Laura Mulleners Mark Vos Ludwig Stevens Yves Chanson Mathieu Eycken Davy Renkens Danny Lemmens Marie-Elise Smets Anja Slangen Mieke Loyens Jan Peumans Christiaan Bamps Guy Kersten Philippe Geelen Bert Cilissen Anja Huls Joël L'Hoest Patrick Janssen Marina Pauly Bart Weekers Marc Konings Etienne Gielen Mathieu Cleuren Peter Neven Laura Mulleners Mark Vos Ludwig Stevens Yves Chanson Mathieu Eycken Davy Renkens Danny Lemmens Marie-Elise Smets Anja Slangen Mieke Loyens Jan Peumans Christiaan Bamps Guy Kersten Philippe Geelen Bert Cilissen Anja Huls Joël L'Hoest Patrick Janssen Marina Pauly Marc Konings Etienne Gielen Mathieu Cleuren Peter Neven Joël L'Hoest Laura Mulleners Marina Pauly Anja Huls Anja Slangen Mathieu Eycken Peter Neven Philippe Geelen Bert Cilissen Christiaan Bamps Mark Vos Mieke Loyens Davy Renkens Guy Kersten Yves Chanson Etienne Gielen Ludwig Stevens Jan Peumans Danny Lemmens Patrick Janssen Marie-Elise Smets Mathieu Cleuren Marc Konings aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Domeinhoofd economie landbouw en omgeving
OPTIMALISATIE VAN GEMEENTELIJK VASTGOED IN FUNCTIE VAN DE KLIMAATDOELSTELLINGEN: GOEDKEUREN BIJZONDER BESTEK
De gemeente Riemst heeft op 11 december 2017 besloten om toe te treden tot het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Convenant of Mayors for Climate and Energy).
De gemeente engageerde zich daarbij concreet tot het nakomen van het engagement om de CO2-uitstoot op haar grondgebied tegen 2030 ten minste met 40 procent terug te dringen. Met name door een betere energie-efficiënte en een ruimer gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
In uitvoering van voormeld engagement wenst de gemeente een doorgedreven optimalisatie van het eigen gemeentelijk vastgoed te realiseren in functie van voormelde klimaatdoelstellingen.
Concreet betekent dit dat de gemeente heeft onderzocht welke actuele en toekomstige noden aan eigen huisvesting zij nog heeft en hoe deze noden het meest efficiënt worden gehuisvest in haar eigen patrimonium en gebouwenbeheer.
De gemeente is tot de vaststelling gekomen dat zij haar diensten bij voorkeur onderbrengt in één nieuw duurzaam, flexibel inzetbaar gebouw. De gemeente kiest daarom voor een nieuw administratief centrum op de bestaande site van de toeristische en de technische diensten. De diensten van de gemeentelijke administratie, de diensten van het OCMW, de technische diensten en de toeristische dienst worden op die site samengebracht in één nieuw gebouw.
Dit laat toe meerdere leeg te komen staan gebouwen af te stoten aan de private markt in functie van een private herbestemming nadat het nieuwe administratief centrum is gerealiseerd en de diensten zijn verhuisd.
Met deze opdracht brengt de gemeente haar plan tot optimalisatie voor een groot deel van haar patrimonium in één doordachte beweging tot stand.
In zitting van de gemeenteraad d.d. 3 april 2023 werd goedkeuring verleend aan de selectieleidraad, datum 23/03/2023, opgesteld door de gemeente Riemst, met als titel “Selectieleidraad optimalisatie van gemeentelijk vastgoed in functie van de klimaatdoelstellingen. Perceel 1: realisatie van een nieuw administratief centrum. Perceel 2 & 3: verkoop van gemeentelijk/OCMW vastgoed/projectgronden
Op basis van de selectieleidraad werden kandidaten geselecteerd voor de 3 percelen.
Het bijzonder bestek dat de voorwaarden van de opdracht betreft voor elk perceel wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Deze opdracht omvat 3 percelen.
Perceel 1: DBm nieuw administratief centrum (NAC) voor de gemeente Riemst
Perceel 2: de verkoop van het bestaande gemeentehuis (vrijgave na verhuis naar nieuwe NAC)
Perceel 3: de verkoop van het bestaande Sociaal Huis (vrijgave na verhuis naar nieuwe NAC)
Voor wat betreft perceel 1 wordt gewerkt met een initiële en een definitieve offerte.
Voor wat betreft perceel 2 en perceel 3 wordt gewerkt met één offerte.
De gemeente handelt als opdrachtgever in eigen naam en voor eigen rekening voor wat betreft de percelen 1 en 2, en in naam en voor rekening van het OCMW voor wat betreft perceel 3.
De offertes worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen voor wat betreft de percelen 1 en 2, en door het Vast Bureau voor wat betreft perceel 3.
