Vergadering GR - 9/09/2024

 

Aanwezig:

Mark Vos, burgemeester

Davy Renkens, voorzitter

Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, schepenen

Jan Peumans, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Anja Huls, Etienne Gielen, Philippe Geelen, raadsleden

Bart Weekers, algemeen directeur

 

Laat zich verontschuldigen:

Patrick Janssen, Yves Chanson, Hilde Festjens, raadsleden

 

Vanaf punt 27 verlaat Peter Neven, schepen de zitting omwille van een belangenconflict.

 

Vanaf punt 27 verlaat Laura Mulleners, raadslid de zitting.

 

Vanaf punt 28 vervoegt Peter Neven, schepen de zitting.

 

Vanaf punt 28 vervoegt Laura Mulleners, raadslid de zitting.

 

 

De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur.

 

Er werden geen vragen gesteld vanuit het publiek.

 

De stemmingen beginnen bij schepen Neven.

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Vergadering gr van 9/09/2024.

Bevolking

VERKIEZINGEN 13 OKTOBER 2024: HET REGLEMENT OP HET AANPLAKKEN VAN VERKIEZINGSAFFICHES EN HET ORGANISEREN VAN GEMOTORISEERDE OPTOCHTEN.

 

Aanleiding, feiten, context

Op 13 oktober 2024 vinden de gemeente-en provincieraad verkiezingen plaats. In aanloop naar de verkiezingen maken de politieke partijen propaganda.

 

Het college besliste op 28 augustus om stembureau 8 in Riemst in te richten in WZC Eyckendael ipv LDC.  Gezien de ligging van het LDC aan de straatkant stellen we voor om de aanplakborden in deelgemeente Riemst te plaatsen aan de ingang van het lokaal dienstencentrum.

 

Juridische gronden

Gelet op het lokaal en provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011

Gelet op politieverordening houdende bepaling van gemeentelijke administratieve sancties, goedgekeurd door gemeenteraad op 10 februari 2020

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering houdende de algemene regels voor het aanbrengen van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten.

Gelet op het besluit van college van Burgemeester en Schepenen van 14 augustus 2024 van kennisneming van het reglement op het aanplakken van verkiezingsaffiches en het organiseren van gemotoriseerde optochten.

Gelet op het besluit van college van Burgemeester en Schepenen van 28 augustus tot wijziging van kieslocatie Riemst verkiezingen 13 oktober 2023

 

Adviezen

/

 

Argumenten

Bijkomende maatregelen zijn noodzakelijk in de periode voorafgaand aan de verkiezingen om de netheid van de straten, de veiligheid van het verkeer of de openbare rust te garanderen.

 

Daarvoor stelt de gemeente op een aantal plaatsen gratis aanplakborden voor verkiezingsdrukwerk ter beschikking van de politieke partijen die lijsten en kandidaten voordragen. Op de aanplakborden zal het volgnummer van de politieke partijen worden aangebracht.

 

Op 19 september 2024 om 16 uur vergadert het gemeentelijk hoofdbureau om de kandidatenlijsten definitief af te sluiten. Als er gen beroep wordt ingesteld tegen de beslissing van het hoofdbureau bij de definitieve afsluiting van de kandidaten, vindt de nummering van de lijsten plaats op dezelfde dag, donderdag 19 september 2024.

Als er een verklaring van beroep wordt geformuleerd, wordt de nummering van de lijsten uitgesteld tot de vergadering van maandag 23 september 2024.

Daarom plaatst het gemeentebestuur aanplakborden in de periode van 25 september 2024 tot en met 13 oktober 2024.

 

 

Financiële weerslag

/

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Vergadering gr van 9/09/2024.

Lokale economie en landbouw

POLITIEVERORDENING HOUDENDE EEN REGELING VAN DE UITBATING VAN WINKELS MET AFWIJKENDE OPENINGSUREN (NACHTREGIME)

 

Aanleiding, feiten, context

Verschillende Vlaamse gemeenten kampen met (oneigenlijke) "dagbladwinkels" die verdoken nachtwinkels zijn (noot: het is bekend dat het eigen gemeentelijk reglement op nachtwinkels bepaalt dat deze open zijn tussen 18u en 24u).

 

Dergelijke (oneigenlijke) "dagbladwinkels" spelen dan handig in op een wettelijke afwijkingsmogelijkheid op het standaardregime inzake openingsuren, waardoor zij de ganse nacht open kunnen zijn.

 

Omdat het niet uitgesloten lijkt dat het fenomeen weldra ook in Riemst zou kunnen opduiken, is het aangewezen om proactief een eigen gemeentelijk reglement aan te nemen met nadere voorschriften, waardoor het gehele economische gebeuren op ordentelijke wijze gereglementeerd blijft.

 

Dit reglement is enkel van toepassing op dergelijke oneigenlijke "dagbladwinkels", die willen afwijken van de standaard sluitingsuren, zijnde:

voor 5 uur en na 20 uur;

voor 5 uur en na 21 uur op vrijdag en de werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Als de wettelijke feestdag een maandag is, dan mag de winkel de zaterdag daarvoor tot 21 uur openblijven.

 

Met andere woorden, deze verordening reglementeert enkel dagbladwinkels die open zijn tussen 20u/21u 's avonds en 5u 's morgens. Dagbladwinkels die gesloten zijn tijdens deze avond- en nachturen (en dat is momenteel het geval voor alle echte dagbladwinkels op het grondgebied van Riemst) vallen niet onder dit reglement.

 

Dit reglement zorgt ervoor dat dergelijke oneigenlijke "dagbladwinkel" die wil afwijken van de standaard openingsuren genoodzaakt zal zijn om een gemeentelijke vergunning aan te vragen volgens het specifieke regime voor Riemst. Heel specifiek zal zo'n winkel enkel mogen gelegen zijn aan de steenwegen en enkel mogen openen tot 22u maximaal. Riemst houdt er inderdaad aan om geen nachtopening te hebben op het grondgebied (het weze herhaald; een nachtwinkel in Riemst is maar open tot 24u maximaal). Of om het nog met andere woorden te zeggen: deze verordening is nodig en ook wettelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat er tussen 24u en 05u geen achterpoortjes zijn om in Riemst een nachtwinkel uit te baten.

 

Er is daarbij voor deze categorie van dagbladwinkels met afwijkende openingsuren ook een belasting, naar analogie met de politieverordening omtrent de uitbating van nachtwinkels. De motivering hierachter is precies dat dagbladwinkels die buiten de reguliere sluitingsuren open zijn, via de wet op de openingsuren, in werkelijkheid fungeren als nachtwinkel.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen;

Decreet van 26 maart 2004 betreffende openbaarheid van bestuur, en latere wijzigingen;

De wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen;

De beginselen van behoorlijk bestuur en in het bijzonder het gelijkheids- en

transparantiebeginsel;

De wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in de handel, het ambacht en de dienstverlening;

De wet van 29 januari 1999 tot wijziging van de wet van 24 juli 1973 tot instelling van een verplichte avondsluiting in handel, ambacht en dienstverlening;

De politieverordening van 10 februari 2020 houdende bepaling van de Gemeentelijke Administratieve Sancties;

De sanctionering van administratief strafbaar gemaakte overtredingen zoals bepaald in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Dagwinkels (specifiek dagbladhandels) die onder de reguliere openingsuren via de wet op de openingsuren vallen worden niet behandeld in dit reglement;

De reguliere openingsuren via de wet op de openingsuren van 10 november 2006 zijn:

        Tussen 5 uur en 20 uur;

        Tussen 5 uur en 21 uur op vrijdag en de werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Als de wettelijke feestdag een maandag is, dan mag de winkel de zaterdag daarvoor tot 21 uur openblijven.

In dit reglement worden de 'verdoken nachtwinkels' behandeld; verdoken nachtwinkels zijn dagwinkels die gebruik maken van de afwijkingsmogelijkheid binnen de wet op de openingsuren en daardoor in principe 7/7 24/24 h open kunnen zijn.

Rekening houdend met de maatschappelijke overlast die mogelijks gecreëerd wordt door de aanwezigheid van dagwinkels (dagbladhandels) die afwijken van de reguliere openingsuren. Idem aan de problematiek rond nachtwinkels gezien dit type winkels fungeren als verdoken nachtwinkels:

        De mogelijke parkeerovertredingen tijdens de openingsuren van dagwinkels die open zijn na de reguliere openingsuren;

        De geluidshinder die veroorzaakt wordt door bezoekers van deze winkels;

        De mogelijke vervuiling in de onmiddellijke omgeving van deze winkels;

        De mogelijkheid dat de verkoop en de onmiddellijke consumptie van alcohol kan leiden tot openbare dronkenschap en vandalisme;

        De verkoop van drank en voedingswaren door deze winkels hen een verdoken horecafunctie geeft;

        De leefbaarheid in de onmiddellijke omgeving van deze winkels mogelijk aangetast wordt, zowel ’s nachts als overdag;

Zie ook de wettelijke bepalingen terzake;

Rekening houdend dat het als uitbater noodzakelijk is om over een dagwinkelvergunning dient te beschikken, alsook een belasting dient te betalen, om een dagwinkel met afwijkende openingsuren ui te kunnen baten in de gemeente Riemst;

Ter bescherming van de algemene veiligheid, zedelijkheid en openbare orde het noodzakelijk is om aan de gemeente de mogelijkheid te geven bijkomende voorwaarden op te leggen alvorens een dagwinkelvergunning toe te kennen aan de aanvragers van een vergunning tot opening, heropening, overname en houden van een dagwinkel met afwijkende openingsuren;

 

Adviezen

Deze verordening sluit aan bij het standpunt van het VVSG dat de problematiek van de verdoken nachtwinkels goed kent, dit meermaals aangekaart heeft met de vraag om deze afwijkingsmogelijkheid voor dagbladhandels te schrappen uit de wet op de openingsuren, echter zonder resultaat. Het VVSG adviseert om een gemeentelijk reglement op te maken alsook een belasting te heffen op dit soort verdoken nachtwinkels.

