeelsleden van de gemeente.

 

Artikel 31

Raadsleden richten zich tot elkaar, de leden van het college en de personeelsleden op een correcte wijze en dit zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk, inclusief de elektronische communicatie.

 

Artikel 32

Lokale mandatarissen houden zich tijdens vergaderingen van de politieke organen aan het huishoudelijk reglement en volgen de aanwijzingen van de voorzitter hierover op.

 

Artikel 33

Lokale mandatarissen onthouden zich in het openbaar, dus ook in openbare raads- en commissievergaderingen, van negatieve uitlatingen over individuele personeelsleden.

 

Naleving en handhaving van de deontologische code

 

Artikel 34

Er wordt een gemengde deontologische commissie ad hoc opgericht, indien er zich een  probleem voordoet, samengesteld uit een beperkt aantal leden aangeduid door de gemeenteraad.  De precieze modaliteiten betreffende de samenstelling en de werking van de deontologische commissie vormen het voorwerp van overleg met dien verstande dat alle fracties proportioneel deel dienen uit te maken van de commissie. De deontologische commissie kiest in haar schoot een voorzitter.

De deontologische commissie oordeelt over meldingen en klachten over inbreuken op de deontologische code. Zij kan tevens advies uitbrengen met betrekking tot de bepalingen van deze code.

De deontologische commissie vergadert met gesloten deuren tenzij de betrokken lokale mandataris de openbaarheid van de commissievergadering vraagt.

Eenieder die geconfronteerd wordt met een interventie van een lokale mandataris of van een in artikel 2 bedoelde medewerker of derde, die kennelijk strijdig is met onderhavige deontologische code, maakt hiervan melding bij algemeen directeur, en dit binnen de dertig dagen volgend op de interventie.

Een kopie van de melding wordt onverwijld ter kennis gebracht van de betrokken mandataris. Anonieme klachten of meldingen zijn onontvankelijk.

De algemeen directeur, legt de in vorig lid bedoelde meldingen voor aan het college van burgemeester en schepenen die binnen de 30 dagen  de deontologische commissie bijeenroept.

 

De deontologische commissie onderzoekt de gegrondheid van de melding. Daarbij moet het recht van verdediging van de betrokken mandataris en de in art. 2 bedoelde medewerker of derde worden gevrijwaard.

De deontologische commissie doet uitspraak binnen de dertig dagen nadat de melding geagendeerd werd op de commissieagenda.

Alle in dit artikel bepaalde termijnen worden opgeschort tijdens de maanden juli en augustus.

Stelt de deontologische commissie bij tweederde meerderheid van haar leden een inbreuk op de deontologische code vast, wordt een publieke afkeuring van de handelwijze van de betrokken mandataris uitgesproken.

De uitspraak wordt meegedeeld aan de gemeenteraad en opgenomen in de notulen.

 

Artikel 35

De gemeenteraad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.

 

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

­het voorkomen van mogelijke schendingen

­het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code

­het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code

­het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code

 

Het voorkomen van mogelijke schendingen

 

Artikel 36

Wanneer een lokale mandataris twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Artikel 37

Wanneer een lokale mandataris twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een andere lokale mandataris, dan waarschuwt hij/zij die persoon. De lokale mandataris verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Het signaleren van vermoedens van schendingen

 

Artikel 38

Wanneer een lokale mandataris vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een andere lokale mandataris, dan kan hij/zij hiervan melding van maken bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Indien het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dit aan de voorzitter van de gemeenteraad, die dan meteen doorverwijst naar de daartoe aangewezen persoon of instantie om een vooronderzoek te doen.

 

Het onderzoeken van vermoedens van schendingen

 

Artikel 39

Wanneer er na vooronderzoek door de aangewezen instantie een concreet vermoeden bestaat dat een lokale mandataris een regel van de deontologische code heeft overtreden, kan opdracht gegeven worden tot het verrichten van een uitgebreid onderzoek hiernaar.

 

Het zich uitspreken over schendingen

 

Artikel 40

Wanneer vaststaat dat er sprake is van overtreding van een regel van de deontologische code, kan dit leiden tot een uitspraak van de gemeenteraad over de betreffende mandataris die de schending heeft begaan.

 

 

 

Enkele algemene bepalingen

Artikel 41

De lokale mandatarissen zullen voor de omschrijving van hun dienstverlenende activiteiten geen termen gebruiken die verwarring kunnen scheppen met officiële, door de overheden ingestelde instanties belast met het verstrekken van informatie of met de behandeling van klachten. Het gebruik van de termen ‘ombuds’, ‘klachtendienst’ en andere afleidingen of samenstellingen is verboden.

 

Artikel 42

De lokale mandatarissen maken in hun verkiezingscampagnes en -mailings die gericht zijn op individuen geen melding van de diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. In geen geval mogen zij de indruk wekken dat zij om steun vragen in ruil voor bewezen diensten.

 

Artikel 43

Bij hun optreden op en buiten het lokale bestuursniveau en in hun contacten met individuen, groepen, instellingen en bedrijven, geven de lokale mandatarissen principieel voorrang aan het algemeen boven het particulier belang.

 

Artikel 44

Elke vorm van rechtstreekse dienstverlening, informatiebemiddeling, doorverwijzing of begeleiding gebeurt zonder enige materiële of geldelijke tegenprestatie van welke aard of omvang ook en mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.

 

Artikel 45

De lokale mandatarissen staan op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers zonder onderscheid van geslacht, huidskleur, afstamming, sociale stand, nationaliteit, filosofische en/of religieuze overtuiging, ideologische voorkeur of persoonlijke gevoelens.

 

Informatiebemiddeling

 

Artikel 46

Het behoort tot de wezenlijke taken van de lokale mandataris informatie te ontvangen en te verstrekken, in het bijzonder over de diensten die instaan voor informatieverstrekking en over de manier waarop de burger zelf informatie kan opvragen in het kader van de openbaarheid van bestuur.

 

Artikel 47

De lokale mandatarissen stellen informatie ter beschikking van de burger met betrekking tot de werking van de diensten die instaan voor de behandeling van klachten over het optreden of het niet-optreden van de overheid.

 

Artikel 48

Informatie waarop de vraagsteller geen recht heeft, die de goede werking van de administratie kan doorkruisen of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen, mogen door de lokale mandatarissen niet worden doorgegeven.

Bepaalde informatie mag door de lokale mandatarissen niet worden verstrekt. Het betreft o.m.:

-de informatie waarop degene die er om verzoekt geen recht kan laten gelden;

-de informatie die overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur niet mag worden meegedeeld.

Het uitdelen van politieke propaganda is verboden binnen de gemeentelijke diensten en bij gemeentelijke organisaties.

 

 

Artikel 49

De lokale mandatarissen verwijzen de vragensteller, waar mogelijk, naar de bevoegde administratieve dienst(en). Waar het gaat om de behandeling van klachten en/of conflicten, worden de belanghebbenden in eerste instantie doorverwezen naar de bevoegde klachtendienst.

 

Administratieve begeleiding en ondersteuning

 

Artikel 50

De lokale mandatarissen kunnen de burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met de betrokken instanties. Zij kunnen de burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken in een dossier, daarover nadere uitleg en toelichting te vragen en vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.

 

Artikel 51

Bij de administratieve begeleiding en ondersteuning van de burgers respecteren de lokale mandatarissen de onafhankelijkheid van de diensten en van de personeelsleden, de objectiviteit van de procedures en de termijnen die als redelijk moeten worden beschouwd voor de afhandeling van soortgelijke dossiers.

 

Artikel 52

De briefwisseling met de overheid, gevoerd in het kader van de administratieve begeleiding en ondersteuning, wordt uitsluitend op naam van de burger gesteld. Er wordt op geen enkele wijze melding gemaakt van de begeleidende en ondersteunende rol van de lokale mandataris.

 

Bespoedigings- en begunstigingstussenkomsten

 

Bespoedigingstussenkomsten

 

Artikel 53

Bespoedigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij lokale mandatarissen een administratieve procedure proberen te bespoedigen in gevallen of in dossiers die zonder die tussenkomst een regelmatige afloop of resultaat zouden krijgen, maar dan na verloop van een langere verwerkings- of behandelingstermijn.

 

Dergelijke tussenkomsten, die een ongelijke behandeling van de betrokken burgers inhouden, zijn verboden.

 

Begunstigingstussenkomsten

 

Artikel 54

Begunstigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij de lokale mandataris zijn voorspraak aanwendt om de afloop of het resultaat van een zaak of van een dossier te beïnvloeden in de door de belanghebbende burger gewenste zin. Dergelijke tussenkomsten zijn verboden.

 

Artikel 55

Tussenkomsten bij selectievoerende instanties, die tot doel hebben het verhogen van kansen op benoeming, aanstelling en bevordering in de administratie, zijn verboden.

 

Lokale mandatarissen die om steun gevraagd worden door of voor kandidaten die een functie, aanstelling of bevordering ambiëren, delen betrokkene mee dat de aanstelling, de benoeming of de bevordering gebeurt op basis van de geldende normen en procedures. Zij verwijzen de belanghebbende naar de bevoegde dienst of instantie.