De offertes worden beoordeeld aan de hand van objectieve gunningscriteria per perceel door een beoordelingscommissie die bestaat uit volgende leden:
● burgemeester
● 1 schepen
● 2 leden van het MAT
● algemeen directeur
● 1 raadslid van de oppositie
● 1 externe deskundige
Afhankelijk van de benodigde discipline kunnen raadgevers zonder stemrecht aan de beoordelingscommissie toegevoegd worden.
Na de beoordeling van de offertes kan er onderhandeld worden met één of meerdere inschrijvers per perceel.
De opdracht wordt finaal toegewezen door het college van burgemeester en schepenen voor wat betreft de percelen 1 en 2, en door het Vast Bureau voor wat betreft perceel 3.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Sociaal huis
SAMENWERKING MET FAMILY JUSTICE CENTER BINNEN DE POLITIEZONE BILZEN-HOESELT-RIEMST
Intrafamiliaal geweld is een bijzonder complex en omvangrijk maatschappelijk probleem. In het Family Justice Center (FJC) Limburg werken politie, justitie, hulp- en dienstverlening, (geestelijke) gezondheidszorg,.. intensief samen om deze problematiek gecoördineerd aan te pakken. Ze doen dit omdat intrafamiliaal geweld vaak erg complex is en gepaard gaat met problemen op verschillende levensdomeinen, waardoor het voor individuele diensten vrijwel onmogelijk is om het geweld enkel vanuit hun eigen werkveld en expertise te stoppen.
De aard en dynamiek -met het herhalend en escalerend karakter en de veelheid aan risicofactoren die vaak de voedingsbodem vormen- maakt dat zelfs zeer goed opgeleide professionals niet altijd opgewassen zijn om deze problematiek aan te pakken zonder de hulp van anderen. Binnen het FJC slaan professionals van politie, justitie, hulp- en dienstverlening, (geestelijke) gezondheidszorg,... de handen in elkaar om samen de strijd aan te gaan tegen intrafamiliaal geweld. Ze bundelen hun expertise en ervaring om deze maatschappelijke problematiek op een duurzame, efficiënte en doeltreffende manier aan te pakken. Om samen met elkaar én met de betrokkenen te zoeken naar manieren om tot verschil te komen en halt te roepen aan het geweld. Ze kunnen dit doen door een actief hulpaanbod aan te bieden aan het gezin of eerder door hulpverleners te ondersteunen die al een lopend traject binnen een gezin hebben. Bovendien is het Limburgse FJC inmiddels gespecialiseerd in eergerelateerd geweld en daarom toonaangevend voor heel Vlaanderen inzake visie, aanpak en opvolging.
Het is de ambitie van de kernpartners binnen het samenwerkingsverband FJC Limburg om op korte termijn in heel Limburg actief te zijn met deze werking. Momenteel dekt hun werkingsgebied ongeveer 70% van onze provincie.
Vanuit de Vlaamse Overheid wordt het algemeen kader rond de werking voorzien (incl. algemene coördinatie en administratieve ondersteuning, juridisch kader, operationele processen,...), een dossierbeheersysteem, een hoofdlocatie waar het intersectoraal overleg kan plaatsvinden, personeelsinzet (o.a. psycholoog, kinderpsycholoog, verbindingspersonen voor politie, casusregisseurs voor de meest zware en complexe dossiers).
Er wordt de vraag gesteld aan Bilzen, Riemst en Hoeselt om mee hun schouders onder dit project te zetten. Voor deze samenwerking wordt uitgegaan van een personeelsinzet van 1 VTE per 50.000 inwoners, waarbij de kosten tussen de gemeenten verdeeld worden. Voor de drie gemeenten samen komt dit uit op 1.2 VTE. Indien de verdeelsleutel wordt toegepast zoals gehanteerd in de politiezone Bilzen-Riemst-Hoeselt zal Bilzen instaan voor 57,23%, Riemst voor 27,11% en Hoeselt voor 15,66%.
Er zal een interne bevraging gebeuren bij de lokale besturen naar een mogelijke detachering en/of een aanvullende aanwerving om de nieuwe functie of vervanging alsnog in te vullen. Deze personeelsinzet is nodig voor infodeling in midden/hoogrisicodossiers (volgens juridisch infodelingskader), voor de brugfunctie tussen OCMW's en voor de begeleidende/hulpverlenende rol naar 'gezinnen uit balans' uit Bilzen, Hoeselt en Riemst.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Sociaal huis
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN HET DIENSTENCENTRUM EN HET SOCIAAL HUIS
Op 30 mei 2023 heeft het OCMW van Riemst een aanvraagdossier ingediend bij het agentschap Zorg en Gezondheid tot het verkrijgen van de erkenning voor het lokaal dienstencentrum "De Linde" met de antennepunten "WZC Eyckendael" en "WZC Huyse Elckerlyc".