 

De dienst lokale economie adviseert aan de raad om dit reglement goed te keuren. Via dit reglement structureren we de uitbatingsmogelijkheden van dagbladhandels die wensen te functioneren als verdoken nachtwinkels.

 

Een dagbladhandel die uitgebaat wordt tussen 5 uur 's morgens en 20 uur 's avonds (en de mogelijkheid tot 21 uur op sommige dagen cfr wetgeving) beschikt dagelijks over 15 uur om uit te baten.

Zaken die ruimer open willen zijn moeten zeker in de mogelijkheid zijn, maar dan wel mits een gemeentelijke vergunning alsook gemeentelijke belasting gezien de extra belasting die de uitbating met zich meebrengt voor de omwonenden.

 

De dienst adviseert om de openingsuren ruimer te trekken zodat we echt uit het vaarwater van de dagwinkels blijven, die een sluitingsuur tot 21 uur hebben op sommige dagen cfr wetgeving. Hiermee rekeninghoudend volgt dan ook het voorstel om de openingsuren te stellen tussen 05u00 's morgens en 22u00 's avonds.

 

Argumenten

De dienst lokale economie adviseert aan de raad om dit reglement goed te keuren. Via dit reglement structureren we de uitbatingsmogelijkheden van dagbladhandels die wensen te functioneren als verdoken nachtwinkels.

 

Rekening houdend met de maatschappelijke overlast die mogelijks gecreëerd wordt door de aanwezigheid van dagwinkels (dagbladhandels) die afwijken van de reguliere openingsuren. Idem aan de problematiek rond nachtwinkels gezien dit type winkels fungeren als verdoken nachtwinkels:

        De mogelijke parkeerovertredingen tijdens de openingsuren van dagwinkels die open zijn na de reguliere openingsuren;

        De geluidshinder die veroorzaakt wordt door bezoekers van deze winkels;

        De mogelijke vervuiling in de onmiddellijke omgeving van deze winkels;

        De mogelijkheid dat de verkoop en de onmiddellijke consumptie van alcohol kan leiden tot openbare dronkenschap en vandalisme;

        De verkoop van drank en voedingswaren door deze winkels hen een verdoken horecafunctie geeft;

        De leefbaarheid in de onmiddellijke omgeving van deze winkels mogelijk aangetast wordt, zowel ’s nachts als overdag;

 

Een dagbladhandel die uitgebaat wordt tussen 5 uur 's morgens en 20 uur 's avonds (en de mogelijkheid tot 21 uur op sommige dagen cfr wetgeving) beschikt dagelijks over 15 uur om uit te baten.

Zaken die ruimen open willen zijn moeten zeker in de mogelijkheid zijn, maar dan wel mits een gemeentelijke vergunning alsook gemeentelijke belasting gezien de extra belasting die de uitbating met zich meebrengt voor de omwonenden.

De dienst adviseert om de openingsuren ruimer te trekken zodat we echt uit het vaarwater van de dagwinkels blijven, die een sluitingsuur tot 21 uur hebben op sommige dagen cfr wetgeving. Hiermee rekeninghoudend volgt dan ook het voorstel om de openingsuren te stellen tussen 05u00 's morgens en 22u00  's avonds.

 

BESLUIT:

Aanpassing politieverordening exploitatie nachtwinkels ikv GAS

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Groeven

DADING AVERGAT

 

Aanleiding, feiten, context

CBS besluit Aanpassing huurovereenkomst groeve Avergat (22-11-2023)
Het college heeft beslist de oude huurovereenkomst met Ton Breuls en Clementine Cranssen (tegenpartij) niet te verlengen en een nieuwe huurovereenkomst aan te bieden onder nieuwe voorwaarden.

 

Brief advocaat tegenpartij (12-01-2024)
De tegenpartij betwist de rechtmatigheid van het eenzijdig beëindigen van de huurovereenkomst en is van mening dat de huurovereenkomst opnieuw voor een periode van 9 jaar aanvangt. Daarnaast wordt er gewezen op de vele investeringen die gedaan zijn en wordt er om overleg gevraagd om tot een oplossing te kunnen komen.

 

Advies Omnius Advocaten (03-04-2024)
Omnius advocaten wordt om advies gevraagd in dit dossier.

 

Brief advocaat tegenpartij (07-05-2024)
De uitwisseling tussen advocaten focust mede op de door tegenpartij  gewenste vergoeding voor de door hun uitgevoerde werken, inboedel en aangelegde voorzieningen.

 

Tijdens een overleg is gebleken dat de tegenpartij pas akkoord wil gaan met de wijziging van huurovereenkomst nadat zij een billijke vergoeding ontvangen voor de gedane investeringen, die uiteindelijk wordt afgeklopt op de resterende waarde na afschrijving, hieruit volgt een bedrag van € 14.136 voor de overname (zie bijlage voor berekening).

 

Met bijstand van Omnius advocaten is tussen beide raadslieden een dading gesloten voor de overname van de investeringen en inboedel voor € 14.136, de oude huurovereenkomst voor de duur van 9 jaar wordt tussen partijen minnelijk beëindigd en er wordt een nieuwe huurovereenkomst tegen nieuwe voorwaarden afgesloten.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Algemeen Directeur

JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2024 / KLACHTENRAPPORT 2023

 

Aanleiding, feiten, context

Jaarlijks rapporteren over klachten en organisatiebeheersing is decretaal verplicht en belangrijk in het kader van het goed functioneren van de dienstverlening.

 

Juridische gronden

Het Decreet over het Lokaal Bestuur stelt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de klachten en de organisatiebeheersing.

 

Bijlage

Het jaarrapport klachten 2023 en organisatiebeheersing 2024

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Algemeen Directeur

REGIORAAD LIMBURG

 

Aanleiding, feiten, context

Op vrijdag 17/05/2024 was er een digitale vergadering van Regioraad Limburg, met als agenda;

 

  1. Goedkeuring verslag vorige vergadering (dd. 24.11.2024)
  2. Limburgse RPR – stand van zaken
  3. Regioraad Limburg – politieke afspraken omtrent verder verloop en vervolg agenda
  4. Varia

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het verslag van de Regioraad van 17/05/2024.

 

Juridische gronden

Het Regiodecreet van 3 februari 2023

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Vergadering gr van 9/09/2024.

Dorpen- en gezondheidsbeleid

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR TERUGKERENDE BUURTINITIATIEVEN ROND LAAGDREMPELIGE ONTMOETING

 

Aanleiding, feiten, context

In maart 2022 stapte het gemeentebestuur in het subsidieproject ‘Zorgzame Buurten’ van de Vlaamse Overheid. In het subsidieproject werd er gefocust op de deelgemeente Vroenhoven. Samen met een sterke groep van vrijwilligers slaagden we er in om o.a. het maandelijks laagdrempelig ontmoetingsinitiatief Thoes in de Kômmik uit te bouwen.
In maart 2024 besliste de Vlaamse Overheid om de subsidie nog te verlengen tot maart 2025 om vooral te werken aan de verduurzaming van de zorgzame buurten.
Dit gemeenteraadsbesluit draagt ertoe bij om niet enkel het zorgzame buurtproject in Vroenhoven te verduurzamen, maar ook om terugkerende buurtinitiatieven voor laagdrempelige ontmoeting in andere dorpen te faciliteren en op te starten.

Bijkomend zorgen de wijzigingen in het woonzorgdecreet ervoor dat de lokale dienstencentra zich heroriënteren van centrale opdrachten naar buurtgerichte opdrachten. Een lokaal dienstencentrum verbindt inwoners met zowel informele als professionele netwerken in de buurt. De doelstellingen richten zich op het versterken van zelfzorgvermogen, de sociale netwerken en de sociale cohesie, evenals het ondersteunen van inwoners om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Om de verschillende initiatieven en de regelgeving te stroomlijnen, is een overkoepelend werkingskader nodig. Dit kader zorgt voor duidelijke richtlijnen en ondersteuning voor de terugkerende buurtinitiatieven rond laagdrempelige ontmoeting in de buurt georganiseerd door de bewoners.
Het gemeentebestuur zal deze buurtinitiatieven faciliteren door middelen vrij te maken om ruimten beschikbaar te stellen en te communiceren naar een zo groot mogelijke doelgroep in het dorp.

 

Juridische gronden

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het decreet betreffende openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004, en latere wijzigingen.

De wet betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen van 29 juli 1991, en latere wijzigingen.

 

Adviezen

Het advies van de dienst dorpenbeleid is positief

 

Argumenten

Binnen het beleidsplan van de gemeente is opgenomen dat Riemst verder wil uitgroeien tot een leefbare, aangename gemeente waarin iedereen zich thuis en welkom voelt en waar er kwaliteitsvol samen geleefd kan worden. Het gemeentebestuur wil deze doelstelling realiseren in samenwerking met de buurt, de lokaal actieve verenigingen en organisaties.
Dit subsidiereglement kan inwoners faciliteren om terugkerende buurtinitiatieven rond laagdrempelige ontmoeting uit te werken.