 

Artikel 56

Lokale mandatarissen mogen occasioneel en op eigen initiatief personen aanbevelen bij werkgevers in de particuliere sector. Ze mogen geen enkele tegenprestatie, van welke aard ook, beloven of leveren aan de betrokken werkgevers.

 

Artikel 57

De algemeen directeur neemt de nodige maatregelen opdat de dossierbehandelende personeelsleden alle tussenkomsten opnemen in het desbetreffende administratieve dossier, wat ook de aard van de tussenkomst of de hoedanigheid van de tussenkomende persoon is.

 

Artikel 58

De volgende handelingen worden niet beschouwd als tussenkomsten die in het administratief dossier dienen te worden opgenomen:

­louter informatieve vragen van algemene of technische aard

­vragen en/of tussenkomsten van uitvoerende mandatarissen in het kader van hun functionele en hiërarchische relaties ten aanzien van de behandelende personeelsleden of diensten

 

 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

LDP - Dienst Lokale Economie, Landbouw, Platteland

ACTIE TER ONDERSTEUNING LOKALE HANDELAARS EN HORECA-UITBATERS-D.E.K.L. TOMBOLA 2019

 

Gelet op het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Gelet op het Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van

bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en transparantiebeginsel;

Overwegende dat de tombola-actie open staat voor de handelaars en horeca-uitbaters die hun handelsactiviteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente Riemst;

Overwegende dat het college van burgemeester en schepenen en de L.E.M. de goedkeuring vraagt aan de gemeenteraad om de belangrijke data van de actie te mogen bepalen;

Overwegende dat de handelaars en horeca-uitbaters die deelnemen aan deze actie zich dienen te engageren om de gemeentelijke cadeaubon tijdens en na afloop van de actie te aanvaarden in hun zaak.

Overwegende dat de deelnemende handelaars en horeca-uitbaters de deadlines van de actie D.E.K.L.  dienen te respecteren;

Overwegende dat deze actie kadert in het beleid omtrent het versterken van lokale handel en de daaruit vloeiende ondersteuning van kleinhandel. Samen met de gemeente en de handelaars worden op die manier de lokale diensten aan de klanten ruimer bekendgemaakt en worden nieuwe klanten aangetrokken.

Overwegende dat de gemeente ,via de geijkte communicatiekanalen, promotie zal voeren om de actie zo breed mogelijk bekend te maken;

Overwegende dat tijdens de looptijd van de actie de deelnemende handelaars en horeca-uitbaters per aangekocht bedrag van 5 euro een tombola-biljet aan de klant geven. De klant kan op dit tombola-biljet zijn gegevens invullen en het biljet deponeren in een urne bij de deelnemende handels- of horecazaak;

Overwegende dat wanneer de consument zich voor zijn aankopen op een duurzame manier verplaatst, namelijk de fiets of te voet, voor hetzelfde bedrag van 5 euro recht heeft op twee tombola-biljetten. Het duurzame aspect is belangrijk voor de gemeente Riemst en wordt alzo gestimuleerd;

Overwegende dat het maximum aantal biljetten per aankoop beperkt zal zijn tot 20 stuks;

Overwegende dat de dienst Lokale economie, in samenspraak met de LEM en CBS, een concrete prijzenpot zal samenstellen;

Overwegende dat er voor deze actie een wedstrijdreglement opgemaakt is door de dienst lokale economie.

Overwegende dat het reglement wordt aangevuld met de vermelding dat de deelnemende consument bij deelname aan de tombola-actie zich akkoord verklaard met het gebruik van zijn gegevens in het kader van de tombola-actie en dat de deelnemende handelaars de voorwaarden en deadlines van de actie dienen te respecteren

Overwegende dat de kostprijs voor deze actie geraamd is op 20.000 euro inclusief BTW;

Overwegende dat deze tombola-actie betaald zal worden met de kredieten die voorzien zijn in het budget 2018 onder registratiesleutel 1419/005/001/001/001 alg. rekening 61690900 0500.

 

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring te geven aan het wedstrijdreglement van de jaarlijkse tombola-actie. Dit document wordt als integrerende bijlage aan dit besluit gehecht.

artikel 2:

Opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepenen om de actie uit te werken en de data van de actie te bepalen.

artikel 3:

Opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepenen om de concrete prijzenpot jaarlijks samen te stellen.

artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt aan de financiële dienst bezorgd.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

ROW - Dienst Mobiliteit, GIS en Monumenten

REGLEMENT INZAKE SPEELSTRATEN

 

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

          Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

          Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

          Gelet op de beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel;

          Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968;

          Gelet op het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, en latere wijzigingen. Inzonderheid artikel 22septies betreffende het verkeer in speelstraten;

          Gelet op het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 en latere wijzigingen waarin de minimumafmetingen en bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

          Gelet op de Omzendbrief MOB/2007/01 dd.14 december 2007 betreffende het toezicht op de aanvullende reglementen over het wegverkeer;

          Overwegende dat speelstraten kinderen en jongeren de kans bieden terug op straat te spelen en er zo tevens meer ruimte en mogelijkheden ontstaan om elkaar meer te ontmoeten;

          Overwegende dat het noodzakelijk is de veiligheid op de straat te waarborgen;

          Overwegende dat het aangewezen is hiervoor een gemeentelijk algemeen reglement aan te nemen dat de modaliteiten bepaalt voor het inrichten van speelstraten;

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

9 onthoudingen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

 

artikel 1 - Doel:

Het doel is om extra publieke ruimte te creëren waar kinderen veilig en zorgeloos kunnen spelen. Buiten spelen met kinderen uit de buurt is positief voor hun ontwikkeling. Zowel op sociaal als op creatief vlak, zullen de vaardigheden van de kinderen hierdoor groeien. Daarnaast zullen ouders en buren binnen een speelstraat ook uitgenodigd worden meer sociaal contact met elkaar te hebben, hetgeen bevorderlijk is voor het buurtleven.

 

artikel 2 - Wettelijke definitie:

          Een speelstraat is een openbare weg waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een hek geplaatst is met het verkeersbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘speelstraat’.

          In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers.

          Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of wier garage in die straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt, alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de beheerder van deze wegen en fietsers, hebben toegang tot speelstraten.

          De bestuurders die in de speelstraten rijden, moeten dit stapvoets doen. Ze moeten de doorgang vrijlaten voor de voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en er zo nodig voor stoppen. Fietsers moeten zo nodig afstappen.

          De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

 

artikel 3 - Wettelijke voorwaarden:

          De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet liggen op een plaats waar de snelheid beperkt is tot maximum 50 km per uur.

          Het moet liggen in een straat of wijk met een overheersend woonkarakter, zonder doorgaand verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer. Er mogen dus geen buslijnen door deze straat lopen.

          Tijdens de uren dat de openbare weg als speelstraat wordt gesignaleerd mag er speelinfrastructuur geplaatst worden mits de doorgang van toegelaten bestuurders en prioritaire voertuigen niet verhinderd wordt. Dit betekent dat men te allen tijde een doorgang van minimum 3 meter moet vrijlaten.

          De openbare weg die men als speelstraat wil inrichten moet, middels de wettelijk voorziene signalisatie, tijdelijk afgesloten worden telkens tijdens dezelfde uren.

          Aan de toegangen tot de als speelstraat afgebakende zone worden voldoende hekken geplaatst waarop de volgende signalisatie wordt aangebracht: een verkeersbord C3, een onderbord ‘speelstraat’ en een onderbord met de begin- en einduren van de maatregel.

          De hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

 

artikel 4 - Bijkomende voorwaarden gemeente Riemst:

          De vlotte verkeerscirculatie in de directe omgeving van de speelstraat mag niet in gevaar komen, de omliggende straten moeten bereikbaar blijven. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden bij de inrichting van de speelstraat.

          Een speelstraat kan slechts daar ingericht worden daar waar er geen handelszaken, dokters of andere vrije beroepen gevestigd zijn, tenzij met hun uitdrukkelijke toestemming.

          In het geval van zeer lange straten of straten met veel kruispunten, kan een aanvraag ook gelden voor slechts een gedeelte van de straat.

          Er wordt geen goedkeuring voor een speelstraat gegeven indien er vanuit de straat een toegang is tot een speelplein, of als er een speelplein op minder dan 150 meter ligt.

          Speelstraten zijn enkel toegestaan in de maanden juli en augustus, dit steeds tussen 10 uur en 20 uur. De speelstraten mogen enkel op de weekdagen en maximaal 4 opeenvolgende weken ingericht worden.

          Buiten de goedgekeurde uren is de speelstraat terug een gewone straat en zijn de vigerende verkeersreglementen terug van kracht. Dit bepaalt ook dat eventuele speelinfrastructuur steeds weggehaald dient te worden wanneer de speelstraatzone niet van kracht is.

          Om een voldoende groot maatschappelijk draagvlak te creëren, dient minstens 67% van de inwoners van de straat akkoord te gaan met het inrichten van een speelstraat. Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van een bewonersenquête. Elk huisnummer heeft 1 stem ongeacht het aantal bewoners. Voor appartementen heeft elke bus een aparte stem.