De aanvraag is niet ontvankelijk verklaard omdat (onder andere) het volgende document ontbreekt: een kopie van het samenwerkingsverband met de sociale dienst van het lokale OCMW.
Om die reden is er een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen het dienstencentrum "De Linde" en het Sociaal Huis van Riemst.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Personeel
DELEGATIE PERSONEELSAANGELEGENHEDEN
Om als organisatie vlot te kunnen werken, is het wenselijk om bepaalde personeelsaangelegenheden te delegeren van de raad naar het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau. Nu is de raad bevoegd om het organogram (incl. personeelsinzet) vast te leggen. Dit betekent dat elke aanpassing aan het personeelskader momenteel dient vastgelegd te worden door de raad. Een organisatie is echter constant in beweging, wat betekent dat ook het personeelskader geregeld mee moet evolueren. Daarom is het aangewezen het vastleggen van het organogram (incl. personeelsinzet) te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Algemeen Directeur
JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2023 / KLACHTENRAPPORT 2022
Het jaarrapport organisatiebeheersing / klachtenrapport wordt ter kennisgeving aan de RMW voorgelegd.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn om kennis te nemen.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Aankoop
GOEDKEURING AANBESTEDING CYBERSECURITY VIA OPDRACHTENCENTRALE (GEMEENTE KAMPENHOUT)
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
De ICT dienst wenst in te stappen in perceel 2 van de raamovereenkomst van gemeente Kampenhout met betrekking tot verwerving van diensten inzake cloud cybersecurity infrastructuur.
Gemeente Kampenhout treedt voor deze opdracht op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2, 6°, a), 2, 7°, a) en 47 van de wet van 17 juni 2016 van de wet op de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.
Gezien de aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale als bedoeld in artikelen 2, 6°, a), 2, 7°, a) en 47 van de wet van 17 juni 2016, vrijgesteld is van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Op 6 maart 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kampenhout perceel 2 gegund aan Group K bv, Kunselveld 7 te 3530 Houthalen-Helchteren.
De raamovereenkomst voor perceel 2 werd gegund voor de periode van 48 maanden, met een verlenging in bijzonder gemotiveerde gevallen van één jaar.
De maximale uitgave op jaarbasis voor de gemeente Riemst wordt geraamd op:
● Voor 2023: € 45.135,00 incl. btw
● Voor 2024: € 31.535,00 incl. btw
● Voor 2025: € 5.185,00 incl. btw
● Voor 2026: € 5.185,00 incl. btw
De maximale uitgave op jaarbasis voor de het OCMW wordt geraamd op:
● Voor 2023: € 7.965,00 incl. btw
● Voor 2024: € 5.565,00 incl. btw
● Voor 2025: € 915,00 incl. btw
● Voor 2026: € 915,00 incl. btw
De financiering gebeurt met eigen middelen.
Laura Mulleners Mark Vos Ludwig Stevens Yves Chanson Mathieu Eycken Davy Renkens Danny Lemmens Marie-Elise Smets Anja Slangen Mieke Loyens Jan Peumans Christiaan Bamps Guy Kersten Philippe Geelen Bert Cilissen Anja Huls Joël L'Hoest Patrick Janssen Marina Pauly Bart Weekers Marc Konings Etienne Gielen Mathieu Cleuren Peter Neven Laura Mulleners Mark Vos Ludwig Stevens Yves Chanson Mathieu Eycken Davy Renkens Danny Lemmens Marie-Elise Smets Anja Slangen Mieke Loyens Jan Peumans Christiaan Bamps Guy Kersten Philippe Geelen Bert Cilissen Anja Huls Joël L'Hoest Patrick Janssen Marina Pauly Marc Konings Etienne Gielen Mathieu Cleuren Peter Neven Guy Kersten Bert Cilissen Marina Pauly Anja Slangen Philippe Geelen Davy Renkens Mieke Loyens Laura Mulleners Mark Vos Peter Neven Joël L'Hoest Anja Huls Mathieu Eycken Christiaan Bamps Patrick Janssen Ludwig Stevens Etienne Gielen Mathieu Cleuren Marie-Elise Smets Marc Konings Jan Peumans Yves Chanson Danny Lemmens aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 8
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Financieel directeur
VASTSTELLING JAARREKENING 2022
Het ontwerp van de jaarrekening 2022 (deel OCMW) wordt ter vaststelling voorgelegd.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Directiesecretariaat
GOEDKEURING NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 12 JUNI 2023.
De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 12/06/2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn akkoord te gaan met dit voorstel.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Directiesecretariaat
KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 12/06/2023
Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn kennis te nemen van deze opname.
Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 3/07/2023.
Directiesecretariaat
VRAGEN RAADSLEDEN
Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
Het vast bureau vraagt de raad voor maatschappelijk welzijn kennis te nemen van deze vragen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.