Vergadering Raad voor maatschappelijk welzijn - 11/09/2023

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Davy Renkens, voorzitter

Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, schepenen

Jan Peumans, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Etienne Gielen, Philippe Geelen, Mathieu Cleuren, raadsleden

Bart Weekers, algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen:

Marina Pauly, raadslid

 

Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

BBC-planner

OPVOLGINGSRAPPORTERING

 

Aanleiding, feiten, context

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd aan de raad. Deze opvolgingsrapportering zit in bijlage.

 

Juridische gronden

Art. 263 van het Decreet over het lokaal bestuur

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd aan de raad.

 

Art. 29 BVR over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

De opvolgingsrapportering bevat minstens een stand van zaken van de prioritaire acties en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar.

 

Art. 5 MB tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

Bepaalt de vorm waarin de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar dienen gerapporteerd te worden.

 

Bijlagen

Een overzicht van de status van de prioritaire acties op 30 juni 2023

De doelstellingenrekening (schema J1)

Een overzicht van de ontvangsten en uitgaven naar economische aard (schema T2)

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

ICT

BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING CIPAL OP 12/10

 

Aanleiding, feiten, context

De buitengewone algemene vergadering van 12 oktober 2023 vindt plaats met het oog op het

doorvoeren van een wijziging van de statuten van Cipal. Deze vergadering zal enkel digitaal doorgaan.

 

Overeenkomstig artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) worden de wijzigingen in de

statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een

drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de

geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de

gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

 

De wijziging van de statuten heeft tot doel om de maatschappelijke doelstellingen van Cipal te actualiseren als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening van Cipal en om de statuten van Cipal in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en met de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Het ontwerp van statutenwijziging, de actuele statuten van Cipal evenals alle andere documenten m.b.t. deze buitengewone algemene vergadering vindt u in bijlage.

 

De raad heeft Mieke Loyens als vertegenwoordiger aangeduid en Davy Renkens als plaatsvervanger.

 

Juridische gronden

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 3 JULI 2023

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 14 juni 2021 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 3 JULI 2023

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 03/07/2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 74, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - JAN PEUMANS - PROJECT ZORGZAME BUURTEN

 

Het agendapunt wordt geformuleerd als volgt:

 

"Wat is de stand van zaken van het project Zorgzame buurten.

Indertijd heeft men 120000 euro subsidie gegeven voor dit project

 het wordt tijd dat de gemeenteraad een stand van zaken krijgt over dit project

Wat is er tot op heden gebeurd? welke activiteiten zijn tot stand gekomen?

wat is tot op heden uitgegeven aan financiële middelen?

wie heeft welke activiteiten verricht

en tot slot wat doet de gemeente met deze bijgevoegde vraag?

Is het logisch dat de burger na negen maanden ( ik schrijf duidelijk negen!) nog steeds geen antwoord heeft ontvangen.

 

"

 mooi al die kleuren, palen en hekjes. Ik vraag me iets af. De palen van het octopusplan staan erbij. Wordt er buiten het aanpassen van de infrastructuur ook ingezet op het aanleren van de verkeersregels ( op de stoep lopen, zebrapad gebruiken)? Ik ga er van uit dat die zelfs in het gebied van een Schoolstraat nog steeds van toepassing zijn, niet? Ik heb in januari geprobeerd om via de dienst mobiliteit, burgemeester en schepen een antwoord op deze vraag te krijgen .Het zou voorgelegd worden aan het schepencollege. Tot op vandaag geen reactie.  In het kader van " zorgzame buurten, wij zorgen voor elkaar" kan het niet zo zijn dat buurtbewoners, al dan niet mobiel, niet stapvoets tot aan hun huis kunnen geraken. Of dat patiënten die verzorging nodig hebben de doorgang ontzegd wordt en tijdens hun wandeling naar de kiné onwel worden. Gezien de alternatieve routes ( ruilverkaveling) niet optimaal zijn (Montenaekenweg geen uitwijkmogelijkheden, veel modder en landbouwverkeer), en dus vaak geen alternatief zijn ....Als iedereen zich aan de verkeersregels houdt en diegenen die moeten passeren dat stapvoets doen, hoeft er geen probleem te zijn lijkt mij. Nu komen er discussies en ontstaat er wrijving. Van een zorgzame buurt blijft er dan nog weinig over....

En mocht het zo zijn dat jullie vinden dat een kinepraktijk niet bereikbaar hoeft te zijn vind ik het echt geen probleem om op deze tijdstippen te sluiten en dat de gemeente 160 euro per dag betaalt. Als bewoners hadden we op de hekken een papier geplakt met de vraag om ons en de patiënten een vlotte doorgang te verlenen. Deze zijn er jammer genoeg weer van af gehaald. Dat zorgen voor elkaar geldt dan blijkbaar maar in 1 richting. 

 

Dit kan heel simpel verholpen worden maar dan moet er wel medewerking zijn van dienst mobiliteit, gemeentebestuur, politiediensten, scholen en buurtbewoners. 

 

Ik begrijp dat het bijna verkiezingen zijn en dat er zieltjes moeten gewonnen worden. Sta er dan even bij stil dat de buurtbewoners de stemgerechtigden zijn en dat een groot aantal ouders die aan de schoolpoort staan niet eens (mogen) stemmen. 

 

Graag een reactie. En deze keer misschien iets sneller dan 9 maanden na datum. Het excuus van de pandemie is ondertussen niet meer van toepassing lijkt me.  

Voorstel van beslissing de gemeenteraad krijgt een volledige uiteenzetting over het project Zorgzame buurten en over de aanwending van de middelen."

 

In het licht van het antwoord en de discussie die zich vervolgens ontspint, spitst de stemming zich uiteindelijk toe op de situatie van een schoolstraat en het systeem van inrijvergunningen. Het agendapunt wordt niet aangenomen.

 

BESLUIT:

een systeem waarbij zorgverstrekker zelf regie voert over de patiëntentoegang tot de schoolstraat

10 stemmen voor: Jan Peumans, Patrick Janssen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens, Yves Chanson en Mathieu Cleuren

13 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Anja Huls, Etienne Gielen en Philippe Geelen

1 niet gestemd: Laura Mulleners

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 11/09/2023.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het vast bureau. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 14 juni 2021 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 10/10/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.