          Per speelstraat dienen er minstens drie peters/meters zich op te geven dewelke zich engageren voor de organisatie. Deze peters/meters zijn vrijwilligers en verantwoordelijk voor het plaatsen en wegnemen van de hekken en zijn de contactpersonen voor bewoners en gemeente. De afspraken tussen gemeente Riemst en de peters/meters zullen worden vastgelegd in een afsprakennota die beide partijen dienen te ondertekenen.

          Er mogen geen kinderen geweigerd worden in een speelstraat. Ook kinderen uit straten in de buurt, kleinkinderen en dergelijke zijn welkom in de speelstraat.

          Omdat vuilniswagens niet toegelaten zijn tijdens de uren van de speelstraat, dient alle huisvuil buiten de afbakening te worden geplaatst.

 

artikel 5 - Aanvraag:

          De bewoners vragen zelf een speelstraat aan met behulp van het aanvraagformulier en de bewonersenquête. Deze formulieren zijn te verkrijgen op de dienst mobiliteit. Daarnaast zullen de formulieren ook via de website van de gemeente ter beschikking gesteld worden.

          De aanvragen voor een speelstraat dienen ten laatste op 1 mei, van het jaar waarin de speelstraat gewenst is, ingediend te zijn.

 

artikel 6 - Procedure:

          De lokale politie verleent per aanvraag een verkeerstechnisch advies.

          De dienst mobiliteit gaat na of de aanvragen voldoen aan de wettelijke en bijkomende voorwaarden en formuleert vervolgens een advies.

          De aanvragen en adviezen worden op het college van burgemeester en schepenen gebracht waarna het college een beslissing kan nemen betreffende de organisatie van de speelstraat.

          De aanvragers worden door de dienst mobiliteit schriftelijk op de hoogte gebracht van de beslissing die het college genomen heeft. De aanvragers dienen vervolgens de bewoners van de straat op de hoogte te brengen van deze beslissing.

Hieronder de verdere procedure indien het college de organisatie van de speelstraat heeft goedgekeurd.

          De peters/meters en gemeente Riemst dienen de afsprakennota te ondertekenen.

          Gemeente Riemst voorziet raamaffiches voor alle huizen van de speelstraat zodat dit ter plaatse bekendgemaakt kan worden.

          De diensten mobiliteit en jeugd voeren controles uit op de speelstraten om na te gaan of ze effectief door de kinderen gebruikt worden om te spelen en of men zich aan de voorwaarden houdt zoals bepaald in dit reglement. Indien wordt vastgesteld dat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal dit gerapporteerd worden aan het college van burgemeester en schepenen met een mogelijke intrekking tot gevolg.

 

artikel 7 - Verantwoordelijkheid:

          Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 vermeldt in artikel 9.2. bis dat “… de hekken worden geplaatst onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder”. De wegbeheerder is in dit geval de gemeente Riemst. De gemeente is verantwoordelijk voor het feit dat de hekken en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.

          De peters/meters zijn verantwoordelijk voor het dagelijks plaatsen en weghalen van de hekken, houden toezicht op het gebruik van de speelstraat en zijn de contactpersonen voor bewoners en gemeente.

          Het inrichten van een speelstraat ontslaat de ouders niet van het toezicht op hun kinderen. De peters/meters zijn niet verantwoordelijk voor de kinderen die in de speelstraat komen spelen. Ouders blijven te allen tijde zelf verantwoordelijk voor hun eigen kinderen.

          De toelating tot het inrichten van deze maatregel wordt verleend zonder enige verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur, noch tegenover de inrichters, noch tegenover de deelnemers, bezoekers, voertuigen of hun bestuurders. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door hunzelf of hun kinderen aan derden.

 

artikel 8 - Stopzetten van de speelstraat:

De gemeente zal de werking van de speelstraat evalueren. Indien de vastgelegde bepalingen niet nageleefd worden, kan de beslissing tot het inrichten van de speelstraat steeds ingetrokken worden bij besluit van het college van burgemeester en schepenen. Van zodra de peters/meters hiervan schriftelijk op de hoogte zijn gebracht, kan er voor de toegestane periode geen speelstraat meer worden ingericht.

 

artikel 9 - Opheffing reglement 2013:

Hiermee wordt het gelijknamig reglement, goedgekeurd op het schepencollege van 23 mei 2013 en op de gemeenteraad van 10 juni 2013, opgeheven.

 

artikel 10 - Bekendmaking:

Een afschrift van dit reglement zal na goedkeuring verzonden worden naar:

          De brandweerzone Oost-Limburg

          De politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst

          Afdeling beleid mobiliteit en verkeersveiligheid binnen het departement mobiliteit en openbare werken

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

AH Welzijn & Vrije Tijd

AFSPRAKEN BETREFFENDE DE SAMENSTELLING, DE WERKWIJZE EN DE PROCEDURE BIJ DE OPRICHTING VAN ADVIESRADEN

 

Overwegende dat het gemeentebestuur inspraak organiseert, onder andere via adviesraden en werkgroepen, maar ook via inspraakvergaderingen, infoavonden, bevragingen enz.:

Gelet op de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad van januari 2019;

Gelet op de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact;

Gelet dat het gemeenteraadsbesluit 'afspraken betreffende de samenstelling, de werkwijze en procedure bij de oprichting van adviesraden' d.d. 11/03/2013 opgeheven wordt;

Gelet op het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid (B.S. 28 augustus 2012) gewijzigd bij het decreet van 20 december 2013 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2014 (B.S. 31 december 2013) gewijzigd bij het decreet van 3 juli 2015 tot wijziging van diverse decreten houdende de subsidiëring aan de lokale besturen en tot wijziging van het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling van de regels inzake de dotatie en de verdeling van het Vlaams Gemeentefonds (B.S. 24 juli 2015) gewijzigd bij het decreet van 8 juli 2016 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2016 (B.S. );

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober 2012 ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 4 juli 2014;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Gelet op het decreet van lokaal bestuur van 22/12/2017 artikel 304;

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

9 onthoudingen: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

 

artikel 1:

Oprichting

De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van betrokkenheid en inspraak van de burgers of van de doelgroepen.

De gemeenteraad beslist dit te doen door de organisatie van raden, werkgroepen  en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Adviesraden kunnen ook opgericht worden op basis van de geldende wettelijke en decretale bepalingen.

 

artikel 2:

Doel van de adviesraden en overlegstructuren

Het doel van adviesraden, werkgroepen en overlegstructuren is zowel de individuele burger als de georganiseerde burger inspraak te bieden in het gemeentelijk beleid. De opgerichte raden worden betrokken bij de voorbereiding van het gemeentelijk beleid en zijn enkel adviserend. Zij hebben geen beslissingsrecht.

Adviesraden kunnen zelf of op vraag advies geven aan het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad over vraagstukken van het betreffende beleidsdomein.

Elke adviesraad werkt los van elke politieke, ideologische, filosofische en/of godsdienstige binding.

Er wordt gestreefd naar een zo soepel mogelijke structuur om een zo dynamisch mogelijk beleid te kunnen voeren dat gebaseerd is op engagement en inspraak.

De adviesraden kunnen ook eigen doelstellingen hebben.

 

artikel 3:

Samenstelling, werkwijze en huishoudelijk reglement

 

§1. Algemeen

De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt hierbij de samenstelling, werkwijze en procedure van de hier genoemde raden en overlegstructuren.

 

§2. Samenstelling

Algemeen

1. Gemeenteraadsleden zetelen niet in de adviesraden.

Indien er een vraag om informatie of verduidelijking is, kan een gemeenteraadslid uitgenodigd worden op de vergadering van de adviesraad. Externe deskundigen of ambtenaren kunnen eveneens op uitnodiging de vergadering van de adviesraad bijwonen om een toelichting te geven.

2. volgende personen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de adviesraad tenzij het individueel decreet/wettelijke bepaling van de betreffende raad dit toelaat:

personeelsleden van de gemeente of van gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente die namens het gemeentebestuur zijn afgevaardigd.

vertegenwoordigers van politieke partijen (d.w.z. partijen die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn).

3. volgende personen kunnen niet tegelijkertijd stemgerechtigd lid zijn van dezelfde adviesraad

leden van hetzelfde gezin

4.Maximaal 2/3 van de leden van elke adviesraad mogen van hetzelfde geslacht zijn. Indien bij het afsluiten van de lijst van kandidaten blijkt dat de verhouding man/vrouw niet bereikt wordt, zal een tweede oproep gelanceerd worden.

Indien de 2/3 man-vrouwverhouding niet bereikt wordt kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

5.Er wordt gestreefd naar een vertegenwoordiging van diverse verenigingen/belangengroepen en individuele burgers in de adviesraden.

6. Er wordt 1 ambtenaar per adviesraad aangeduid om de vergaderingen van de adviesraden bij te wonen indien dit vereist is.

 

§ 3. huishoudelijk reglement

Elke adviesraad stelt een huishoudelijk reglement op en legt dit voor aan het college van burgemeester en schepenen.
Hierin worden minimum onderstaande bepalingen in vastgelegd:

De samenstelling, zoals bepaald in art 3 §2 van dit besluit, wordt gerespecteerd.