Op 11 maart 2024 werd Dienstencentrum de Linde officieel erkend door de Vlaamse overheid – Departement Zorg. Dit impliceert dat we de bestaande werking moeten heroriënteren.


In de dorpen van onze gemeente ontstaan er, naast het traditionele verenigingsleven, buurtinitiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid en het gemeenschapsgevoel in onze dorpskernen. De aanwezigheid van buurthuizen en de inzet van vrijwilligers zijn hierbij cruciaal.

 

Financiële weerslag

De nodige kredieten worden via kredietverschuiving voorzien in het budget 2024 - MJP 002195 64902500 0719 AC000294.

 

BESLUIT:

19 stemmen voor: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Jan Peumans, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Dirk Jacobs, Marc Konings, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Anja Huls, Etienne Gielen en Philippe Geelen

3 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets en Jan Noelmans

Motivatie onthouding Ludwig Stevens: Stemverklaring: Het Raadslid licht toe dat zijn fractie het principe en ook het agendapunt genegen is, maar dat de concrete uitwerking (en meer bepaald de voorwaarde van 10 jaarlijkse activiteiten) contraproductief riskeert te zijn voor initiatieven die dat aantal niet halen.

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Kerkfabrieken

BUDGETWIJZIGING 2024 KERKBESTUUR KANNE

 

Aanleiding, feiten, context

Het kerkbestuur van Kanne dient een budgetwijziging 2024 in.

 

Exploitatie-uitgaven : + 704,00 €

Exploitatie-ontvangsten : + 450,14 €

Investeringsuitgaven : 0,00 €

Investeringsontvangsten : 0,00 €

 

De (gewone) exploitatietoelage stijgt dus met € 253,86 € .

 

Achterstallige exploitatietoelage : + € 4.195,75

Door het niet opnemen in de jaarrekening 2023 van enerzijds de leningslasten tbv € 2.100 en anderzijds het bedrag van € 2.095 uit de budgetwijziging 2023, dient dit gecorrigeerd te worden via lijn M2 Achterstallige Exploitatietoelagen.

 

Totaal exploitatietoelage in de budgetwijziging : € 20.025,39

Is € 741 meer dan voorzien in het meerjarenplan. Maar aangezien het bedrag van de correctie "achterstallige exploitatieuitgave", zoals hierboven vermeld, reeds betaald is op basis van de definitieve afrekening, bedraagt de uiteindelijk gevraagde toelage voor 2024 : 15.829,64 €. Op deze basis dient er dus geen wijziging van het meerjarenplan te worden opgemaakt en moet noch de gemeenteraad deze budgetwijziging goedkeuren.

 

 

Enkele specifieke elementen :

 

De aflossing van de lening tbv. 2.027,73 € werd niet verwerkt in de jaarrekening van 2023.

Daarom dient de aflossing lening tbv. 2.100 € opgenomen te worden voor het jaar 2024.

Omdat deze leninglasten verrekend worden met de exploitatietoelage heeft deze correctie uiteindelijk geen invloed op de door de gemeente toegekende exploitatietoelage.

 

Onderhoud en nutsvoorziening voor het hoofdgebouw eredienst worden aangepast naar de werkelijk voorziene uitgaven (- 1.950,00 €)

 

Onroerende voorheffing werd niet opgenomen in het oorspronkelijke budget 2024, daarom de correctie bij budgetwijziging 2024 tbv. + 250,00 €

 

De pastorie is voorlopig in erfpacht gegeven in afwachting van de definitieve ondertekening

van de akte bij de notaris. De kerkfabriek moet aldus de verzekering van de pastorie nog

volledig betalen (+ 375,00 €). Zal afgerekend worden na de definitieve ondertekening van de akte.

 

Adviezen

Budgetwijziging en verwerking ervan werden voorgelegd aan de helpdesk van Religiopoint.

 

Financiële weerslag

Door deze budgetwijziging zal de oorspronkelijke toelage van 15.575,78 € toenemen met 253,86 € tot een bedrag van 15.829,64 € (MJP001093)

Krediet wordt bijvoorzien in eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

BESLUIT:

14 stemmen voor: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

8 onthoudingen: Jan Peumans, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Etienne Gielen

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Kerkfabrieken

BUDGETWIJZIGING 2024 KERKBESTUUR ZICHEN-BOLDER

 

Aanleiding, feiten, context

Het kerkbestuur van Zichen-Bolder dient een budgetwijziging 2024 in.

Exploitatie-uitgaven : + 3.809,02 €

Exploitatie-ontvangsten : + 700,00 €

Investeringsuitgaven : + 11.582,37 €

Investeringsontvangsten : 0,00 €

 

Voornaamste exploitatie uitgaven :

- MAR 2129 andere uitgaven woning bedienaar eredienst : + 2.000,00 €

Toelichting : Na klacht van de buren over hinderlijke bomen in de tuin van de pastorij dicht bij hun huis, zijn we van plan 3 bomen te kappen. Offerte van tuinman ontvangen. Kapvergunning wordt aangevraagd.

Oorspronkelijk budget van 1.500,00 € was voor het gewone onderhoud van de tuin.

- MAR 2120 onderhoud woning bedienaar eredienst -aangepast aan werkelijkheid : + 1.520,00 €

- Andere exploitatie uitgaven werden aangepast aan de werkelijkheid in + en -

 

Het overschot op de investeringen van vorige jaren werd weggewerkt. In die zin dat dit overschot als reserve aangehouden wordt voor het herstel van de tuin van de pastorij en eventuele opsmuk van een lokaal in de kapelanij waar het zangkoor repeteert en de parochieverenigingen vergaderen.

 

Exploitatietoelage stijgt met € 3.109,02 € (totaal nu : € 34.009,86)

 

 

 

Financiële weerslag

Door deze budgetwijziging zal de oorspronkelijke toelage van 30.900,84 € toenemen met 3.109,02 € tot een bedrag van 34.009,86 € (MJP001093)

Krediet wordt extra voorzien in eerstvolgende aanpassing meerjarenplan.

 

BESLUIT:

15 stemmen voor: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Anja Huls en Philippe Geelen

7 onthoudingen: Jan Peumans, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings en Etienne Gielen

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

AANKOOP GEDEELTE PERCEEL GELEGEN TE RIEMST, 1E AFDELING RIEMST, SECTIE A NUMMER 292D EN INLIJVING BIJ HET OPENBAAR DOMEIN

 

Aanleiding, feiten, context

In vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 14 juni 2023 werd er principieel goedkeuring gegeven om een gedeelte van het perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling Riemst, sectie A, nummer 292D aan te kopen tegen de schattingsprijs van 8 euro per m².
 

Volgens het verdelingsplan, opgemaakt door landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec te 3740 Riemst, zal de gemeente lot 1, aangeduid in de gele kleur aankopen. De aan te kopen oppervlakte bedraagt 142m².

Deze aankoop zal gebeuren omwille van openbaar nut, namelijk voor de aanleg van wegenis, riolering en zal worden ingelijfd bij het openbaar domein.

 

Er werd een akkoord met de verkopers bereikt conform de prijs van het schattingsverslag zijnde 8 euro per m² waardoor de aankoop door de gemeente Riemst kan gebeuren voor een totaalbedrag van 1.136,00 euro.

Al de kosten voortvloeiend uit deze aankoop zijn voor rekening van de gemeente.

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Het Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701.

 

 

Adviezen

/

 

Argumenten

Deze aankoop gebeurt omwille van openbaar nut, namelijk voor de aanleg van wegenis, riolering waardoor dit zal worden ingelijfd bij het openbaar domein.

Er werd een akkoord met de verkopers bereikt conform de prijs van het schattingsverslag zijnde 8 euro per m² waardoor de aankoop door de gemeente Riemst kan gebeuren voor een totaalbedrag van 1.136,00 euro.

 

Het notariaat Vuylsteke & Bunkens, Op de Dries 4 te 3770 Riemst maakte de ontwerpakte die deel uitmaakt van dit besluit voor de gemeente Riemst op.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om de ontwerpakte definitief goed te keuren zodat de aankoop kan worden gerealiseerd en lot 1 kan worden ingelijfd bij het openbaar domein.

Na goedkeuring van de gemeenteraad worden voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, of hun aangesteld volmachtdragers gemachtigd de authentieke akte namens de gemeente Riemst te ondertekenen.

 

Financiële weerslag

Al de kosten voortvloeiend uit deze aankoop zijn voor rekening van de gemeente.

 

Aankoopprijs grond

Prijs conform schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec BV zijnde 8 euro per m².
Totaalbedrag: 8 euro x 142m² =  1.136,00 euro

Het nodige budget voor aankoop van dit perceel zal worden voorzien in het investeringsbudget van

2024 onder registratiesleutel MJP001076 , GEM 22400000/0310, AC000552 .

 

Raming notariskosten

De provisie aktekosten worden geraamd op 2.018,20 euro en  kunnen betaald worden met het krediet ingeschreven in  het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000612, GEM 61420110 / 0600,

AC00038.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

AANKOOP GRONDEN GELEGEN TE RIEMST, 1E AFDELING SECTIE A, NUMMERS 249G, 249H EN 246F

 

Aanleiding, feiten, context

Volgens het RUP "Op 't Reeck III", definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 10 februari 2020, is het mogelijk om de bestaande ambachtelijke zone uit te breiden.

