Vergadering Raad voor maatschappelijk welzijn - 18/11/2024

 

Aanwezig:

Mark Vos, Burgemeester

Bart Weekers, Algemeen directeur

Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Schepenen

Jan Peumans, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Raadsleden

Davy Renkens, Voorzitter

Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Yves Chanson, Anja Huls, Etienne Gielen, Philippe Geelen, Raadsleden

 

Laat zich verontschuldigen: Patrick Janssen, Marc Konings, Hilde Festjens, Raadsleden

 

 

Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 18/11/2024.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HOUDENDE DE INTERLOKALE VERENIGING VOOR LOKALE PREVENTIEWERKING ZOLIM

 

Aanleiding, feiten, context

In april 2019 keurde de Vlaamse regering een besluit goed waardoor lokale besturen gebruik kunnen maken van een structurele subsidie om hun werking rond preventieve gezondheid verder uit te bouwen en te versterken. Deze nieuwe lokale (intergemeentelijke) preventiewerkingen dienen een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven. Ze maken werk van een gezonde woon-, speel-, werk- en zorgomgeving, waarin gezondheidsverschillen vrijwel onbestaande zijn.

 

De lokale besturen van ZOLim richtten in juni 2020 een interlokale vereniging voor deze

preventiewerking op, met stad Bilzen als beherend bestuur. In november 2020 werd de subsidie toegekend. In 2021 bedroeg de subsidie voor Riemst € 4504,48 (3000 euro + 0,08 euro per inwoner (waarbij personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor het RIZIV-dubbel tellen). Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Elk lokaal bestuur dient hetzelfde bedrag te co-financieren.
Een intergemeentelijke preventie-ambtenaar (IGP) werd aangesteld en met ondersteuning van Logo Limburg vzw werden preventieve gezondheidsacties gerealiseerd zoals een jaarlijkse maand van de gezondheid met tal van workshops en een interactieve gezondheidswandeling in elke gemeente (met info en opdrachten vanuit de geluksdriehoek).

 

Vanaf 1 januari 2023 trad LOGO Limburg toe tot de intergemeentelijke vereniging als beherende organisatie en niet-stemgerechtigd lid met het oog op de optimalisering van expertisedeling en het bieden van een ondersteunend team voor de IGP’er. De beheersovereenkomst loopt af op 31/12/2024. De financiering vanuit Vlaanderen loopt nog tot en met 2025 en wordt mogelijks verlengd door de nieuwe Vlaamse regering

 

De eerstelijnszone doet eveneens preventieve gezondheidsacties in Zolim naast IGP en de lokale acties. Hier bestaat reeds afstemming, maar efficiëntie winsten zijn nog mogelijk. De eerstelijnszone Zolim (ELZ) legt een voorstel neer om toe te treden als beherende organisatie en niet-stemgerechtigd lid vanaf 01/01/2025. Door inkanteling binnen het team van de ELZ krijgt de IGP’er collega’s met dezelfde focus (regio en thema), kunnen acties samen gedragen worden en de geplande IGP-acties verzekerd worden bij onvoorziene personeelswijzigingen.

 

De ELZ zal de lokale besturen inspireren rond mogelijke nieuwe gezondheidsacties, de subsidie en cofinanciering beheren en hierover rapporteren aan het beheerscomité, alsook de Vlaamse overheid. Ze werft hiervoor een intergemeentelijke preventiemedewerker aan. ELZ Zolim rekent een overheadskost van 10% op de reële loonkost aan voor loonadministratie, kantooruitrusting, km-vergoeding ....

De ELZ stemt de preventiewerking in ZOLim af met het Vlaams en regionaal preventiebeleid.

 

Logo Limburg blijft partner in de stuurgroep als expertisecentrum om preventieve gezondheidsacties op een wetenschappelijk en ervaringsgerichte manier te kunnen opzetten.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 - art 77 en art 392-396 (interlokale verenigingen).

Het decreet van 1 februari 2019 houdende de organisatie van de eerstelijnszorg en de

uitvoeringsbesluiten.

Art 17 §1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 januari 2009 betreffende de Logo's, gewijzigd op 5 april 2019.

Het besluit van de Vlaamse overheid dd. 7 november 2020 houdende de subsidietoekenning voor de organisatie van een preventiewerking in ZOLim.

Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 6 juli 2020 houdende de oprichting van de interlokale vereniging voor lokale preventiewerking ZOLim op het grondgebied Bilzen, Hoeselt, Riemst, Tongeren en Voeren.

Besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 14 november 2022 voor de toekenning van het beheer van de interlokale vereniging voor lokale preventiewerking Zolim aan Logo Limburg.

 

Adviezen

Dienst dorpen en gezondheidsbeleid : positief advies

 

Argumenten

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 6 juli 2020 de interlokale vereniging preventiewerking ZOLim opgericht heeft met Bilzen als beherende gemeente.

LOGO Limburg trad op 01/01/2023 toe als beherende organisatie binnen de interlokale vereniging met een overeenkomst tot 31/12/2024.

De verschillende interlokale structuren worden maximaal op elkaar willen afgestemd en de lokale verankering wordt versterkt.

De stafmedewerkers van de eerstelijnszone en de zorgraad bouwden de afgelopen jaren expertise en een netwerk op in onze regio.

 

Financiële weerslag

De deelnemende gemeenten op een recht op subsidie voor de inrichting van een intergemeentelijke preventiewerking op voorwaarden dat ze minimaal hetzelfde bedrag aanvullen. Riemst opende het recht op een subsidie van 4504,48 euro.

Deze subsidie werd door Logo Limburg rechtstreek ontvangen en zal dus nu gevorderd worden door ELZ ZOLim.

 

Riemst heeft deze subsidiering (3000 euro + 0,08 euro per inwoner (waarbij personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor het RIZIV-dubbel tellen) aangevuld met een cofinanciering voor hetzelfde bedrag voorzien in de meerjarenplanning tot en met 2025 op de sleutel MJP001770 61630021 0951 000135.

 

De deelnemende gemeenten ontvangen van de ELZ voor 1 maart van het werkjaar een afrekening van de kosten en opbrengsten van het voorgaande werkjaar.  In geval de subsidie van de Vlaamse overheid en de cofinanciering van de deelnemende gemeenten niet volledig besteed werd, wordt het restbedrag van de cofinanciering dat niet overgedragen werd naar het volgende werkjaar, terug overgemaakt aan de deelnemende gemeenten en dit pro rata het cofinancieringsbedrag.

 

Bij mogelijk overschot in 2024, worden de overschotten overgemaakt aan de ELZ als nieuwe beherende organisatie voor werkingsmiddelen in 2025.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 07/02/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 18/11/2024.

Directiesecretariaat

ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14/10/2024

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 14 juni 2021 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 07/02/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 18/11/2024.

Directiesecretariaat

NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14/10/2024

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14/10/2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 74, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 07/02/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 18/11/2024.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het vast bureau. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 14 juni 2021 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 07/02/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.