De wijze van verkiezing van het bestuur

De wijze van stemmen

Elke adviesraad wordt samengeroepen door de voorzitter. Elk lid van de adviesraad heeft het recht om bijkomende punten aan de agenda toe te voegen.

Uitnodigingen en verslagen worden gemaakt volgens de huisstijl van de gemeente en zoals aangegeven in de huisstijlgids.

De adviesraden bezorgen jaarlijks een financiële afrekening aan de gemeenteontvanger. Zonder financiële afrekening kan de toelage voor het volgende jaar niet uitbetaald worden.

De vergaderingen zijn niet openbaar, tenzij 2/3 van de aanwezige stemgerechtigden de openbaarheid vraagt.

De adviesraden voldoen aan de bepalingen van het decreet lokaal bestuur en/of andere wettelijke bepalingen

 

artikel 4:

De gemeenteraad bevestigt de oprichting van volgende adviesraden en bepaalt de samenstelling als volgt:
 

Lokale Economische Middenstandraad Riemst (LEM) (gemeentelijk initiatief)

- een of meerdere afgevaardigden van iedere plaatselijke middenstandsorganisatie,

- onafhankelijke personen die een zelfstandige activiteit op het grondgebied Riemst uitoefenen.

Het aantal bestuursleden is onbeperkt.
 

Landbouwraad (gemeentelijk initiatief)

- 1 afgevaardigde van elke land- of tuinbouworganisatie actief in de gemeente Riemst.

- onafhankelijke personen die een landbouwactiviteit op het grondgebied Riemst uitoefenen.

- Er wordt gestreefd naar een zo ruim mogelijke vertegenwoordiging van de traditionele land- of tuinbouwsectoren en een zo ruim mogelijke spreiding van vertegenwoordiging uit elke deelgemeente.

De leden moeten land- of tuinbouwer in hoofdberoep zijn, gevestigd zijn in de gemeente Riemst en/of er hun activiteit uitoefenen.

Het aantal bestuursleden is onbeperkt.
 

Gemeentelijke Ontwikkelingsraad (GROS) (gemeentelijk initiatief)

De Gemeentelijke Ontwikkelingsraad is samengesteld uit alle mogelijke geïnteresseerden in de noord-zuid problematiek in de ruime zin van het woord.

Het aantal bestuursleden is onbeperkt.


Seniorenraad (gemeentelijk initiatief)

Maximaal 2 leden per gepensioneerden-/ziekenvereniging erkend door de seniorenraad.

Het aantal bestuursleden is onbeperkt.
 

Gehandicaptenraad (gemeentelijk initiatief)

De Gehandicaptenraad wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van gehandicaptenverenigingen, professionele organisaties die een werking hebben op grondgebied Riemst, ervaringsdeskundigen en alle geïnteresseerde inwoners van de gemeente.


Adviesraad Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst (GOGRI) (gemeentelijk initiatief)

De samenstelling van GOGRI bestaat uit de leden van het dagelijks bestuur (6) en 3 leden te kiezen uit de Raad van Bestuur


Muziekraad (gemeentelijk initiatief)

2 afgevaardigden van elke fanfare, harmonie en brassband uit Riemst en indien gewenst een vertegenwoordiger van andere muzikale verenigingen of instellingen.

De muziekraad bestaat uit minimum 7 leden.

Het aantal bestuursleden is 2 per vereniging.
 

Milieuraad (gemeentelijk initiatief)

* stemgerechtigde leden

vertegenwoordigers uit milieu- en natuurverenigingen of aanverwante sector  met een maximum van 4 leden van eenzelfde vereniging/onderafdeling

* niet stemgerechtigde leden: milieuambtenaar/ klimaatambtenaar, milieupolitie,...

* geïnteresseerde burgers op basis van hun deskundigheid (max. ½ van het totaal aantal leden)

De raad wordt opgesplitst in werkgroepen die afzonderlijk samenkomen en actief werkpunten uitwerken en voorstellen aan het beleid formuleren. Iedere deelnemer schrijft zich in voor een bepaalde werkgroep. De werkgroepen worden opgericht door de algemene vergadering.

Eenmaal per jaar is er een (openbare) algemene vergadering met een voorstelling van de werking van de werkgroepen van het afgelopen jaar en de planning voor het volgende jaar.

Het dagelijks bestuur bestaat uit de voorzitter, milieuambtenaar, secretaris

De voorzitter wordt verkozen door de algemene vergadering

artikel 5:

Volgende adviesraden werden decretaal opgericht en de gemeenteraad bepaalt de samenstelling als volgt:
 

Jeugdraad

Alle geïnteresseerde jongeren van de gemeente Riemst tot 30 jaar.

Het aantal bestuursleden is onbeperkt.

Het aantal leden van de Raad van Beheer is beperkt.

De samenstelling van de Raad van Beheer wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering
 

Sportraad

De Algemene Vergadering wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van sportclubs, professionele organisaties die een werking hebben op grondgebied Riemst en alle geïnteresseerde inwoners van de gemeente.

De Raad van Beheer bestaat uit maximaal 6 “sport”vertegenwoordigers.

De samenstelling van de Raad van Beheer wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering
 

Cultuurraad

De Algemene Vergadering wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van socio-culturele verenigingen, professionele organisaties die een werking hebben op het grondgebied van Riemst en alle geïnteresseerde inwoners van de gemeente.

Het aantal leden van de Raad van Beheer is beperkt.

De samenstelling van de Raad van Beheer wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering.
 

Beheerraad van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek

De beheerraad wordt samengesteld volgens optie 9b van het Cultuurpact en bestaat uit 15 leden:

- zes leden voorgedragen door de politieke fracties in de gemeenteraad (niet raadsleden);

- negen leden uit alle vertegenwoordigende verenigingen van de gebruikers en alle filosofische en ideologische strekkingen.
 

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO)

De GECORO bestaat uit 9 leden (inclusief de voorzitter) en een secretaris.

1 vertegenwoordiging van volgende maatschappelijke geledingen, alsook hun plaatsvervangers:

- milieu- en natuurverenigingen

- verenigingen van werkgevers en zelfstandigen (met uitsluiting van handelaars of landbouwers)

- verenigingen van landbouwers

- verenigingen van handelaars

- vertegenwoordiging voor de senioren

- vertegenwoordiging vanuit de welzijnssector

De overige leden, 3 deskundigen, worden na een openbare oproep verkozen, alsook hun opvolgers.
 


Riemster Onroerend Erfgoed Raad (ROER)
- twee vertegenwoordigers van de heemkringen

- een vertegenwoordiger van de natuurverenigingen

- een vertegenwoordiger van de overige verenigingen die instaan voor beheer en/of onderzoek

van onroerend erfgoed

- twee eigenaars of beheerders van beschermde monumenten

- een vertegenwoordiger uit de toeristische sector

- een vertegenwoordiger uit de landbouwraad

- een vertegenwoordiger uit de Gecoro uit de geleding van de deskundigen

en hun plaatsvervangers;

 

Lokaal Overleg Kinderopvang
 

Het lokale overleg wordt samengesteld uit een vertegenwoordiging van de lokale besturen, een vertegenwoordiging van de gebruikers en een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur. Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling van gebruikers en lokale actoren.

de leden van het college van burgemeester en schepenen en de personeelsleden hebben géén stemrecht.

 

artikel 6:

Einde mandaat

Het mandaat van de leden van de raden en/of overlegstructuren stopt uiterlijk 6 maanden na de vernieuwing van de gemeenteraad. Vanaf dan gaat de werking van de vernieuwde adviesraden en/of overlegstructuren van start


artikel 7:

Adviezen

§1. Het gemeentebestuur betrekt de adviesraden bij de opmaak en de evaluatie van het strategisch meerjarenplan

§2. Wanneer het college van burgemeester en schepenen en/of de gemeenteraad de adviesraad om advies vraagt, zal deze de vraag schriftelijk stellen en bij de adviesvraag alle nodige informatie voegen die nodig is om een advies te kunnen uitbrengen. Tevens hebben de leden van de adviesraad het recht om inzage te nemen in alle documenten en dossiers die betrekking hebben op de adviesvraag, tenzij er wettelijke bezwaren zijn. Dit inzagerecht kan uitgeoefend worden via de gemeentelijke ambtenaar die toegewezen wordt aan de adviesraad.

Wanneer de adviesraad op eigen initiatief een advies wenst uit te brengen, kan zij steeds informatie opvragen aan het college van burgemeester en schepenen. Deze informatie zal ter beschikking gesteld worden tenzij er wettelijke bezwaren zijn.

§3. De adviesraad zal de adviezen die ze uitbrengt steeds schriftelijk bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

§4. Het college van burgemeester en schepenen en/of de gemeenteraad zal binnen 2 maanden te rekenen vanaf de datum dat het advies bij het college van burgemeester en schepenen toekwam, de gemotiveerde beslissing meedelen aan de erkende adviesraad. Indien de verdere behandeling van het dossier langere tijd vraagt, zal het college van burgemeester en schepenen binnen de vier weken een antwoord bezorgen met melding van de procedure die het dossier nog verder moet volgen.

 

artikel 8:

Ondersteuning vanuit de gemeente.