 

De eigenaar van hieronder genoemde gronden is bereid gevonden om haar eigendom deels te verkopen aan de gemeente Riemst:

        Perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling Riemst, sectie A nummer 249G(deel), groot volgens kadaster 16a69ca, aan te kopen oppervlakte 10a86ca;

        Perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling Riemst, sectie A nummer 249H(deel), groot volgens kadaster 16a54ca, aan te kopen oppervlakte 10a08ca;

        Perceel gelegen te Riemst, 1e afdeling Riemst, sectie A nummer 246F(deel), groot volgens kadaster 8a43ca, aan te kopen oppervlakte 2a17ca.

Volgens het schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec bv, wordt de waarde bepaald op 10 euro per m².

Aangezien de gemeente een gedeelte van deze percelen wenst aan te kopen, werd er door het studiebureau Geotec een verdelingsplan opgemaakt.


Deze percelen worden op dit moment verpacht, deze pacht zal samen met de aankoop worden beëindigd. De pachter ging akkoord met een pachtvergoeding van 1,044 euro per m², zijnde 2.412,68 euro in totaal (23a11ca x 1,044 euro).

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Het Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701.

 

Argumenten

De aankoop van deze percelen dient te worden vastgelegd in een notariële akte, de ontwerpakte, opgesteld door notaris Mieke Neven, Visésteenweg 76 te 3770 maakt integraal deel uit van dit besluit.

Voor een stopzetting van pacht is een wederzijdse toestemming nodig, dit moet bovendien ook vastgelegd worden bij authentieke akte. De stopzetting van de pachtovereenkomst werd dan ook in deze ontwerpakte opgenomen.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om de ontwerpakte die integraal deel uitmaakt van dit besluit goed te keuren en het definitief besluit tot aankoop en pachtverzaking goed te keuren.
Na akkoord worden de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, of hun aangestelde volmachtdragers, gemachtigd de authentieke akte houdende de aankoop ten algemenen nutte namens de gemeente Riemst te ondertekenen. 

 

 

Financiële weerslag

Al de kosten die voortvloeien uit deze aankoop vallen ten laste van de gemeente Riemst.

 

De aankoop ten bedrage van 27.939,99 euro kan gefinancierd worden met de kredieten die voorzien zijn in het investeringsbudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000626, GEM 22000000 / 0610, AC000398.

Beschikbaar:  88.190,47 euro.

 

De pachtvergoeding ten bedrage van 2.412,68 euro (1,044 euro x 23a11ca) kan gefinancierd worden met het krediet voorzien in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP002096, GEM 61000350 / 0530, AC000363.

Beschikbaar: 15.000,00 euro.

 

De notariskosten bedragen 3.450,00 euro, deze kosten kunnen betaald worden met de kredieten die voorzien zijn in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000612, GEM 61420110 / 0600, AC000368.

Beschikbaar: 19.697,50 euro.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

VERKOOP DEEL VAN PERCEEL BEHOREND AAN BIESENAKKERS 13 (LOT 2)

 

Aanleiding, feiten, context

De huidige eigenaar heeft het onroerend goed op Biesenakkers 13, een perceel dat kadastraal gelegen is te Riemst, 1e afdeling, sectie A, nummer 1775B met een kadastrale oppervlakte van 17a48ca aangekocht van R-Park BV. R-Park BV heeft dit op haar beurt aangekocht van de gemeente Riemst, bij akte verleden voor notaris Marc TOPFF, te Neerpelt op 29 oktober 2012.

 

Landmeter-expert Peter Gijsen, Geotectopo te 3740 Bilzen maakte bijgevoegd verdelingsplan op. Er dient een deel van het perceel 1775B te worden verkocht, dit werd aangeduid als lot 2 in oranje kleur op het verdelingsplan.

Doel van de verkoop van een gedeelte van dit perceel is om de trage verbinding te realiseren naar de uitbreiding van de ambachtelijke zone dat kadert binnen het RUP Op 't Reeck III.

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Artikel 30 van het decreet van ruimtelijke economie van 13 juli 2012;

Decreet van 26 maart 2004 over de openbaarheid van bestuur;

Wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

 

 

Argumenten

Op 29 oktober 2012 verkocht de gemeente Riemst meerdere percelen gelegen in het RUP "Op het Reeck II" aan R-PARK. Bij deze verkoop werd in de akte opgenomen om de bijzondere voorwaarden en voorschriften van het RUP "Op het Reeck II" van 9 februari 2009 op te leggen aan toekomstige kopers.

 

Omwille van de aanleg van een trage verbinding door Kolmont.Biz NV te Brussel, in het kader van het RUP "Op 't Reeck III" definitief aangenomen door de gemeenteraad in vergadering van 10 februari 2020, is het noodzakelijk een gedeelte van het perceel met nummer 1775B te verkopen.

 

De ontwerpakte voor de verkoop van lot 2 (0a43ca) zoals aangeduid op het verdelingsplan, werd opgemaakt door notaris Samuël Van der Linden te 3590 Diepenbeek en maakt integraal deel uit van dit besluit.  De verkoop van lot 2 door de huidige eigenaar aan Kolmont.Biz NV zal gebeuren tegen de prijs van 8.750,00 euro.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met de voorgestelde verkoop met het doel van de koper om de trage verbinding in het kader van het RUP Op 't Reeck III te realiseren.

De dienst patrimonium zal na goedkeuring van de gemeenteraad de beslissing overmaken aan de notaris Samuël Van der Linden.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

VERKOOP DEEL VAN PERCEEL BEHOREND AAN BIESENAKKERS 14 (LOT 1 VERDELINGSPLAN 14 MEI 2024 EN LOT 1 VERDELINGSPLAN 7 JUNI 2024)

 

Aanleiding, feiten, context

De huidige eigenaar heeft het onroerend goed op Biesenakkers 14, een perceel dat kadastraal gelegen is te Riemst, 1e afdeling, sectie A, nummer 1774B met een kadastrale oppervlakte van 35a64ca aangekocht van L&S BV dewelke dit heeft aangekocht van R-Park BV. R-Park BV heeft dit op haar beurt aangekocht van de gemeente Riemst, bij akte verleden voor notaris Marc TOPFF, te Neerpelt op 29 oktober 2012.

 

Landmeter-expert Peter Gijsen, Geotectopo te 3740 Bilzen maakte bijgevoegde verdelingsplannen op. Er dient telkens een deel van het perceel 1774B te worden verkocht:

        Lot 1, met een oppervlakte van 0a76ca en aangeduid in gele kleur op het verdelingsplan van 14 mei 2024 (doel trage verbinding naar uitbreiding ambachtelijke zone, zijde Biesenakkers).

        Lot 1, met een oppervlakte van 0a60ca en aangeduid in gele kleur op het verdelingsplan van 14 mei 2024 (doel toegangsweg naar ambachtelijke zone, zijde Boostveld).

Doel van de verkoop van een gedeelte van dit perceel is om de toegangsweg en trage verbinding aan te leggen dat kadert binnen het RUP Op 't Reeck III.

 

 

Juridische gronden

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Akte van verkoop percelen door gemeente aan R-Park, verleden door notaris Topff te Neerpelt op 29 oktober 2012;

Artikel 30 van het decreet van ruimtelijke economie van 13 juli 2012;

Decreet van 26 maart 2004 over de openbaarheid van bestuur;

Wet van 29 juli 1991 over de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

 

 

Argumenten

Op 29 oktober 2012 verkocht de gemeente Riemst meerdere percelen gelegen in het RUP "Op het Reeck II" aan R-PARK. Bij deze verkoop werd in de akte opgenomen om de bijzondere voorwaarden en voorschriften van het RUP "Op het Reeck II" van 9 februari 2009 op te leggen aan toekomstige kopers.

 

Omwille van de aanleg van een trage verbinding aan de zijde Biesenakkers en een toegangsweg zijde Boostveld door Kolmont.Biz NV te Brussel, in het kader van het RUP "Op 't Reeck III" definitief aangenomen door de gemeenteraad in vergadering van 10 februari 2020, is het noodzakelijk een gedeelte van het perceel met nummer 1774B te verkopen.

 

 De ontwerpakte voor de verkoop van lot 1 (0a76ca) zoals aangeduid op het verdelingsplan van 14 mei 2024 en lot 1 (0a60ca) zoals aangeduid op het verdelingsplan van 7 juni 2024, werd opgemaakt door notaris Samuël Van der Linden te 3590 Diepenbeek en maakt integraal deel uit van dit besluit. De verkoop door de huidige eigenaar aan Kolmont.Biz NV zal gebeuren voor het bedrag van 12.950,00 euro.

 

De dienst patrimonium zal na goedkeuring van de gemeenteraad de beslissing overmaken aan de notaris Samuël Van der Linden.

 

Financiële weerslag

Niet van toepassing

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

PACHTBEËINDIGING IN ONDERLING AKKOORD VOOR HET PERCEEL GELEGEN TE RIEMST, 3E AFDELING VLIJTINGEN, SECTIE B, NUMMER 258C (DEEL)

 

Aanleiding, feiten, context

Omwille van de uitbreiding van het kerkhof te Vlijtingen, dient het stuk landbouwgrond achter het huidige kerkhof in gebruik te worden genomen. Het perceel gelegen te Riemst, 3e afdeling Vlijtingen, sectie B, nummer 258C werd gedeeltelijk verpacht (37a34ca).


De pachter ging akkoord om de pacht in onderling overleg te beëindigen, er werd een pachtvergoeding van 0,80 euro per m² overeengekomen waardoor de pachtvergoeding op 2.987,20 euro werd bepaald.

