Vergadering Raad voor maatschappelijk welzijn - 19/05/2025

 

Aanwezig:

Mark Vos, Burgemeester

Joël L'Hoest, Anja Slangen, Guy Kersten, Ludwig Stevens, Mieke Loyens, Schepenen

Jan Peumans, Marina Pauly, Christiaan Bamps, Davy Renkens, Marie-Elise Smets, Jan Noelmans, Peter Neven, Dirk Jacobs, Danny Lemmens, Raadsleden

Anja Huls, Voorzitter

Hilde Festjens, Jos Onclin, Wouter Coenegrachts, Miet Debay, Ward Vandormael, Johny Arbijn, Magda Gielen, Gerd Mengels, Raadsleden

Liliane Nicolaes, Waarnemend algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen: Anita Beusen, Raadslid

 

 

Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 19/05/2025.

Sociaal huis

TOEWIJZINGSRAAD WOONMAATSCHAPPIJ - AANDUIDING LID

 

Aanleiding, feiten, context

Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzingen van sociale huurwoningen is er binnen deelwerkingsgebied Zuid van Wonen In Limburg (WIL) een toewijzingsraad opgericht. In de toewijzingsraad kunnen sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

 

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

 

Mevr. Mia Cuppens, diensthoofd sociaal huis vwordt voorgedragen om de gemeente Riemst effectief te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad. Mevr. Dorien Milisen, maatschappelijk assistent sociaal huis, wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.

 

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Het besluit van het vast bureau van 7 mei 2025 handelt over de voordrachten in de toewijzingsraad voor het werkingsgebied Zuid.

        Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in het bijzonder artikel 6.22 en volgende.

 

Adviezen

De raad voor maatschappelijk welzijn wordt geadviseerd om Mia Cuppens, diensthoofd sociaal huis, voor te dragen om de gemeente Riemst effectief te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad en Dorien Milisen, maatschappelijk assistent sociaal huis, als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de toewijzingsraad WONEN IN LIMBURG aan te stellen.

 

Argumenten

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen.

De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

 

Alle gemeenten in het (deel)werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

 

De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

 

1. Beleidsmatige opdracht

De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

 

2. Operationele opdracht

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing.

 

Stemming

Op voorstel van het vast bureau van 7 mei 2025 gaat de raad over tot de geheime stemming over de aanstelling van de vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de toewijzingsraad van WIL, deelwerkingsgebied ZUID

 

BESLUIT:

Effectieve afgevaardigde toewijzingsraad woonmaatschappij: Mevrouw Mia Cuppens

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

Plaatsvervangend afgevaardigde toewijzingsraad woonmaatschappij: Mevrouw Dorien Milisen

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 18/06/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 19/05/2025.

Directiesecretariaat

GOEDKEURING NOTULEN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14/04/2025

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 14/04/2025 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 74, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 18/06/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 19/05/2025.

Directiesecretariaat

KENNISNAME ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 14/04/2025

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 03.02.2025 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 3 februari 2025 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 18/06/2025
Overzicht punten

Vergadering raad voor maatschappelijk welzijn van 19/05/2025.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 03.02.2025 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het vast bureau. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van Riemst van 3 februari 2025 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 4 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 18/06/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.