Het gemeentebestuur ondersteunt de adviesraden door:

a) op de gemeentelijke begroting jaarlijks een bedrag voor de dagelijkse werking in te schrijven. Deze toelage wordt uitgekeerd als de rekening van de adviesraad minder dan 2500 € bedraagt.

b) administratieve en logistieke ondersteuning door de gemeentelijke diensten te voorzien;

c) 1 ambtenaar per adviesraad aan te duiden die de vergaderingen van de adviesraden bijwoont, indien dit vereist is. De concrete uitwerking hiervan zal gebeuren door het college van burgemeester en schepenen

 

artikel 9:

Verslagen

Van elke raadsvergadering wordt verslag gemaakt. De verslagen en einddocumenten van de hier bedoelde raden en overlegstructuren worden meegedeeld aan de gemeenteraad.

 

artikel 10:

De bepalingen van deze afsprakennota kunnen nooit in tegenspraak zijn met decretale bepalingen.

 

artikel 11:

De werking van de adviesraden wordt geëvalueerd na een periode van 2 jaar.

 

artikel 12:

De bepalingen van dit besluit vervangen de overeenkomende bepalingen in reeds bestaande besluiten m.n. .het gemeenteraadsbesluit d.d. 11-03-2013 met betrekking tot afspraken betreffende de samenstelling, de werkwijze en procedure bij de oprichting van adviesraden wordt opgeheven.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

AH Welzijn & Vrije Tijd

PLEEGZORGGEMEENTE 2019 - 2024

 

Gelet op het algemeen beleidsplan van de gemeente Riemst waarin het voeren van een gezins- en

kindvriendelijk beleid voeren centraal staat;

Gelet op de uitnodiging van vzw Pleegzorg Limburg aan het gemeentebestuur van Riemst om een

pleegzorggemeente te worden;
Overwegende dat Riemst in 2017 pleegzorggemeente werd;

Overwegend dat er in Riemst 10 pleegzorggezinnen zorg dragen voor 13 pleegkinderen;
Overwegende dat er sinds de start van het project in Riemst één nieuw pleeggezin gevonden werd;

Overwegend de lange wachtlijst van pleegkinderen die in aanmerking wensen te komen voor een

pleeggezin;

Overwegend de doelstelling om pleegzorg meer bekend te maken en de wervingscampagnes van vzw

Pleegzorg te ondersteunen;

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Het gemeentebestuur keurt de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst met vzw Pleegzorg Limburg goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om de overeenkomst te ondertekenen.

artikel 2:

Het gemeentebestuur engageert zich om :

- pleegzorg te promoten

- de acties van vzw pleegzorg Limburg op een positieve manier onder de aandacht te brengen en

eventueel zelf acties uit te werken

- flyers , folders en affiches van vzw Pleegzorg Limburg gericht te verspreiden

- de vzw Pleegzorg in de vorm van een info standje toe te laten op afgesproken gemeentelijke

evenementen

- info-avonden van vzw Pleegzorg Limburg te promoten of te faciliteren

- minstens éénmaal per jaar te overleggen met vzw Pleegzorg om nieuwe opportuniteiten te zoeken

en om de jaarkalender vast te leggen

artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan vzw Pleegzorg Limburg.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

AH Welzijn & Vrije Tijd

VERGOEDING LOKALEN COCK

 

Gelet op het ongunstig veiligheidsrapport over de toestand van het oud Gemeentehuis in Kanne door de gemeentelijke veiligheidsadviseur i.s.m. Ethias waardoor de verenigingen géén gebruik meer mogen maken van de gemeentelijke lokalen van het oud gemeentehuis in Kanne; ·

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23/12/2004 inzake de kostenvergoeding voor het gebruik van de lokalen;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27/09/2007 inzake de huisvesting van verenigingen in zaal onder de kerk;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30/10/2008 inzake de verzekeringspolis 'afstand van verhaal';

Gelet op de overlegvergadering van 31/01/2012 met al de betrokken verenigingen van Kanne;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 09/02/2012 inzake afspraken tussen het gemeentebestuur en Tongers Huis aangaande het oud gemeentehuis in Kanne;

Gelet op de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen;

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

Overwegende dat het gemeentebestuur een alternatief wenst te zoeken voor de verenigingen die geen gebruik meer kunnen maken van de gemeentelijke vergaderlokalen in het oud gemeentehuis in Kanne.

Overwegende dat het gemeentebestuur in het kader van de aansprakelijkheid wenst dat de lokalen verzekerd worden met de verzekeringsclausule ‘afstand van verhaal’

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Het gemeentebestuur komt tussen in de gebruikskosten door de Kannerse verenigingen van de lokalen in de Vrije Basisschool Jekerdal en het Cultureel Ontspanningscentrum
 

artikel 2:

Deze tussenkomst geschiedt via rechtstreekse en semestriële (eind juni en eind december) facturatie aan het gemeentebestuur.
 

artikel 3:

Een door de betrokken vereniging ondertekend document waaruit de huurperioden en plaats blijkt, wordt toegevoegd aan de ingezonden facturen.
 

artikel 4:

De tussenkomst geldt enkel voor het gebruik dat gelinkt is aan de normale werking van de vereniging.

 

artikel 5:

De tussenkomst wordt geplafonneerd op 5€/uur voor het gebruik van de lokalen en 20€/dag voor het gebruik van de keuken in de lokalen van COCK.

 

artikel 6:

De meerkosten voor de clausule ‘afstand van verhaal’ in de verzekeringspolis worden betaald door het gemeentebestuur vanaf het kalenderjaar 2015.

 

artikel 7:

De nodige kredieten zijn voorzien in het budget 1419/005/001/001/001 61000300 0739

 

artikel 8 :

Dit besluit vervangt de gemeenteraadsbeslissing van 10/12/2012.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Kinderopvang

TOELAGE VBS 'T VOGELNESTJE HEUKELOM

 

Gelet op het algemeen beleidsplan van de gemeente Riemst waarin het voeren van een gezins- en

kindvriendelijk beleid centraal staat;

Gelet op het beleidsplan waarin het gemeentebestuur streeft naar een kwalitatieve kinderopvang in al onze deelgemeenten;

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen op dd. 21 maart 2019;

Overwegende dat het gemeentebestuur in het kader van efficiëntie zelf géén opvang kan organiseren of faciliteren in Heukelom;

Overwegende dat de school in Heukelom zelf kinderopvang organiseert in samenwerking met vrijwilligers;

Gelet op de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van gemeentelijke toelagen;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Het college beslist om een toelage te verlenen voor de organisatie van de kinderopvang in de Vrije Basisschool 't Vogelnestje Heukelom.

artikel 2:

De Vrije Basisschool 't Vogelnestje te Heukelom organiseert kinderopvang in samenwerking met vrijwilligers.

Volgende voorwaarden stelt het gemeentebestuur aan de kinderopvang:

•De Vrije Basisschool 't Vogelnestje te Heukelom neemt de volledige verantwoordelijkheid in de totale organisatie en administratie van de kinderopvang

•De school hanteert dezelfde tarieven als de tarieven in de gemeentelijke opvanglocaties

•De vrijwilligers worden aangesteld en vergoed volgens de wet betreffende de rechten van vrijwilligers op dd. 3 juli 2005

artikel 3:

De Vrije Basisschool 't Vogelnestje te Heukelom ontvangt een toelage van het gemeentebestuur Riemst voor de organisatie van de kinderopvang. De toelage stemt overeen met het verschil tussen de inkomsten ingevolge de kinderopvang en de uitgaven voor de vrijwilliger van de kinderopvang.

artikel 4:

De Vrije Basisschool 't Vogelnestje Heukelom zal tweemaal per jaar (in juli en januari) een overzicht bezorgen aan het gemeentebestuur Riemst met daarin de inkomsten ingevolge de kinderopvang en de uitgaven voor de vrijwilliger onderverdeeld per maand. 

artikel 5:

De toelage wordt halfjaarlijks gestort na ontvangst van de halfjaarlijkse afrekening op het rekeningnummer van de Vrije Basisschool 't Vogelnestje Heukelom BE45 7350 1171 8089.

artikel 6:

De kredieten voor de uitbetaling van de toelage worden vanaf 2019 jaarlijks voorzien in het budget op de registratiesleutel 1419/005/001/001/001 64902500 0945. Voor het jaar 2019 gebeurt er een budgetwijziging voor een bedrag van 1.100€ op bovenstaande registratiesleutel.

artikel 7:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de financieel directeur en aan de Vrije Basisschool 't Vogelnestje van Heukelom na goedkeuring van de gemeenteraad op dd. 08/04/2019. 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Dienst Sport

OVEREENKOMST GEMEENTEBESTUUR RIEMST/SPORTINEZ GOLAZO VOOR DE ORGANISATIE VAN DE UCI WORLDTOUR BINCKBANK TOUR VOOR EEN RIT-IN-LIJN IN 2019, 2020 EN 2021 - INTERNE WERKINGSKOSTEN/INKOMSTEN

 

Gelet op de vraag van Golazo Sports nv om i.s.m. de gemeente Riemst, Riemst af te vaardigen voor een rit-in-lijn van de UCI Worldtour, BinckBank Tour in 2019, 2020 en 2021;

Gelet op het gunstig advies van de sportraad van 21/02/'19;

Gelet op het feit dat Riemst een toelage betaalt aan Golazo Sports nv t.b.v. 25.000,00 euro in 2019;

Gelet op het feit dat voor 2020 of 2021 een extra bedrag van 5.000,00 euro, op de som van 25.000,00 euro, wordt betaald aan Golazo Sports nv voor een rit-in-lijn bij live-uitzending met Riemst in beeld;

Gelet op het feit dat er in 2019, 2020 en 2020 elk jaar werkingskosten worden voorzien voor de  organisatie van de rit-in-lijn;

Overwegende dat de bedrijven van Riemst en omstreken geïnformeerd worden i.v.m. de mogelijkheid van sponsoring via alle mogelijke gemeentelijke infokanalen en sponsordossier;

Overwegende dat de inkomsten voor 2019, 2020 en 2020 worden verworven d.m.v. sponsoring en verkoop VIP-brunchkaarten;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017;

De budgetten voor de uitgaven zijn voorzien in de meerjarenbegroting van 2019, 2020 en 2021 onder volgende registratiesleutels:

1419/002/003/001/006-64902500-0719: toelage Binckbank Tour.