 

Juridische gronden

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

RUP Begraafplaatsen deelplan 3/4 Vlijtingen definitief aangenomen door de gemeenteraad in vergadering van 14 oktober 20213.

Decreet van 7 december 2018 betreffende openbaarheid van bestuur;

Artikel 161 van het Wetboek der registratie- en hypotheek- en griffierechten;

Artikel 21,1° van het Wetboek van diverse rechten en taksen;

Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017;

Het pachtdecreet van 1 november 2023.

 

Adviezen

/

 

Argumenten

Voor een stopzetting van pacht is een wederzijdse toestemming nodig en dient dit akkoord vastgelegd te worden bij authentieke akte. De pacht wordt omwille van algemeen nut beëindigd, met name de uitbreiding van het bestaand kerkhof te Vlijtingen. Deze zone is bovendien voorzien in het RUP Begraafplaatsen, definitief aanvaard door de gemeenteraad in vergadering van 14 oktober 2013.

 

Het notariaat Vuylsteke & Bunkens heeft de ontwerpakte, die deel uitmaakt van dit besluit opgemaakt.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad de ontwerpakte goed te keuren zodat de pachtovereenkomst wordt beëindigd.

Na akkoord worden de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, of hun aangestelde volmachtdragers, gemachtigd de authentieke akte houdende de aankoop ten algemenen nutte namens de gemeente Riemst te ondertekenen. 

 

 

Financiële weerslag

De pachtvergoeding ten bedrage van 2.987,20 euro kan worden betaald met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP002096, GEM 61000350 / 0530, AC000363.

 

De notariskosten, geraamd op 494,35 euro kunnen betaald worden met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000612, GEM 61420110 / 0600, AC000368.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

AANKOOP GEDEELTE PERCEEL GELEGEN TE RIEMST, 4E AFDELING SECTIE B NUMMER 1138P

 

Aanleiding, feiten, context

Het perceel gelegen te Riemst, 4e afdeling Vroenhoven, sectie B nummer 1138P met een kadastrale oppervlakte van 5a85ca ligt gedeeltelijk binnen het project "Oplossen wateroverlast en ontharden bochten Heukelom-Dorp", goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 4 juli 2022.

 Landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec BV te 3740 Bilzen maakte een opmetingsplan en schattingsverslag op dat als bijlage van dit dossier werd toegevoegd.

 

In vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 25 oktober 2023 ging men akkoord om een bod uit te brengen van 16.240,00 euro (140,00 euro x 116m2).

Op 15 februari 2024 werd de intentieverklaring door de eigenaar van het perceel en het gemeentebestuur ondertekend, waarin werd overeengekomen dat het notariaat Vuysteke en Bunkens, Op de Dries 4 te 3770 Riemst de ontwerpakte zou opmaken.

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Het Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701;

 

Argumenten

Het aan te kopen gedeelte van 116 m², volgens opmetingsplan opgesteld door Geotec BV te 3740 Bilzen, werd jaren geleden ingericht als stoep. Aangezien onder deze verharding nutsleidingen lopen, is het aangewezen dit te regulariseren door dit gedeelte via aankoop te verwerven en in te lijven bij het openbaar domein.

 

Het notariaat Vuylsteke en Bunkens, OP de Dries 4 te 3770 Riemst maakte de ontwerpakte die integraal deel uitmaakt van dit besluit op.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met de ontwerpakte opgemaakt door het notariaar Vuylsteke & Bunkens, Op de Dries 4 te 3770 Riemst voor de aankoop van een gedeelte van het perceel en voor de inlijving bij het openbaar domein.

Na akkoord worden de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, of hun aangestelde volmachtdragers, gemachtigd de authentieke akte houdende de aankoop ten algemenen nutte namens de gemeente Riemst te ondertekenen.

 

Financiële weerslag

Al de kosten die voortvloeien uit deze aankoop zijn ten laste van de gemeente Riemst.

 

De aankoop van een gedeelte van het perceel gelegen te Riemst, 4e afdeling Vroenhoven, sectie B nummer 1138P voor een bedrag van 16.240,00 euro, conform het schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec BV te 3740 Bilzen kan worden betaald met het krediet voorzien in het investeringsbudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000625 , GEM 22000000 / 0610, AC000397.

 

De notariskosten ten bedrage van 2.074,40 euro kunnen worden betaald met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000612, GEM 61420110 / 0600, AC000368.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

AANKOOP WONING PAENHUISSTRAAT 7

 

Aanleiding, feiten, context

In vergadering van 15 november 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de woning gelegen op de Paenhuisstraat 7, kadastrale ligging 1e afdeling Riemst, sectie A nummer 495K2 met een totale oppervlakte van 1.021m2 aan te kopen. De gemeente Riemst heeft de woning gelegen op de Paenhuisstraat 9 reeds in 2021 aangekocht.

 

Er werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Rino Peters te 3740 Bilzen. De waarde van de woning wordt geschat op 210.000,00 euro.

De eigenaars gaan akkoord met de aankoopprijs van 210.000,00 euro conform het schattingsverslag.

 

In vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 29 november 2023 wordt de principebeslissing voor de aankoop van de woning conform de prijs van 210.000,00 euro vastgesteld in het schattingsverslag en overeengekomen met de eigenaars goedgekeurd. De gemeente Riemst stelt het notariaat Vuylsteke & Bunkens, Op de Dries 4 te 3770 Riemst aan om de ontwerpakte op te maken.

 

 

 

Juridische gronden

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten;

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

Decreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur;

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;

Het Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701.

 

Adviezen

/

 

Argumenten

Bij overdracht van eigendom van een woning is het verplicht onderstaande attesten af te leveren, er werd met de eigenaars overeengekomen dat de kosten ten laste vallen van de gemeente:

  1. Energieprestatiecertificaat (F-score);
  2. Astbestattest (9 asbestmaterialen gevonden waarvan 4 dienen verwijder te worden voor de mijlpaal van 2034 en 5 zorgvuldig beheerd moeten worden);
  3. Conformiteitsattest stookolietank (Te saneren - rode dop);
  4. Proces-verbaal elektrische installatie (niet conform).

 

De aankoop van de woning gebeurt omwille van algemeen nut, deze woning zal in het kader van

sociaal beleid en voor sociale doelen worden gebruikt.

 

Het college van burgemeester en schepenen vraagt de gemeenteraad om de ontwerpakte die

integraal deel uitmaakt van dit besluit goed te keuren en het definitief besluit tot aankoop en

van de woning goed te keuren.

 

Na akkoord worden de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur, of hun aangestelde

volmachtdragers, gemachtigd de authentieke akte houdende de aankoop ten algemenen nutte

namens de gemeente Riemst te ondertekenen.

 

 

 

Financiële weerslag

Aankoop woning: 210.000,00 euro conform schattingsverslag.

Kostprijs aflevering verplichte attesten: 1.401,46 euro incl. btw.

 

Het budget zal via aanpassing meerjarenplanning worden voorzien in het investeringsbudget van 2024 onder registratiesleutel MJP001803, GEM 22000000/0610, AC000000.

 

De notariskosten ten bedrage van 3.487,88 euro vallen volledig ten laste van de gemeente Riemst, deze zijn voorzien in het exploitatiebudget van 2024 onder registratiesleutel MJP000612, GEM 61420110 / 0600, AC000368.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Patrimonium

BESCHEIDEN KAVELS "DE MOULT" TE ZUSSEN - ACTUALISATIE VERKOOPPRIJS

 

Aanleiding, feiten, context

De verkaveling "De Moult" te Zussen werd goedgekeurd bij beslissing van de bestendige deputatie van Limburg op 12 september 2012. Binnen deze verkaveling werden er 35 bescheiden kavels voorzien door het gemeentebestuur, deze worden verkocht aan de hand van het toewijzingsreglement, goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 juli 2014.

 

In vergadering van 4 juli 2022 werden de bouwkavels door landmeter-expert Robert Thijsen als volgt geschat:

        De loten voor open bebouwing aan 160 euro per m² (loten 1-2-10-12-18-20-21-22), op de markt voor 140 euro per m²;

        De loten half-open bebouwing 165 euro per m² (lot 34) - op de markt voor 145 euro per m²;

        Het lot 35 langs de Kalderstraat aan 150 euro per m², op de markt voor 130 euro per m².

 

Op deze verkaveling zijn er nog 9 kavels beschikbaar.

Aangezien een schattingsverslag maximaal 2 jaar oud mag zijn, was het noodzakelijk een geactualiseerd schattingsverslag op te laten maken. Op basis van een prijsaanvraag werd de opdracht voor de actualisatie van het schattingsverslag gegund aan landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec bv te 3740 Bilzen.