419/002/003/001/006-61300400-719: aankoop klein materiaal BBT

1419/002/003/001/006-61620000-719: huur materiaal (toiletten) BBT

1419/002/003/001/006-61600010-719: lunchpakketten en ontbijtbuffet BBT

1419/002/003/001/006-61600300-719: Rode Kruis BBT

1419/002/003/001/006-60100900-719: aankoop VIP-brunchkaarten BBT

De inkomsten worden geboekt in 2019, 2020 en 2021 onder registratiesleutel 1419/002/003/001/006-74600000-719: terugvordering van gemaakte kosten BBT

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De raad keurt de inhoud van de bijgevoegde overeenkomst nr.3770150819 tussen enerzijds het gemeentebestuur en anderzijds Golazo Sports nv goed en machtigt de burgemeester en de algemene directeur voor de ondertekening van deze overeenkomst.

artikel 2:

De toelage aan Golazo Sport nv is voorzien in de meerjarenbegroting 2019, 2020 en 2021 onder registratiesleutel 1419/002/003/001/006-64902500-0719.

artikel 3:

De inkomsten worden verworven d.m.v. sponsoring en verkoop Vip-brunchkaarten. Het krediet wordt voorzien in 2019, 2020 en 2021 onder registratiesleutel  1419/002/003/001/006-74600000-719

artikel 4:

Een afschrift van dit besluit en deze overeenkomst nr.3770150819 wordt overgemaakt aan de financieel directeur.

 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Welzijn & Vrije Tijd - Dienst Sport

TOELAGEREGLEMENT VOOR RIEMSTER ERKENDE SPORTCLUBS MET EEN KWALITEITSVOLLE PERMANENTE SPORTWERKING & PROFESSIONALISERING VAN ERKENDE RIEMSTER SPORTCLUBS MET EEN KWALITEITSVOLLE, SPECIFIEKE JEUGDWERKING – AANPASSING TOELAGEBEDRAG LUIK 2

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 09/09/2013: “Toelagereglement voor Riemster erkende sportclubs met een kwaliteitsvolle…”;

Gelet op het feit dat steeds meer Riemster sportclubs erkend zijn door het gemeentebestuur en steeds meer Riemster sportclubs aangesloten zijn bij een erkende Vlaamse sportfederatie;

Gelet op het feit dat er elk jaar meerdere aanvragen worden ingediend;

Gelet op het feit het extra budget een compensatie is van de toenemende aanvragen;

Gelet op het feit dat de jeugdwerking van onze sportclubs sterk zijn vertegenwoordigd;

Gelet op het feit dat ons gemeentebestuur de aandacht op de jeugdwerking van onze sportclubs wil versterken;

Gelet op het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact;

Gelet op de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van gemeentelijke subsidies, inzonderheid artikel 3, artikel 7, 1° en artikel 9, eerste lid;

Gelet op het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid van 06/07/2012;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 06/07/2012 van 16/11/2012;

Gelet op het besluit van 07/07/2008 betreffende het reglement tot gemeentelijke erkenning van Riemster sportverenigingen;

Gelet op het decreet van 13/07/2001 houdende de regeling van de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisatie en de organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding;

Overwegend het gemeentebestuur erkende Riemster sportclubs met een kwaliteitsvolle permanente sportwerking financieel wil ondersteunen;

Overwegend het gemeentebestuur erkende Riemster sportclubs met een professionele aanpak betreffende jeugdwerking wil ondersteunen;

Gelet op de Panathlonverklaring over de ethiek in de jeugdsport, die de rechten van het kind in de sport centraal stelt;

Overwegend het gemeenteraadsbesluit van 09/09/2013 met betrekking tot "toelagereglement voor Riemster erkende sportclubs met een kwaliteitsvolle…wordt vervangen door het huidige toelagereglement;

Overwegend dat het nieuwe, aangepaste "toelagereglement voor Riemster erkende sportclubs met een kwaliteitsvolle permanente sportwerking en professionalisering van erkende Riemster sportclubs met een kwaliteitsvolle, specifieke jeugdwerking" ingaat op 01/01/2019;

Gelet op het feit dat het college van burgemeester is gemachtigd om dit besluit uit te voeren;

Gelet op het gunstig advies van de gemeentelijke sportraad van 26/02/2019;

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017;

Het budget is voorzien op de registratiesleutel 1419/002/003/001/001-64902500-074003 – subsidies aan Riemster erkende sportclubs;

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting, worden door het college van burgemeester en schepenen subsidies verleend aan erkende Riemster sportclubs aangesloten bij een erkende Vlaamse sportfederatie.

artikel 2:

De zetel van de erkende sportclub is in de gemeente Riemst gevestigd.

artikel 3:

Deze toelage wordt verdeeld op basis van 2 luiken, namelijk:

1. Kwaliteitsvolle permanente sportwerking

2. Professionalisering met een bijzonder accent op kwaliteitsvolle jeugdsportbegeleiding

artikel 4:

Voor deze 2 luiken, vermeld in artikel 3, wordt een budget van 35.000,00 euro voorzien. Dit budget wordt als volgt verdeeld:

Luik 1: 12.500,00 euro voor kwaliteitsvolle permanente sportwerking

Luik 2: 22.500,00 euro voor professionalisering van Riemster erkende sportclubs met een kwaliteitsvolle, specifieke jeugdwerking

artikel 5:

Indien een erkende sportclub diploma's/licenties/attesten…toevoegt, dan moeten de houders van deze diploma's/licenties/attesten…effectief lid zijn van de sportclub

artikel 6:

De subsidie wordt berekend op basis van de verworven punten die kunnen behaald worden in de verschillende criteria

Artikel 7 : De aanvragen/controle

          De aanvragen tot toelage worden door de sportclubs op de daartoe bestemde formulieren ingevuld, ondertekend en ingediend bij de dienst Sport, Tongersesteenweg 8 in 3770 Riemst en dit uiterlijk tegen 15.10.X (jaar X).

          De aanvraag heeft betrekking voor het werkingsjaar dat loopt van 01.08.(X-1) tot 31.07.X

          De nodige documenten dienen bijgevoegd te worden, indien er voor een rubriek gegevens ontbreken of er worden foutieve gegevens verstrekt dan is de sanctie 0 punten voor de desbetreffende rubriek

          Het reglement en de aanvraagformulieren zijn elektronisch beschikbaar op de website www.riemst.be en op de dienst Sport

          De bevoegde ambtenaar kan te allen tijde overgaan tot controle van de verstrekte gegevens. Het afleggen van onjuiste verklaringen t.o.v. het gemeentebestuur kan aanleiding geven tot het treffen van maatregelen tegen de desbetreffende sportvereniging zoals weigering, terugvordering en/of schorsing van 5 jaar der toelagen.

          Een sportclub die na de uiterlijk vastgestelde datum de aanvraag indient, wordt uitgesloten voor toelagen. 

artikel 8: Documenten

Op beide aanvraagformulieren staat duidelijk vermeld, welke documenten dienen toegevoegd te worden.

artikel 9:

Indien een sportclub ophoudt te bestaan, kan de toegekende toelage op advies van het college van burgemeester en schepenen voor het betrokken jaar ingehouden worden.

artikel 10: Definities

          Erkende sportfederatie: de Vlaamse sportfederatie die erkend is in het kader van het decreet van 13/07/2001 houdende de regeling van de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisaties en de organisaties voor de sportieve vrijetijdsbesteding

          Erkende Riemster sportvereniging: een Riemster sportvereniging (zetel in Riemst gevestigd) die aangesloten is bij een erkende Vlaamse sportfederatie en voldoet aan het reglement tot gemeentelijke erkenning van Riemster sportverenigingen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 07/07/2008;

          Jeugdsportcoördinator: een sportgekwalificeerde jeugdsportbegeleider die het jeugdsportbeleid in de erkende sportvereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorisch vlak. De jeugdsportcoördinator is minimum VTS initiator of hieraan gelijkgesteld en stuurt minimaal 2 andere jeugdsportbegeleiders aan.

          Jeugdwerking: een erkende Riemster sportclub heeft een jeugdwerking wanneer minstens 25% van haar leden kinderen en jongeren zijn t.e.m. 18 jaar en wanneer deze kinderen/jongeren wekelijks begeleid worden door trainers tijdens trainingen en georganiseerde competities.

artikel 11:

Dit toelagereglement treedt in werking op 01/01/2019 en vervangt het toelagereglement van 09/09/2013: "aanpassing toelagereglement voor Riemster erkende sportclubs…”.

 

LUIK 1: TOELAGE VOOR KWALITEITSVOLLE PERMANENTE SPORTWERKING

artikel 12: Berekening der toelagen 12.500,00 euro

12.1. Deelname aan activiteiten georganiseerd door dienst sport al dan niet i.s.m. de sportraad, het onderwijs,…

Een erkende sportclub, die deelneemt aan een activiteit van de sportdienst al dan niet i.s.m. sportraad, onderwijs of andere…kan punten verdienen. Dit op basis van het aantal deelnames aan activiteiten

 

Deelname

Aantal punten

1

10

2

20

3

30

4

40

5

50

6

60

7

70

8

80

 

12.2. Aangesloten Riemster leden

Een erkende sportclub krijgt per 10 aangesloten Riemster leden, op basis van de ledenlijst van de club bij een erkende federatie, punten toegekend met een maximum van 100 punten 

 

Aantal leden

Aantal punten

0-10

0

11-20

10

21-30

20

31-40

30

41-50

40

51-60

50

61-70

60

71-80

70

81-90

80

91-100

90

101-110

100

 

12.3. Aangesloten bij de sportraad

Een erkende sportclub, aangesloten bij de gemeentelijke sportraad, verdient 20 punten.

 

12.4. Aankoop sportmateriaal

Een erkende sportclub kan 2 punten per aankoopschijf van 250,00 euro verdienen (met een maximum van 20 punten). Dit voor de aankoop van sportmateriaal, noodzakelijk om de sport te beoefenen. Dit geldt niet voor de aankoop van (sport)materiaal voor infrastructuur of voor een sportevenement.

 

Aankoopschijf sportmateriaal

Aantal punten

0-250 euro

2

251-500

4

501-750

6

751-1.000

8

1.001-1.250

10

1.251-1.500

12

1.501-1.750

14

1.751-2.000

16

2.001-2.250

18

2.251-2.500

20

 

 

 

12.5. Huishoudelijk reglement/VZW

Een erkende sportclub die een huishoudelijk reglement kan voorleggen, verdient 10 punten. Indien de club een VZW-structuur heeft, zijn er extra 10 punten te verdienen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LUIK 2: TOELAGE VOOR PROFESSIONALISERING VAN ERKENDE RIEMSTER SPORTCLUBS MET EEN KWALITEITSVOLLE, SPECIFIEKE JEUGDWERKING

artikel 13: Berekening der toelagen (22.500,00 euro)

13.1. Sportkwalificaties Jeugdsportcoördinator

Een erkende sportclub krijgt op basis van de onderstaande sportkwalificaties punten toebedeeld op basis van het diploma van de jeugdsportcoördinator/het aantal leeftijdscategorieën. Deze kwalificaties hebben enkel betrekking op haar leden t.e.m. 18 jaar en dienen actief te worden uitgevoerd. De bijhorende diploma's dienen uitgereikt te zijn door VTS (Vlaamse Trainersschool) of daarmee geassimileerd.

 

Kwalificatie

Jeugdsportcoördinator

aantal leeftijdscategorieën

Aantal punten

 

Initiator

2

10

3

15

4

20

5

25

6

30

7

35

8

40

9

45

10

50

Kwalificatie

Jeugdsportcoördinator

antal leeftijdscategorieën

Aantal punten

Trainer B/ Instructeur B/ Diploma Bachelor/ Master Lichamelijke opvoeding

2

20

3

30

4

40

5

50

6

60

7

70

8

80

9

90

10

100

kwalificatie

Jeugdsportcoördinator

aantal

leeftijdscategorie

Aantal punten

Trainer A

2

30

3

60

4

90

5

120

6

150

7

180

8

210

9

240

10

270

 

13.2.Gediplomeerde trainers/aantal speelgerechtigde t.e.m.18 jaar

          Een erkende sportclub krijgt in verhouding met het aantal t.e.m. 18-jarige speelgerechtigde leden punten voor het werken met gediplomeerde trainers. De trainer(s) dient aangesloten te zijn bij de club en moet zijn/haar functie van trainer effectief uitvoeren.

          Volgende diploma’s komen in aanmerking:

          Diploma van de Vlaamse Trainersschool (VTS): Aspirant-Initiator, Initiator, InstructeurB/TrainerB, Trainer A

          Diploma's geassimileerd met deze van VTS komen ook in aanmerking

          Diploma Bachelor/Master Lichamelijke Opvoeding

          Al deze bovenvermelde diploma’s geven recht op 10 punten/per 9 aangesloten t.e.m. 18 jarige spelers, startende vanaf 5 aangesloten spelers

 

 

 

Aantal

speelgerechtigde leden

Max.aantal gediplomeer- de trainers

Aantal punten

Aantal

speelgerechtigde leden

 

Max.aantal gediplomeerde trainers

Aantal punten

5-14

1

10

115-124

12

120

15-24

2

20

125-134

13

130

25-34

3

30

135-144

14

140

35-44

4

40

145-154

15

150

45-54

5

50

155-164

16

160

55-64

6

60

165-174

17

170

65-74

7

70

175-184

18

180

75-84

8

80

185-194

19

190

85-94

9

90

195-204

20

200

95-104

10

100

205-214

21

210

105-114

11

110

....

...

...

 

13.3. Bijscholing voor jeugdtrainers, jeugdsportcoördinatoren

Een erkende sportclub krijgt punten wanneer zijn/haar lid een bijscholing volgt als jeugdtrainer en/of jeugdcoördinator. De bijscholing dient gevolgd te worden bij erkende federaties, VTS of daarmee geassimileerd. De opleiding dient specifiek gericht te zijn naar de jeugdwerking.

Een bijscholing kan door verschillende instanties georganiseerd worden als het thema en de doelgroep maar specifiek zijn en kan slechts eenmalig beloond worden

Per gevolgde bijscholingscursus: 5 punten met een maximum van 100 punten

 

Bijscholingscursus

Aantal punten

Bijscholingscursus

Aantal punten

1

5

11

55

2

10

12

60

3

15

13

65

4

20

14

70

5

25

15

75

6

30

16

80

7

35

17

85

8

40

18

90

9

45

19

95

10

50

20

100

 

 

13.4. Extra activiteiten

Het organiseren van een apart jeugdtornooi voor kinderen/jongeren t.e.m. 18 jaar buiten de reguliere competitiewedstrijden: 20 punten

Het organiseren van een meerdaagse stage of kamp (min.2dagen) van min 4u/dag: 20 punten

Het organiseren van een opendeurdag/infoavond voor alle Riemster kinderen en jongeren t.e.m. 18 jaar: 20 punten

13.5. Ondertekening Panathlon-charter "rechten van het kind in de sport"

Op 25/02/2008 ondertekende de gemeente Riemst de Panathlon-charter (CBS van 03/04/2008).

Erkende sportclubs met een jeugdwerking die deze panathlon-charter ondertekenen, krijgen 20 punten toegewezen.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

AANPASSING MEERJARENPLAN EN BUDGETWIJZIGING 1, 2019

 

Gelet op de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuurgemeentedecreet, meer bepaald de artikelen 41 e.v.

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering dd. 25 juni 2010 betreffende de Beheers- en Beleidscyclus van de gemeenten, provincies en OCMW's, meer bepaald de artikelen 28 en 29;

Gelet op het tekort aan kredieten op sommige uitgaven- en ontvangstensleutels;

Gelet op de noodzaak om te voorzien in voldoende kredieten om uitgaven te kunnen doen.

 

BESLUIT:14 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners en Bert Cilissen

4 stemmen tegen: Jan Peumans, Anita Beusen, Gerard Stratermans en Yves Chanson

5 onthoudingen: Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Danny Lemmens, Patrick Janssen en Marie-Elise Smets

 

artikel 1:

De aanpassing  van het meerjarenplan zoals blijkt uit de bijgevoegde stukken en toelichting wordt goedgekeurd.

 

artikel 2:

Budgetwijziging 1 van dienstjaar 2019 zoals blijkt uit de bijgevoegde stukken en toelichting wordt goedgekeurd.

 

artikel 3 :

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de toezichthoudende overheid.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Dienst Financiën - Algemeen

KENNISGEVING RAPPORT J5 JAARREKENING

 

Gelet op correctieboekingen die gedaan werden naar aanleiding van de opmerkingen van Afdeling Binnenlands Bestuur;

Gelet op het feit dat voor 18.317 euro correctieboekingen werden gedaan die een impact hadden op het overgedragen resultaat;

Gelet op het feit dat deze wijzigingen niet manueel konden gebeuren maar via een koppeling in de boekhoudsoftware;

Dat de software deze koppeling niet heeft gemaakt waardoor het overgedragen resultaat deze wijzigingen tbv 18.317 euro niet heeft mee opgenomen;

Overwegende dat ons softwarehuis Remmicom deze koppeling inmiddels heeft rechtgezet zodat het aangepast resultaat nu wel verwerkt is;

Gelet op het nieuwe schema J5, dat ter kennis wordt voorgelegd aan de gemeenteraad

 

 

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het aangepast rapport J5 waarbij het gecumuleerde budgettair resultaat vorig boekjaar stijgt met  € 18.317.