De schatting bepaalt de verkoopprijs al naargelang de oppervlakte, de ligging en de oriëntatie van de gronden als volgt:

Lotnummer

Type bebouwing

Oppervlakte

Totale waarde

Eenheidsprijs

1

OB (perceel 436 M)

428 m²

73.000,00 euro

171,00 euro per m²

2

OB ( perceel 436 P)

427 m²

70.000,00 euro

164,00 euro per m²

10

OB (perceel 417 M3)

374 m²

65.000,00 euro

174,00 euro per m²

12

OB (perceel 417 S3)

374 m²

65.000,00 euro

174,00 euro per m²

18

HOB (perceel 437 L2)

455 m²

73.000,00 euro

160,00 euro per m²

20

HOB (perceel 437 N2)

407 m²

69.000,00 euro

170,00 euro per m²

21

HOB (perceel 437 P2)

456 m²

73.000,00 euro

160,00 euro per m²

34

HOB (719 H)

329 m²

58.000,00 euro

176,00 euro per m²

35

HOB (431 C2)

511 m²

79.000,00 euro

155,00 euro per m²

 

 

Juridische gronden

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uirukkelijke motiveringsplicht en van bestuurshandelingen;

BPA Zussen, herziening I, goedgekeurd bij ministrieel besluit van 19 mei 1992;

Decreet van 15 juli 2002 betreffende de regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten;

Verkavelingsvergunning voor De Moult van 31 mei 2012;

Bouwvergunning voor de aanleg van wegen en riolering van 3 mei 2012;

Beslissing van de bestendige deputatie van Limburg op 12 september 2012;

Toewijzingsreglement, goedgekeurd in zitting van 7 juli 2014;

Beslissing van de gemeenteraad van 12 november 2012 betreffende het vastleggen van de verkoopprijzen en bouwloten;

Decreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten;

Het geactualiseerde schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Robert Thijsen van 16 mei 2022.
Het geactualiseerde schattingsverslag opgesteld door landmeter-expert Peter Gijsen, Geotec bv van 8 juli 2024.

 

 

Adviezen

/

 

Argumenten

Het gemeentebestuur moet een prijs vooropstellen om de bouwkavels te verkopen. Aangezien de inwoners een gemeentelijk initiatief om bouwloten te verkopen aan betaalbare prijzen appreciëren, is het wenselijk om de verkoopprijs te verlagen ten opzichte van de schattingsprijs. De voorwaarden van deze verkaveling zijn bovendien zo opgesteld om toekomstige bescheiden woningen te bouwen, de toewijzingsprocedure is gericht naar starters op de bouwmarkt, jongeren en jonge gezinnen krijgen bij het verwerven van een betaalbaar perceel voorrang.

Het verlagen van deze verkoopprijzen past binnen het woonbeleid en de prioriteiten van de gemeente Riemst, het is ook niet het doel van het gemeentebestuur om winst te maken op bedoeld initiatief.


De registratierechten worden geheven op de geschatte waarde van de grond, dit om boetes te vermijden voor de toekomstige kopers.


Rekening houdende met bovenstaande argumenten, vraagt het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad om de beschikbare bouwgronden in de verkaveling De Moult te verkopen aan onderstaande prijzen:

 

Lotnummer

Type bebouwing

Oppervlakte

Waarde incl. verlaging

Eenheidsprijs verkoop incl. verlaging

1

OB (perceel 436 M)

428 m²

64.440,00 euro

151,00 euro per m²

 

2

OB ( perceel 436 P)

427 m²

61.460,00 euro

144,00 euro per m²

 

10

OB (perceel 417 M3)

374 m²

57.520,00 euro

154,00 euro per m²

 

12

OB (perceel 417 S3)

374 m²

57.520,00 euro

154,00 euro per m²

 

18

HOB (perceel 437 L2)

455 m²

63.900,00 euro

140,00 euro per m²

 

20

HOB (perceel 437 N2)

407 m²

60.860,00 euro

150,00 euro per m²

 

21

HOB (perceel 437 P2)

456 m²

63.880,00 euro

140,00 euro per m²

 

34

HOB (719 H)

329 m²

51.420,00 euro

156,00 euro per m²

 

35

HOB (431 C2)

511 m²

 

68.780,00 euro

135,00 euro per m²

 

 

Financiële weerslag

Nvt

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Sport

REGLEMENT TARIEVEN EN HUURVOORWAARDEN GEMEENTELIJKE SPORTACCOMMODATIES

 

Aanleiding, feiten, context 

Het gemeenteraadsbesluit van 13 februari 2017: tarieven gemeentelijke sportaccommodaties dient aangepast te worden met het oog op de ingebruikname van de nieuwe overdekte padelterreinen, grenzend aan de sporthal van Herderen.  

 

Juridische gronden 

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: art.57 handelt over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen. 

        Gemeenteraadsbesluit van 13 februari 2017 handelt over de tarieven gemeentelijke sportaccommodaties. 

        Beleidsdoelstelling BD000022: sportinfrastructuur ontwikkelen en onderhouden.

 

Adviezen 

De dienst sport geeft een gunstig advies.

Sportraad van 30 januari 2024: gunstig advies

 

Argumenten 

Naar aanleiding van het bouwen van overdekte gemeentelijke padelterreinen is het noodzakelijk om deze sportinfrastructuur op te nemen in het reglement 'tarieven en huurvoorwaarden gemeentelijke sportaccommodaties'. Dit is de aanleiding om meerdere artikels in het gemeenteraadsbesluit van 13 februari 2017 te updaten.

 

Financiële weerslag 

De inkomsten op basis van dit reglement zijn begroot en geregistreerd onder de kredietsleutels

        MJP000511 (verhuur sportzalen scholen)

        MJP000512 (verhuur sporthal Riemst)

        MJP000513 (verhuur sporthal Herderen) 

        MJP001707 (verhuur tennisterreinen)

        MJP001725 (opbrengsten verhuring padelterreinen). 

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Directiesecretariaat

NOTULEN GEMEENTERAAD VAN 01/07/2024

 

Aanleiding, feiten, context

De notulen van de gemeenteraad van 01/07/2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

Art. 32, 277 en 278 van het Decreet over het Lokaal Bestuur handelen over de vormvereisten, opmaak, beschikbaarstelling en bewaring van de notulen van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

eenparig

 

Aangenomen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Directiesecretariaat

ZITTINGSVERSLAG (AUDIO-OPNAME) GEMEENTERAAD VAN 01/07/2024

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 32 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 is het zittingsverslag een audio- of audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

De audio-opname is te raadplegen op de website van de gemeente.

 

Juridische gronden

Art. 32 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad Riemst van 14 juni 2021 handelt over de vormvereisten van het zittingsverslag van de gemeenteraad;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Directiesecretariaat

VRAGEN RAADSLEDEN

 

Aanleiding, feiten, context

Zoals bepaald onder artikel 11 in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dd. 14.06.2021 hebben de raadsleden het recht aan de leden van het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De schriftelijke vragen worden via e-mail gericht aan de algemeen directeur. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden maximaal twee mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de staan. De onderwerpen dienen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad bezorgd te worden aan de algemeen directeur (i.c. uiterlijk woensdag om 24.00 uur indien de zitting van de gemeenteraad plaats heeft op maandag in de volgende week). De vragen kunnen per e-mail ingediend worden. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord tenzij de complexiteit van het antwoord bijkomende administratieve handelingen of onderzoek vereist waardoor er pas op een volgende zitting kan geantwoord worden.

 

De procedure van mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van het college van burgemeester en schepenen. Het is de raadsleden toegestaan repliek op het antwoord te vragen waarbij een beperkte bespreking van het onderwerp mogelijk moet zijn. In geen geval wordt in de raad een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd of wordt de vraag staande de zitting omgevormd tot een agendapunt en ter stemming voorgelegd. Om over een onderwerp een debat te kunnen voeren dient dit deel uit te maken van de agenda van de betreffende raad, of al dan niet als bijkomend punt aan de agenda te worden toegevoegd. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt wordt vermeld.

 

Juridische gronden

Art. 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Riemst van 14 juni 2021 schrijft de werkwijze i.v.m. stellen van vragen door raadsleden voor;

Titel 1. De politieke organisatie van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, hoofdstuk 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur regelt de werking, organisatie en bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

BESLUIT:

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Domeinhoofd mens welzijn en vrije tijd

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - ONDERSTEUNING JEUGDVERENIGING

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Ondersteuning jeugdverenigingen:


Motivatie:
- Gemeentelijke lokalen:
Het jeugdlokaal in Heukelom welk eigendom is van de gemeente voldoet niet meer aan de veiligheidsvoorwaarden, de keuken is aan vernieuwing toe wegens schimmelvorming. De WC was kapot en 44m3 water is weggelopen te betalen door de jeugdvereniging.
De vereniging betaalt de huur en de energiekosten
Zij mogen het lokaal niet doorverhuren voor feestjes, alleen als het om een gemeentelijke activiteit gaat.
Zij hebben geen plaats om hun materiaal te stockeren en vragen om de overdekking dicht te maken als stockageplaats voor hun materialen.
- Subsidies: de huidige subsidies zijn al jaren niet meer aangepast. Kunnen deze verhoogd worden.
- Vervoer van materiaal naar kampplaatsen: ondersteuning van de gemeente
- Communicatie naar de jeugdverenigingen:  voor gemeentelijke activiteiten waarbij ze een extra centje kunnen bijverdienen. Bijvoorbeeld zwerfvuilacties.

Voorstel (raadslid of fractie):
De N-VA fractie stelt voor om:
1. de huidige jeugdlokalen van de gemeente te laten screenen en de gebreken in kaart te brengen.
2. De lokalen terug in orde te brengen en toestand te laten registreren na de renovatie/reparatiewerken.
3. Toestemming te geven om de lokalen te mogen verhuren om extra inkomsten te krijgen voor hun werking.
4. Goedkeuring om de overdekking in Heukelom dicht maken om materiaal te stockeren
5. De subsidies voor de jeugdverenigingen ter verhogen. Voorstel van de jeugdverenigingen te bespreken in de jeugdraad.
6. Vervoer voor materiaal te voorzien als de jeugdverenigingen op kamp gaan
7. Communicatie naar de jeugd van gemeentelijke activiteiten voor extra inkomsten


Financieel: geen berekening

Besluit:

De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad volgende artikels goed te keuren:

 

Artikel 1:
De huidige jeugdlokalen van de gemeente te laten screenen en de gebreken per lokaal in kaart te brengen.
De lokalen terug in orde te brengen en toestand te laten registreren na de renovatie/reparatiewerken.