Het resultaat op kasbasis stijgt van 7.985.366 naar 8.003.683 euro.

 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE AANKOOP RESTWATERZUIVERIINGSTOESTEL

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° d ii (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen);

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aankoop restwaterzuiveringstoestel” een bestek met nr. GA/1111/2019 werd opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 36.776,86 excl. btw of € 44.500,00 incl. 21% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/23000000/0319 (actie 1419/003/004/001/002).

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. GA/1111/2019 en de raming voor de opdracht “Aankoop restwaterzuiveringstoestel”, opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 36.776,86 excl. btw of € 44.500,00 incl. 21% btw.

artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/23000000/0319 (actie 1419/003/004/001/002).

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN, RAMING EN GUNNINGSWIJZE AANLEG EN HERSTELLING STOEPEN - DIENSTJAAR 2019

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Aanleg en herstelling stoepen - dienstjaar 2019” een bestek met nr. TD/LR 1103/2019 werd opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst;

Overwegende dat deze opdracht is opgedeeld in 1 perceel onderverdeeld in volgende delen:

* Deel 1: Aanleg stoepen ten laste van de gemeente Riemst), raming: € 147.186,00 excl. btw of € 178.095,06 incl. 21% btw;

* Deel 2: Aanpassingen riolering ten laste van Fluvius), raming€ 1.567,00 excl. btw of € 1.896,07 incl. 21% btw;

Overwegende dat de totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 148.753,00 excl. btw of € 179.991,13 incl. 21% btw;

Gelet op het akkoord van Fluvius met de bestektekst en haar aandeel in deze werken;

Overwegende dat de gemeente Riemst als aanbestedende overheid aangeduid wordt om in gezamenlijke naam bij de gunning en uitvoering van de opdracht als bouwheer op te treden;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekend te maken in het Bulletin der Aanbestedingen, de Bouwkroniek en de Conferatie Bouw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht voorzien is in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400000/0200 (actie 1419/001/001/004/001);

Gelet dat de financiering gebeurt met eigen middelen;

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. TD/LR 1103/2019 en de raming voor de opdracht “Aanleg en herstelling stoepen - dienstjaar 2019”, opgesteld door de Financiële dienst - Aankoopdienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De opdracht bestaat uit één perceel onderverdeeld in twee delen:

* deel 1: aanleg van stoepen in bovengenoemde straten (ten laste van de gemeente Riemst), raming: € 147.186,00 excl. btw of € 178.095,06 incl. 21% btw;

* deel 2: aanpassingen aan de riolering (ten laste van Fluvius), raming: € 1.567,00 excl. btw of € 1.896,07 incl. 21% btw.

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 148.753,00 excl. btw of € 179.991,13 incl. 21% btw.

artikel 2:

De gemeente Riemst wordt als aanbestedende overheid aangeduid om in gezamenlijke naam bij de gunning en uitvoering van de opdracht als bouwheer op te treden.

Fluvius gaat akkoord met de bestektekst en met haar aandeel in deze werken.

artikel 3:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

artikel 4:

Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau in het Bulletin der Aanbestedingen, de Bouwkroniek en de Confederatie Bouw.

artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400000/0200 (actie 1419/001/001/004/001).

De financiering gebeurt met eigen middelen.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Dienst Financiën - Dienst Aankoop

GOEDKEURING LASTVOORWAARDEN EN GUNNINGSWIJZE INFRASTRUCTUURWERKEN EYCKENDAEL

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

Gelet op het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

Gelet op de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

Gelet op de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

Overwegende dat in het kader van de opdracht “Infrastructuurwerken Eyckendael” een bestek met nr. TD/LR 1112/2019 werd opgesteld door de Technische Dienst;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 330.916,50 excl. btw of € 400.408,97 incl. 21% btw;

Overwegende dat voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure en op nationaal niveau bekend te maken in het Bulletin der Aanbestedingen, de Bouwkroniek en de Conferatie Bouw;

Overwegende dat de uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400000/0200 (actie 1419/001/001/005/019;

Overwegende dat het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging;

Gelet dat de financiering gebeurt met eigen middelen.

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. TD/LR 1112/2019 en de raming voor de opdracht “Infrastructuurwerken Eyckendael”, opgesteld door de Technische Dienst. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 330.916,50 excl. btw of € 400.408,97 incl. 21% btw.

artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

artikel 4:

Het standaard publicatieformulier wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau in het Bulletin der Aanbestedingen, de Bouwkroniek en de Confederatie Bouw.

artikel 5:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/22400000/0200 (actie 1419/001/001/005/019;

Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

ROW - Dienst Patrimonium

VERLENEN VAN DE MACHTIGING OM PERCELEN GELEGEN TE RIEMST, BIESENAKKER, AMBACHTELIJKE ZONE "OP HET REECK" TE VERKOPEN.

BESLISSING BIJ HOOGDRINGENDHEID;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 09/02/2009 houdende de goedkeuring van het B.P.A ambachtelijke zone “Op het Reeck II”;

Gelet op de verkoop door notaris Mieke Neven van het pand gelegen Biesenakkers 6, sectie A nr. 1774A van 29 mei 2017;

Gezien de huidige eigenaars hun bedrijf willen verkopen;

Gezien de nieuwe eigenaars de gebouwen met grond willen gebruiken overeenkomstig hun maatschappelijk doel elektriciteitswerken;

Gezien volgens de bijzondere voorwaarden op te leggen aan de toekomstige kopers de verkoop van de gronden, moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Gezien het schepencollege voorstelt om akkoord te gaan met de voorgestelde verkoop op voorwaarde dat de verkoopvoorwaarden van de aankoopakte van kracht blijven en dat de toekomstige activiteit passen binnen de voorwaarden en voorschriften van het BPA "Op 't Reeck II";

Gelet op het decreet voor het lokaal bestuur;

Gehoord het verslag;

 

BESLUIT:23 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

artikel 1:

Aan de eigenaars wordt machtiging gegeven om de percelen grond te Riemst 1e afdeling sectie A nummer 1774A, groot 5a41ca te verkopen .

artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de nieuwe bestemming mits deze voldoen aan de voorwaarden en voorschriften van het BPA "Op 't Reeck II" van 09/02/2009, zoals bepaald in de bijzondere voorwaarden op te leggen aan de toekomstige kopers van de oorspronkelijke verkoopakte van 29 mei 2017.

artikel 3:

Onderhavige beslissing over te maken aan de notaris die instaat voor het verlijden van de akte.

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - ANITA BEUSEN - UITSCHUIFBARE TRIBUNE ZAAL ‘T PAENHUYS

 

BESLUIT:8 stemmen voor: Jan Peumans, Anita Beusen, Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets en Yves Chanson

15 stemmen tegen: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Danny Lemmens en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - HERAANLEG OUDE TRAMWEG EN AANSLUITEND DE BRUGSTRAAT

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - VERKEERSREMMERS TER HOOGTE VAN DE LAATSTE HUIZEN VAN DE SINT-STEFANUSSTRAAT EN DE EERSTE HUIZEN VAN DE PEPERSTRAAT IN MILLEN.

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - UITGAVE TOERISTISCHE GIDS 2019

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR-  JAN PEUMANS - OPNAME VAN EEN VOLLEDIGE KENNISMAKING VAN DE GEMEENTERAADSLEDEN EN DE LEDEN VAN HET BCSD IN HET INFORMATIEBLAD (3770) VAN DE GEMEENTE

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - YVES CHANSON - INDIENING AANVRAAG SUBSIDIE TER BEVORDERING VAN DE VERKEERSVEILIGHEID VAN SCHOOLOMGEVINGEN

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - YVES CHANSON - ANTIRECLAMESTICKER ONDER DE AANDACHT BRENGEN

 

BESLUIT:17 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Laura Mulleners, Gerard Stratermans, Yves Chanson en Bert Cilissen

5 onthoudingen: Ludwig Stevens, Steven Coenegrachts, Danny Lemmens, Patrick Janssen en Marie-Elise Smets

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Overzicht punten

Vergadering gemeenteraad van 8/04/2019.

Interne zaken - Dienst Secretariaat

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - MARIE-ELISE SMETS - AANLEG BIO- BLOEMBOLLENPERKEN.

 

BESLUIT:22 stemmen voor: Mark Vos, Guy Kersten, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Mathieu Eycken, Katja Onclin, Jan Peumans, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Peter Neven, Jean Nicolaes, Anja Slangen, Mieke Loyens, Joël L'Hoest, Steven Coenegrachts, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Gerard Stratermans, Patrick Janssen, Marie-Elise Smets, Yves Chanson en Bert Cilissen

 

Publicatiedatum: 12/04/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.