Artikel 2:
Toestemming te geven om de gemeentelijke lokalen te mogen verhuren om extra inkomsten te krijgen voor hun werking.


Artikel 3:
De overdekking in Heukelom laten dichtmaken door de gemeente om materiaal te stockeren.

 

Artikel 4:
De subsidies voor de jeugdverenigingen te verhogen. Voorstel van de jeugdverenigingen te bespreken in de jeugdraad.


Artikel 5:
Vervoer van materiaal door de gemeente laten voorzien wanneer jeugdverenigingen op kamp gaan.

 

Artikel 6:
Communicatie naar de jeugd van gemeentelijke activiteiten voor extra inkomsten.".

 

 

De Schepen start zijn antwoord bij het betonen van groot respect voor de verwezenlijkingen van de betrokken jeugdvereniging en toont zich wat verrast door de doorheen het bijkomend agendapunt uitgedrukte wensen en verlangens. Vervolgens overloopt de Schepen de verschillende onderdelen van de vraag en legt daarbij in essentie uit dat goede communicatie en beheersafspraken rond goed huisvaderschap centraal staan bij de begeleiding vanuit de jeugddienst richting jeugdverenigingen in het algemeen en ook richting de betrokken jeugdvereniging. Sommige desiderata kunnen bekeken worden (zoals het uitwerken van een overdekking), andere voorstellen liggen een stuk moeilijker, zoals de wens om te mogen verhuren voor feestjes (wat dan weer wel bekeken kan worden, dat is eventueel het ter beschikking stellen van de lokalen aan passerende andere jeugdverenigingen).

 

Vervolgens ontspint zich een gedachtewisseling, waarbij er vanaf diverse banken onder andere aandacht is voor de eventuele indexering van betoelaging van verengingen (mogelijkerwijze tijdens de volgende lokale legislatuur) en de financiële situatie van verenigingen in het algemeen. Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Sport

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - SUBSIDIE JEUGDVOETBAL GROOT RIEMST

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Subsidies Jeugdvoetbal Groot Riemst


Motivatie:
Blijkbaar heeft Jeugdvoetbal Groot Riemst al 3 jaren geen subsidies meer gehad, wat neerkomt op 24000 euro (8000 euro/jaar). Hierdoor wordt de ondersteuning van 250 jeugdspelers ontzegt.

Voorstel (raadslid of fractie):
Omdat we vinden dat de jeugdvoetbal moet gestimuleerd en ondersteund worden, stellen we voor deze subsidie met terugwerkende kracht uit te betalen.


Financieel: 24000 euro

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring om de subsidies welke voorzien waren (8000 euro/jaar) en welke reeds 3 jaren niet zijn uitbetaald alsnog uit te betalen aan Jeugdvoetbal Groot Riemst en de jaarlijkse subsidie terug te voorzien.".

 

 

De Schepen legt bij zijn antwoord uit dat slechts 1 jaartoelage (2022) niet uitbetaald is omwille van het conflict dat momenteel bemiddeld wordt. De Schepen voegt eraan toe dat deze toelage uitbetaald zal worden, van zodra het conflict opgelost zal zijn. De uitbetaling van alle andere toelagen van alle andere jaren is gebeurd, weze het via de stamnummers van aansluiting van de jeugdspelers (en dat waren in het verleden de moederclubs; vandaag zijn de jeugdspelers aangesloten bij het jeugdvoetbal Groot Riemst).

 

Hierop vraagt het Raadslid de stemming.

 

BESLUIT:

4 stemmen voor: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Etienne Gielen

12 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Anja Huls en Philippe Geelen

4 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Jan Noelmans en Danny Lemmens

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Vergunningen

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - AANVRAAG AFWIJKING ISOLATIE BREEDTE

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Aanvraag afwijking isolatie breedte
Motivatie:
Een inwoner van Riemst wil in Heukelom (Heukelom-Dorp 58) zijn  voorgevel isoleren. De reglementering zegt dat je 14 cm over de rooilijn moogt gaan (met vergunning).
Graag had hij tot 26 cm willen isoleren.

Voorstel (raadslid of fractie):
Gezien de stoepbreedte 2 meter breed is en wij geen probleem zien om tot 26 cm over de rooilijn te gaan, vragen we de gemeente hier een afwijking voor als eind-verantwoorelijke voor de Ruimtelijke Ordening in de gemeente. Alsook helpen we deze inwoner een beter EPC waarde te krijgen en hebben we minder CO2 uitstoot.

Financieel: nvt

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring voor een afwijking om tot 26 cm ipv 14 over de rooilijn te gaan voor de isolatie van een voorgevel van het pand op Heukelom-Dorp 58.".

 

In zijn antwoord noemt de Burgemeester dit agendapunt een individuele situatie van een burger, die beheerst wordt door hoger recht, dat het gemeentebestuur moet volgen.Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Interne zaken - Algemeen

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - STEMBUREAUS IN DE WOONZORGCENTRA TE RIEMST

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Stembureaus in de woonzorgcentra’s te Riemst


Motivatie:
Graag zouden de we inspelen op het goede initiatief van de gemeente om een verkiezingslokaal te voorzien in het WZC Eyckendael te Riemst.

Voorstel (raadslid of fractie):
Gelijkaardig als in Riemst stellen we voor om ook een verkiezingslokaal te voorzien in het WZC Huyse Elckerlyc te Millen en COVIDA in Lafelt.

  1.  

Financieel: n.v.t.

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring om een verkiezingslokaal te voorzien in het
WZC Huyse Elckerlyc te Millen en COVIDA in Lafelt.".
 

 

De Schepen overloopt bij zijn antwoord de verschillende invalshoeken op het nog bijkomend kunnen wijzigen van de locatie van een stembureau en legt uit dat het momenteel niet mogelijk is om nu nog iets te wijzigen. onderdelen van de vraag en legt daarbij in essentie uit dat het nu niet mogelijk is om nog iets te wijzigen.

 

Hierop vraagt het Raadslid de stemming over eerst een aangepaste agendapunt om bij de volgende verkiezingen dan locaties te hebben bij welzijnsvoorzieningen, dat weggestemd wordt en vervolgens dringt het Raadslid niet langer aan op de stemming van het oorspronkelijke bijkomend agendapunt

 

BESLUIT:

Principiële stellingname over extra kiesbureaus bij welzijnsinstellingen bij volgende verkiezingen

4 stemmen voor: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Etienne Gielen

15 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Danny Lemmens, Anja Huls en Philippe Geelen

3 onthoudingen: Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets en Jan Noelmans

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Technische dienst

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - VERVANGING VERKIEZINGSBORDEN

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Vervanging verkiezingsborden


Motivatie:
Tijdens de laatste nationale/federale verkiezing hebben we vastgesteld dat de gemeentelijke verkiezingsborden versleten zijn en dat je bijna een halve emmer lijm moet smeren om een affiche op te hangen zo krom en oneffen zijn ze.
Het is geen mooi beeld in de gemeente.

Voorstel (raadslid of fractie):
Is om de verkiezingsborden na de verkiezingen weg te gooien en nieuwe duurzame verkiezingsborden te voorzien.

Financieel: nvt

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring om huidige verkiezingsborden na de verkiezingen weg te gooien en nieuwe duurzame, effen en gladde borden te voorzien tegen de volgende verkiezing.".

 

De Schepen belooft bij zijn antwoord dat de borden die vervangen moeten worden, wel degelijk vervangen zullen worden en dat vervolgens bekeken zal worden richting volgende verkiezingen hoe best gehandeld wordt. Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Technische dienst

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - ONDERHOUD STRAATNAAMBORDEN

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Onderhoud straatnaamborden


Motivatie:
In Val-Meer is de straatnaam van de Krukstraat niet meer leesbaar.


Voorstel (raadslid of fractie):
Verouderde of niet leesbare straatnaamborden te inventariseren en te vervangen.

Financieel: nvt

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring om verouderde en niet leesbare straatnaamborden te inventariseren en te vervangen".

 


De Schepen overloopt bij zijn antwoord de verschillende onderdelen van de vraag en legt daarbij in essentie uit dat er geval-per-geval bekeken wordt of het al dan niet wijs is om borden te vervangen en/of weg te nemen (problematiek kleurverandering bijvoorbeeld of beschadiging gevel). Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Technische dienst

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - KONINGS - ONDERHOUD PADEN, STEEGJES, GRASVELDEN

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Onderhoud paden, steegjes, grasvelden …


Motivatie:
Verschillende mensen hebben me aangesproken dat paden, steegjes, grasvelden niet meer frequent worden onderhouden en hierdoor vaak niet meer toegankelijk zijn. Sommige klagen ook over de slecht uitgevoerde maai- en snoeiwerken.

Voorstel (raadslid of fractie):
De planning herzien om paden, steegjes en grasvelden op frequentere basis te onderhouden en de werken na uitvoering te controleren of ze goed zijn uitgevoerd.
Onderhoudsbedrijven die niet voldoen moeten hierop aangesproken worden en bij herhaaldelijke nalatigheid eventueel vervangen worden.

Financieel: nvt

Besluit:

Artikel 1:
De N-VA fractie vraagt de gemeenteraad de goedkeuring om de planning te herzien om paden, steegjes en grasvelden op frequentere basis te onderhouden en de werken na uitvoering te controleren of ze goed zijn uitgevoerd.


Artikel 2:
Onderhoudsbedrijven die niet voldoen moeten hierop aangesproken worden en bij herhaaldelijke nalatigheid eventueel vervangen worden.".

 

 

De Schepen legt bij zijn antwoord in essentie uit dat de bewuste percelen in een planning zitten van een aannemer, die echter niet voldeed, in gebreke diende te worden gesteld en vervolgens werd opgezegd, waarna nu inmiddels een nieuwe aannemer is aangesteld.Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Milieu

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - PEUMANS - WIJZIGING VLIEGROUTES EN VOETHOOGTE VLIEGTUIGEN LUCHTHAVEN LIEGE AIRPORT

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Wijziging vliegroutes en voethoogte vliegtuigen Luchthaven Liege Airport

 

De piloot cowboys zijn  nog niet de wereld uit.

De aanvliegroute naar Bierset maakt gebruik van de vliegroute over Herderen Val-Meer Zichen Zussen Bolder om dan te zwenken naar Bierset.

Opvallend is dat er steeds lager wordt gevlogen en met steeds meer lawaaierige toestellen.

Vaak zijn dat omgebouwde B 747 die meer dan 25 jaar oud zijn en die gebruikt worden voor cargo.

Komt daar bij dat het Chinese bedrijf Alibaba als nieuwe klant opdracht de luchthaven aanvoerder is van waardelozen overbodige spullen die blijkbaar en spijtig genoeg hun weg vinden naar klanten.

Ik heb persoonlijk een aantal keren opgenomen de afgelopen weken wanneer laagvliegende toestellen overvliegen en opvallend lawaaierig zijn.

16.08 08.00 uur

17.08 20.00 uur

19.08 22.00 uur

20.08 23.00 uur

21.08 19.00 uur

25.08 07.00 uur enz… enz… enz

Wat mij opvalt is dat sommige vliegtuigen niet over de hogergenoemde dorpen vliegen maar tussen de autosnelweg over de velden tussen Millen en Va-Meer m.a.w. op die plaatsen waar bijna niemand woont.

Mijn vragen en voorstel in dit verband

1. Welke contacten heeft de gemeente tot op heden al gehad met SOWAER die als Waalse overheidsinstelling toezicht moet houden op de naleving van overdreven vliegtuiglawaai enz.

2. Wat is de stand van zaken van de procedure die een aantal gemeenten hebben ingeleid bij de bevoegde instanties?

 

Voorstel aan de gemeenteraad

De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om in overleg te treden met de bevoegde Waalse en Belgische autoriteiten met het verzoek

- een overzicht te ontvangen van de vlieghoogte van de vliegtuigen boven het grondgebied van Limburg en Riemst in het bijzonder

- een overzicht te ontvangen van de lawaaibronnen van deze overvliegende vliegtuigen

In overleg met de bevoegde autoriteiten aandringen op andere aanvliegroutes over het grondgebied van Riemst, waardoor zo minimaal mogelijk over bewoning wordt gevlogen, en een aanvaardbaar hoogte van de vliegtuigen waardoor het lawaai beperkt zal worden.".

 

 

De Burgemeester overloopt bij zijn antwoord de verschillende initiatieven en licht toe dat begin 2024 aan het gemeentebestuur door de bevoegde autoriteiten werd medegedeeld dat de aanvliegroutes niet aangepast kunnen worden. Vervolgens heeft de Burgemeester het over de procedure voor de Raad van State en belooft de Burgemeester om nogmaals initiatief te nemen inzake vlieghoogtes en cijfers te bezorgen via het verslag.

 

Het Raadslid herhaalt in zijn repliek dat er andere initiatieven nodig zijn, bijvoorbeeld om de milieu-effecten écht te kennen. 

 

Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Mobiliteit en GIS

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - PEUMANS - VERKEERSVEILIGHEID

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Blijkbaar zij goedgekeurde punt op de gemeenteraad niet van die aard dat zij ook uitgevoerd worden.

Raadslid Yves Chanson heeft daar eerder al terecht op gewezen.

 

1.Wij vroegen indertijd om het kruispunt Kruisherenstraat Heiligestraat aan te passen. In afwachting kan men met verf en borstel al veel oplossen. Ik nodig u uit om als voetganger komende van de Heilgestraat kant Sieberg te volgen richting Kruisherenstraat.

Als men terecht cafe Onder de Toren een veilige omgeving geeft met verf dan moet dat ook op korte termijn kunnen op die plaats.

2. Ik herhaal de vraag om de hele Maastrichtersteenweg grondgebied Vroenhoven als 50 km zone in te richten. Het zwaar verkeer komende en rijdende naar Maastricht is een bijkomende reden.

3. Beveilging van de oversteek  Wolderweg naar de weg Vroenhoven Kanne. Wie afgewandeld komt van de Wolderweg en wil oversteken loopt tegen een vangrail aan. Probleem dient opgelost

4. Aankoop van de nodige liters verf voor de reeds in 2023 beloofde belijning in de Maastrichterstraat, Daalstraat, hoek Daalstraat Sint Janstraat. Inmiddels zijn wij in mei en het resultaat is NUL

5. Aanbrengen van onderbroken gele lijn ter hoogte van de uitrit Maastrichterstraat 3. Telkens staan auto’s en bestelwagen voor de in en uitrit van huisnummer 3. Wat in de Tolstraat kan met aanbrengen van onderbroken gele lijn moet ook kunnen in de Maastrichterstraat 3 waar de mogelijkheid van in en uitrijden veel minder is dan in de Tolstraat.

 

Besluit

Dringende aanpassing van kruispunt Kruisherenstraat Heiligestraat 2. Invoeren van 50 km per uur Vroenhoven Maastrichtersteenweg 3. Knelpunt oplossen Wolderweg Muizenberg 4.aankoopp van de nodige verf voor de belijning zoals beloofd in 2023 als kerstgeschenk 5. Aanbrengen van onderbroken gele lijn ter hoogte van de Maastrichterstraat 3 aan de overzijde.

Verzoek aan de gemeenteraad dit goed te keuren".

 

 

De Schepen overloopt bij zijn antwoord de 5 dossiers en legt daarbij in essentie uit dat er een onthardingstraject zal volgen bij de kruising Heiligestraat; ook de wegmarkeringen bovenaan de Tolstraat zijn er inmiddels. De algehele snelheid van 50km/uur over het hele traject van de steenweg wordt door experts als de politie niet gezien als een goed voorstel, aangezien het de verkeersafwikkeling niet zou bevorderen. Wat de greppel Wolderweg betreft, benadrukt de Schepen de nood om toch ook waakzaam-voorzichtig te zijn.

 

Het Raadslid legt 4 van de 5 punten voor ter stemming, op het eerste punt na (waaraan immers tegemoet gekomen is). De 4 ter stemming voorgelegde punten worden verworpen.

 

BESLUIT:

Onderwerp 2: Snelheidsregime steenweg

4 stemmen voor: Jan Peumans, Dirk Jacobs, Marc Konings en Etienne Gielen

17 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Jan Noelmans, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

1 onthouding: Danny Lemmens

Onderwerp 3: Wolderweg

8 stemmen voor: Jan Peumans, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Etienne Gielen

14 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

Onderwerp 4: Bovenaan Tolstraat Herderen

8 stemmen voor: Jan Peumans, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Etienne Gielen

14 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

Onderwerp 5: Maastrichterstraat Herderen

8 stemmen voor: Jan Peumans, Ludwig Stevens, Marie-Elise Smets, Dirk Jacobs, Jan Noelmans, Marc Konings, Danny Lemmens en Etienne Gielen

14 stemmen tegen: Mark Vos, Christiaan Bamps, Peter Neven, Anja Slangen, Joël L'Hoest, Mieke Loyens, Marina Pauly, Guy Kersten, Mathieu Eycken, Bert Cilissen, Davy Renkens, Laura Mulleners, Anja Huls en Philippe Geelen

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Overzicht punten

Vergadering gr van 9/09/2024.

Mobiliteit en GIS

BIJKOMEND DAGORDEPUNT INGEVOLGE ART. 21 VAN HET DECREET OVER HET LOKAAL BESTUUR - SMETS - AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT VOOR DE ZUSSERWEG

 

Het Raadslid formuleert het bijkomend agendapunt als volgt:

 

"Aanvullend verkeersreglement voor de Zusserweg in Bolder. De bewoners van deze straat zijn reeds jarenlang vragende partij om hun straat veiliger te maken. Het is sowieso een smalle straat waar het sluipverkeer alsmaar toeneemt sinds het plaatsen van de trajectcontrole op de Toekomststraat .  De bewoners vragen dan ook om dringend deze verkeerssituatie met een kleine ingreep te veranderen door ofwel het plaatsen van een C3 bord uitgezonderd voor aangelanden- plaatselijke bewoners- fietsers en landbouwvoertuigen ofwel een C3 bord met onderbord uitgezonderd plaatselijk verkeer.  

 

Wij vragen aan de gemeenteraad om dit punt goed te keuren.". 

 

De Schepen overloopt bij zijn antwoord de resultaten van de snelheidsmetingen en het aantal passerende voertuigen en belooft nieuwe metingen. Hierop vraagt het Raadslid de stemming niet.

 

 

Publicatiedatum: 17/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.